Makaleler
7
İlk önce nedir bu AFMF?

Bu özellik Frame Generation teknolojisinin sürücüden açılabilmesini sağlayan bir teknoloji. FSR 3 desteklemeyen tüm oyunlarda bunu açabilirsiniz.

Peki bu teknoloji işe yarıyor muydu?

Teknoloji herkesin beklediği gibi iyi çalışmıyordu maalesef. AFMF'yi açtığınız zaman normal alınan FPS değerinden daha az FPS alma, inanılmaz derecede geçikme oluşumu yapıyordu. Benim çıktığı günden beri denemek dışında açtığım bir özellik olmadı.

Ben şahsen işe yaramayan bir özellik olarak kalacak, artık bunu geliştirmezler derken AFMF'nin 2. versiyonunu ön izleme olarak yayınlamışlar. Deneme fırsatım olmadı ama size yeni gelen yeniliklerden bahsetmek istiyorum.

Öne Çıkan Yeni Özellikler:
  • AFMF 2 Teknik Önizleme- AMD HYPR-RX için kare oluşturma teknolojisinde büyük bir ilerleme
    • Daha Düşük Gecikme Süresi ve Daha Yüksek Performans
      • AFMF 2, yeni modlar aracılığıyla kare oluşturma gecikmesini ve performans ölçeklendirmesini önemli ölçüde azaltarak hızlı tempolu oyun deneyimini geliştirir.
    • Hızlı Hareket Optimizasyonu
      • Hızlı hareket sırasında geliştirilmiş kare üretimi tutarlılığı ile daha akıcı oyun ve daha yüksek FPS'nin keyfini çıkarın.
    • Geliştirilmiş Kenarlıksız Tam Ekran Desteği
      • RDNA 3 serisi grafik ürünleri için genişletilmiş ekran modu desteği, neredeyse tüm kenarlıksız tam ekran oyunlarla uyumluluk sağlar.
    • Genişletilmiş API Desteği
      • Tüm OpenGLNEW, VulkanNEW, DirectX® 11 ve 12 oyunları için AFMF 2'yi etkinleştirin.
    • Radeon™ Chill Interop DesteğiAFMF
      • 2 artık Radeon™ Chill'i destekleyerek düşük gecikmeli FPS sınırlama seçeneği sunuyor.
Nasıl Etkinleştirilir:
  • AFMF 2, HYPR-RX veya AMD Fluid Motion 2 Toggle kullanılarak herhangi bir OpenGL, Vulkan, DirectX® 11 ve 12 oyunu için etkinleştirilebilir.
  • AFMF 2 şu anda oyunun V-SYNC devre dışı bırakılarak özel veya kenarlıksız tam ekran modunda oynanmasını gerektiriyor.
  • Daha iyi bir görsel deneyim için AFMF 2'yi değişken yenileme hızı özellikli bir ekranla kullanın.
  • AFMF'den sonra Radeon™ Chill'i etkinleştirmek, yırtılmayı azaltmak için FPS sınırını otomatik olarak ayarlayacaktır.
  • AMD Software'deki oyun içi yer paylaşımını (ALT+R) kullanın: Adrenalin Edition™ ile AFMF'nin kare üretim durumunu kontrol edin.
  • AFMF 2, oyun motorunun dışında FPS'yi artırmak için kare oluşturma teknolojisi ekler. Kullanıcılar, elde edilen FPS'yi görmek için AMD Yazılım Performans Ölçümleri Yerleşimini etkinleştirebilir.
  • Oyunların tepki süresini ölçmek için bir yol arayan kullanıcılar Kare Gecikme Ölçerimizi (FLM) kullanabilirler.
Nasıl Optimize Edilir

• AFMF 2, yapılandırmanıza bağlı olarak en iyi deneyim için otomatik olarak ayarlanan yeni modlar sunar. Bunlar gerekirse tercihlerinize göre manuel olarak ayarlanabilir
    • AFMF 2, hızlı hareket sırasında gelişmiş kare tutarlılığı için 2560x1440 ve üzeri çözünürlükler için varsayılan olarak etkinleştirilen yeni bir "Yüksek" Arama Modu ayarı ekler.
      • Bu, daha yüksek çözünürlüklerde AFMF 1 ile karşılaşılan titreme veya takılmayı azaltır.
    • AFMF 2, çerçeve oluşturma ek yükünü azaltmak için entegre grafik ürünleri için varsayılan olarak "Performans" olarak etkinleştirilen yeni bir Performans Modu ayarı ekler.
      • Tümleşik grafik kullanıcıları, hızlı hareket sırasında daha iyi kare oluşturma kalitesi için "Kalite" performans ön ayarına geri dönebilirler. Ayrık grafik kartları kullanıldığında "Kalite" ön ayarı varsayılandır.
        • Kullanıcılar, FPS artışını en üst düzeye çıkarmak için GPU'ya bağlıyken daha da yüksek kare hızlarına ulaşmak için ayrı grafik kartlarında bu "Performans" modunu manuel olarak etkinleştirebilirler.
        • Kullanıcılar bu ayarlama seçeneklerini HYPR-RX'in "Gelişmiş Görünümünde" bulabilirler.

Çoklu GPU Yapılandırmaları
  • Herhangi bir hibrit grafik yapılandırması için AFMF 2, kare üretimi için görüntüleme GPU'sunu kullanacak ve render GPU'sunun oyuna odaklanmasına izin verecektir.

Radeon Ürün Uyumluluğu:

Radeon™ RX 7900/7800/7700/7600 Series Graphics
Radeon™ RX 6900/6800/6700/6600/6500/6400 Series Graphics

Mobility Radeon™ Ürün Uyumluluğu

AMD Yazılımı: Adrenalin Edition 24.7.1, sistem üreticisine özgü özellikler için sınırlı desteğe sahip bir dizüstü bilgisayar referans grafik sürücüsüdür.

AMD Radeon™ RX 7900M Series Graphics
AMD Radeon™ RX 6800M Series Graphics
AMD Radeon™ RX 6700M Series Graphics
AMD Radeon™ RX 6600M Series Graphics
AMD Radeon™ RX 6500M Series Graphics
AMD Radeon™ RX 6300M Series Graphics

Radeon Grafikli AMD İşlemciler Ürün Uyumluluğu

DESKTOPMOBILE
AMD Ryzen™ Processors with Radeon™ GraphicsAMD Ryzen™ Processors with Radeon™ Graphics
AMD Ryzen™ PRO ProcessorsAMD Ryzen™ PRO Processors
AMD Athlon™ Processors with Radeon™ GraphicsAMD Athlon™ Processors with Radeon™ Graphics
AMD Athlon™ PRO ProcessorsAMD Athlon™ PRO Processors

Uyumlu İşletim Sistemleri

AMD Yazılımı: Adrenalin Edition 24.7.1, aşağıdaki Microsoft® Windows® platformlarını desteklemek üzere tasarlanmıştır. İşletim Sistemi desteği, AMD Radeon ürününüze bağlı olarak değişebilir.

WHQL Sonuçları

WHQL Test Suite ResultsPassed
WHQL Microsoft CertificationNot applicable

Ön izleme sürücüsünü indirmek ve detaylar için:

Görünce hemen denedim. Windows 11 sanal makineme kurdum deneme sürücüsünü. Kısaca mükemmel olmuş, AMFM 2.0 harika.

AMFM 1.0'ın en kötü özelliği bence fare hareket edince kapanmasıydı, kareleri hareket ederken takip edemediği için artifact oluşmasın diye kapatmıyordu. AMFM 1 açık-kapalı gram fark etmiyordu. Şimdi fareyi ne kadar hızlı oynatırsanız oynatın AMFM kapanmıyor.

İkinci olarak gerçekten akıcılık olumlu etkileniyor. Eskiden çok fark algılayamıyordunuz. Minecraft'ın RTX modunda yaklaşık 30 FPS alıyordum, 30 FPS oyunda akıcılık FPS 60-70 oluyor ancak kare atlaması tarzı artifactlar oluşuyor ama akıcılık 60-70 FPS gibi. AMD, zaten 60 FPS kullanılmasını öneriyordu. RTX modunu kapatıp(Ekran kartım RTX'de 60 FPS verecek gücü yok) oyun içinden oyunu 60 FPS'e sabitledim, 120 FPS oldu. Ve AMFM'nin 120 FPS'i gerçekten 120 FPS gibi çok akıcı hissettiriyor, gözle görülür bir kalite kaybı veya artifact görmedim 60'dan 120'ye çıkınca.

Eskiden Minecraft'ın menülerinde AMFM 1 ile bayağı artifact oluşuyordu, onu da denedim ve bayağı çözmüşler o meseleyi. Menülerin arkasında çok belli-belirsiz iz kalıyor, fark etmiyorsunuz. Eskiden barizdi.

Giriş gecikmesi konusunda çok yorum yapmayacağım, hardcore oyuncu olmadığım için arada fark varsa bile anlayacağımı sanmıyorum. Fakat oyun gayet tepkiseldi. 30 FPS iken tabii direkt kareler 30 ms gibi sürede geldiği için ne yaparsan yap input lag olacak ancak gecikme sorunu yok bence.

Windows 11 sanal makinemde Minecraft'ın RTX sürümüyle(bir o vardı) denedim. Ekran kartım 6700 XT, makaledeki sürücüyü kullandım. Mutlaka deneyin. Loseless Scaling'i gömer bence.

Son düzenleme:
Görünce hemen denedim. Windows 11 sanal makineme kurdum deneme sürücüsünü. Kısaca mükemmel olmuş, AMFM 2.0 harika.

AMFM 1.0'ın en kötü özelliği bence fare hareket edince kapanmasıydı, kareleri hareket ederken takip edemediği için artifact oluşmasın diye kapatmıyordu. AMFM 1 açık-kapalı gram fark etmiyordu. Şimdi fareyi ne kadar hızlı oynatırsanız oynatın AMFM kapanmıyor.

İkinci olarak gerçekten akıcılık olumlu etkileniyor. Eskiden çok fark algılayamıyordunuz. 30 FPS oyunda akıcılık 60-70 FPS oluyor ancak artifactlar oluşuyor. AMD, zaten 60 FPS kullanılmasını öneriyordu. 60 FPS'e sabitledim, 120 FPS oldu. Ve gerçekten 120 FPS gibi çok akıcı hissettiriyor, gözle görülür bir kalite kaybı veya artifact görmedim.

Menülerde eskiden AMFM ile bayağı artifact oluşuyordu, onu da denedim ve bayağı çözmüşler o meseleyi.

Giriş gecikmesi konusunda çok yorum yapmayacağım, hardcore oyuncu olmadığım için arada fark varsa bile anlayacağımı sanmıyorum. Fakat oyun gayet tepkiseldi. 30 FPS iken tabii direkt kareler 30 ms sürede geldiği için ne yaparsan yap input lag olacak ancak gecikme sorunu yok bence.

Windows 11 sanal makiemde Minecraft'ın RTX sürümüyle denedim. Ekran kartım 6700 XT, makaledeki sürücüyü kullandım. Mutlaka deneyin. Lossless Scaling'i gömer bence.

Ben denedim hocam giriş gecikmesi anlamında AFMF 1'e göre cidden fark var. Dediğiniz gibi de ani hareketlerde görüntü bozulmasın diye kendini kapatmıyor artık.

The Last of Us oyununda denedim AFMF 1'e göre bariz iyileştirme farkı var. Yalnız ben akıcılık konusunda pek olumlu konuşamayacağım maalesef. AFMF 1'e göre iyi olsa da akıcılık konusunda ben sizin düşündüğünüzün tam tersini düşünüyorum. Yani Lossless Scaling ile daha iyi deneyimler elde ediyorum ne yalan söyleyeyim.

Kullanılır orasında sorun yok ama WoW diyebileceğim bir şey yok bence. Yine peşini bırakmayıp 5-6 ay sonra yeniden çıkarmaları sevindirici ve gelişmekte olacağını gösterir.

Ben denedim hocam giriş gecikmesi anlamında AFMF 1'e göre cidden fark var. Dediğiniz gibi de ani hareketlerde görüntü bozulmasın diye kendini kapatmıyor artık.

The Last of Us oyununda denedim AFMF 1'e göre bariz iyileştirme farkı var. Yalnız ben akıcılık konusunda pek olumlu konuşamayacağım maalesef. AFMF 1'e göre iyi olsa da akıcılık konusunda ben sizin düşündüğünüzün tam tersini düşünüyorum. Yani Lossless Scaling ile daha iyi deneyimler elde ediyorum ne yalan söyleyeyim.

Kullanılır orasında sorun yok ama WoW diyebileceğim bir şey yok bence. Yine peşini bırakmayıp 5-6 ay sonra yeniden çıkarmaları sevindirici ve gelişmekte olacağını gösterir.
60 FPS'e sabitlemiştim ben. Siz de 30'a yakın bir şey alıyorsanız 30'a, 60'a yakın bir şey alıyorsanız 60'a sabitleyin. RTX modunda benim FPS'im dengesizdi, o yüzden artifact oluşuyordu. 60 FPS'e sabitleyip RTX'i kapatınca 60 FPS sabit geldiği için kare atlama gibi sorun yaşamadım. Akıcılık hissiyatı olmuş, input lag konusunda hardcore oyuncu olmadığım için yorum yapmayacağım ama iyiydi bence, dengesiz FPS'de kare atlamasına benzer şeyler oluyor diyerek bitireyim.

Vulkan, DX11 ve DX12 ve OpenGL'in hepsi demek pratik olarak her oyun demek, Loseless Scaling yerine emülatörlerde kullan, oyunlarda dahi kullanılır. Benden tam not aldı.

@Algos, bahsettiğim akıcılık eğer AMFM altındaki Arama Modu: Yüksek ve Performans Modu: Kalite şeklinde ayarlanırsa oluyor. Diğer şekilde AMFM 1'den çok farkı yok. Ama dedigim gibi ayarlarnırsa dediğim o güzel deneyime kavuşuyorsunuz.

Son düzenleme:
60 FPS'e sabitlemiştim ben. Siz de 30'a yakın bir şey alıyorsanız 30'a, 60'a yakın bir şey alıyorsanız 60'a sabitleyin. RTX modunda benim FPS'im dengesizdi, o yüzden artifact oluşuyordu. 60 FPS'e sabitleyip RTX'i kapatınca 60 FPS sabit geldiği için kare atlama gibi sorun yaşamadım. Akıcılık hissiyatı olmuş, input lag konusunda hardcore oyuncu olmadığım için yorum yapmayacağım ama iyiydi bence, dengesiz FPS'de kare atlamasına benzer şeyler oluyor diyerek bitireyim.

Vulkan, DX11 ve DX12 ve OpenGL'in hepsi demek pratik olarak her oyun demek, Lossless Scaling yerine emülatörlerde kullan, oyunlarda dahi kullanılır. Benden tam not aldı.

@Algos, bahsettiğim akıcılık eğer AMFM altındaki Arama Modu: Yüksek ve Performans Modu: Kalite şeklinde ayarlanırsa oluyor. Diğer şekilde AMFM 1'den çok farkı yok. Ama dedigim gibi ayarlarnırsa dediğim o güzel deneyime kavuşuyorsunuz.

RDR 2 ve The Last of Us oyununda denedim 60'a aldım FPS'yi 120 olunca akıcı oluyor orada sorun yok. Yani biraz yavanlık sezdim hocam ben akıcılıkta. Yani akıcı oluyor ama bir yandan hafif de bir ağırlık hissi oluyor.

O yeni gelen ayarları kurcaladım dediğin gibi biraz daha iyi hissettirmişti akıcılık anlamında. Gamepad ile oyun oynayan birisi AFMF 1'e göre çok daha güzel hissedecektir.

Genel anlamda her yönden iyileştirme yapmış AMD. Tabii kişiden kişiye görede değişiyor akıcılık meselesi. AFMF 1 hiç çalışmadığı hatta oyunu daha kötü yaptığı için çoğunluk işe yaramaz yorumu yapmıştı. Şimdi ise bir akıcılık var ve bu kişiden kişiye değişecek anlaşılan hissettirdiği.

AMD bir kez daha şaşırttı boş bir özellik olarak bırakmayarak. İleride daha da gelişir.

RDR 2 ve The Last of Us oyununda denedim 60'a aldım FPS'yi 120 olunca akıcı oluyor orada sorun yok. Yani biraz yavanlık sezdim hocam ben akıcılıkta. Yani akıcı oluyor ama bir yandan hafif de bir ağırlık hissi oluyor.

O yeni gelen ayarları kurcaladım dediğin gibi biraz daha iyi hissettirmişti akıcılık anlamında. Gamepad ile oyun oynayan birisi AFMF 1'e göre çok daha güzel hissedecektir.

Genel anlamda her yönden iyileştirme yapmış AMD. Tabii kişiden kişiye görede değişiyor akıcılık meselesi. AFMF 1 hiç çalışmadığı hatta oyunu daha kötü yaptığı için çoğunluk işe yaramaz yorumu yapmıştı. Şimdi ise bir akıcılık var ve bu kişiden kişiye değişecek anlaşılan hissettirdiği.

AMD bir kez daha şaşırttı boş bir özellik olarak bırakmayarak. İleride daha da gelişir.
Dediğim ayarları yapınca akıcılık hissi ciddi iyileşiyor, otomatikte bırakmayın onları. Bir de 40+ kök FPS akıcılığı tetikliyor. 30'da rezalet, 40'da olur, 60'da harika.

Dediğim ayarları yapınca akıcılık hissi ciddi iyileşiyor, otomatikte bırakmayın onları. Bir de 40+ kök FPS akıcılığı tetikliyor. 30'da rezalet, 40'da olur, 60'da harika.

Yok zaten 60'dan altı bir FPS değeri ile test etmiyorum hocam. 60 veya 70'e sabitleyince fark hissediliyor yine. 60 altında açıldığı zaman ınput lag oluşuyor.

Yine de 60-65 FPS alıp oyunu akıcı olmayanların işine yarar. Benim ekran kartım güçlü ama 165 Hz bir monitörde 60 veya 70 FPS aldığım bir oyun akıcı hissettirmiyor hali ile. AFMF veya LS'yi açınca daha oynanabilir bir oyun oluyor en azından.

LS'nin bir güzel yanı da film veya dizilerde de çalışması. AFMF'de daha böyle bir şey görmedim, gelirse güzel olur.

@Cruslan

Zaten LS gibi bir uygulama yaptılar ve güzel işler başarmışlardı. AMD'nin AFMF 1 gibi işe yaramaz bir özelliği geliştirmemesi tam bir fiyasko olurdu.

Son düzenleme: