1770330148860.webp

SA ve bu ikisiyle oynayacaksın. Başka çaren yok.

Bir gün sıra bana da gelecek, böyle bir anakarta geçiş yapacağım inşallah :D konuya gelirsek, Z490 DDR4'te 4000 MHz'i 1:1 çalıştırabiliyorum bu da ımc'nin 2000 MHz'de çalışması anlamına geliyor. DDR5'te ise 6000 MHz, ımc tarafında 3000 MHz demek oluyor. Acaba ımc'nin verimli çalışabildiği aralık 2000–2200 MHz civarı mı? Eğer öyleyse, bunu telafi etmek için 2N daha sıkı timingler kullanmak ya da Gear 2'de 7200 MHz ve üzeri frekanslara çıkmak daha mantıklı olmaz mı?

Şu MHz olayları karışıyor diye MT/s olayını getirdiler frekansa. :D

@ggbye IVR TX=CPU VDDQ, Memory Controller=VDD2, SA=System Agent. MSI'deki karşılıkları bu.

Eğer durum buysa, Gear 1’de Command Rate 2N bile mecburen kabul edilebilir olabilir. DDR4 B-die seviyesinde olmaz elbette, ama Gear 2’ye kıyasla yine de çok daha iyi bir sonuç verebilir gibi duruyor.

AM5 çok daha kolay. İntel'de çok voltaj var. CPU VDDQ ve VDD2 denge bulacak. SA ile oynayacak. DRAM VDD-VDDQ oynayacak. Gear ile oynayacak, CR ile oynayacak. AMD'de 3 voltaj harici hiçbir şey yok. UCLK=MCLK var sadece. :D

AM5 çok daha kolay. Intel'de çok voltaj var. CPU vddq ve vdd2 denge bulacak. Sa ile oynayacak. DRAM vdd-vddq oynayacak. Gear ile oynayacak, cr ile oynayacak. AMD'de 3 voltaj harici hiçbir şey yok. Uclk = mclk var sadece. :D

Doğru AM5 bu konuda otoban gibi, Intel ise her adımda dağ yolu gibi. AMD tarafında mühendisler 6000 MHz bandını sweet spot olarak belirleyip mimariyi buna göre şekillendirdiler. Intel ise DDR5 için Gear 2 (2:1) modunu standart hâline getirip, Gear 1'i neredeyse illegal bir macera gibi bıraktı. :D bu yüzden 14. nesilde hâlâ DDR4 kullanan çok kişi var. Ama Intel tarafında da başarılı olduğunda gerçekten en düşük gecikme elde ediliyor. bu tamamen ciddi bir uğraşın sonucu ben günlerimi vermiştim.

Doğru AM5 bu konuda otoban gibi, Intel ise her adımda dağ yolu gibi. AMD tarafında mühendisler 6000 MHz bandını sweet spot olarak belirleyip mimariyi buna göre şekillendirdiler. Intel ise DDR5 için Gear 2 (2:1) modunu standart hâline getirip, Gear 1'i neredeyse illegal bir macera gibi bıraktı. :D bu yüzden 14. nesilde hâlâ DDR4 kullanan çok kişi var. Ama Intel tarafında da başarılı olduğunda gerçekten en düşük gecikme elde ediliyor. bu tamamen ciddi bir uğraşın sonucu ben günlerimi vermiştim.

@SunseTTime ile @ggbye de başaracak. Voltajlar belli. 1.4-1.45 geçmedikçe bir halt olmaz zaten. Ama yüksek sevmiyor bazen, orta karar ya da düşük seviyor. Uğraşması lazım. En kötü 2:1 1T açsın bari, o da Boot etmiyordu. Opsiyon fazla. Bu işin sonu Apex'te bitebilir. DDR5'te 1 DPC macerası şart gibi. :)

@SunseTTime ile @ggbye de başaracak. Voltajlar belli. 1.4-1.45 geçmedikçe bir halt olmaz zaten. Ama yüksek sevmiyor bazen, orta karar ya da düşük seviyor. Uğraşması lazım. En kötü 2:1 1T açsın bari, o da Boot etmiyordu. Opsiyon fazla. Bu işin sonu Apex'te bitebilir. DDR5'te 1 DPC macerası şart gibi. :)
Z490 platformunda bellek için üç farklı anakart denedim hepsi tamamen farklı davranıyordu. En sonunda paraya kıyıp Apex almayı bile düşünmüştüm ama Z490-E ile ideal sonucu yakalayınca işi saldım. Hâlâ o şekilde kullanıyorum 😄 Bu arada 1:1 ve 2T ile bile boot almamış mıydı? Alsaydı o şekilde kullanmak bile bence kabul edilebilirdi. Ya da 2:1 ama 1T tesellisiyle DDR5 tarafında kaç MHz frekansa kadar çıkılabilir?

Z490 platformunda bellek için üç farklı anakart denedim hepsi tamamen farklı davranıyordu. En sonunda paraya kıyıp Apex almayı bile düşünmüştüm ama Z490-E ile ideal sonucu yakalayınca işi saldım. Hâlâ o şekilde kullanıyorum 😄 Bu arada 1:1 ve 2T ile bile boot almamış mıydı? Alsaydı o şekilde kullanmak bile bence kabul edilebilirdi. Ya da 2:1 ama 1T tesellisiyle DDR5 tarafında kaç MHz frekansa kadar çıkılabilir?

Bu kart sözde 7200 2:1 2T verebiliyor. 6000 XMP zaten 2:1 2T açıyor, en azından 2:1 1T ya da 1:1 2T yapması lazım. 1:1 1T belki yüksek voltaj ya da Apex gerektirebilir. H16M olması sebebiyle 7200 MT/s stabil kalamayabilir, 7200 frekans limiti M-Die'da.

AM5'te bu 1T/2T olayları yok, Gear Down Mode var. O da 1:1 ve 1:2 ile alakasız tamamen. CR ile alakalı. Gear kapalı 1T, Gear açık 1.5T oluyor. Böyle dizayn etmişler. Core Ultra'da Gear 2-4 muhabbeti vardı, CR olayını orada bilmiyorum. @CRT_User

Bu kart sözde 7200 2:1 2T verebiliyor. 6000 XMP zaten 2:1 2T açıyor, en azından 2:1 1T ya da 1:1 2T yapması lazım. 1:1 1T belki yüksek voltaj ya da Apex gerektirebilir. H16M olması sebebiyle 7200 MT/s stabil kalamayabilir, 7200 frekans limiti M-Die'da.

AM5'te bu 1T/2T olayları yok, Gear Down Mode var. O da 1:1 ve 1:2 ile alakasız tamamen. CR ile alakalı. Gear kapalı 1T, Gear açık 1.5T oluyor. Böyle dizayn etmişler. Core Ultra'da Gear 2-4 muhabbeti vardı, CR olayını orada bilmiyorum. @CRT_User
Gear 4 nedir? :D Core Ultra daha beter. Reddit’te ise 14900KS ile 9000 MHz bellek frekansı gördüm üstelik bellek gecikmesi ciddi şekilde düşmüş. Bu nasıl mümkün olabiliyor?

1770332031320.webp

Gear 4 nedir? :D Core Ultra daha beter. Reddit’te ise 14900KS ile 9000 MHz bellek frekansı gördüm üstelik bellek gecikmesi ciddi şekilde düşmüş. Bu nasıl mümkün olabiliyor?

Eki Görüntüle 224801

14900KS'lerde IMC sağlam. Apex ve Delid-Waterblock ile mümkün oluyor. 8000-8800 arası orada genelde yapılıyor. YouTube üzerinde de var fazlasıyla kullanan. O tarafa yatırım yaparsan Watercool da şart oluyor.

14900Ks'lerde ımc sağlam. Apex ve delid-waterblock ile mümkün oluyor. 8000-8800 arası orada genelde yapılıyor. YouTube üzerinde de var fazlasıyla kullanan. O tarafa yatırım yaparsan watercool da şart oluyor.

O tarafa yatırım yaparsam cüzdan kalmaz 😄 ama yine de 14. nesil bir CPU kullanacak olsam DDR4 ile devam ederdim. Zaten AM5 sistemi satıp son anda DDR4'e dönmüştüm. Bellek fiyatları yükselmeden 4000 MHz CL14 gibi değerleri yapmak hem daha kolay hem de daha ucuzdu üstelik 1:1 modda stabil çalışıyor. Bu yüzden bana hâlâ daha mantıklı geliyor. DDR5 hâlâ gelişme aşamasındayken bir de üstüne bellek krizi gelince, DDR4 tarafı iyice cazip oldu.