AMD Ryzen 7 9800X3D & ASUS Prime RTX 5080 sistemde ani donma sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ozaneski13
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 4
  • Görüntüleme Görüntüleme 53
  • Etiketler Etiketler
    donma

ozaneski13 1

Uzman
Selamlar.

Ağustos ortası gibi şehir dışına çıktım 1 hafta kadar, o sürede bilgisayar akım korumalı prizde kapalı duruyordu. Geldiğimden beri tamamen rastgele zamanlarda bilgisayarım ya tamamen donuyor ya da ekranlar siyah ekrana düşüp GPU fanları %100'e vuruyor. Düğmeden kapatmadan iki sorunu da çözemiyorum ve işin garibi bu iki sorun için bir pattern yakalayamadım. Aşırı yük altında yaşandığı da oldu, bilgisayar boş duruyorken de. Tek istikrarlı olan durum, eğer bilgisayarı 1. senaryodan sonra düğmeden kapatıp açarsam (ekranların gitmeden donması durumunda) peşine Windows boot olduğu ilk 1-2 dakika içinde aynı şekilde tekrar donuyor ve bu durum en az 3-4 defa peş peşe tekrarlıyor. 3-4 tekrar sonrasında kendine geliyor ama dediğim gibi rastgele bir zamanda bahsettiğim 2 problemden biri tekrar yaşanıyor. Bu sorunlar şehir dışına çıkmadan önce yaşanmıyordu ve bilgisayarda köklü bir değişiklik olmadığı için PSU'dan şüpheleniyorum ama şüphemi destekleyen kanıtım yok. Bu duruma sinirlenip PSU'nun olduğu bölgeye vurduğumda (kasada PSU üstte) GPU fanlarının %100 olduğu senaryo yaşanıyor. Bu iki senaryo sonrasında da minidump dosyası üretmiyor sistem. Olay izleyicisinde beklenmedik kapatma olarak görünüyor.

Sistem:
AMD Ryzen 7 9800X3D.
ASUS Prime 5080.
ASUS ROG X870-I.
32 GB Corsair 6000 MHz CL30 RAM.
850W Cooler Master Gold PSU (kasayla beraber geliyor).
Cooler Master Ncore 100 Max.

• BIOS güncelledim.
  • DDU ile 3 farklı NVIDIA sürümü denedim.
  • Format atıp temiz kurulum yaptım.
  • EXPO, OC vs. her şeyi kapalı ve açıkken test ettim.
  • Kasa içindeki bütün kabloları ve riseri kontrol ettim, temassızlık, yanık vs. durumları için.
  • Cooler Master NCORE100 Max kullanıyorum. Ekran kartı riser ile bağlı olduğu için bağlantı türünü gen4'e zorladım.

Bu çözümlere rağmen problemim hala devam ediyor ve Claude ile bayağı didiklememe rağmen hatayı bulamadım, işin içinden çıkamadım. Yardımcı olursanız sevinirim. Kafayı yemek üzereyim.

Bana da şüpheli PSU gibi geldi. Peki bağlantıları kontrol ettiniz mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Armoury Crate varsa devre dışı bırakın. BIOS'tan D.O.C.p profile 1 ayarını kapatıp tek RAM ile denediniz mi? İşlemci için contact frame kullandıysanız, söküp denemek gerekli. Corsair Vengeance RAM'ler CL 30 olsa bile sıkıntılı bir seri. OCCT testinde ekran kartı kaç volt çekiyor? Farklı güç kaynağı ile denemek gerekli, sorun devam ederse, RAM ve Windows tarafına yönelmek lazım.

Bana da şüpheli PSU gibi geldi. Peki bağlantıları kontrol ettiniz mi?

Bağlantıları komple kontrol ettim.

Armoury Ceate yok. RAM'leri tek tek denedim profile dokunmadan. Frame yok. OCCT testine sokmadım ama dediğim gibi 6-7 ay aynı donanımda sorun yaşamazken aniden başladı sorun o yüzden RAM'le ilişkisi var mı emin değilim.

Başka bir PSU ile deneyin. Siyah ekrana düşme ve fanları fulleme bana PSU dedirtiyor.

Elimde şu an başka PSU yok. Buradan alacağım cevaplar ile çözemezsem mecbur PSU temin etmem gerekecek.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…