Selamlar, yoğun bir iş günüydü bakamadım. Önerileriniz ve fikirleriniz için teşekkürler. Gerçekten bu süreçte haftalardır benimle kendi sisteminiz gibi uğraştınız emeğiniz çok, teşekkürü borç bilirim.

1- @Ayhan Dönmez Gigabyte x870 Aorus, ASUS ROG B850-A, B850-G önerilen bu üç ürün arasında bütçeme ve anladığım kadarıyla ihtiyacıma göre bu kartlardan birine karar vereceğim. Yine de farklı önerileriniz varsa açığım.
2- @monitortavsiye01 Ram konusunda çok teşekkür ederim önerdiğiniz RAM kitlerine bakacağım sadece yanlış anlamayın bilgili insanlarsınız bu üç kart arasında şu anki sistemimdeki gibi RAM seçme ya da uyumsuzluk yapar mı bu üç anakart bu önerilen iki ram ile alakalı?
3- @Ayhan Dönmez Diğer ve son kafama takılan nokta ise, GPU söktüğümüz zaman 12 saat GPU olmadan sistemi kullanmıştım XMP açıktı o gün 20+ belki sistemi açmışımdır o gün neden yapmadı? O zamana ait mesajlar önceki sayfalarda duruyor, GPU geri takıp XMP kapattıktan sonra da GPU takılı olduğu süreçte hiç yapmadı. Sonrasında Manuel inşaa yaptık orada da yaşadık zaten.

Buradan sonraki süreçte Anakart ve Ram değişiminde karar kıldım.
Bu kadar çok soru ya da diğer şeylerin sebebi tekrardan bir yanlışlık yapmak istemiyorum.
Setup toplarken buradan yola çıkarak topladım herkesin fikrine saygım var ancak herkes sizin gibi bilgili olmadığı için sonucunda tercihlerim yanlış oldu.
ASRock anakart ya da MSI gibi.

Yeniden Anakart ya da Ram konusu açabilirim ama diğer forumsever kişiler iyi niyetle yaklaşsa da sizler kadar bilgili değiller.
Çok teşekkür ederim. Eğer yine de aç derseniz forumda konu açabilirim bu konuyu artık noktalandırıp.

1) Bu 3 anakart ile sorun yaşamazsın. B850-G modeli Micro-ATX bir anakart. Yani daha küçük daha kompakt. A modeli ise ATX bir anakart. Yani daha büyük. Sen hangi formu tercih etmek istiyorsan onu et. Aralarında özellik bakımından çok küçük farklar var.

Gigabyte'a gelecek olursak.. B850-A ile arasında fiyat olarak çok bir fark yok. Hatta 3 anakart arasında da en fazla 1500₺ fark var. Eğer mATX mi yoksa ATX mi almak istediğine karar verirsen Ayhan Abi'ye 2 kart arasından bir tercih yaptırtabilirsin. Örneğin ATX bir model istiyorsan Asus anakartlar arasından şöyle sorabilirsin:
"ROG B850-A mı Aorus X870 mi?"

Bence 3 anakartla da sorun yaşamazsın ama yine de danışmak da fayda var.

2) Bu RAM'leri Ayhan Abi'nin bana vermiş olduğu yetki ile sana önerdim 😝 Bu iki RAM de %90 A-Die veya H-Die olarak gelecek. Yani bizim için kızarmış ekmeğin üzerine tereyağı sürmek gibi 😋 Bende Patriot 6600MHz CL34 2x16GB kit vardı. Takas ettim sayılır çünkü al-sat sonrası cebimden sadece 150₺ çıkmış oldu. Yine Patriot marka, 6000MHz CL30 ram aldım.

Ben tercihimi ikinci elden yana yaptım. RAM'i aldığım arkadaş sadece düz Expo açıp kullanmış. 7 ay önce 4x16GB şeklinde almış İncehesap'tan. 4 RAM ile kullanırken PC sapıtınca sonradan öğrenmiş DDR5'te 4 RAM'in stabil olmayacağını ve diğer 2 RAM'i satmaya karar vermiş. Ben kutu, fatura, garanti şeklinde böyle almış oldum. Sen de bunları göz önünde bulundur ve mutlak suretle Param Güvende ile satın alım yap ki RAM'ler geldiğinde sen de test edip kontrol etmiş olursun.

Bak ben yine söylüyorum. Eleme yöntemiyle gideceksin zaten. Ben senin yerinde olsam Param Güvende ile bir kit satın alırdım. Kit elime ulaşınca sisteme takar test ederdim. Hala sorun devam ediyorsa sorunun RAM olmadığına kanaat getirip aldıklarımı iade ederdim.

Sen bakma benim her şeyi iade ettiğime. Ben bir daha PC falan toplamayacaktım. O yüzden iade ettim her şeyi. Sonra yine bir şans vereyim dedim. O yüzden tekrar sipariş verdim her şeyi. Ayrıca bendeki anakartın başına da ufak bir talihsizlik gelmişti. O da sebebi oldu yani. Eğer geçmişe dönebilseydim, şu an nasıl yeni RAM alıp eskiyi sattıysam aynısını yapardım.

Ben böyle düşünüyorum. Her ne kadar şu an anakart göze batıyor olsa da önce kolay olandan başlardım. Eğer yanlışsam düzelt beni Ayhan Abi.

Çok teşekkür ediyorum emeklerinize sağlık şimdi kafamdaki yol haritası büyük oranda daha net oturdu ve net anlatmak istediğinizi anladım. @monitortavsiye01 @Ayhan Dönmez

Dediğim gibi elimdekileri çıkarmadan gereksiz ve hızlı aksiyon almayacağım adım adım önce RAM kitleriyle sorunu çözmek akabinde anakart hatta en son ihtimal işlemci olarak ilerleyeceğim. Dediğiniz gibi eleme. Eleme ile hangisiyle problemimi çözüyorsam defteri orada kapatacağım. Buna da RAM kitleriyle başlayıp en f/p şekilde.

İnan bir ara bende senin gibi oldum fikren ancak anlıyorsundur ülkenin ekonomik kendi hayat telaşemiz, donanımlar gereğinden fazla pahalı, dünyada 1 zam geliyorsa tr de 10, diyorsun ki bu kadar para döktüm nasıl olmaz olduracağım, bir de anlamadığın kısımlardan bir problem yaşıyorsan zaten problemi anlayıp çözümleri algılayıp deneyerek falan vakit kaybedip birde olumsuz sonuç alıyorsan bir sinir-öfke patlamasıyla bazı şeylere insan körü körüne ilerliyor.

Ve son olarak şunu eklemeden gitmeyeceğim, Ayhan abi senin birkaç sayfa önce söylediğin bir güncelleme sürümü vardı, bugün "AGESA PI 1.3.0.0" adında BETA bir BIOS sürümü bugün eklenmiş sayfalarına. BETA olmasından ziyade bahsettiğin o güncelleme bu muydu? Beta haliyle bir denemek mantıklı mıdır? Bu arka arkaya 4. BETA BIOS, gerçekten ilginç.
@Ayhan Dönmez

Dosya Ekleri

• agesa130.webp
    agesa130.webp
    85,2 KB · Görüntüleme: 31
Çok teşekkür ediyorum emeklerinize sağlık şimdi kafamdaki yol haritası büyük oranda daha net oturdu ve net anlatmak istediğinizi anladım. @monitortavsiye01 @Ayhan Dönmez

Dediğim gibi elimdekileri çıkarmadan gereksiz ve hızlı aksiyon almayacağım adım adım önce RAM kitleriyle sorunu çözmek akabinde anakart hatta en son ihtimal işlemci olarak ilerleyeceğim. Dediğiniz gibi eleme. Eleme ile hangisiyle problemimi çözüyorsam defteri orada kapatacağım. Buna da RAM kitleriyle başlayıp en f/p şekilde.

İnan bir ara bende senin gibi oldum fikren ancak anlıyorsundur ülkenin ekonomik kendi hayat telaşemiz, donanımlar gereğinden fazla pahalı, dünyada 1 zam geliyorsa tr de 10, diyorsun ki bu kadar para döktüm nasıl olmaz olduracağım, bir de anlamadığın kısımlardan bir problem yaşıyorsan zaten problemi anlayıp çözümleri algılayıp deneyerek falan vakit kaybedip birde olumsuz sonuç alıyorsan bir sinir-öfke patlamasıyla bazı şeylere insan körü körüne ilerliyor.

Ve son olarak şunu eklemeden gitmeyeceğim, Ayhan abi senin birkaç sayfa önce söylediğin bir güncelleme sürümü vardı, bugün "AGESA PI 1.3.0.0" adında BETA bir BIOS sürümü bugün eklenmiş sayfalarına. BETA olmasından ziyade bahsettiğin o güncelleme bu muydu? Beta haliyle bir denemek mantıklı mıdır? Bu arka arkaya 4. BETA BIOS, gerçekten ilginç.
@Ayhan Dönmez

Denemende fayda var yine de. MSI yazılım kısmı böyle, Beta olmayan yok.

Ayhan abi merhabalar, VSoC değeri 1.30 olarak ayarlamıştık ya, BIOS update yaptım tekrardan bir stabilite testi yapıyorumda
ZenTiming kısmında VSoC voltaj değeri boştayken 1.3048V falan oluyor. 1.30V geçiyor? İşlemciye zarar verir mi? Bir problem olur mu?
@Ayhan Dönmez

BIOS update sonrası bir farklılık:
BIOS güncellemeden önce default ayarlar 4800MT/s kullanıyordum.
Güncelledikten sonra DDR5-6000 30-36-36-76* profil üstüne verdiğiniz Voltaj ayarlarını yaptım (VSoC 1.30V, VDD,VDDQ,VDDIO, VDDG vs.)

1- SS yüklüyorum, galiba iki kere mavi ekran aldım hiç almamıştım iki kere sistem kendini yeniden başlattı. 3. Seferde 1. Sste göreceğiniz şekilde %100 kaldı baya 2-3 dk bir şey olmadı. Reset tuşuyla başlattım (Hatayı alır mıyım diye MCR açıktı onu kapattım belki o yapıyordur diye) PC yine o sorunla beraber açıldı MCR kapattıktan sonra ama CPU-Z programı ve ZenTimings bakmak için biraz açık tuttum ve sonradan yine ilk defa olacak şekilde stabile döndü. Masaüstü olsun tarayıcıda yayın vs açtım sesler falan normaldi yüke bindirmedim belki binse yine soruna devam edebilirdi resetleyebilirdi kendini ama o an aklıma gelmedi.

Dosya Ekleri

• IMG_5748.webp
    IMG_5748.webp
    3,4 MB · Görüntüleme: 22
  • IMG_5749.webp
    IMG_5749.webp
    3,8 MB · Görüntüleme: 25
Son düzenleme: