Forumlara bence "Nvidia Fedaisi", "AMD Şövalyesi" gibi rozetler gelmeli. Tarafsızların üyeliği ise sonlandırılmalı ya da bu tarz konularda yorum yapma hakları ellerinden alınmalı!Burada babamızın markasıymış gibi markayı ölümüne savunmanın bir anlamı yok.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 21 Aralık 2023
Hocam bir göz geçirdim de galiba NVIDIA'nın üst segment kartlarındaki TDP değerlerinin yüksek olması sebebiyle yanma olayları görülüyor demişsiniz (tam okuyamadım konuyu). Bu kadar yüksek TDP değerine sahip kart yapıyorlarsa ona göre önlem almaları gerekmez mi?
AMD'nin tepe modellerinden Sapphire RX 9070 XT Nitro+ ile rakibi RTX 5070 Ti'ın giriş modelinin arasında 9 bin TL fark var. Ülke ekonomisinin durumu belli neden daha fazla para verip sırf NVIDIA diye en kötü modeli alayım ki gidip AMD'nin tepe modelini 9 bin TL daha ucuza almak varken. VRAM'leri desen aynı FSR4'ün görüntü kalitesi ile DLSS'in görüntü kalitesi arasında fark da yok şimdi MFG dersiniz MFG denen saçmalığı açtığında her ne kadar FPS havalarda uçuyormuş gibi görünse de %0.1 FPS'den patlıyor örneğin MFG ile 200-300 FPS alsanız bile %0.1 değeri 40-50FPS olduğu için akıcılık namına bir şey göremezsiniz. Gecikmeden hiç bahsetmiyorum bile.
Artık driverları da bahane etmezsiniz umarım 9000 serisinde driver sorunu artık yok denecek kadar az hatta NVIDIA'dan daha stabil bile diyebiliriz. Arkadaşım 5070 kullanıyor çocuk driver güncellemeye korkuyor bildiğin. Bu NVIDIA'yı babasının markasıymış gibi savunanlar 5000 serisi çıktığından beri yaşanan driver sorunlarını herhalde unuttular ya da işlerine gelmiyor bunları hatırlamak.
Son düzenleme:
CRT_User
Yetkin
AMD'nin tepe modellerinden Sapphire RX 9070 XT Nitro+ ile rakibi RTX 5070 Ti'ın giriş modelinin arasında 9 bin TL fark var. Ülke ekonomisinin durumu belli neden daha fazla para verip sırf NVIDIA diye en kötü modeli alayım ki gidip AMD'nin tepe modelini 9 bin TL daha ucuza almak varken. VRAM'leri desen aynı FSR4'ün görüntü kalitesi ile DLSS'in görüntü kalitesi arasında fark da yok şimdi MFG dersiniz MFG denen saçmalığı açtığında her ne kadar FPS havalarda uçuyormuş gibi görünse de %0.1 FPS'den patlıyor örneğin MFG ile 200-300 FPS alsanız bile %0.1 değeri 40-50FPS olduğu için akıcılık namına bir şey göremezsiniz. Gecikmeden hiç bahsetmiyorum bile.
Artık driverları da bahane etmezsiniz umarım 9000 serisinde driver sorunu artık yok denecek kadar az hatta NVIDIA'dan daha stabil bile diyebiliriz. Arkadaşım 5070 kullanıyor çocuk driver güncellemeye korkuyor bildiğin. Bu NVIDIA'yı babasının markasıymış gibi savunanlar 5000 serisi çıktığından beri yaşanan driver sorunlarını herhalde unuttular ya da işlerine gelmiyor bunları hatırlamak.
Hocam yazdıklarını okuyunca teknolojiye daha çok “fiyat etiketi” ve “fps sayacı” üzerinden baktığını görüyorum. Keşke donanım dünyası bu kadar basit olsaydı ama maalesef değil.
Ayrıca AMD, GDDR6 kullanırken NVIDIA GDDR6X ve GDDR7 kullanıyor.
Yaşanan yanma olaylarının ezici çoğunluğu, 450–500W güç çeken bir kartta konnektörü tam oturtamayan kullanıcı hatasından kaynaklanıyor. NVIDIA bu gücü saf performansa ve tensor çekirdeklerine harcıyor. “önlem almıyorlar” deniyor ama soketi revize ettiler (12V-2x6), güç yönetimini değiştirdi. Kullanıcı hatasını alıp “tasarım hatası” diye genellemek işin kolayına kaçmak oluyor.
“Fsr ile DLSS arasında fark yok” diyebilmek için ya 24” 1080p monitörde oynuyor olmak ya da görüntüdeki shimmering, ghosting gibi problemleri görmezden gelmek gerekiyor. DLSS, donanımsal tensorcore ve yapay zekâ destekli bir yeniden yapılandırma teknolojisi. Sırf “amd daha ucuz” diye, donanımsal AI ünitesi olmayan bir kartı AI donanımı olan bir kartla aynı kefeye koyamazsınız. O 9 bin TL fark Sapphire'in süslü plastiğine değil; AI teknolojisine, DLSS'e ve CUDA ekosistemine gidiyor.
Frame generation tarafında da durum benzer. %0.1 Low değerlerinin çakılması ve akıcılığın bozulması asıl AMD'nin FSR frame gen (AFMF / FSR frame generation) tarafında sık görülüyor. NVIDIA frame generation açıldığında zorunlu olarak Reflex'i devreye sokuyor; gecikmeyi baskılıyor ve sahte kareler eklenmesine rağmen akıcılığı koruyor.
“Fps uçuyor ama oyun takılıyor” hissi, Reflex'i olmayan ya da düzgün entegre edemeyen AMD tarafının kronik problemi. RTX'te frame generation açtığımızda yağ gibi akarken, AMD tarafında fareyi çevirince gelen o meşhur jöle hissini biliyoruz.
Sonuçta 9 bin TL daha ucuza aldığın AMD kart, shader takılmalarıyla, bulanık FSR görüntüsüyle ve yüksek input Lag'le ve çok daha az teknoloji ile farkı zaten sana geri ödettiriyor. Biz parayı stabil Frametime'a, gerçek yapay zekâya ve düşük gecikmeye + ek teknolojilere veriyoruz.
Hocam yazdıklarını okuyunca teknolojiye daha çok “fiyat etiketi” ve “fps sayacı” üzerinden baktığını görüyorum. Keşke donanım dünyası bu kadar basit olsaydı ama maalesef değil.
Yaşanan yanma olaylarının ezici çoğunluğu, 450–500W güç çeken bir kartta konnektörü tam oturtamayan kullanıcı hatasından kaynaklanıyor. NVIDIA bu gücü saf performansa ve tensor çekirdeklerine harcıyor. “önlem almıyorlar” deniyor ama soketi revize ettiler (12V-2x6), güç yönetimini değiştirdi. Kullanıcı hatasını alıp “tasarım hatası” diye genellemek işin kolayına kaçmak oluyor.
“Fsr ile DLSS arasında fark yok” diyebilmek için ya 24” 1080p monitörde oynuyor olmak ya da görüntüdeki shimmering, ghosting gibi problemleri görmezden gelmek gerekiyor. DLSS, donanımsal tensorcore ve yapay zekâ destekli bir yeniden yapılandırma teknolojisi. Sırf “amd daha ucuz” diye, donanımsal AI ünitesi olmayan bir kartı AI donanımı olan bir kartla aynı kefeye koyamazsınız. O 9 bin TL fark Sapphire'in süslü plastiğine değil; AI teknolojisine, DLSS'e ve CUDA ekosistemine gidiyor.
Frame generation tarafında da durum benzer. %0.1 Low değerlerinin çakılması ve akıcılığın bozulması asıl AMD'nin FSR frame gen (AFMF / FSR frame generation) tarafında sık görülüyor. NVIDIA frame generation açıldığında zorunlu olarak Reflex'i devreye sokuyor; gecikmeyi baskılıyor ve sahte kareler eklenmesine rağmen akıcılığı koruyor.
“Fps uçuyor ama oyun takılıyor” hissi, Reflex'i olmayan ya da düzgün entegre edemeyen AMD tarafının kronik problemi. RTX'te frame generation açtığımızda yağ gibi akarken, AMD tarafında fareyi çevirince gelen o meşhur jöle hissini biliyoruz.
Sonuçta 9 bin TL daha ucuza aldığın AMD kart, shader takılmalarıyla, bulanık FSR görüntüsüyle ve yüksek input Lag'le ve çok daha az teknoloji ile farkı zaten sana geri ödettiriyor. Biz parayı stabil Frametime'a, gerçek yapay zekâya ve düşük gecikmeye + ek teknolojilere veriyoruz.
FSR ile DLSS arasında fark yok evet tekrar söylüyorum. FSR 3 yazılım tabanlıyken FSR 4 donanımsal oldu ve işin içine AI girdi DLSS ile aralarında görüntü kalitesi olarak fark kalmadı. O bahsettiğiniz shimmering ghosting gibi problemler FSR 3'te kaldı. Ayrıca YouTube'dan açıp benchmarklara bakarsan FSR 4 + frame generation hem FPS açısından hem de %0.1 FPS açısından DLSS'i eziyor. Ayrıca hiç kendimizi avutmaya gerek yok MFG yağ gibi akmıyor hiçbir şekilde %0.1 FPS 50'lerde sürünürken bir oyun akıcı olamaz isterse reflex vs. işin içine girsin nafile. Bir de AI AI deyip duruyorsunuz fakat o bahsettiğiniz NVIDIA broadcasttir cartıdır curtudur eğer amaç sadece oyunsa onların yüzüne bile bakılmıyor. Ekstra olarak şunu da söyleyeyim RX 9070 XT Nitro+ yük altında maksimum 60 derece görüyor. O giriş segment NVIDIA karta ısınmasın diye manuel fan ayarı yapmakla uğraşmayı istiyorsan bilemem.
The Semih
Uzman
- Makaleler
- 1
Böyle adamlar istiyorum forumda ya, eleman bana fanboy dedi direktHocam yazdıklarını okuyunca teknolojiye daha çok “fiyat etiketi” ve “fps sayacı” üzerinden baktığını görüyorum. Keşke donanım dünyası bu kadar basit olsaydı ama maalesef değil.
FSR ile DLSS arasında fark yok evet tekrar söylüyorum. FSR 3 yazılım tabanlıyken FSR 4 donanımsal oldu ve işin içine AI girdi DLSS ile aralarında görüntü kalitesi olarak fark kalmadı. O bahsettiğiniz shimmering ghosting gibi problemler FSR 3'te kaldı. Ayrıca YouTube'dan açıp benchmarklara bakarsan FSR 4 + frame generation hem FPS açısından hem de %0.1 FPS açısından DLSS'i eziyor. Ayrıca hiç kendimizi avutmaya gerek yok MFG yağ gibi akmıyor hiçbir şekilde %0.1 FPS 50'lerde sürünürken bir oyun akıcı olamaz isterse reflex vs. işin içine girsin nafile. Bir de AI AI deyip duruyorsunuz fakat o bahsettiğiniz NVIDIA broadcasttir cartıdır curtudur eğer amaç sadece oyunsa onların yüzüne bile bakılmıyor. Ekstra olarak şunu da söyleyeyim RX 9070 XT Nitro+ yük altında maksimum 60 derece görüyor. O giriş segment NVIDIA karta ısınmasın diye manuel fan ayarı yapmakla uğraşmayı istiyorsan bilemem.
Fakat şu noktada size katılıyorum FSR 4'ün oyun çeşitliliği çok az AMD adamakıllı oyun yapımcılarına yatırım yapmadığı için.
CRT_User
Yetkin
Hocam dünyada AMD GPU’ların gerçek kullanım karşılığına bakmak istiyorsanız Steam Donanım Anketi yeterli. Listede üst sıralarda AMD GPU görmek neredeyse mümkün değil. Pazar payı ortada; oyuncular tercih yaparken kağıt üzerindeki vaatlere değil, stabiliteye ve ekosisteme bakıyor. Steam verileri bu gerçeği zaten açık açık gösteriyor.Böyle adamlar istiyorum forumda ya, eleman bana fanboy dedi direktbu insanlarla iletişim kuramıyorum bu yüzden tartışmalara girmiyorum, yazdığım yazıları çok farklı anlıyorlar, adama paragraf yazdım gelmiş bana 10K vereceksen zenginsin diyor, kardeşim sen konuyu 10K değer mi diye açmadığın sürece ben sana somut görüşleri söylemeye devam ederim, Kabullenmesenizde gerçek bu alıntıladığım mesajı yazan arkadaşın dedikleri benimkilere ek olsun, söylediğim her şey ama her şey fanboyluk değil son tüketiciyi direkt ilgilendiren ve herkesin öğrenmesi gereken AMD'nin bile kabul ettiği gerçeklerdir, AMD bile kabul ediyor bu adamlar kabul etmiyor, bana çok garip geliyor gerçekten. Benim önceki mesajlarımı okuyup neyi ispatlamaya çalıştın ki? Söylediğim hiçbir şey yalan değil hepsi doğru ve birçok kanıtlı görsel bile koydum, DLSS4 %90 üzeri sektör standardı diyorum, bunu bir tek ben mi diyorum, Reddit'te profesyonel sohbetlerden sonra bu foruma gelmeye çekiniyorum artık. Arkadaş daha mesajlarımı eksik okuyarak cevap veriyor böyle iletişim kurulmaz.
The Semih
Uzman
- Makaleler
- 1
Sen çıplak gözünle test ettin mi iki teknolojiyi? 4.5 ile demiyorum 4 ile, ben ettim şöyle diyeyim sana sabit sahnede test ettiğin zaman ikisi de birbirlerine çok yakın gözüküyor, fakat yürürken veya koşarken yan yana koyup bakarsan FSR4 TAA gibi bulanıklaştırıyor oyunu, DLSS hareket halinde görüntü netliğini çok iyi koruyor. Ben FSR4 küçümsemiyorum bu arada aksine AMD'nin en iyi kozu olmasına rağmen ısrarla yaymıyor teknolojiyi, Resident Evil 9 çıkıyor önümüzdeki ay FSR4 desteği olacak mı bilmiyorum varsa paylaşım atın bana, adamlar uğraşmıyor.FSR ile DLSS arasında fark yok evet tekrar söylüyorum. FSR 3 yazılım tabanlıyken FSR 4 donanımsal oldu ve işin içine AI girdi DLSS ile aralarında görüntü kalitesi olarak fark kalmadı. O bahsettiğiniz shimmering ghosting gibi problemler FSR 3'te kaldı. Ayrıca YouTube'dan açıp benchmarklara bakarsan FSR 4 + frame generation hem FPS açısından hem de %0.1 FPS açısından DLSS'i eziyor. Ayrıca hiç kendimizi avutmaya gerek yok MFG yağ gibi akmıyor hiçbir şekilde %0.1 FPS 50'lerde sürünürken bir oyun akıcı olamaz isterse reflex vs. işin içine girsin nafile. Bir de AI AI deyip duruyorsunuz fakat o bahsettiğiniz NVIDIA broadcasttir cartıdır curtudur eğer amaç sadece oyunsa onların yüzüne bile bakılmıyor.
böyle adamlar istiyorum forumda ya, eleman bana fanboy dedi direktbu insanlarla iletişim kuramıyorum bu yüzden tartışmalara girmiyorum, yazdığım yazıları çok farklı anlıyorlar, adama paragraf yazdım gelmiş bana 10k vereceksen zenginsin diyor, kardeşim sen konuyu 10k değer mi diye açmadığın sürece ben sana somut görüşleri söylemeye devam ederim, kabullenmesenizde gerçek bu alıntıladığım mesajı yazan arkadaşın dedikleri benimkilere ek olsun, söylediğim her şey ama her şey fanboyluk değil son tüketiciyi direkt ilgilendiren ve herkesin öğrenmesi gereken AMD'nin bile kabul ettiği gerçeklerdir, AMD bile kabul ediyor bu adamlar kabul etmiyor, bana çok garip geliyor gerçekten. Benim önceki mesajlarımı okuyup neyi ispatlamaya çalıştın ki? Söylediğim hiçbir şey yalan değil hepsi doğru ve birçok kanıtlı görsel bile koydum, DLSS4 %90 üzeri sektör standardı diyorum, bunu bir tek ben mi diyorum, Reddit'te profesyonel sohbetlerden sonra bu foruma gelmeye çekiniyorum artık. Arkadaş daha mesajlarımı eksik okuyarak cevap veriyor böyle iletişim kurulmaz.
Hocam ben kendi şahsım adına konuşuyorum en fiyat performans neyse onu alırım markası umurumda değil ben NVIDIA da kullandım zamanında. Hiçbir markayı fanboyluk derecesinde savunmuyorum savunmam da.
The Semih
Uzman
- Makaleler
- 1
Hocam bende parası olmayan adama zorla NVIDIA al demiyorum ki, algı oraya çekilmeye çalışılıyor buna sinir oluyorum, ben iki markanın avantajını dezavantajını söylüyorum, fiyata yorum yapmıyorum çünkü dediğim gibi sana 10K çok fazla gelebilir, bak ben 10K yi günlük kazanıyorum diyen adamda gördüm bu adama 9070XT mi önerdim sence? İşte burasını anlamıyorlar, ben tecrübe edindiğim her şeyi özetle anlatıp geçiyorum bana marka övüyorsun diyor, üstelik 9070XT'yi övdüğüm bir sürü mesaj varken, her zaman söylüyorum AMD krizi fırsata çeviremiyor, Murat Gamsız'ın dediği gibi " AMD boş kaleye şut çekse taça gider " durum aynen bu.Hocam ben kendi şahsım adına konuşuyorum en fiyat performans neyse onu alırım markası umurumda değil ben NVIDIA da kullandım zamanında. Hiçbir markayı fanboyluk derecesinde savunmuyorum savunmam da.