Hocam iyi akşamlar önce yazınıza cevap sonra PCde yeni bir olay döngüsü başladı onu anlatacağım önce sorunuza cevap.
1- Temiz kurulum 1-2 hafta önce yapıldı. Rufus ile ISO dosyası (Techolay'dan alındı) temiz kurulum yapıldı, ethernet kablosu sökülü halde format öncesi BIOS güncellendi, chipset driverleri Flash eşliğinde (Ekran kartı internet ile websitesi üzerinden manuel kuruldu Geforce Experience ile değil) İnternetsiz ortamda kuruldu. iGPU kapatıldı. WiFi veya BT manuel kurmadım ama otomatik kurulduysa bilgim yok. HD Audio nereden kapatabilirim söylerseniz kapatayım.
Ram konusunda çok bilgili değilim. 6000 MT/s gözüküyor. O Voltaj ayarlarını da dediğiniz gibi 1.4V girmeye çalışırım. Bu RAM ile ilgili ayarlarda yardımcı kaynak var mı direkt BIOS üzerinden manuel elle değişitirip kaydedip çıkmak yeterli mi? Eline emeğine sağlık gerçekten inan 12 saat çalışıyorum çok serii dönemiyorum ama işten vaktim kaldıkça halledip her gün açılışta kontrol ediyorum. Çok teşekkür ederim.

YENİ DÖNGÜ
12 saat iş mesaisinden sonra Power tuşuna basıp PC açtığımda (iki kere oldu bu olay) PC başında değildim el-yüz yıkama seansı için içeri gidip geldiğimde ki maks 2-3 dk geldiğimde ekran kartı fanları dönüyor, İşlemcim kule tipi fanlar dönüyor yani özetle kasada fanların hızı artıyor ki bir tek fan uğultusu geliyor ANCAK MONİTÖRLERİN İKİSİDE KAPKARA YANİ EKRAN GELMİYOR, GÖRÜNTÜ YOK (VİDEO MEVCUT İSTERSENİZ YÜKLEYEBİLİRİM) Klavye, fare, mikrofon her şeyin ışığı açık KLAVYEDEN HİÇBİR KOMUT İŞLEMİYOR, ESC tuşu vs. Farenin iki tuşuda işlemiyor ya da arka planda işliyor belki ama GÖRÜNTÜ GELMİYOR. PC kapatıyorum ya da reset çektiğimde ise her şey normal seyir ediyor.
Bununda sorunumuzla alakası olacağını düşünüyorum. Fikriniz nedir? Gerçekten bu sorunu bulur çözersek hakkınızı nasıl öderim bilmiyorum ama inanın hayır lokması döktürürüm adınıza ve bol dua ederim.

Not 1: Wallpaper Engine komple kaldırdım. Gözlemleme amaçlı.

Dual monitör deneme amaçlı 1 tanesini iptal edin, verdiğim ek ayarları uygulayın. Temiz kurulum için Microsoft kendi sitesinden 25H2 indirip Rufus ile yazdırın. Oradan Pro versiyonu kurun, driver ve Update işlemlerden sonra Debloat uygulayın Winutil Script ile. Tekli monitör ile ve verdiğim ek ayarlar ile deneyin. BT/Wi-Fi ve HD Audio ayarları için BIOS'ta Search edip kapatabilirsin. F9 Search kısayolu. Onun haricinde XMP yerine Manuel dediğim gibi verin. Rehber videosu TR kaynak 1 kişi haricinde henüz yok, DDR5 en iyi RAM ayarları şeklinde YouTube'da aratın. İlgili videoda BIOS'tan nasıl ayarlanacağını gösteriyor.

@ggbye ayarlarını deneyin, kendisi müsait olunca paylaşsın. ZenTimings yazılımını indirip alttan A2-B2 modüllerini seçerek görsel paylaşırsınız.

Donanımsal bir sıkıntı yoksa OS ya da BIOS kaynaklı sıkıntı var. Dediklerimi uygularsan düzelmeli. Onun haricinde MCR- PDM ve Integrated Graphics kapatmanı söylemiştim. Ek olarak ASPM diye aratıp o ayarları da kapalı konuma getir. YouTube üzerinden ilgili videoyu izleyip Hynix RAM için önerilen ayarları gir. Bu şekilde bir gözlemle. Anakart yazılımı vesaire kurma. Temiz kurulum ve Debloat anlattığım gibi olursa en ideali o.

BIOS Beta olmayan en son sürümde olsun, AGESA sürümü 1.2.0.3g ya da 1.2.7.0 olması ideal.

Son düzenleme:
4 adet ekran görüntüsü ekleyeceğim ancak özet geçeyim.

1- WİFİ/BT Off, HD Audio off, MCR Disabled, Spread Spectrum Disabled, Global C- State Enable, Power Supply Idle Control Auto, Power Down Enable Disable, iGPU Disable. OLARAK ÇEVRİLDİ.
2-PBO Auto kaldı default öyle gelmiş.
3- A-XMP Profile:1 6000MT/s 30-36-36-76 olarak gözüküyor maalesef bunu hiçbir yerden dediğiniz profili bulup çeviremedim/yükleyemedim ayarlara dokundurtmuyordu.
4- Ekran görüntüleri mevcut ancak yazmak istedim.
- DRAM VDDQ 1.400V karşısı AUTO değişmiyor.
- CPU VDDIO 1.400V karşısı AUTO değişmiyor.
- DRAM VDD Bulamadım

Anakart yazılımı kurma dediğinizi anlayamadım. BIOS Beta değil ancak en son 3 BIOS beta, beta olmayan BIOS temmuz ayından kalma ve o BIOS kurulu ondan öncekiler daha eski tarihli BIOS sürümleri. AGESA sürümü J2 yani bir alt versiyonda 1.2.0.3g olarak belirtilmiş ancak J sürümünde belirtilen bir şey yok.

Dosya Ekleri

• pbo.webp
    pbo.webp
    1,5 MB · Görüntüleme: 31
  • load.webp
    load.webp
    1,9 MB · Görüntüleme: 20
  • dram speed.webp
    dram speed.webp
    2,1 MB · Görüntüleme: 20
  • dram speed prof.webp
    dram speed prof.webp
    2,1 MB · Görüntüleme: 31
Windows güç planı ayarlarından Hızlı Başlatma seçeneğini devre dışı bak. USB askıya alma ve PCIe güç tasarrufu kapalı konumda dursun.

4 adet ekran görüntüsü ekleyeceğim ancak özet geçeyim.

1- WİFİ/BT Off, HD Audio off, MCR Disabled, Spread Spectrum Disabled, Global C- State Enable, Power Supply Idle Control Auto, Power Down Enable Disable. OLARAK ÇEVRİLDİ.
2-PBO Auto kaldı default öyle gelmiş.
3- A-XMP Profile:1 6000MT/s 30-36-36-76 olarak gözüküyor maalesef bunu hiçbir yerden dediğiniz profili bulup çeviremedim/yükleyemedim ayarlara dokundurtmuyordu.
4- Ekran görüntüleri mevcut ancak yazmak istedim.
- DRAM VDDQ 1.400V karşısı AUTO değişmiyor.
- CPU VDDIO 1.400V karşısı AUTO değişmiyor.
- DRAM VDD Bulamadım

Enter basıp girebilmen lazım ama zaten 1.4V yeterlidir genelde. MSI'de Memory Try It var, oradan 6000 * işaretli profili seçip dediklerimi girersin.

Try It kısmından * işaretli 6000 30-38-38 profili seçip ek ayarları uygula, tekli monitör ve Fresh OS + Debloat dene.

YT üzerinden Hynix ayarlarını girersin yine, dediğim videoda mevcut.

Fast boot kapalı en baştan beri. USB askıya alma ve PCle nereden bakabilirim?
Dediğiniz profili girip dediklerinizi ayarlayacağım RAM kısmında.
Tekli monitör derken tek monitör kullanmak istemiyorum siz öneri için sunuyorsunuz ancak ne kadar süre test etmeliyim? Fresh OS 1-2 Hafta önce kuruldu tekrar kurmaya gerek var mı? Debloat deneyeceğim. Hynix kısmına da bakacağım. Eksik kalan ya da atladığım bir nokta var mı ? Baştan sona defalarca okuyorum sırf eksik bir şey yapmamak için yine de aklınıza gelirse gerekeni yaparım.

Birde komik gelebilir ama ekran kartına giren kabloyu tekrar takıp çıkartma fikri kafamda ondan yapma ihtimali var mı? 1-2 hafta önce CMOS pinlerine değmek için ekran kartını sökmeden denedim belki diyorum kablodan vs bir şey olmuş olabilir mi gevşeme çıkma vs?

Tekli monitör derken tek monitör kullanmak istemiyorum siz öneri için sunuyorsunuz ancak ne kadar süre test etmeliyim? Fresh OS 1-2 Hafta önce kuruldu tekrar kurmaya gerek var mı? Debloat deneyeceğim. Hynix kısmına da bakacağım. Eksik kalan ya da atladığım bir nokta var mı ? Baştan sona defalarca okuyorum sırf eksik bir şey yapmamak için yine de aklınıza gelirse gerekeni yaparım.

PCIe Link Speed kısmından yine ekran kartın Gen5 olsa dahi Gen4 seçip dene, önerebileceklerim bunlar. Advanced kısmında bu ayarların çoğu, Onboard Settings gibi bir yerde olmalı. Karttan karta değişiyor. Search kısmından aratıp bulman lazım. Eğer donanım arızası yoksa dediğim her şeyi deneyip kendin bulman gerekli. İlgili ayarları o videodan geçirip tekrar bakarsın. Memory Try It kullanıp * işareti olan 6000 CL30-38-38 profili yükleyip üzerine girersin tüm ayarları. Manuel yerine bu daha kolay olur. Voltajı 1.35V tayin ederse 1.4V verirsin sadece.

PCIe için ASPM diye aratıp BIOS'tan kapat, Link Speed ayarını dediğim gibi ayarla. Windows güç planı kısmından Hızlı Başlatma kapatırsın, sonra oradan güç seçeneklerinden bu USB askıya alma ve PCIe güç yönetimi, tasarrufu kısmını kapalı konuma getir.

Birde komik gelebilir ama ekran kartına giren kabloyu tekrar takıp çıkartma fikri kafamda ondan yapma ihtimali var mı? 1-2 hafta önce CMOS pinlerine değmek için ekran kartını sökmeden denedim belki diyorum kablodan vs bir şey olmuş olabilir mi gevşeme çıkma vs?

Aklıma gelen başka bir şey yok. Tek tek denenmesi lazım. OS-BIOS kaynaklı sıkıntı varsa çözülür bunlarla, çözülmezse donanımsal bir sıkıntı vardır. Ekran kartı ya da RAM ile alakalı olabilir belki, parça denemek lazım. Kimse net konuşamaz. Önce dediklerimi deneyin, en son gerekirse Microsoft kendi sitesinden 25H2 indirip Pro kuracaksınız, sonrasında Debloat işlemi. Bu hızlı başlatma ya da Hibernation denilen zımbırtıyı bu Debloat için kullanılan Winutil Script de kapatıyor. Oradan bakarsınız.

Tekli monitör geçici olarak deneyin, amaç buradaki sorunu tetikleyen şeyi bulmak. Devamlı öyle kullanmanıza gerek yok. Dışlamak lazım bazı şeyleri.

ZenTiming Ekran görüntüsü.

Yapılacak ayarlardan sonra bu metin GÜNCELLEME adı altında ekstralar eklenecek. Gerektiği taktirde etiketleyeceğim.
Gerçekten Donanım kaynaklı sorun çıkarsa komple sistemi satıp daha uyumlu daha stabil donanımlarla sıfırdan PC toplarım ÇÜNKÜ tek tek parça donanım vs. deneyecek vaktim yok 12 saat çalışıyorum biz şu OS-BIOS kaynaklı şeyleri deneyelim dediğiniz gibi en son İŞ DONANIMA kalırsa artık yeni bir setup toplarız hocam bana sizede uyarsa.

Dosya Ekleri

• zen.webp
    zen.webp
    73 KB · Görüntüleme: 24

Olabilir, akla gelen her şey olur. Sök tak yapın, gerek güç kablosunu, gerekse PCIe slota tekrardan söküp takın. En akla gelmeyecek şey burada tetikleyebilir. Donanımsal ve yazılımsal milyon tane neden var açıkçası. Detaylı bakın tek tek dediğim şeylere. RAM temassızlığı vesaire de olmasın, hem GPU hem RAM için pinler tam temas sağlamalı. Güç akışında bir sorun olmamalı. İşlemci yine pinlere tam temas etmeli, soğutucu vesaire aşırı sıkılmamalı. Pin teması ya da güç akışını ne bozarsa her türlü sıkıntıya sebebiyet verir.

ZenTiming Ekran görüntüsü.
Yapılacak ayarlardan sonra bu metin GÜNCELLEME adı altında ekstralar eklenecek. Gerektiği taktirde etiketleyeceğim.

Bu program MSI kartları hiç sevmiyor, resmen üvey evlat gibi. Değerlerin yarısını göstermemiş. Anti-Cheat vesaire yüklü mü? Windows'un içinden geçiyor bu tarz yazılımlar. Bu programı bile bozuyor gördüğün üzere.

5 tane Beta BIOS var senin kartta ve AGESA sürümü 1 yıl öncesinden kalma. MSI'ye boşuna laf çarpmıyorum ben. 5 para etmez yani kartları, donanım olarak değil, yazılımsal çok sıkıntı var. BIOS yazamıyor ekip. Sendeki sıkıntı belki tek başına bu lanet kart. Temas sorunu için bağlantıları kontrol et, sonrasında ek ayarları ve önerileri dene. Olmazsa bu anakart baş şüpheli.

Antivirüs programı diyorsunuz sanırım hayır yüklü değil. Windows'un kendisinden bir şeyler yüklüyse ve engel oluyorsa bilemem.

Dipnot: Gerçekten Donanım kaynaklı sorun çıkarsa komple sistemi satıp daha uyumlu daha stabil donanımlarla sıfırdan PC toplarım ÇÜNKÜ tek tek parça donanım vs. deneyecek vaktim yok 12 saat çalışıyorum biz şu OS-BIOS kaynaklı şeyleri deneyelim dediğiniz gibi en son İŞ DONANIMA kalırsa artık yeni bir setup toplarız hocam bana sizede uyarsa.

ASUS X870 alacaktım çok yeni deyip vazgeçirdiler :( Bu setupu çok büyük hevesle topladım hatta 2 senedir bende toplasan 3 ay anca kullanmışımdır hiç yüzümü güldürmedi.

Antivirüs programı diyorsunuz sanırım hayır yüklü değil. Windows'un kendisinden bir şeyler yüklüyse ve engel oluyorsa bilemem.

Dipnot: Gerçekten Donanım kaynaklı sorun çıkarsa komple sistemi satıp daha uyumlu daha stabil donanımlarla sıfırdan PC toplarım ÇÜNKÜ tek tek parça donanım vs. deneyecek vaktim yok 12 saat çalışıyorum biz şu OS-BIOS kaynaklı şeyleri deneyelim dediğiniz gibi en son İŞ DONANIMA kalırsa artık yeni bir setup toplarız hocam bana sizede uyarsa.

Bu program değerleri göstermediği için Anti-Cheat ya da Defender açık olması bu durumu tetikliyor. Restart atıp tekrardan bakın. Bir sürü ayar verdim, hem Windows hem BIOS'tan eksiksiz deneyin. Wireless herhangi bir şey ya da USB portunda gereksiz herhangi bir bağlantı varsa söküp atın. Bir müddet tekli monitör ve kablolu devam edin. GPU ve RAM sök tak yapın, pinler tam temas ettiğinden emin olun. Güç bağlantıları kontrol edin. Tüm ek ayarları yapın, Hynix RAM ayarları girin bahsettiğim videodan ve dediğim şekilde BIOS'tan. Her şeye rağmen düzelmezse bu anakart baş şüpheli.

Windows başlangıç uygulamaları kısmından gereksiz olan tüm uygulamaları kapatın ekstra. Başka öneri olamaz, maksimum bu kadar olur. Deneyip kendin bulacaksın bundan sonrasını. @crystallreed

Sorunu tespite yönelik geçici şeyler, kablosuz bir şey kullanma ve tekli monitör devam et sorunu çözene kadar.

Anakart değişikliği büyük oranda yapabileceğim bir durum o çok zorlamaz ancak ve ancak tekrardan yeni farklı marka anakartta yaparsa gerçekten bu sistem bana yar olmayacak der yolları ayırırız gibi. Her şey için çok çok teşekkürler inanın şu sanal alemde bırakın insanlar yüzyüze iki kelime anlatmaya eriniyor bana bu saatte günlerdir yardımcı oluyorsunuz hakkınızı ödeyemem ama varsa bir isteğiniz seve seve yaparım. Hakkınızı helal edin. Gereken şeyleri de yapacağım en geç yarın geceye doğru son verilerle buraya dönüş yapacağım. Sağlıcakla kalın kendinize dikkat edin.