İçerisine OpenWrt yüklü bir Alcatel-lucent g-010S-P satın aldım. Ayrıca TP-Link fiber to Ethernet medya dönüştürücü de satın aldım. Fakat GPON SFP modülünün arayüzüne bir türlü erişim sağlayamadım. Modem setupundan PPPoE değil de Statik IP seçeneğini seçip module statik IP vererek mi modülün arayüzüne erişim sağlamam gerekiyor? Çünkü bunu denedim, ayrıca direkt medya dönüştürücünü bilgisayarın lan portuna takarak da denedim her iki seçenekte işe yaramadı. Dolandırılma ihtimalimde olabilir
Modülün arayüzüne erişebilmem için adım adım ne yapmam gerektiğini anlatır mısınız? @13367 @Majdev @8668
Detaylar
Kim cevapladı?Sadece wan portu takılıyken ve kurulum esnasında bir uyarı veriyor okadar. Uyarıya göre ağımda herhangi biyerde natlanma olabilir. Tespitini nasıl yapacağım?Sen şundan kesin emin olmalısın, routera tek cihaz ile landan bağlan, double NAT veriyormuş bak, o zaman hem SFP hem de ISS natlıyor. Router IP alıyor fakat internet almıyorsa ağında birden fazla cihaz olduğu için router otomatik olarak NAT yapıyor, NAT'ın mantığı bu zaten routra gelen IP'yi NAT ile cihazlara dağıtmak ama tek cihaz olursa ve NAT manuel olarak kapatılabiliyorsa ve hala double NAT veriyorsa hem ISS hem SFP NAT yapıyor.
Benim yaptığım gibi iki ISS kullanıyorsan ve diğer ISS'yi routerda yedekli tutuyorsan yani 2 WAN varsa yedekli olanı pasif yapmalısın. Bende mesela asıl uplink TurkNet, yedekli olan Türk Telekom ama pasif.
Router online olmuyorsa sfp brick olmuştur ama brick olduysa nasıl ip alıyor? Biryerde bir şeyler kaçırıyorsun.
Routing gateway bölümünde 172 ile başlayan IP adresi gözüküyor.
Sfp modülü takıp router kurulumu yapınca router IP almıyor ki zaten dedimya sfp’yi unut çıkardım onu çöp oldu o, şuan ONT takılı
Ont takılı iken Router IP alıyor kurulum esnasında double nat uyarısı aldım yine
Double nat sorunuma sebebiyet veren o ikinci natı bulmak istiyorum. Ve portlarımı engelleyen cihaz bng cihazı mı? @13367
@13367 hiç karışık bir olay yok aslında. SFP modülünü böylelikle deneyimlemiş oldum. SFP yazılımından Firewall'ı bile devre dışı bıraktım. Lan'dan WAN'a olan masquerading'ı devre dışı bıraktım. SFP modülünde veya ISS ONT'lerinde NAT ayarı var ama buradan NAT yaptıklarını hiç sanmıyorum. Çocuk ile görüştüm yeni bir modül gönderecek fakat bizim sorunun kaynağını tespit edip sorunu çözmemiz gerekiyor.
Ağımda bir yerde ikinci bir NAT var ve ben bunu bulacağım. Ayrıca deneme yapmak için statik IP hizmetimi iptal ettirip direkt bilgisayarıma statik IP tanımlamalarını istersem. Windows güvenlik duvarını devre dışı bıramtığımda hala NAT type “moderate” gözükürse santral cihazlarından NAT işlemini yaptıkları anlaşılır değil mi?
SFP modülüne erişebilmek için IPv6 kullanarak erişemez miyim? Sonuçta WAN ile Lan'ı köprüledim. WAN6 portu orada duruyor. Cihaza WAN6 portundan bağlanıp WAN6 interface'ine sabit bir IP atayabilirsem. IPv6 gateway adresi ile arayüzüne erişebiliyor olmam lazım değil mi? @13367.
Sadece WAN portu takılıyken ve kurulum esnasında bir uyarı veriyor o kadar. Uyarıya göre ağımda herhangi bir yerde natlanma olabilir. Tespitini nasıl yapacağım?
Routing gateway bölümünde 172 ile başlayan IP adresi gözüküyor.
SFP modülü takıp router kurulumu yapınca router IP almıyor ki zaten dedim ya SFP'yi unut çıkardım onu çöp oldu O, şu an ONT takılı
ONT takılı iken Router IP alıyor kurulum esnasında double NAT uyarısı aldım yine
Double NAT sorunuma sebebiyet veren o ikinci NAT'ı bulmak istiyorum. Ve portlarımı engelleyen cihaz bng cihazı mı? @13367
@13367 hiç karışık bir olay yok aslında. SFP modülünü böylelikle deneyimlemiş oldum. SFP yazılımından Firewall'ı bile devre dışı bıraktım. Lan'dan WAN'a olan masquerading'ı devre dışı bıraktım. SFP modülünde veya ISS ONT'lerinde NAT ayarı var ama buradan NAT yaptıklarını hiç sanmıyorum. Çocuk ile görüştüm yeni bir modül gönderecek fakat bizim sorunun kaynağını tespit edip sorunu çözmemiz gerekiyor.
Ağımda bir yerde ikinci bir NAT var ve ben bunu bulacağım. Ayrıca deneme yapmak için statik IP hizmetimi iptal ettirip direkt bilgisayarıma statik IP tanımlamalarını istersem. Windows güvenlik duvarını devre dışı bıramtığımda hala NAT type “moderate” gözükürse santral cihazlarından NAT işlemini yaptıkları anlaşılır değil mi?
SFP modülüne erişebilmek için IPv6 kullanarak erişemez miyim? Sonuçta WAN ile Lan'ı köprüledim. WAN6 portu orada duruyor. Cihaza WAN6 portundan bağlanıp WAN6 interface'ine sabit bir IP atayabilirsem. IPv6 gateway adresi ile arayüzüne erişebiliyor olmam lazım değil mi? @13367.
Yok aslında karışık değil fakat açıklama şeklin çok uzun
Peki ISS ONT'yi takınca double NAT veriyor mu?
Yok aslında karışık değil fakat açıklama şeklin çok uzun
Peki ISS ONT'yi takınca double NAT veriyor mu?
Evet kurulum esnasında double-NAT uyarısı veriyor. Yukarıda gördüğünüz örnekte; karşı sunucudan gönderilen UDP 7489 port istekleri 57914 Port'u üzerinden transfer edilip bilgisayarıma o şekilde ulaşıyor. Fakat modem üzerinden açtığım 7489 portları aktif bile değil. Yani sorunumun düzelmesi için; ISS'nin birincil NAT'ının iptal etmesi gerekiyor. Veya port filtreleme, kısıtlama ve engellemelerinin tümünü kaldırması gerekiyor ya da Birincil NAT üzerinden yapılan extra yönlendirmelerini ve kısıtlamalarını kaldırılarak karşı sunucu 7489 udp portu üzerinden gönderilen isteklerin modemime, hatta bilgisayarıma direkt olarak 7489 portu üzerinden ulaşması gerekmektedir. Tahmin ediyorum ki yukarıdaki grafiğin; "7489 -> 7489" şeklinde gözükmesi yani 7489 portu üzerinden gönderilen oyun sunucu isteklerinin; bilgisayarıma, modemime herhangi bir port transfer işlemine uğramadan direkt olarak 7489 portu üzerinden ulaştığı an NAT type "OPEN" olacaktır. Sorunum ortadan kalkacaktır. Fakat ISS bu durumu kabul etmiyor. Port filtreleme, kısıtlama ve engelleme işlemini yaptıklarını kabul etmediler. ONT cihazında bir kısıtlama veya NAT olduğunu kabul etmediler. Santral tarafında extra bir NAT olduğunu kabul etmediler. Altyapımda sadece evimdeki Router cihazımın NAT'ı olduğunu ve router cihazımın sadece internete (dış dünyaya) açıldığını söylediler. Madem öyle açtığım portlar niye açılmıyor? Şimdi şöyle de bir şey var. Statik IP'm zaten var. Statik IP'ye sahipsem ve dış dünyaya routerım üzerinden çıkıyorsam niye Pingplotter testimde 2.hopta 172'li private gatewayler görüyorum? Demek ki ben hala CGNAT havuzundayım? Yanlış mıyım? Statik IP'li bir router cihazımın Public IP'li bir Gateway'e bağlandığını görüyorum. Nasıl oluyorda dış dünyaya açıldığımı söyleyebiliyorlar? Neyi gözden kaçırıyorum? @13367.
Son düzenleme:
Eki Görüntüle 138077
Evet kurulum esnasında double-NAT uyarısı veriyor. Yukarıda gördüğünüz örnekte; karşı sunucudan gönderilen UDP 7489 port istekleri 57914 Port'u üzerinden transfer edilip bilgisayarıma o şekilde ulaşıyor. Fakat modem üzerinden açtığım 7489 portları aktif bile değil. Yani sorunumun düzelmesi için; ISS'nin birincil NAT'ının iptal etmesi gerekiyor. Veya port filtreleme, kısıtlama ve engellemelerinin tümünü kaldırması gerekiyor ya da Birincil NAT üzerinden yapılan extra yönlendirmelerini ve kısıtlamalarını kaldırılarak karşı sunucu 7489 UDP portu üzerinden gönderilen isteklerin modemime, hatta bilgisayarıma direkt olarak 7489 portu üzerinden ulaşması gerekmektedir. Tahmin ediyorum ki yukarıdaki grafiğin; "7489 -> 7489" şeklinde gözükmesi; yani 7489 portu üzerinden gönderilen oyun sunucu istekleri; bilgisayarıma, modemime herhangi bir port transfer işlemine uğramadan direkt olarak 7489 portu üzerinden ulaşırsa, NAT type "OPEN" olacaktır. Sorunum ortadan kalkacaktır. @13367.
ISS NATlıyor. İp statik değil.
Bunu gönderdiğim Wireshark testinden mi anladın? Çünkü ne yaptıysam servis sağlayıcıma NAT'landığımı açıklayamadım. Onlara NAT'landığımı nasıl açıklayabilirim peki? NAT'landığımı nasıl tespit edebilirim? Bu double-NAT sorunumu nasıl çözdürebilirim? @13367.
ISS'ye ne desen açıklayamazsın, çünkü kendi ne yaptığını biliyor. Statik IP iptal edip tekrar tanımlat, ayrıca ONT üzerinde NAT olduğunuda unutma, SFP kullanınca nasıl double çıkıyor onu bir türlü anlamadım ben? Bende neden double NAT yok? Bende NAT sadece router üzerinde var ki o da ağ dışı NAT değil.
Hangi ISS bu arada?
Ama bana oldukça ilginç gelen şey NAT'ın sadece birden fazla cihaz olduğunda gerekli olması onun dışında olmaz, ONT'de NAT olduğunu dedim ama, ISS kendi ağında çift NAT atıyorda olabilir.
Çünkü mantıken ONT veya SFP'nin tek portu var. NAT yapmasına gerek yok.
Hangi ISS bu arada?
Ama bana oldukça ilginç gelen şey NAT'ın sadece birden fazla cihaz olduğunda gerekli olması onun dışında olmaz, ONT'de NAT olduğunu dedim ama, ISS kendi ağında çift NAT atıyorda olabilir.
Çünkü mantıken ONT veya SFP'nin tek portu var. NAT yapmasına gerek yok.
Son düzenleme:
ISS'ye ne desen açıklayamazsın, çünkü kendi ne yaptığını biliyor. Statik IP iptal edip tekrar tanımlat, ayrıca ONT üzerinde NAT olduğunuda unutma, SFP kullanınca nasıl double çıkıyor onu bir türlü anlamadım ben? Bende neden double NAT yok? Bende NAT sadece router üzerinde var ki o da ağ dışı NAT değil.
Hangi ISS bu arada?
Tüm ISS'lerde var bu sorun. Hepsinde bu sorunu yaşıyorum. Ayrıca modül yazılımlarımız ve konfügrasyonlarımız farklı olduğu için bu uyarıyı almış olabilirim. Modül arayüzünden NAT'ı kapatınca sorunum düzelmişti hatırlarsan. Santral tarafındaki NAT'lanma sorununu bir çözelim. Gerçek bir statik IP'yi hattıma tanımlasınlar. Veya bilgisayarıma statik IP tanımlatıp öyle deneyeceğim. Bakalım yine aynı sorunu yaşayacak mıyım? Bence ONT NAT bridge modunda olduğu için NAT yapmıyor (yapamıyor)
SFP cihazımın Interface'inden PPPoE ile bağlanıp direkt fiber modem şeklinde kullanacaktım. Brick etmeden deneyebilseydim o zaman ISS'nin NAT'lama yaptığı daha net anlaşılacaktı. @13367.
Tüm ISS'lerde var bu sorun. Hepsinde bu sorunu yaşıyorum. Ayrıca modül yazılımlarımız ve konfügrasyonlarımız farklı olduğu için bu uyarıyı almış olabilirim. Modül arayüzünden NAT'ı kapatınca sorunum düzelmişti hatırlarsan. Santral tarafındaki NAT'lanma sorununu bir çözelim. Gerçek bir statik IP'yi hattıma tanımlasınlar. Veya bilgisayarıma statik IP tanımlatıp öyle deneyeceğim. Bakalım yine aynı sorunu yaşayacak mıyım? Bence ONT NAT bridge modunda olduğu için NAT yapmıyor (yapamıyor)
SFP cihazımın Interface'inden PPPoE ile bağlanıp direkt fiber modem şeklinde kullanacaktım. Brick etmeden deneyebilseydim o zaman ISS'nin NAT'lama yaptığı daha net anlaşılacaktı. @13367.
Evet ONT eğer bridge çalışıyorsa NAT olmaz. NAT yapıyorsa bridge çalışmaz.
SFP'yi brick etmesen net olarak bulurduk, fakat ISS ile nasıl çözeceğin meşhul, bir ara bende %40 ploss vardı onu anlatana kadar 1 ay interneti ADSL tadında kullandım.
Evet ONT eğer bridge çalışıyorsa NAT olmaz. NAT yapıyorsa bridge çalışmaz.
SFP'yi brick etmesen net olarak bulurduk, fakat ISS ile nasıl çözeceğin meşhul, bir ara bende %40 ploss vardı onu anlatana kadar 1 ay interneti ADSL tadında kullandım.
Ahahahaha yapacak bir şey yok kral kimse şikayet etmeyince sorunu çözmemişler demek ki. Gittim İstanbul cumhuriyet başsavcısı makamına derdimi anlattım, suç duyurusunda bulundum. Soruşturma başlatıldı. Sorun öyle ya da böyle çözülecekte ben güzellikle halletmeye çalıştıkça her seferinde beni manuple edip geçiştirdiler. Hakkımızda hayırlısı olsun diyelim. Bekleyip sonucunu hep birlikte göreceğiz
Ahahahaha yapacak bir şey yok kral kimse şikayet etmeyince sorunu çözmemişler demek ki. Gittim İstanbul cumhuriyet başsavcısı makamına derdimi anlattım, suç duyurusunda bulundum. Soruşturma başlatıldı. Sorun öyle ya da böyle çözülecekte ben güzellikle halletmeye çalıştıkça her seferinde beni manuple edip geçiştirdiler. Hakkımızda hayırlısı olsun diyelim. Bekleyip sonucunu göreceğiz![]()
Yanlış anlama ama pek bir şey bekleme.
ISS kendi sahte log bile yapar. ISS kendi local ağı olduğu için her türlü bir burun çıkarır.
Adalet gerçekten çalışsaydı mesela Superonline ve Türk Telekom yok olurdu
@CGS sırf yanlışmı biliyorum diye sordum çünkü yıllarca bildiğim gibi eğer modül yazılım ile route özellikleri eklenmediyse üzerinde NAT olamaz. Şu anki modded GPON sfplerin routing özelliği yok.
Şimdi sorun netleşti ISS çift NAT yapıyor, rezil olmasının ve port açılamamasının sebebi tamamen ISS rezilliği.
Artık nerden tasarruf adı altında cimrilik yapılıyor bilemem belki de aynı anda başka biriyle IP kullanıyorsun CGNAT fakat çift blok, senin durumun en rezil yüzlerce kişiyle aynı ipden internete çıkıyorsun, ama ben sana statik tanımlı olduğunu düşünmemeye başladım
böyle bir hata varsa iptal ettirip sürekli tanımlatıp dene.
Son düzenleme: