o arkadaşın hangi markayı kullanıyor onu da belirtmelisin, NVIDIA sadece çip üretiyor, ASUS astral serisinde mi cehennem de kavruluyor yoksa INNO3D mi?

ASUS TUF gaming 3070 Ti hocam. Hatta 1 aylığına ödünç bile aldım kendim bakım yaptım padleri yeniledim ama nafile.

Selam. Düşünemeyeceğiniz kadar çok araştırma sonucu bir sistem dizdim ve bu sistemde AMD ekran kartı ve işlemcisi kullandım. 9070XT ve 7800X3D kullanıyorum. İşlemciler artık kendini kanıtladı ama ekran kartı konusunda ön yargılar hâlâ devam ediyor.

Şunu da söyleyeyim, benim amacım ben aldım siz hiç sorun yaşamazsınız mantığı ya da ben aldım sorun yaşadım ama egomu tatmin etmek için yalan söylüyor falan değilim.

Ben Red Devil 9070XT modeli aldım. Kartımda çok ama çok az cw var (kasa kulağımın dibinde) ama oyun esnasında fark etmiyorsunuz. Bu tamamen şans işi sizinki papağan gibi gürültülü ya da çok sessiz olabilir.

Gelelim asıl konuya. Drıver sorunları. Şu an ben en son sürücü olan 25.12.1 kullanıyorum ve bu da dahil olmak üzere hiçbirinde sorun yaşamadım. Genellikle gördüğüm sorunlarda Windows sürücülere karışmış oluyor ya da bilinçsiz undervolt ve overclocklardan kaynaklanıyor.

Sürücüler bazı oyunlarda evet kronik sorunlu ama AMD bunları sayfasında paylaşıyor zaten. Yine de çözmeleri biraz sürüyor zaten bir sürü oyun yok böyle. Ben şunu da kabul ediyorum, NVIDIA yazılım konusunda önde, bunu kabul etmeyen fanboyluk yapıyordur.

Ama bu NVIDIA'nın kusursuz olduğu anlamına gelmiyor NVIDIA ile de sorun yaşayabilirsiniz. Windows'un sürücülerle uğraşmaması için ayarlar var. (bu NVIDIA'da da olabiliyor.) Şunu da hatırlatmak istiyorum, 9070XT 5070 Ti satışlarından çok daha önde şu an.

Sorun yaşamayan kimse bir şey yazmaz ama sorun yaşayanlar 10 farklı yerden de yazabilir bunu unutmayın. Bu arada ağır şekilde render ile uğraşıyorsanız zaten NVIDIA alın. CUDA olarak önde çünkü. Fakat amacınız oyun ise AMD alın geçin derim.

Siz AMD sorunsuz diyenlere de, AMD kronik sorunlu diyenlere de inanmayın.

RX 6600 XT kullandım WattMan hatası
7800XT kullandım WattMan hatası
9060XT kullandım zaman aşımı hatası

3060 Ti kullandım 0 hata
4070 Ti süper kullandım 0 hata
5060 Ti kullanıyorum 0 hata.

RX 6600 XT kullandım WattMan hatası
7800XT kullandım WattMan hatası
9060XT kullandım zaman aşımı hatası

3060 Ti kullandım 0 hata
4070 Ti süper kullandım 0 hata
5060 Ti kullanıyorum 0 hata.

WattMan çözüldü. Zaman aşımı hatası Windows'un sürücülere karışmasıyla oluşan nadir bir sorun çözümü de basit. DDU, sürücülere karışmasını engelleyecek ayarları yapmak, sürücüyü tekrar yüklemek. Burada sorun AMD değil Windows aslında. Çok sinirimi bozan bir durum: AMD de sorun okunca:"AMD hep böyle zaten."
NVIDIA'da olunca:"Tekil vaka ne kadar şanssızım." Ben sorun yaşamadım açıkçası. Biraz şans işi olduğunu da düşünüyorum. Yanlış anlamayın hatalarınız zaten sık yaşanan durumlar, wattmann düzeltildi eski AMD'yi savunmuyorum. Ama keşke 9060XT'yi değiştirmek yerine biraz çözüm odaklı davransaydınız hemen kartı suçlamak yerine.

Hocam yazıda da belirttiğim üzere AMD FSR3'ten 4'e geçişte olduğu gibi yeni çıkan özellikleri şu anki 90xx serisine vermeyebilir benim aklıma takılan konu O, NVIDIA bu konuda biraz daha tercübeli olduğu için güven sağlıyor. Çip konusuna gelirsek ya satış politikası ya da bu kartların çalışma prensibine bakarak daha fazla güç artışına gidemiyor olması nedeniyle de geliştiremiyorlar olabilirler. Bu hususta yapay zeka gelişimini ben doğru ve iyi buluyorum.

Hatta

4060 bulunan laptopumda Frame Generation özelliğini bayağı beğeniyorum gayet güzel bir akıcılığı çok düşük güç tüketiminde sağlarken cihaz hiç ısınmıyor bunu da en yüksek grafikte oynarken sağlıyor. Bence harika bir şey.

MFG gerçekten harika AMD kartlarda da olsa keşke. Yakında geleceğini düşünüyorum ama. Dediğiniz gibi hala bazı oyunlar FSR3 destekliyor FSR 4 (redstone) henüz çok yaygın değil. Şu an satışlarda çok iyi gidiyorlar ben yakında arttırılacağını da düşünüyorum (eminim). NVIDIA da AMD de tecrübeli, sadece AMD eski kartlardan kalma bir "kötü şöhret"e sahip ne yazık ki. DLSS olsun MFG olsun NVIDIA önde zaten, reddeden fanboyluk yapıyordur.

Mesajımı komple okumamışın, karşı argüman olarak kartın fiyatını söyleyenlere cevabımı yazdım yukarıya, bütçe alıcıyı ilgilendirir beni ilgilendirmez, ona sen karar verirsin, ben somut kanıtlarla hangi markanın daha mantıklı ve deneyim konusunda kaliteli olduğunu söyler geçerim, bütçe hesabını sen yaparsın, ben sana 10k verme değmez diyemem çünkü sana bana göre 10K çok pahalı başkasına göre günlük kazanç olabilir, bak bu kafadan çıkın arkadaşım sürekli aynı muhabbet, hep böyle anlatıyorum sürekli fiyatı bahane ediyorsunuz, aynı şeyleri demekten çok sıkıldım, Fiyat hesabını bir zahmet siz yapın ben seni mi avutucam 10K çok fazla değmez diyemem abi böyle ticaret yapılmaz. Ben bu öneriyi ilk defa bu konuda yapmıyorum, mesajları okumuyorsunuz AYLARDIR diyorum ne demek AYLARDIR? 6 ay önce 11K fark yoktu 5K vardı o zamanda aynı cevaplar verildi.

5K da olsa değeceğini düşünmüyorum. 5K hiçbir zaman yoktu bir tek PNY bir ara düşüktü o da hemen zam yedi. Açık ara fanboy olduğunuzu düşünmekteyim. Yorumlarınızı okudum her AMD postunda aynı mantaliteyle ilerliyorsunuz. FSR 4 DLSS 4 karşılaştırması izleyin. MFG ye diyeceğim yok rakipsiz. Azıcık daha iyi RT için ben 10k veririm diyen varsa benim diyeceğim de yoktur. Kimse sizden bütçe hesabı yapmanızı beklemiyor. Fiyat performansı önemsemiyorsanız gidin 5090 alın zaten. Çoğunluğun AMD desteklediğini görüyorum 9000 serisi kullananların. Kullanmayanlar zaten Reddit'ten gördükleri sorunlarla gelip buraya "AA bak AMD'nin böyle sorunu var mış vah vah iyi ki NVIDIA almışım." Yazarak kendilerini avutmasınlar lütfen.

Sen en başta kablo yanmasından kaynaklı NVIDIA özür dilemedi dedin. 9070XT de yanmış hem de 4090-5090 gibi kartlara göre 200-300W daha az güç tüketmesine rağmen AMD'de özür dileyecek mi? Yoksa kullanıcı hatası mı?

Eki Görüntüle 219195

AMD de yaşanan sorunlar çoğunlukla kalitesiz psulardan kaynaklanıyor. Ben risk almam diyen varsa çoğu 9000 serisi kartı 3x8 kullanıyor. Eleştirilen konu NVIDIA'nın SADECE bu kablolardan kullanması ve özür dilememesi. 300W çeken kart doğru kullanımla yanmaz yanamaz zaten.

Son düzenleme:
WattMan çözüldü. Zaman aşımı hatası Windows'un sürücülere karışmasıyla oluşan nadir bir sorun çözümü de basit. DDU, sürücülere karışmasını engelleyecek ayarları yapmak, sürücüyü tekrar yüklemek. Burada sorun AMD değil Windows aslında. Çok sinirimi bozan bir durum: AMD de sorun okunca:"AMD hep böyle zaten."
NVIDIA'da olunca:"tekil vaka ne kadar şanssızım." ben sorun yaşamadım açıkçası. Biraz şans işi olduğunu da düşünüyorum. Yanlış anlamayın hatalarınız zaten sık yaşanan durumlar, wattmann düzeltildi eski AMD'yi savunmuyorum. Ama keşke 9060XT'yi değiştirmek yerine biraz çözüm odaklı davransaydınız hemen kartı suçlamak yerine.

MFG gerçekten harika AMD kartlarda da olsa keşke. Yakında geleceğini düşünüyorum ama. Dediğiniz gibi hala bazı oyunlar FSR3 destekliyor FSR 4 (redstone) henüz çok yaygın değil. Şu an satışlarda çok iyi gidiyorlar ben yakında arttırılacağını da düşünüyorum (eminim). NVIDIA da AMD de tecrübeli, sadece AMD eski kartlardan kalma bir "kötü şöhret"e sahip ne yazık ki. DLSS olsun MFG olsun NVIDIA önde zaten, reddeden fanboyluk yapıyordur.

5K da olsa değeceğini düşünmüyorum. 5K hiçbir zaman yoktu bir tek PNY bir ara düşüktü o da hemen zam yedi. Açık ara fanboy olduğunuzu düşünmekteyim. Yorumlarınızı okudum her AMD postunda aynı mantaliteyle ilerliyorsunuz. FSR 4 DLSS 4 karşılaştırması izleyin. MFG ye diyeceğim yok rakipsiz. Azıcık daha iyi RT için ben 10k veririm diyen varsa benim diyeceğim de yoktur. Kimse sizden bütçe hesabı yapmanızı beklemiyor. Fiyat performansı önemsemiyorsanız gidin 5090 alın zaten. Çoğunluğun AMD desteklediğini görüyorum 9000 serisi kullananların. Kullanmayanlar zaten Reddit'ten gördükleri sorunlarla gelip buraya "AA bak AMD'nin böyle sorunu var mış vah vah iyi ki NVIDIA almışım." yazarak kendilerini avutmasınlar lütfen.

AMD de yaşanan sorunlar çoğunlukla kalitesiz psulardan kaynaklanıyor. Ben risk almam diyen varsa çoğu 9000 serisi kartı 3x8 kullanıyor. Eleştirilen konu NVIDIA'nın sadece bu kablolardan kullanması ve özür dilememesi. 300W çeken kart doğru kullanımla yanmaz yanamaz zaten.

AMD de yaşanan sorunlar çoğunlukla kalitesiz psulardan kaynaklanıyor. Ben risk almam diyen varsa çoğu 9000 serisi kartı 3x8 kullanıyor. Eleştirilen konu NVIDIA'nın SADECE bu kablolardan kullanması ve özür dilememesi. 300W çeken kart doğru kullanımla yanmaz yanamaz zaten.
Tamamen ezber yazı. 9000 serisi kartlar 3×8-pin kullanıyor çünkü TDP’leri nispeten düşük. 4090–5090 gibi 500W civarı güç çeken kartlar için aynı şey geçerli değil. Böyle bir yükü hangi kabloyla besleyeceksin? Nvidia tam da bu noktada yeni standarda geçti.

“Nvidia özür dilesin?” demek daha da anlamsız. RTX 3090’da da 3×8-pin var ve yanma diye bir mesele yok. Üstelik bu kablo standardı PCI-SIG kapsamında belirlendi; AMD’nin de onayı var. Yani ortada “Nvidia’nın uydurduğu” bir şey yok.
Yaşanan yanmaların büyük kısmı kullanıcı hatası kaynaklı. Yüksek güç çeken bir konnektörü tam oturtmazsan sonuç bellidir.

Tamamen ezber yazı. 9000 serisi kartlar 3×8-pin kullanıyor çünkü TDP'leri nispeten düşük. 4090–5090 gibi 500W civarı güç çeken kartlar için aynı şey geçerli değil. Böyle bir yükü hangi kabloyla besleyeceksin? NVIDIA tam da bu noktada yeni standarda geçti.

“Nvidia özür dilesin?” demek daha da anlamsız. RTX 3090'da da 3×8-pin var ve yanma diye bir mesele yok. Üstelik bu kablo standardı PCI-sıg kapsamında belirlendi; AMD'nin de onayı var. Yani ortada “nvidia'nın uydurduğu” bir şey yok.
Yaşanan yanmaların büyük kısmı kullanıcı hatası kaynaklı. Yüksek güç çeken bir konnektörü tam oturtmazsan sonuç bellidir.

Hocam ayıptır sorması nasıl bir ekran kartı kullanıcı hatasından dolayı yanıyor yani kullanan kişi maksimum ne yapmaya çalışmış olabilir?

Neden attığınızı tam anlayamadım.

Hocam üstteki mesajlarımı okuyun çok yazdım bu konu hakkında.

Hocam bir göz geçirdim de galiba NVIDIA'nın üst segment kartlarındaki TDP değerlerinin yüksek olması sebebiyle yanma olayları görülüyor demişsiniz (tam okuyamadım konuyu). Bu kadar yüksek TDP değerine sahip kart yapıyorlarsa ona göre önlem almaları gerekmez mi?