Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

esqiue

Çalışkan
Merhaba, BIOS dahil bütün güncelleştirmelerinin yapıldığı yeni topladığım sistemde CPU çok fazla ısınıyor ve fanlar çok yüksek RPM de çalışıyor(75-80 desibel ses üretiyorlar).
Montaj işlemleri emin olmak için 2 kere baştan sonra yapıldı, temaslarda ya da pinlerde bir sorun yok.
Fakat PC de hiçbir şey yapılmadığı halde 50 derecenin altını görmedim ve çoğu zaman 80-85 derecelere çıkıyor, bırakın oyun testi yapmayı tarayıcı açma işleminden sonra bile 80 derece oluyor.

Sorunu çözmek için ne yapılabilir?
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D 5.20 GHz AM5 96 MB v-cache 120W.
  • Soğutucu: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB Extreme.
  • Anakart: ASUS ROG STRIX X870-F Gaming Wi-Fi AMD X870 8000 MHz (OC) DDR5 soket AM5 ATX.
Screenshot_1.webp

1000015305.webp

Screenshot_2.webp

Çözüm
Montaj konusunda orantısız sıkılan vidalar yüzünden bile işlemciye tam temas etmez soğutucu, dengeli sıkmak lazım, önce tekrar kontrol edilebilir, yine aynı sonuçla karşılaşırsanız soğutucu arızasını değerlendirirsiniz.

Elinizde termal macun var mı?
Montaj konusunda orantısız sıkılan vidalar yüzünden bile işlemciye tam temas etmez soğutucu, dengeli sıkmak lazım, önce tekrar kontrol edilebilir, yine aynı sonuçla karşılaşırsanız soğutucu arızasını değerlendirirsiniz.

Çözüm

Termal macunum yok, soğutucunun CPU ile temas eden yüzeyinde zaten macun vardı montaj sırasında başka macun kullanmadım.

Termal macunum yok, soğutucunun CPU ile temas eden yüzeyinde zaten macun vardı montaj sırasında başka macun kullanmadım.

Evet o macunlar pek iyi olmuyor o yüzden sordum, çok önemli değil, soğutucunun 4 vidasınıda gevşetin, blok kısmını hafif sağ sol oynatın düz dursun, sonra vidaları çapraz şekilde, sağ üst, sol alt, sol üst, sağ alt şeklinde azar azar sırayla sıkın, herbiri benzer turda sıkılsın, aşırı sıkmanıza gerek yok, hafif direnç sağlamaya başladığında bırakın.

Evet o macunlar pek iyi olmuyor o yüzden sordum, çok önemli değil, soğutucunun 4 vidasınıda gevşetin, blok kısmını hafif sağ sol oynatın düz dursun, sonra vidaları çapraz şekilde, sağ üst, sol alt, sol üst, sağ alt şeklinde azar azar sırayla sıkın, herbiri benzer turda sıkılsın, aşırı sıkmanıza gerek yok, hafif direnç sağlamaya başladığında bırakın.

Evet sorun sıvı soğutucunun kendisinde olan termal macunun yetersizliğiymiş. Thermal Grizzly Kryonaut 1gr 12.5W kullandım ve artık normal değerler alıyorum. (sistem boştayken CPU 40-45 derece ve kasadan 45-50 desibel ses geliyor)

Evet sorun sıvı soğutucunun kendisinde olan termal macunun yetersizliğiymiş. Thermal Grizzly Kryonaut 1gr 12.5W kullandım ve artık normal değerler alıyorum. (sistem boştayken CPU 40-45 derece ve kasadan 45-50 desibel ses geliyor)

Macun da olabilir, blok temasındaki sorun da olabilir, geçmiş olsun.

Son düzenleyen: Moderatör: