Sistemi yerel bir PC ancak cidden işinde iyi ve temiz, anlayan bir esnafa toplattım, ASRock karta montajı yapanda oydu.
Bilemeyiz diyeceksiniz tabii ki doğru ama temassızlık ya da güç bağlantısı problemi olduğunu çok düşünmüyorum (ekran kartına temasım dışında) çünkü olsaydı bence başka sorunlarda doğururdu. BIOS-OS arası ilişiği beni en çok merak ettiren kısım ki buradanda temiz kağıdını alırsak gelelim donanıma. Anakart değişikliği ile çözülmediği takdirde de yolları muhtemelen ayırırız heves edip 100k gibi bir para döktüğüm sistemle ha bire uğraşmaktansa (dünyevi meselelerimizde var çünkü) yollarımızı ayırıp belki burada sıfırdan tekrardan bir setup toplanma ihtimalide sonun sonu ihtimali hocam. Şimdiden en geleceği bile tasarlıyor gibi oluyorum ama inşallah gerek kalmaz en kısa yoldan hallederiz.
@Ayhan Dönmez
Güncelleme: 24.02.2026
Dün sabah saat altı sıralarında kapanan PC bugün 00:45 civarlarında ilk açıldı. Herhangi bir görüntü gelmeme, kasarak açılma gibi bir problem gözlemlenmedi. Bu süreç yine de bir iki günde kesin sonuca ulaşılacak bir sonuç değil gözlemlemeler birkaç hafta ya da maksimum 1-2 ay içerisinde sonucu verecektir.
Dün gece yapılanlar:
1- iGPU modu "Force" moduna alındı. Herhangi bir kasma ya da görüntü gelmeme durumunda anakart üzerindeki DP girişinin kullanımı için hazır halde bekletiliyor.
2- 2. monitör kasadan çıkarıldı.
Şu ana kadar yapılanlar özet:
1- mcr -> disabled.
2- Power down -> disabled.
3- global C state -> Auto.
4- Fast boot (Windows) -> kapatıldı.
5- iGPU -> "Force" moduna alındı. Sorun yaşanması durumunda anakart DP kullanılacağı için hazır bekletiliyor.
6- Nitro ayarları yapıldı.
7- spread Spectrum, Wi-Fi, BT, HD Audio -> kapatıldı.
8- anakart yazılımı -> kaldırıldı.
9- 2. monitör geçici süreliğine iptal edildi.
10- PBO Auto mod bırakıldı.
Ekstra şu anda yapılacak şeyler:
1- DDR5 RAM ayarları yapılacak.
2-aspm kapatılacak.
3- PCIe link Speed -> gen4 sabitlenecek.
4- bandwith -> X16 ya da Auto seçilecek.
11. 02.2026 tarihinde temiz kurulum yapıldığı için tekrar temiz kurulum yapılmadı.
Tarihinde temiz kurulum (internet kablosu olmadan), BIOS format öncesi güncellendi, chipset internetsiz bir ortamda kuruldu. NVIDIA sürücüler sitesinden manuel olarak seçilip güncel driver yüklendi.
Gerçekleşmesi durumunda ilk olarak ekran kartı donanım arızası kontrolü için anakart girişi tarafından kontrol edilecek.
1-denetim masasında uygulama olarak "pawnıo" adlı bir uygulama var böyle bir şey kurduğumu hatırlamıyorum. Bu uygulama hakkında bilginiz var mı? Virüs falan mıdır? Kaldırayım mı? Yararlı bir yazılım mıdır?
2- kasada muhtemelen coilwine sesi var böyle sinek vızıldaması gibi bu coilwine mıdır? Bundan kaynaklanma ihtimali var mıdır? Farede scroll tuşunu çevirdiğimizde o ses kesiliyor? Fikrinizi bekliyorum.
Önemli güncelleme.
00:45 saati itibari ile aktif kullandığım PC'yi 02:45 gibi BIOS girmek için Windows üzerinden yeniden başlattığımda yeniden başlatılıyor ekranından sonra 5-10 saniyelik bir Windows güncellemeleri uyguluyor gibisinden bir yazı geldi ve sonra PC yeniden başlamak için kapandı.
Açılma sürecinde ekrana anakartın logosu ve hemen altında yükleme ekranı geldikten sonra yükleme işareti birden dondu sanki Windows açılış ekranı gelecek gibi (PC adı yazdığı ekran) oldu ama ekran siyah kaldı yani görüntü gitti. Kulaklıktan Windows açılış müziğinin sesi geldi, görüntü yoktu ama masaüstü geldi aslında.
Biraz bekledikten sonra 1-2 dk gibi kasaya eğildim ve 4080 Super'de takılı DP kablosunu çıkartıp anakartın DP girişine taktım ve görüntü geldi.
Görüntü geldikten sonra şaştım kaldım fare imleci yoktu ekranda biraz mouse hareketi yaptım, hızlı hızlı kaydırdım tuşlarına tıkladım derken fare geldi. Google Chrome açtım, DxDiag komutunu açtım bunların simgeleri görev çubuğuna geldi, ancak ekrana hiçbirinin penceresi gelmedi.
IGPU'e "Force" modunda. Anakartta DP portuna taktıktan sonra ve ekran geldikten sonra PC üzerinde hiçbir şey yapmadım. DxDiag ekranında iki ekran vardı.
Ekran 1: AMD Radeon Graphics.
Ekran 2: NVIDIA RTX 4080 Super.
PC açık halde ve DP anakart girişi takılıyken tekrardan çıkarttım ve RTX 4080 Super DP girişine taktım ve PC resetledim.
Bu defa her şey düzgün ilerledi ve masaüstü geldi.
Hemen DxDiag komutunu kontrol ettim ve ekran seçeneği tek RTX 4080 Super olarak gözüküyordu.
Şimdi soruyorum suçlu RTX 4080 Super mi? Ne yapacağız? Kart arızalı mı? PCIe veri yolu yüzünden mi? Gen4 seçmedim daha gen4 seçsem çözülür mü? Farklı ekran kartı mı almalıyım?
ASRock B650M pg riptide kartta oyun oynarken bir anda seslerin patlaması/cızırtı, oyunun donması ya da devam etse de fare ve klavyenin gidip, kulaklığın gitmemesi ancak seslerin patlaması ve bir noktada sistemin donup/tıkanıp kendini resetlemesi.
"PCIe bus" sorunu muydu yoksa "USB controller" problemii mi?
ASRock kartta, 4080 Super kaynaklı bir elektriksel sızıntı ya da kısa devre olması PCIe yolu üzerinden işlemcinin I/O birimine geri dönmesi ve bu birimi kilitlediği için aynı birime bağlı USB portlarıne ve ses çipine yanıstması mıydı?
MSI X670E çok daha gelişmiş bir elektriksel koruma ve katmanlı bir PCB yapısına sahip olmasından dolayı kilitleyememesi, MSI kartın izole edebilmesi mümkün mü?
Ancak ekran kartının içindeki arıza devam ettiği için bu sefer açılışta görüntü vermeme ya da o videodaki kasarak, 10 FPS çalıştırmasına sebep mi oluyordu?
Problem eğer ekran kartındaysa güç kablosunu çıkartıp hem karttan hem PSU üzerinden tam oturduğuna ya da pinlerde kararma, yanma ya da erime olduğuna mı bakayım?
Ekran kartının içindeki bir bileşenin ya da PCIe kontrolcüsünün "rastgele" hata vermesi mi bu durum?
@Ayhan Dönmez yardımlarınız ve emekleriniz için şimdiden çok teşekkürler!