em1rr

Uzman
Ben artık sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde üniversite okuyarak veya tıp bitirerek adam akıllı para kazanmanın zor olduğunu fark ettim. AB vatandaşlığım var, şu anda 11. sınıftayım ve 16 yaşındayım. Lisede dil bölümünü seçtim.

Liseden mezun olduktan sonra, 18 yaşında Almanya’ya gidip küçük veya orta halli bir şehirde 10:00-18:00 saatleri arasında çalışmak istiyorum. Saatlik ücretim 12,41 € (asgari ücret). Net maaşım yaklaşık 1.750 € olacak (2028-2029 yıllarında daha da artacağını düşünüyorum). Burada oda masrafı, vergiler, faturalar, sigorta ve ani beklenmedik harcamalar çıktıktan sonra elimde en kötü ihtimalle aylık 700-750 € para kalacak. 1 yıl boyunca bunu biriktirsem yaklaşık 9.000 € yapar.

Şu an Türkiye’de 1 € ≈ 46,4-47,1 TL aralığında. Dünya genelindeki siyasi krizler ve Türkiye’nin ekonomi anlamında kötüye gitmesi nedeniyle 2028-2029 yıllarında Euro’nun 70 TL civarına çıkabileceğini düşünüyorum (ChatGPT tahmini). Bu durumda 9.000 € yaklaşık 630.000 TL eder.

Şimdiye kadar planım bu kadar. Gerisini tam düşünemedim ama gerekirse 2, 3 hatta 5 yıl çalışıp birikimimi milyon TL’lere çıkarmak istiyorum. Ayrıca her yıl kazandığım parayla altın alarak paramı biraz daha güvence altına almak ve böylece daha da artırmak gibi bir stratejim de var.

Sonuç olarak, bu birikimle Türkiye’de kendi işimi kurmak istiyorum. Örnek olarak galericilik, pırlantacılık (kuyumcu dükkanı değil) gibi işler yapmayı düşünüyorum.

Sizce planım ne kadar mantıklı? Başka önerileriniz veya farklı bakış açıları var mı? Bütün fikirlerinize açığım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sermaye edinip Türkiye'den yurt dışına ihraç edebileceğiniz ürün ürettirip dışarıya pazarlamanız güzel olabilir aslında.

Boşuna yazılmış bir yazı.

Oradaki asgari ücret ile anca kendini geçindirirsin. 200-300 euro ile yapabileceğin bir şey değil düşüncelerin. Ev kiralarından haberin yok sanırım.
Konaklamadan fazla bir beklentisi yoksa 200-300 Euro ile yaşayacağını düşünmüyorum. Kesin bir yorum da yapmak istemiyorum keza oralarda yaşama tecrübem olmadı.

Boşuna yazılmış bir yazı.

Oradaki asgari ücret ile anca kendini geçindirirsin. 200-300 euro ile yapabileceğin bir şey değil düşüncelerin. Ev kiralarından haberin yok sanırım.
Ev kiralamayacağım, oda kiralayacağım. Ki maddi durumumum çok fazla zorlansa bile Hamburg'da yaşayıp beni evine davet eden çok fazla halam ve bekar amcam oldu. Acil çıkış planım orada. Birazda buna güvenerek plan yaptım.

Sermaye edinip Türkiye'den yurt dışına ihraç edebileceğiniz ürün ürettirip dışarıya pazarlamanız güzel olabilir aslında.
Ne gibi mesela hocam?

Birçok noktada inanılmaz hayali düşünüyorsun. Öncelikle seninle benzer yollardan geçmiş bir kardeşin olarak sana bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Ben artık sadece Türkiye’de değil, dünyanın her yerinde üniversite okuyarak veya tıp bitirerek adam akıllı para kazanmanın zor olduğunu fark ettim.
Üniversiteyi çoğu insan ilerideki işi için okuyor olabilir fakat üniversitenin asıl okuma amacı çevre edinmek. Ben de eskiden senin gibi düşünürdüm ancak sermaye edinip, iş kurma aşamasına geldiğim zaman çevrenin ne kadar önemli olduğunu çok net bir şekilde anlamaya başladım. Dolayısıyla iş fikirlerini geliştir ancak üniversiteni de oku.
Liseden mezun olduktan sonra, 18 yaşında Almanya’ya gidip küçük veya orta halli bir şehirde 10:00-18:00 saatleri arasında çalışmak istiyorum. Saatlik ücretim 12,41 € (asgari ücret). Net maaşım yaklaşık 1.750 € olacak (2028-2029 yıllarında daha da artacağını düşünüyorum).
Tamam, ama hangi işte? Ticari zekaya sahip olduğunun farkında olan insanlar için saatlik işlerde çalışmak zulümdür güzel kardeşim. Hele ki o zamanın boşa aktığını, aldığın paranın da zamanla ölçüşemeyeceğini anladığın o evre var ya, insanın yer bitirir, kendini sürekli depresyonda bulursun. Bu tür işlerde iş çok, stres yüksek ve maaş azdır. Yazıldığı kadar kolay işlenmiyor maalesef.
Burada oda masrafı, vergiler, faturalar, sigorta ve ani beklenmedik harcamalar çıktıktan sonra elimde en kötü ihtimalle aylık 700-750 € para kalacak. 1 yıl boyunca bunu biriktirsem yaklaşık 9.000 € yapar.
Tamamen kafadan hesaplamalar ile plan yapma. Mutlaka beklenmedik durumlar yaşanacak ve hiç öngöremediğin senaryolarla karşılaşacaksın.
Şu an Türkiye’de 1 € ≈ 46,4-47,1 TL aralığında. Dünya genelindeki siyasi krizler ve Türkiye’nin ekonomi anlamında kötüye gitmesi nedeniyle 2028-2029 yıllarında Euro’nun 70 TL civarına çıkabileceğini düşünüyorum (ChatGPT tahmini).
Doğru, kur yükseliyor fakat aynı oranda alım gücü de düşüyor. Türkiye artık eskisi kadar ucuz bir ülke değil maalesef. Her şeyin bir birim maliyeti var ve günün sonunda bunlar, kurdan daha fazla yükselmek zorunda. Artık Türkiye, turistler için de pahalı bir ülke olmaya başladı.
Sonuç olarak, bu birikimle Türkiye’de kendi işimi kurmak istiyorum. Örnek olarak galericilik, pırlantacılık (kuyumcu dükkanı değil) gibi işler yapmayı düşünüyorum.
Senin gibi düşünen çok insan biliyorum. Param var, balıklama şu işe gireyim diye düşünen. Özellikle bunların çoğu ev alıp satarak emlakçılık oynamayı seçerler. %99'u da en son evi satar, paraları da yer.

Bugün esnaf olmak istiyorsan, mutlaka işin içinde olmalısın. Deneyimin olmadan, iş bilgin olmadan tutunman imkansıza yakın. Ha kar ortağı olacağım dersin, orası ayrı. Ama bilmediğin bir işe yatırım yapmanın ne kadar doğru olacağı tartışılır elbette.

Birçok noktada inanılmaz hayali düşünüyorsun. Öncelikle seninle benzer yollardan geçmiş bir kardeşin olarak sana bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Üniversiteyi çoğu insan ilerideki işi için okuyor olabilir fakat üniversitenin asıl okuma amacı çevre edinmek. Ben de eskiden senin gibi düşünürdüm ancak sermaye edinip, iş kurma aşamasına geldiğim zaman çevrenin ne kadar önemli olduğunu çok net bir şekilde anlamaya başladım. Dolayısıyla iş fikirlerini geliştir ancak üniversiteni de oku.

Tamam, ama hangi işte? Ticari zekaya sahip olduğunun farkında olan insanlar için saatlik işlerde çalışmak zulümdür güzel kardeşim. Hele ki o zamanın boşa aktığını, aldığın paranın da zamanla ölçüşemeyeceğini anladığın o evre var ya, insanın yer bitirir, kendini sürekli depresyonda bulursun. Bu tür işlerde iş çok, stres yüksek ve maaş azdır. Yazıldığı kadar kolay işlenmiyor maalesef.

Tamamen kafadan hesaplamalar ile plan yapma. Mutlaka beklenmedik durumlar yaşanacak ve hiç öngöremediğin senaryolarla karşılaşacaksın.

Doğru, kur yükseliyor fakat aynı oranda alım gücü de düşüyor. Türkiye artık eskisi kadar ucuz bir ülke değil maalesef. Her şeyin bir birim maliyeti var ve günün sonunda bunlar, kurdan daha fazla yükselmek zorunda. Artık Türkiye, turistler için de pahalı bir ülke olmaya başladı.

Senin gibi düşünen çok insan biliyorum. Param var, balıklama şu işe gireyim diye düşünen. Özellikle bunların çoğu ev alıp satarak emlakçılık oynamayı seçerler. %99'u da en son evi satar, paraları da yer.

Bugün esnaf olmak istiyorsan, mutlaka işin içinde olmalısın. Deneyimin olmadan, iş bilgin olmadan tutunman imkansıza yakın. Ha kar ortağı olacağım dersin, orası ayrı. Ama bilmediğin bir işe yatırım yapmanın ne kadar doğru olacağı tartışılır elbette.
Öncelikle değerli görüşlerin ve deneyimlerini paylaştığın için teşekkür ederim.

Çevrenin ticaret dünyasında ne kadar önemli olduğunu anlayabiliyorum. Üniversite okumasını bende çok isterim, fakat üniversitenin çalışma saatimi düşürmesi beni biraz tedirgin ediyor.

Benim planımda da bu gerçekliklerin farkındayım. Almanya’da sadece saatlik ücretle çalışmak değil, mümkün olan en kısa sürede deneyim ve beceri kazanarak kendi işimi kurmak istiyorum.

Deneyim konusuna gelirsek. Tam olarak ne olduğunu belirtmek istemiyorum ama son 4 yıldır yaz tatillerinde dayımın aktif olarak ticaret ve pazarlıkların döndüğü büyük bir dükkanında çalışıyorum. Burada yalan olmasın hesap-kitap, düzenli çalışma, yatırım, müşteriyi anlama gibi şeyleri dayımdan azda olsa çokta olsa öğrendim, öğrenmediğim tonlarca şeylerde var o konuda haklısın. Tecrübeli insanların yanında çalışıp kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Senin gibi deneyimli birinden gelecek daha fazla tavsiye ve gerçekçi öneri benim için çok kıymetli olur. Eğer uygun görürsen, hangi adımları atmam gerektiği veya hangi konularda özellikle dikkatli olmam gerektiği konusunda senden daha fazla görüş almak isterim