Çok basit cebinde ne kadar para varsa kullanımına hangisi uyuyorsa onu alırsın.

Her ne kadar tercihim NVIDIA'dan yana olsa da cebimde olan 22-23Bin'e para ekleyip çift fan 4070S'e para falan vermem. Fg'yi kaç tane oyunda kullanacaksın, hadi kullanacaksın hikayeli oyunda kullanacaksın git 100₺ ver Lossless Scaling al zaten neredeyse aynı etkiyi elde ediyorsun. Giderim alırım 7900GRE'mi açarım Lossless Scaling'i keyfime bakarım.

Kimse kusura bakmasın da en büyük AMD hateri olsan madalya almıyorsun, en büyük NVIDIA fanboyu olunca da sana 4090 vermiyorlar en baba AMD fanı olsan da eline 7900XTX vermiyorlar.

AMD'de sorun var cart var curt var onlar biteli çok oldu, 3-4 nesil öndeki problemleri hala daha dillendirmenin anlamı yok. Ne NVIDIA fanboyluğuymuş sevgisiymiş elinize bir şey de geçmiyor fanboy olunca hala daha devam ediyorsunuz ne diyeyim.

Çok paran varsa gider NVIDIA alırsın, çok paran yoksa parana göre en iyi performansı verecek olanı alırsın oldu bitti gitti.
Lossles scaling düzgün çalışmıyor. Kullanan bir arkadaşım god of war da ve başka oyunlarda karakterlerin kafasının 2'ye ayrıldığını söyledi.

Lossles scaling düzgün çalışmıyor. Kullanan bir arkadaşım God of War da ve başka oyunlarda karakterlerin kafasının 2'ye ayrıldığını söyledi.

Ben bir sıkıntı gözlemleyemedim açıkçası.

Oynadığım oyunların neredeyse tamamında açıyorum ve gözle görülür bir fark pek yok. Başlıca Elden Ring, cbp, BG3, Diablo4, unbound ve kardeşim için supraland.

Hiçbirinde bir sıkıntı ile karşılaşmadım.

Lossles scaling düzgün çalışmıyor. Kullanan bir arkadaşım god of war da ve başka oyunlarda karakterlerin kafasının 2'ye ayrıldığını söyledi.
Düşük base FPS ve güçsüz GPU'larda bu oluyor. GoW, RDR2, Mafia gibi 3. şahıstan baktığımız oyunlarda fareyi çevirdiğinizde kafa anlık yok olup geliyor. Ben 1050 Ti ile bazı oyunlarda yaşıyorum. Fakat RX 6600'üm bile olsa o sorunu yaşamam. Biraz programı kurcalayarak çözebilir.

Lossles scaling düzgün çalışmıyor. Kullanan bir arkadaşım God of War da ve başka oyunlarda karakterlerin kafasının 2'ye ayrıldığını söyledi.

Ben problem yaşamadım kullanırken?

Umarım bir gün siz de yok pahasına savunduğunuz AMD'nin fanı olduğunuzu söylersiniz 😘.

Ne AMD fanıyım ne NVIDIA düşmanıyım kim bana fazla ekmek sunarsa onu alırım. Defalarca dedik NVIDIA dllss de üstün, yapay zekada üstün diye ama hala AMD fanı oluyoruz, öptüm başıma koydum:)

Bu tür saçmalık ötesi "fanboy" tartışmalarının döndüğü konulara asla yazmazdım ama haftalardır dönen bu konular için birkaç bir şey söylemek istiyorum.

Buyurun okuyun;

-Bir ray tracing ya da path traycing açayım diyorsun, AMD kartlar "fener görmüş tavşana dönüşüyor" yani RT ve PT performansları berbat.
-Hala daha bitmeyen sürücü sorunları ile kullanıcılar baş başa bırakılıyor. Evet, sürücü sorunu hep olabilir bu normaldir ama "be arkadaş" her sürümde mi bir sorun çıkar? Bu insanlar sürekli DDU ile sürücü kaldırıp yüklemek zorunda mı?
-DLSS 3 FSR 3 arasında hala daha ciddi farklar var. Evet, FSR 3'ün güzel yanı Nvidia 3000 serisine de destek veriyor, buna bir sözüm yok. Ama milletin "inatla" anlamak istemediği bir şey var;
Nvidia DLSS 3'ü alt seriye verse bile ya doğru çalışmayacak ya da hiç veremeyecekler (bir ara DLSS 3'ü alt seriye de verecekleri yönünde haber vardı). Atlanılan konu şu; DLSS 3 Tensör çekirdeklerinin yeni nesili ile geliyor, hal böyleyken DLSS 3 yapay zeka desteği ile çalışırken, Nvidia nasıl DLSS 3'ü alt seri ya da serilere versin (?), ne yapacaklar ekran kartlarına Tensör çekirdeği ekleme "kitleri" mi yollayacaklar? Şu saçmalığı artık aşmamız lazım.
-AMD kas gücünde önde! Amma da kas gücü farkı var mış. Ya arkadaşlar çoğu oyunda arada ki o "kas gücü" farkı 5-10 FPS, bu mu kas gücü farkı? Bazı oyunlar da 50-60 FPS fark ediyor (bazı oyunlarda!).
-İşin en komik tarafına gelelim;
İntel'de biz neyden nefret ediyoruz ? Watt tüketimlerinden, öyle değil mi? Acaba kaç kişi AMD ekran kartlarının, Nvidia kartlara göre 60-80 Watt fazla tüketerek FPS'de "minicik" farklar yarattığını görebildi (bazı oyunlar hariç)? Sanırım hiç kimse bunun farkında bile değil. Kimse kusura bakmasın ben eve "mikrodalga fırını" almıyorum ki öyle saçma sapan güçler tüketerek 5-10 FPS geçsin. Bu bildiğiniz rezalettir. Yıl olmuş 2024, dünya enerji tasarrufundan bahsediyor ama gel gelelim AMD "itibardan tasarruf mu olur" diye insan aklı ile dalga geçiyor.
AMD Watt/Performansta Nvidia'dan hala çok geride.
Nvidia Watt/Performans > AMD Watt/Performans.
Buraya bir açıklık getirmek isterim; Nvidia'nın 3000 serisinde yaptığı saçmalık ötesi watt tüketimlerini de kabul dilemez bulmuştum ve hala buluyorum.
-İşin diğer komik tarafına gelelim; VRAM "yetmeyecek" kaygısı.
Arkadaşlar Nvidia 10 GB Vram kullanıyorsa AMD 12-13 GB Vram kullanıyor. Şunu bi' artık öğrenin. Elbette ki bu durumdan ben de şikayetçiyim. Ama Nvidia bunun sebebini kullanılan GPU (AD104 ya da AD102 vb. GPU çekirdekleri) çekirdekleri yüzünden bunu böyle yaptıklarını açıkladı, kaçınız o makaleyi okudu (?), dur söyleyeyim kimse okumadı ama sonra buraya gelip Vram farkı var demeyi herkes biliyor.
Daha üstüne GDRR7 bellekler geliyor, alo uyanın arkadaşlar...
"Performans GDDR7 ile büyük bir yükseltme olacak. Samsung daha önce GDDR7 çalışmalarının 36 Gbps kadar hızlı bellek üretebileceğini öne sürmüştü. Bu, GDDR6X'ten %50 daha fazla bant genişliği ve GDDR6'dan çok daha fazlasıdır. Micron ayrıca benzer performans hedefleriyle GDDR7 bellek üzerinde çalıştığını da doğruladı."
www.digitaltrends.com

What is GDDR7? Everything to know about next-gen VRAM | Digital Trends

GDDR7 VRAM is coming and it's bringing a huge uplift in bandwidth with it. If combined with a wide memory bus, we could see next-gen GPU bandwidth explode.
www.digitaltrends.com
www.digitaltrends.com
www.nvidia.com

A Deeper Look At VRAM On GeForce RTX 40 Series Graphics Cards

What is VRAM? How much do I need? Does bus width matter? These questions and more are answered in our new explainer article.
www.nvidia.com
-Bir diğer sorunumuz da;
Nvidia ekran kartlarında GDDR6X bellek kullanılırken AMD ekran kartlarında GDDR6 bellek kullanılıyor. Bu iki bellek arasında "teoride ve uygulamada" ciddi farklar var ve bu farklar fiyatlandırmaya da yansıyor.

GDDR6X vs GDDR6: Graphics Memory Comparison, is it Worth it? | ITIGIC

NVIDIA Ampere graphics cards were the first to incorporate GDDR6X graphics memory, the next step in terms of performance to GDDR6. Thanks to this memory, they have managed to equal the 21 Gbps of bandwidth that we had at that time, but they have achieved it in an innovative way that provides...
itigic.com
itigic.com

Hala daha bu ülkenin insanının bir gün her şeyi araştırarak tartışacağı konusunda ümidim var, bir gün bu gerçek olacak!
Adamlar babalarının keyiflerine VRAM da kısıtlamaya gitmiyor.

AMD çekilirse, Nvidia tekel olacakmış, yok ya? Nvidia zaten tekel, bunun farkında değil misiniz?

Pazarın %80-88'ini tutan bir şirkete tekel değildir ama AMD çekilirse tekel olacak demek ne demek anlamıyorum, şirket zaten tekel oldu, olacak diye bir şey yok.

Her ne hikmetse Nvidia'yı suçluyor ama kimse fiyatlandırma noktasında dolar kuru, satıcıların fiyatlandırması, vergiler vb. konuları hiç konuşmuyor, pahalıysa Nvidia'nın suçudur, muhteşem mantık. Kimse TSMC'nın wafferlara yaptığı %25-30'luk zammın ya da dünyada ortaya çıkmaya başlayan ekonomik sorunların buna sebep oluşuyla ilgilenmiyor. Nvidia zam yaptı! Evet, Nvidia babasının keyfine zam yapıyor ya da 50-100 dolar fiyat farkıyla çıkıyor. Tabii ki bunun yanında üründe kullanılan parçaların pahalı olması ya da verilen AR-GE hizmetlerinin ürünlerinin fiyatı artırdığını düşünmüyor. Tek bir pencereden bakarsak doğru sonuca ulaşamayız. Tabii ki Nvidia'nın karşısında ciddi bir rakip olsaydı bu fiyatlar daha da düşük olabilirdi.

Ben de AMD'nin çekilmesini istemiyorum (zaten çekilmiyorlar, sadece üst segmentte değil pazar payının yüksek olduğu bölümde yarışa devam edecekler) tam aksine daha da güçlü gelmelerini istiyordum. 6000 serisi ile ortaya konan başarı ile 7000 serisinde AMD "comeback" yapacak diyordum ki bir bakıyorum 7000 serisi hüsran oldu, kimse kusura bakmasın beklediğim "comeback" bu değildi. Her segmentin her kulvarında Nvidia ile başa baş bir rekabet görmek istiyordum ama bu olmadı.

NOT: Hiçbir firmanın fanboyu değilim, bugün AMD en iyisini yapsın gider onu alırım. Firmaların yanlışlarını görmek, eleştirmek yerine firmayı savundukça daha çok böyle saçma şeyler görürüz.

Konunun kaynağı:

Bu tür saçmalık ötesi "fanboy" tartışmalarının döndüğü konulara asla yazmazdım ama haftalardır dönen bu konular için birkaç bir şey söylemek istiyorum.

Buyurun okuyun;

Buraya bir açıklık getirmek isterim; Nvidia'nın 3000 serisinde yaptığı saçmalık ötesi watt tüketimlerini de kabul dilemez bulmuştum ve hala buluyorum.

AMD çekilirse, Nvidia tekel olacakmış, yok ya? Nvidia zaten tekel, bunun farkında değil misiniz?

Pazarın %80-88'ini tutan bir şirkete tekel değildir ama AMD çekilirse tekel olacak demek ne demek anlamıyorum, şirket zaten tekel oldu, olacak diye bir şey yok.

Her ne hikmetse Nvidia'yı suçluyor ama kimse fiyatlandırma noktasında dolar kuru, satıcıların fiyatlandırması, vergiler vb. konuları hiç konuşmuyor, pahalıysa Nvidia'nın suçudur, muhteşem mantık. Kimse TSMC'nın wafferlara yaptığı %25-30'luk zammın ya da dünyada ortaya çıkmaya başlayan ekonomik sorunların buna sebep oluşuyla ilgilenmiyor. Nvidia zam yaptı! Evet, Nvidia babasının keyfine zam yapıyor ya da 50-100 dolar fiyat farkıyla çıkıyor. Tabii ki bunun yanında üründe kullanılan parçaların pahalı olması ya da verilen AR-GE hizmetlerinin ürünlerinin fiyatı artırdığını düşünmüyor. Tek bir pencereden bakarsak doğru sonuca ulaşamayız. Tabii ki Nvidia'nın karşısında ciddi bir rakip olsaydı bu fiyatlar daha da düşük olabilirdi.

Ben de AMD'nin çekilmesini istemiyorum (zaten çekilmiyorlar, sadece üst segmentte değil pazar payının yüksek olduğu bölümde yarışa devam edecekler) tam aksine daha da güçlü gelmelerini istiyordum. 6000 serisi ile ortaya konan başarı ile 7000 serisinde AMD "comeback" yapacak diyordum ki bir bakıyorum 7000 serisi hüsran oldu, kimse kusura bakmasın beklediğim "comeback" bu değildi. Her segmentin her kulvarında Nvidia ile başa baş bir rekabet görmek istiyordum ama bu olmadı.

NOT: Hiçbir firmanın fanboyu değilim, bugün AMD en iyisini yapsın gider onu alırım. Firmaların yanlışlarını görmek, eleştirmek yerine firmayı savundukça daha çok böyle saçma şeyler görürüz.

Konunun kaynağı:

Bu arada GDDR7 konusuna değinmek isterim, ilk nesil çıkacak olan kartlar neredeyse GDDR6 ile aynı olacak. Fazla bant genişliği sunabilir evet ama zamanlamaları çok kötü olacak. Yeni piyasaya çıkan DDR5'ler gibi düşünebilirsin. DDR4 4000C18 ---> DDR5 5600C46 gibi.

Büyük ihtimalle GDDR7 25 Gbps çıkacak NV5000 serisi öte yandan RDNA3'te 20Gbps var zaten.

Buyurun okuyun;

Buraya bir açıklık getirmek isterim; NVIDIA'nın 3000 serisinde yaptığı saçmalık ötesi watt tüketimlerini de kabul dilemez bulmuştum ve hala buluyorum.

AMD çekilirse, NVIDIA tekel olacakmış, yok ya? NVIDIA zaten tekel, bunun farkında değil misiniz?

Her ne hikmetse NVIDIA'yı suçluyor ama kimse fiyatlandırma noktasında dolar kuru, satıcıların fiyatlandırması, vergiler vb. konuları hiç konuşmuyor, pahalıysa NVIDIA'nın suçudur, muhteşem mantık. Kimse TSMC'nın wafferlara yaptığı %25-30'luk zammın ya da dünyada ortaya çıkmaya başlayan ekonomik sorunların buna sebep oluşuyla ilgilenmiyor. NVIDIA zam yaptı! Evet, NVIDIA babasının keyfine zam yapıyor ya da 50-100 dolar fiyat farkıyla çıkıyor. Tabii ki bunun yanında üründe kullanılan parçaların pahalı olması ya da verilen ar-ge hizmetlerinin ürünlerinin fiyatı artırdığını düşünmüyor. Tek bir pencereden bakarsak doğru sonuca ulaşamayız. Tabii ki NVIDIA'nın karşısında ciddi bir rakip olsaydı bu fiyatlar daha da düşük olabilirdi.

Ben de AMD'nin çekilmesini istemiyorum (zaten çekilmiyorlar, sadece üst segmentte değil pazar payının yüksek olduğu bölümde yarışa devam edecekler) tam aksine daha da güçlü gelmelerini istiyordum. 6000 serisi ile ortaya konan başarı ile 7000 serisinde AMD "comeback" yapacak diyordum ki bir bakıyorum 7000 serisi hüsran oldu, kimse kusura bakmasın beklediğim "comeback" bu değildi. Her segmentin her kulvarında NVIDIA ile başa baş bir rekabet görmek istiyordum ama bu olmadı.

not: hiçbir firmanın fanboyu değilim, bugün AMD en iyisini yapsın gider onu alırım. Firmaların yanlışlarını görmek, eleştirmek yerine firmayı savundukça daha çok böyle saçma şeyler görürüz.

Konunun kaynağı:

Bal gibi de fanboysun, böyle uzun uzun bir şeyler yazınca da millet bir şey biliyor zannediyor. Yok NVIDIA GDDR6X kullanıyor AMD GDDR6 kullanıyormuşta NVIDIA fark atıyormuş, neden AMD'nin Infinity fabric cache teknolojisi sayesinde aradaki farkı kapattığı söylenmiyor? Ama tabii bir siz biliyorsunuz zaten doğruları.

Bu arada GDDR7 konusuna değinmek isterim, ilk nesil çıkacak olan kartlar neredeyse GDDR6 ile aynı olacak. Fazla bant genişliği sunabilir evet ama zamanlamaları çok kötü olacak. Yeni piyasaya çıkan DDR5'ler gibi düşünebilirsin. DDR4 4000C18 ---> DDR5 5600C46 gibi.
Evet, hocam size katılıyorum. Bakalım bu konuya yönelik çözümleri ilk nesilden sonra mı göreceğiz yoksa daha da gecikip "SUPER" etiketlerinde mi göreceğiz merak ediyorum.
RDNA 3'ün performansı alınan riske göre gayet iyi bu arada. Sektörde ilk defa MCM(multi chip module) kullanılarak GPU yapıldı. Aynı Ryzen CPU'lardaki chiplet olayı gibi, sadece olgunlaşmasına biraz zaman var. Nvidia hala monolitik yapıda kullanıyor GPU'yu, bu yüzden fiyatlandırma daha pahalı.
Bu konudaki yorumunuza da katılıyorum, doğru bir hamle oldu. Yanlışım varsa düzeltin, Nvidia 5000 serisi ile bu yapıya geçeceği noktasında iddialar vardı veya benzeri bir yapıydı.