xxxZAURxxx 86

Uzman
Yer
Azerbaycan
Arkadaşlar uzun zamandır Intel ve NVIDIA ikilisiyle standart kullanıcı gibi hiçbir şeyi kurcalamadan gayet sorunsuz şekilde geldim.
Şu anda bakıyoruz Ryzen işlemciler aldı başını gitti oyun performansında.

Ama ve lakin sorunlu konularda çıkıyor önüme.
AMD'nin RAM seçme olayı.
Oyun yüksek FPS olsa da anlık frame takılma hissi sorunu.
AMD işlemcilerin soket pinlerinin erime sorunu.
Ve daha da konular çıkıyor karşıma.

İçimden diyorum Intel ve NVIDIA'yla devam et.

Belki AMD'yi översiniz ya da kötülersiniz. Ben dümdüz adamım takarım kullanırım. BIOS kurcalamam vs EXPO falan umurumda değil yani. Intel Ultra'mı toplasam?

Tabii ki de AMD alınır hocam, öyle korkulacak bir şey yok. Ryzen'lar şu an oyun tarafında gayet iyi iş yapıyor. Ama sen “takayım kullanayım, BIOS'a da mümkünse hiç girmeyeyim” diyorsan Intel'den devam edebilirsin. Onu da geçtim güzel bir işlemci + RAM kombinasyonu ile sadece EXPO açman yeterli olacaktır, ince ayar yapmana gerek yok.

Sana şöyle söyleyeyim Intel'in gittiği yolu ben pek beğenmiyorum. Adamlar her yeni seri anakartta soket değişiyor. AM5 desteği şu anda 2029 yılına kadar kesinleşti. Güzel bir AM5 soket anakart alırsan işlemci upgrade ederek uzun yıllar kullanırsın.

Yine de karar senin :)

RAM seçme konusunda X3D alırsan çok fark etmiyor oyunlarda. Takılma da yaşamazsınız. Soket erime sorununu sadece ASRock anakartlarda gördüm. O da ASRock'un suçu ve eriyor mu emin değilim ama bozuyorlar.

Arkadaşlar uzun zamandır Intel ve NVIDIA ikilisiyle standart kullanıcı gibi hiçbir şeyi kurcalamadan gayet sorunsuz şekilde geldim.
Şu anda bakıyoruz Ryzen işlemciler aldı başını gitti oyun performansında.

Ama ve lakin sorunlu konularda çıkıyor önüme.
AMD'nin RAM seçme olayı.
Oyun yüksek FPS olsa da anlık frame takılma hissi sorunu.
AMD işlemcilerin soket pinlerinin erime sorunu.
Ve daha da konular çıkıyor karşıma.

İçimden diyorum Intel ve NVIDIA'yla devam et.

Belki AMD'yi översiniz ya da kötülersiniz. Ben dümdüz adamım takarım kullanırım. BIOS kurcalamam vs EXPO falan umurumda değil yani. Intel Ultra'mı toplasam?

RAM seçme diye bir şey yok. Anlık takılma hissi işlemciden kaynaklı değil. Pinlerin erimesi de ASRock anakartlarda BIOS sorunu yüzünden yanıyor işlemciler, harici bir sorun yok. İşlemciyle alakalı değil yani. Uzun lafın kısası, bunlar hurafe tamamen, bilgisayar kullanmayı bilmeyen çoluk çocuğun uydurmaları. Sisteminiz stabil olduktan sonra ne işlemci ne ekran kartı tarafında bir sorun yaşamazsınız. Çok önceden Intel işlemcilerde mouse imleci daha akıcı diyen tayfa vardı. Bu hurafelerde o insanlardan çıkıyor.

Tabii ki de AMD alınır hocam, öyle korkulacak bir şey yok. Ryzen'lar şu an oyun tarafında gayet iyi iş yapıyor. Ama sen “takayım kullanayım, BIOS'a da mümkünse hiç girmeyeyim” diyorsan Intel'den devam edebilirsin. Onu da geçtim güzel bir işlemci + RAM kombinasyonu ile sadece EXPO açman yeterli olacaktır, ince ayar yapmana gerek yok.

Sana şöyle söyleyeyim Intel'in gittiği yolu ben pek beğenmiyorum. Adamlar her yeni seri anakartta soket değişiyor. AM5 desteği şu anda 2029 yılına kadar kesinleşti. Güzel bir AM5 soket anakart alırsan işlemci upgrade ederek uzun yıllar kullanırsın.

Yine de karar senin :)

Vallahi ağa çok kararsız kaldım.
AMD'nin iyi performansı ve sorunları üst üste gelince adam ne yapacağını şaşırıyor.
Para zor kazanılıyor, alırsam ve tamamen üretici hatalı veya AMD'ye has bir sorun yaşarsam inan ki bayağı üzülürüm.
Yani sen kendinde bir ürüne güven al, sıkıntı yaşadığında pişmanlık hissi tarif edilemeyecek bir şey.

RAM seçme diye bir şey yok. Anlık takılma hissi işlemciden kaynaklı değil. Pinlerin erimesi de ASRock anakartlarda BIOS sorunu yüzünden yanıyor işlemciler, harici bir sorun yok. İşlemciyle alakalı değil yani. Uzun lafın kısası, bunlar hurafe tamamen, bilgisayar kullanmayı bilmeyen çoluk çocuğun uydurmaları. Sisteminiz stabil olduktan sonra ne işlemci ne ekran kartı tarafında bir sorun yaşamazsınız. Çok önceden Intel işlemcilerde mouse imleci daha akıcı diyen tayfa vardı. Bu hurafelerde o insanlardan çıkıyor.

Yani piyasada olan RAM'lerin hepsiyle tak çalıştır gibi kullanabilir miyim? OC umurumda değil.
Siyah ekran yemek istemiyorum.

AMD'nin iyi performansı ve sorunları üst üste gelince adam ne yapacağını şaşırıyor.
Para zor kazanılıyor, alırsam ve tamamen üretici hatalı veya AMD'ye has bir sorun yaşarsam inan ki bayağı üzülürüm.

Yani sen kendinde bir ürüne güven al, sıkıntı yaşadığında pişmanlık hissi tarif edilemeyecek bir şey.

İşlemci takıp çalıştıracaksın hocam sorun yaşacağın bir şey yok.

Bende uzun yıllardır Intel ve NVIDIA ile devam ettim. AMD R9 9950X3D çıktığında direkt olarak AMD'ye geçtim. FX8350 işlemcisinden beridir hiç AMD kullanmamıştım. Intel kullandığım zaman boyunca 0 sorun ve donma (14xxx nesile kadar) takılma hissi gibi şeyler yaşamadım.

Lakin AMD tarafında bunları zaman zaman nadiren yaşıyorum. Sadece EXPO açık hiçbir ayar yapmıyorum. Oyuna bile girerken fanlar %100'e çıkıyor bunun nedeni işlemci bir anda pick atıyor biliyorum ama bende 14900k vardı ve böyle bir durum yoktu.

Bunları ben şahsen sevmiyorum. Sorun mu bunlar tabii ki değil. Kişisel sorunlar tamamen.

Bir de AMD tarafında bilgisayar açılırken veya oyun oynarken eğer sisteme bir şey oluyorsa (donma, restart vb) bu sürekli döngüye giriyor ve BIOS Q-code 9C, 22, 24, 4b, 4C gibi hataları alıyorum bunu çözemiyorum. Çözme şeklim bazen USB bağlantılarını tamamen sökmek, bazen sürekli restart tuşuna basarak açılmasını beklemek gibi.

AMD veya Intel kesinlikle alınır diyemem, sadece şahsi olarak yaşadıklarımı kısaca söylemek istedim.

Yani piyasada olan RAM'lerin hepsiyle tak çalıştır gibi kullanabilir miyim? OC umurumda değil.
Siyah ekran yemek istemiyorum.

Her anakart, her işlemci, her marka model RAM'i çalıştırır. İnsanların RAM seçme dediği şey her işlemcinin bellek kontrolcüsünün belli bir kapasitesi olur. Yanlış ayarlarda OC yapıyor 6400-6600MHz sistem açılmayınca RAM seçti anakart diyor. Veya aynı şekilde elindeki işlemcinin kontrolcüsü 6000 MHz açamıyordur bu RAM uyumlu değil diye sağda solda geziyorlar. AM5 neredeyse her işlemci 1:1 mod 6000MHz açar garanti gibi bir şeydir yani resmi destek 5600 olsa da. EXPO açıp geçersin hocam ince ayar yapmak istemiyorsan.

RAM seçme konusunda X3D alırsan çok fark etmiyor oyunlarda. Takılma da yaşamazsınız. Soket erime sorununu sadece ASRock anakartlarda gördüm. O da ASRock'un suçu ve eriyor mu emin değilim ama bozuyorlar.

Hangi AMD işlemci 6000MHz CL30.
RAM için daha iyi?
Örneğin Ryzen 7 9700X mi?
Ryzen 7 7800X3D mi?

Valla ağa çok kararsız kaldım.
Amd nin iyi performansı ve sorunları üst üste gelince adam ne yapacağını şaşırıyor.
Para zor kazanılıyor, alırsam ve tamamen üretici hatalı veya amd'ye has bir sorun yaşarsam inan ki baya üzülürüm.

Yani sen kendinde bir ürüne güven al, sıkıntı yaşadığında pişmanlık hissi tarif edilemeyecek bişey.
Haklısınız tabii, insan üzülüyor. Fakat şunu da unutmayın teknoloji bir şans işidir. Ben uzun yıllardır Ryzen işlemci + AMD ekran kartı kullandım. Bu kullandığım süre boyunca işlemci tarafında hiçbir sorun yaşamadım. Ekran kartı tarafında ise RX 570, RX 6500XT ve son olarak da RX 9060XT kullandım. Sadece RX 9060XT ekran kartında driver çökmesi kaynaklı ekranın gidip gelmesi sorunlar yaşadım.

Yıllar sonra hayatımda ilk kez NVDIA ekran kartına geçtim ve şu anda memnunum. Ryzen işlemcileri AMD ekran kartları ile kombin edersen çok güzel bir saf güç elde edersin, özellikle 9070XT ile olan performanslar harika. İşim sadece oyun değil farklı işlerde yapacağım dersen kesinlikle Ryzen + NVDIA ekran kartı olan bir sistem toplamanı öneririm.