Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

qutalbin

Becerikli
2 hafta önce kendim topladığım sistemde 2 kanal 32 GB RAM taktım ve 2 haftadır düzgün çalışan RAM'lerden birisi şimdi gözükmüyor. Ne yapmam lazım?

RAM'leri çıkartıp taktım bir tur ama hala birisini görmüyor.

RAM'leri kendi arasında yer değiştirdiğimde anakartın RAM takılı gözükem yuvası değişti. Yani 2 RAM'dan sadece birisini görmüyor.

Ram'lerden görünenı çıkardığım zaman hiç görüntü alamıyorum şu anda.
  • MSI B650M WiFi anakart
  • TwinMOS 6000 MHz 36 CL RAM
  • Ryzen 7 7800X3D işlemci
20260422_205314.webp

20260422_203745.webp

Son düzenleme:
Çözüm
14 günlük süreç geçti ama bu deneyeceğim şansımı. Sinerji sorun çıkartır mı bu durumlarda?

2 ihtimal var, ya soket-slot kaynaklı bir sorun bu ve şu anki duruma sebebiyet verdi çalışmayan modül için. Ya da RAM Faulty. Ama şu an için olan olmuş, geri dönüşü olmaz. MSI kartı da iade etmeyeceğinize göre, yola devam. Bu tarz durumlarda slotlarda bir problem görünmezse iade edilmesi mantık dışı olur. Bariz bir durum yok çünkü, belli ki anlık bir olay. Sistemi kapatıp sonraki gün tekrardan açtığınızda mı bu durumu fark ettiniz? Yoksa mavi ekran ya da Restart durumu mu oluştu? @qutalbin Bu olay vuku bulduğu anı canlandırmak lazım. Sonuç olarak hepsi aynı kapıya çıkar, firma ile iletişime geçip iade/değişim. Mümkünse iade, Hynix modüllere geçiş sağlayın. MSI hakkında yorum yapamıyorum. Onu işaret eden bir durum şu an için yok, ama şüpheli.
Windows son zamanlarda kablolu internette hata verebildiğinden Wi-Fi olan bir model bakmıştım ama düz bir model alıp Wi-Fi kart takmak mı daha iyi olur?

Kaliteli bir Wi-Fi kartı kullanmadıkça güncel olarak ülkede de sağlam bir ISS hizmeti verilmediğinden gereksiz olur; o da ekstra masraf olacaktır. Sonuçta bir de slot kaplaması anakartta doluluk yapıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Oyun sistemiyse hiçbir önemi yok, 100 dereceye kadar Throttle etmiyor. 50 ya da 90 derece olması önemsiz yani oyun esnasında VRM.

Öyle de kullanabilirsiniz, Wi-Fi model bu uygun olur size o halde:

Bu bilgisayarı dizerken çok amatörlüğüm olduğundan hazır bilgili birisi varken sormak istiyorum. ATX mi almalıyım, mATX mi ve Gigabyte kartlarda sorun olur mu?

Kaliteli bir Wi-Fi kart kullanmadıkça güncel olarak ülkede de sağlam bir ISS hizmeti verimediğinden gereksiz olur o da extra masraf olacaktır sonuçta bir de slot kaplaması anakartta doluluk yapıyor.
Bende 1000 Mbps internet var şu anda ve WiFi 7 modemim var. Ek WiFi kartı almaya da karşı değilim. Beni anlık masraftan kurtaracaksa anakartta WiFi olmaması.

Bu bilgisayarı dizerken çom amatörlüğüm olduğundan hazır bilgili birisi varken sormak istiyorum. Atx mi almalıyım matx mi ve gigabayte kartlarda sorun olur mu?

Şunu tavsiye edebilirim, iade şeklinde talebinizi belirtin TwinMOS. Sonrasında 1x16 6000 CL30 Patriot çekin. B850M Force ile sıfır sıkıntı. Çok sistem dizdik böyle, sorun olmuyor. Stabiliteden emin olduğumuz bir kart. Ama Micron ya da TwinMOS takarsan, o kısmı garanti edemeyiz. Denenmemiş bir şey çünkü, Global'de de bir karşılığı yok. Hynix harici kullanıp da veri paylaşan yok, hepsi Hynix. Çünkü en sorunsuzu o, diğerlerinin sorun çıkartmayacağının bir garantisi yok. Sebebi bu.

Bu bilgisayarı dizerken çom amatörlüğüm olduğundan hazır bilgili birisi varken sormak istiyorum. ATX mi almalıyım mATX mi ve Gigabyte kartlarda sorun olur mu?

Hocam aralarında çok büyük bir fark yok genel olarak m-ATX dış kasa konusunda da rahatlık sağlıyor ATX boy farkı dışında bir şey sunmuyor Gigabyte anakartlar sağlamdır kroniği bulunmuyor eskiden sadece PWM kontrolde ve ARGB çıkışlarında yetersiz kalıyorlardı m-atxleri fakat güncelde iyiler.

Hocam aralarında çok büyük bir fark yok genel olarak m-ATX dış kasa konusunda da rahatlık sağlıyor ATX boy farkı dışında bir şey sunmuyor Gigabyte anakartlar sağlamdır kroniği bulunmuyor eskiden sadece PWM kontrolde ve ARGB çıkışlarında yetersiz kalıyorlardı m-atxleri fakat güncelde iyiler.

Çok fazla arka sub çıkışlarla işiniz yoksa dert değil fakat 850 870'lerde ATX faydadır geneli zaten ATX formatta.

Bu bilgisayarı dizerken çom amatörlüğüm olduğundan hazır bilgili birisi varken sormak istiyorum. ATX mi almalıyım mATX mi ve Gigabyte kartlarda sorun olur mu?

Kasa uyumluysa uygun fiyata ATX alınır, zorunlu değil. Gigabyte anakart ile sorun yaşanırsa, BIOS kısmıyla tolere edersin, MSI ayar tutmuyor sıkıntı orada. Anakart ile CL 30 RAM çekin, sorunsuz kullanırsın, yazımsal sorunlar düzeltilir, MSI ve Micron ikilisi yan yana gelince başlıyor aksiyon.

Kasa uyumluysa uygun fiyata ATX alınır, zorunlu değil. Gigabyte anakart ile sorun yaşanırsa, BIOS kısmıyla tolere edersin, MSI ayar tutmuyor sıkıntı orada. Anakart ile CL 30 RAM çekin, sorunsuz kullanırsın, yazımsal sorunlar düzeltilir, MSI ve Micron ikilisi yan yana gelince başlıyor aksiyon.

Kasam zaten ATX kasa amatörlükten mATX almış bulundum bu anakartı, ATX olursa daha iyi olur.

Teşekkürler yardımlarınız için, cebimin kuruşuna kadar boşaltmışken biraz daha bu işlerle uğraşmaya gidiyorum ben.

Şunu tavsiye edebilirim, iade şeklinde talebinizi belirtin TwinMOS. Sonrasında 1x16 6000 CL30 Patriot çekin. B850M Force ile sıfır sıkıntı. Çok sistem dizdik böyle, sorun olmuyor. Stabiliteden emin olduğumuz bir kart. Ama Micron ya da TwinMOS takarsan, o kısmı garanti edemeyiz. Denenmemiş bir şey çünkü, Global'de de bir karşılığı yok. Hynix harici kullanıp da veri paylaşan yok, hepsi Hynix. Çünkü en sorunsuzu o, diğerlerinin sorun çıkartmayacağının bir garantisi yok. Sebebi bu.
Olur öyle, herkes hata yapar amatörlük süreci içerisinde, önemli olan çözüm yoluna doğru mantıklı hareket etmek.
O zaman dediğimiz kartlardan birini tercih edebilirsiniz gerisi biraz görüntü tercihine kalıyor, attığımız kartlar aynı sayılır çünkü.
Nacizane

Gigabyte B850M Gaming X WiFi6E AM5
Gigabyte B850 Eagle WiFi6E AM5 anakartları nasıldır. Herhangi bir parça ile sorun yaşatır mı?

Son düzenleme:
Gigabyte B850 eagle WI-FI6e AM5 anakartları nasıldır. Herhangi bir parça ile sorun yaşatır mı?

Hayır sorun olmaz. Sadece B850M-Force modeli bile alsan fazlasıyla işini görür. Yine de elinizdeki RAM'leri de değiştirmeye çalışın, CL değeri düşük RAM alıp diğerlerini satabilirsin. Sistem daha performanslı olur.