- Makaleler
- 1
Hocam iyi akşamlar önce yazınıza cevap sonra PCde yeni bir olay döngüsü başladı onu anlatacağım önce sorunuza cevap.
1- Temiz kurulum 1-2 hafta önce yapıldı. Rufus ile ISO dosyası (Techolay'dan alındı) temiz kurulum yapıldı, ethernet kablosu sökülü halde format öncesi BIOS güncellendi, chipset driverleri Flash eşliğinde (Ekran kartı internet ile websitesi üzerinden manuel kuruldu Geforce Experience ile değil) İnternetsiz ortamda kuruldu. iGPU kapatıldı. WiFi veya BT manuel kurmadım ama otomatik kurulduysa bilgim yok. HD Audio nereden kapatabilirim söylerseniz kapatayım.
Ram konusunda çok bilgili değilim. 6000 MT/s gözüküyor. O Voltaj ayarlarını da dediğiniz gibi 1.4V girmeye çalışırım. Bu RAM ile ilgili ayarlarda yardımcı kaynak var mı direkt BIOS üzerinden manuel elle değişitirip kaydedip çıkmak yeterli mi? Eline emeğine sağlık gerçekten inan 12 saat çalışıyorum çok serii dönemiyorum ama işten vaktim kaldıkça halledip her gün açılışta kontrol ediyorum. Çok teşekkür ederim.
YENİ DÖNGÜ
12 saat iş mesaisinden sonra Power tuşuna basıp PC açtığımda (iki kere oldu bu olay) PC başında değildim el-yüz yıkama seansı için içeri gidip geldiğimde ki maks 2-3 dk geldiğimde ekran kartı fanları dönüyor, İşlemcim kule tipi fanlar dönüyor yani özetle kasada fanların hızı artıyor ki bir tek fan uğultusu geliyor ANCAK MONİTÖRLERİN İKİSİDE KAPKARA YANİ EKRAN GELMİYOR, GÖRÜNTÜ YOK (VİDEO MEVCUT İSTERSENİZ YÜKLEYEBİLİRİM) Klavye, fare, mikrofon her şeyin ışığı açık KLAVYEDEN HİÇBİR KOMUT İŞLEMİYOR, ESC tuşu vs. Farenin iki tuşuda işlemiyor ya da arka planda işliyor belki ama GÖRÜNTÜ GELMİYOR. PC kapatıyorum ya da reset çektiğimde ise her şey normal seyir ediyor.
Bununda sorunumuzla alakası olacağını düşünüyorum. Fikriniz nedir? Gerçekten bu sorunu bulur çözersek hakkınızı nasıl öderim bilmiyorum ama inanın hayır lokması döktürürüm adınıza ve bol dua ederim.
Not 1: Wallpaper Engine komple kaldırdım. Gözlemleme amaçlı.
Dual monitör deneme amaçlı 1 tanesini iptal edin, verdiğim ek ayarları uygulayın. Temiz kurulum için Microsoft kendi sitesinden 25H2 indirip Rufus ile yazdırın. Oradan Pro versiyonu kurun, driver ve Update işlemlerden sonra Debloat uygulayın Winutil Script ile. Tekli monitör ile ve verdiğim ek ayarlar ile deneyin. BT/Wi-Fi ve HD Audio ayarları için BIOS'ta Search edip kapatabilirsin. F9 Search kısayolu. Onun haricinde XMP yerine Manuel dediğim gibi verin. Rehber videosu TR kaynak 1 kişi haricinde henüz yok, DDR5 en iyi RAM ayarları şeklinde YouTube'da aratın. İlgili videoda BIOS'tan nasıl ayarlanacağını gösteriyor.
@ggbye ayarlarını deneyin, kendisi müsait olunca paylaşsın. ZenTimings yazılımını indirip alttan A2-B2 modüllerini seçerek görsel paylaşırsınız.
Donanımsal bir sıkıntı yoksa OS ya da BIOS kaynaklı sıkıntı var. Dediklerimi uygularsan düzelmeli. Onun haricinde MCR- PDM ve Integrated Graphics kapatmanı söylemiştim. Ek olarak ASPM diye aratıp o ayarları da kapalı konuma getir. YouTube üzerinden ilgili videoyu izleyip Hynix RAM için önerilen ayarları gir. Bu şekilde bir gözlemle. Anakart yazılımı vesaire kurma. Temiz kurulum ve Debloat anlattığım gibi olursa en ideali o.
BIOS Beta olmayan en son sürümde olsun, AGESA sürümü 1.2.0.3g ya da 1.2.7.0 olması ideal.
Son düzenleme: