Selamlar, bildiğim kadarıyla Android cihazlarda her uygulama ayrı kapalı kutuların içerisinde ve sadece sizin verdiğiniz izinlerle kısıtlılar, sisteme erişemiyorlar eğer root izni yoksa cihazda. Bildiklerimde yanlış varsa lütfen doğrulayın, bu durumda Android için Antivirüs programına gerek var mı? Bir uygulama şüpheli olduğunu düşünüyorsam onu silmem yeterli sonuçta, öyle değil mi? Eğer virüs silmemi engelleyebiliyorsa ki root izni yoksa pek yaşanabilecek bir durum değil sanırım, ancak yaşandı varsayarsak güvenli modda başlatıp silmekte yeterli olur değil mi? Virüs şüphesiyle cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamak pek gerçekçi bir yaklaşım olmaz diye düşünüyorum, bu durum hep yaptığım bir şey ancak konuyu açtığımızda ve bildiklerimle mantıklı düşünmeye çalışınca yaptığım şey saçmalık gibi duruyor. Kısaca Android cihazlar rootlu olmadığı sürece uygulamalar verdiğimiz izinlerle kısıtlılar ve onları silmek tamamen kurtulmak için yeterlidir.
Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 7 Ocak 2024
- Makaleler
- 9
Yeterli olur diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi bir uygulamanın her şeye erişimi yok ve habersiz olarak başka bir programda kuramaz. Başka bir uygulama kurmak istediği zaman ekrana kocaman yazı çıkıyor. Bilgisayar gibi bir uygulamayı açtığın zaman tüm sisteme etki edemez.
Fakat silinememesi için root izni gerekli değil. Ekrana erişme veya diğer uygulamaların üstünde görünme izni var ise uygulamayı silmenizi engelleyibilir. Bir yakınımın telefonuna bu tarz virüs bulaşmıştı, uygulamayı kaldır dediğiniz zaman diğer uygulamaların üstünde görünme izni olduğu için o sayfayı kapatıyordu. Kaldır tuşuna basamıyordun.
Fakat silinememesi için root izni gerekli değil. Ekrana erişme veya diğer uygulamaların üstünde görünme izni var ise uygulamayı silmenizi engelleyibilir. Bir yakınımın telefonuna bu tarz virüs bulaşmıştı, uygulamayı kaldır dediğiniz zaman diğer uygulamaların üstünde görünme izni olduğu için o sayfayı kapatıyordu. Kaldır tuşuna basamıyordun.
Son dediğiniz durumda güvenli modda başlatıp silinebilir o zaman. Bilinçli kullanıcı mıyım bilmiyorum ama hiçbir zaman bir APK uygulamaya gerektiğinden fazla izin vermem, versem bile çözümü var sonuçta. Şimdi düşününce, telefonlar gerçekten çok güvenli cihazlar, gizli değil ama güvenilirler baya.Yeterli olur diye düşünüyorum. Dediğiniz gibi bir uygulamanın her şeye erişimi yok ve habersiz olarak başka bir programda kuramaz. Başka bir uygulama kurmak istediği zaman ekrana kocaman yazı çıkıyor. Bilgisayar gibi bir uygulamayı açtığın zaman tüm sisteme etki edemez.
Sağlıklı bir kullanıcı her hâlükârda o cihazı formatlamalıdır. Bu nedenle aslında bunun bir seçimi yoktur.
Bana kalırsa her hâlükârda anti korumalar fıs ve safi zarar, fakat zararı en aza indirmek için Intercept X önerilebilir.
Bana kalırsa her hâlükârda anti korumalar fıs ve safi zarar, fakat zararı en aza indirmek için Intercept X önerilebilir.
Rootsuz bir cihazda formata bence gerek olmamalı hocam çünkü sisteme sızamıyor uygulamalar. Uygulamalar sekmesinden bilinmeyen APK uygulamaların silinmesi yeterli. "Bilinçli" bir kullanıcı zaten ne kurduğunu biliyor yani şüpheli bir uygulama kurduysa bile neyi kurduğunu bildiğinden direkt onu silebilir, direkt format atmak gereksiz olmaz mı sizcede? APK kurmayan birisinin zaten virüs yeme ihtimali çok düşük, ancak Play Store'da denetimlenmemiş bir uygulama indirse yiyebilir. Zaten sandbox teknolojisi sağ olsun verdiğiniz izinlerle limitli uygulamalar yine.Sağlıklı bir kullanıcı her halukarda o cihazı formatlamalıdır. Bu nedenle aslında bunun bir seçimi yoktur.
Zararı en aza indirmek için Intercept X önerebiliriz.
- Makaleler
- 9
Aynen öyle. Ben güvenmediğim APK dosyalarını kullanırken internet gerekmiyor ise internet iznini kapatıyorum. Gerekiyor ise uygulamanın arka planda çalışmasını ve arka planda interneti kullanmasını kapatıyorum.Son dediğiniz durumda güvenli modda başlatıp silinebilir o zaman. Bilinçli kullanıcı mıyım bilmiyorum ama hiçbir zaman bir APK uygulamaya gerektiğinden fazla izin vermem, versem bile çözümü var sonuçta. Şimdi düşününce, telefonlar gerçekten çok güvenli cihazlar, gizli değil ama güvenilirler baya.