Genel olarak söyleyeceklerim.
AMD BIOS daha çok kolay Intel zor.
1-1 mod açamadım bunu anakart sorunu olarak değerlendiriyorum.
Bu ayarları yapmadan tak kulan olarak, AMD daha iyi bunu kabul ediyorum.
Montaj olarak pek bir farkı yok.
FPS olarak Valorant için R7 7800X3D yakın ayarlar.
Mouse hisi olarak biraz daha sert ve kuru geldi. AMD yumşaklığını arattı.
Shutter bir şekilde çözüldü. Az var oda 1-1 mod veya daha fazla uğraşarak çözülecek düzeyde.
Gen4 kullanmama rağmen geçişler gayet iyiydi. Dediğim gibi sert anlık bir tepkisi vardı.
Sıcaklığı çözdüm 140mm hava bana yeterli geldi. Güçlendirme kiti almayı düşünmüyorum, (AMD devam edeceğim) alınır mı? Alınır sıcaklı düşer.
Bu durumda ne yaparım? Büyük ihtimal AMD kulanırım. Yedek olarak kenara ayırmayı düşünüyorum.

@SunseTTime @lowkey99 sizlere önerim Z serisi almanız. @CRT_User bizlere Tomahawk Z serisi önerdi. Benim şansım yoktu. Takas vb. bir yolla kısa zamanda denemeyi hedefledim. Sıcaklık olarak 140 gayet yeterli.
Hocam AIDA64’ten bir bellek testi alın, gecikmeler ne durumda bakalım.
Bir de RAM’in Gear 2’de çalışması ciddi sıkıntı. Mouse’u çevirirsin işlemci 5.5 GHz ile jet gibi hızlıdır ama RAM’den gelen veri Gear 2 yüzünden kapıda bekler.
Bu milisaniyelik gecikmeler üst üste bindikçe, sistemdeki akıcılık kaybını hissedersin.

Intel işlemciler özellikle iyi tune edildiklerinde mouse hareketlerine çok keskin ve anlık tepki verir. Bu hissedilen sertlik, aslında gecikmenin çok düşük olmasından kaynaklanır. Öte yandan AMD 3D V-Cache, kare geçişlerini çok daha (smooth) hale getirir bu da oyuncuya daha yumuşak ve akıcı bir deneyim sunar.

Ve burada özellikle anakartın ne kadar kritik olduğunu vurgulamıştım. @SunseTTime @ggbye :D

1770156623512.webp

Hocam AIDA64'ten bir bellek testi alın, gecikmeler ne durumda bakalım.
Bir de RAM'in Gear 2'de çalışması ciddi sıkıntı. Fareyi çevirirsin işlemci 5.5 GHz ile jet gibi hızlıdır ama RAM'den gelen veri Gear 2 yüzünden kapıda bekler.
Bu milisaniyelik gecikmeler üst üste bindikçe, sistemdeki akıcılık kaybını hissedersin.

Intel işlemciler özellikle iyi Tune edildiklerinde mouse hareketlerine çok keskin ve anlık tepki verir. Bu hissedilen sertlik, aslında gecikmenin çok düşük olmasından kaynaklanır. Öte yandan AMD 3D V-Cache, kare geçişlerini çok daha (smooth) hale getirir bu da oyuncuya daha yumuşak ve akıcı bir deneyim sunar.

Ve burada özellikle anakartın ne kadar kritik olduğunu vurgulamıştım. @SunseTTime @ggbye :D

Eki Görüntüle 224307

B760 yüzünden Gear 1 başarılı olamıyor muhtemelen. SA, CPU VDDQ ve VDD2, 6000 1:1 için üst sınırın da yukarısında zaten. 2:1 mod 7600-8000 MT/s voltajları neredeyse. Anakart veremiyor. Z790 harici Intel'de çöp.

Giriş seviye Prime Z790 bile 6000 1:1 Gear 1 Tight veriyor. Ring ya da P-Core, E-Core olayları opsiyonel zaten. Ekstra Tuning kısımları.

B760 yüzünden Gear 1 başarılı olamıyor muhtemelen. Sa, CPU vddq ve vdd2, 6000 1:1 için üst sınırın da yukarısında zaten. 2:1 mod 7600-8000 MT/s voltajları neredeyse. Anakart veremiyor. Z790 harici Intel'de çöp.

Giriş seviye Prime Z790 bile 6000 1:1 Gear 1 tight veriyor. Ring ya da p-Core, e-Core olayları opsiyonel zaten. Ekstra tuning kısımları.

1.30v - 1.35v SA voltajı aslında Z790 anakartlar için standarttır. Ancak B760M anakartında bu kadar yüksek SA voltajı, işlemcinin içindeki bellek kontrolcüsünü IMC stabilize etmek yerine tam tersine kararsızlaştırıyor olabilir. Veya B760 anakartların voltaj regülatörleri, yüksek SA voltajında sinyal gürültüsü yapabilir. Her şey olabilir. :D

1.30v - 1.35v SA voltajı aslında Z790 anakartlar için standarttır. Ancak B760M anakartında bu kadar yüksek SA voltajı, işlemcinin içindeki bellek kontrolcüsünü IMC stabilize etmek yerine tam tersine kararsızlaştırıyor olabilir. Veya B760 anakartların voltaj regülatörleri, yüksek SA voltajında sinyal gürültüsü yapabilir. Her şey olabilir. :D

XMP açtığına dua etmesi lazım. Z790 harici alınmaz zaten, fiyatları da aynıdır muhtemelen. AMD'de nasıl ki B840-A620 alınmaz ise, aynı mantık H610 ve B760 çipsetlerde var. H ve B alınmamalı, H'larda XMP bile açtırtmıyor. :)

Tak çalıştır kullanacağım, XMP ya da UV-OC yapmam diyen adam H610 alıp taksın. VRM'lere fan üfletir. Ama 14700K onun canına okur. 12600K falan anca.

XMP açtığına dua etmesi lazım. Z790 harici alınmaz zaten, fiyatları da aynıdır muhtemelen. AMD'de nasıl ki B840-A620 alınmaz ise, aynı mantık H610 ve B760 çipsetlerde var. H ve B alınmamalı, H'larda XMP bile açtırtmıyor. :)

Tak çalıştır kullanacağım, XMP ya da UV-OC yapmam diyen adam H610 alıp taksın. VRM'lere fan üfletir. Ama 14700K onun canına okur. 12600K falan anca.
i9-11900K’yı ilk aldığımda Gigabyte Z490 UD kullanıyordum. Giriş seviyesi bir anakarttı; kağıt üzerinde en üst çipset olmasına rağmen, yük altına girince VRM’ler 100°C’yi görüyordu. Hatta bazen sadece XMP açıkken bile sistem patlıyordu.
Bu yüzden ROG Strix Z490-E’ye geçmek zorunda kaldım. Geçtikten sonra tablo tamamen değişti: VRM’ler tam yükte bile 40–50C’yi geçmiyor, bellek stabilizasyonu ve genel sistem kararlılığı bariz şekilde daha iyi.

Aslında hayalim ROG Maximus serisine, özellikle 2 RAM slotlu modellere geçmekti; ama orada da yatırım işi biraz abartıya kaçıyordu, o kadarına gerek duymadım. 😄

@Ayhan Dönmez bu AM4 pinli MX-6 hüsranına uğradı. Beton olayı bu işin içinden nasıl çıkacağız? Sıvı soğutmayı almak isterken, bu da onunla beraber soketten fırladı. Eğilme falan yok da, bu nasıl temizlenecek?

image.webp

Son düzenleyen: Moderatör: