Kıbrıs ve Türkiye açıklarında 5.0'lık bir deprem.

1732907938766.webp

Arkadaşlar Manavgat Antalya'da yaşıyorum. Az önce baya bir sallandık. Sizde durum nasıl? İstanbul depremi mi?
Öncelikle geçmiş olsun. Tutamıyorum kendimi, İstanbul depremi mi derken? Kusuruma bakmayın ama yani:
1. İstanbulda 15 şiddetinde deprem olmadığı sürece Antalyadan nasıl hissetmeyi planlıyorsunuz?
2. Google'dan merkez üssüne bakmak çok mu zor?

Öncelikle geçmiş olsun. Tutamıyorum kendimi, İstanbul depremi mi derken? Kusuruma bakmayın ama yani:
1. İstanbulda 15 şiddetinde deprem olmadığı sürece Antalyadan nasıl hissetmeyi planlıyorsunuz?
Geçmiş olsun. İstanbul ve Antalya arasında yaklaşık 700 km mesafe var. İstanbul'da olacağı düşünülen o büyük deprem olsa bile Antalya'da hissedileceğini sanmıyorum.
Elbistan ile burasının arası 760 km. Ona rağmen 6 Şubat'ta annemler hissetmiş. 15 diyerek abartmayın. 7.7lik bir deprem olsa hissedilecek yani. Ve benim keyfim merkez üstüne bakmak istemiyor. Burada konu açasım geldi modlar da kabul etti.

Elbistan ile burasının arası 760 km. Ona rağmen 6 Şubat'ta annemler hissetmiş. 15 diyerek abartmayın. 7.7lik bir deprem olsa hissedilecek yani.
Zaten o deprem Hatay'ı da etkiledi. Depremin gerçekleştiği fay hattı Mersin'in dibinden geçiyor, hissedilebilir. Marmara'dan geçen fay hattı Antalya'ya yakın değil.

Güneydoğu'daki fay hattının Antalya'ya olan yakınlığı, Marmara'daki fay hattının maksimum Ankara'ya olan yakınlığı kadar. Bu yüzden Antalya'da hissedileceğini sanmıyorum, belki sadece çok az sayıda insanın hissedeceği küçücük bir sallantı olabilir. Bu arada imkansız demiyorum ve bir bilgi vermiyorum, özgürce kendi düşüncemi söylüyorum, bilginize.

Hızlıca ilk soruna cevap vereyim, uzun olacak; Kaydedilmiş en büyük deprem olan Valdivia depremi 10.000 kilometre uzağındaki Güney Afrika sahillerine kadar tahribat hattı oluşturmuştur, ayrıca 7-9 arasındaki 2 birimlik artış 1000 katlık enerji artışını ifade eder. Bu da sizin bahsettiğiniz 15 birimlik depremin tahribat hattının eğer yanlış oran orantı kurmadıysam 16.500 kilometreye tekabül etmesi gerek. Bu da Avrupa ve Ortadoğu dahil tüm Dünya çehresinde hissedilebilecek bir deprem anlamına gelir, yaratacağı yıkım ise İstanbul merkezinden başlayarak Afrika'da Ümit Burnu'na, Amerika'da Alaska'ya, Avrupa'daki tüm ülkelerde ve Asya'da neredeyse tüm ülkelere kadar her yer olur. Yani örnek birim verirken dikkatli verin.
2. durum ise Techolay'da Antalya'da yaşayan bir çok forum kullanıcısı mevcut, o kişi bu konuyu görüp cevap verebilir. Yani her şeye muhalif olmanızın âlemi yok, iyi sosyaller.

Edit: Kurduğum orantı çok hatalı, muhtemelen kurduğum orantının 10 katına falan denk geliyor, o da tüm Dünya'da yüksek tahribat anlamına geliyor.

Hızlıca ilk soruna cevap vereyim, uzun olacak; Kaydedilmiş en büyük deprem olan Valdivia depremi 10.000 kilometre uzağındaki Güney Afrika sahillerine kadar tahribat hattı oluşturmuştur, ayrıca 7-9 arasındaki 2 birimlik artış 1000 katlık enerji artışını ifade eder. Bu da sizin bahsettiğiniz 15 birimlik depremin tahribat hattının eğer yanlış oran orantı kurmadıysam 16.500 kilometreye tekabül etmesi gerek. Bu da Avrupa ve Ortadoğu dahil tüm Dünya çehresinde hissedilebilecek bir deprem anlamına gelir, yaratacağı yıkım ise İstanbul merkezinden başlayarak Afrika'da Ümit Burnu'na, Amerika'da Alaska'ya, Avrupa'daki tüm ülkelerde ve Asya'da neredeyse tüm ülkelere kadar her yer olur. Yani örnek birim verirken dikkatli verin.
2. durum ise Techolay'da Antalya'da yaşayan bir çok forum kullanıcısı mevcut, o kişi bu konuyu görüp cevap verebilir. Yani her şeye muhalif olmanızın âlemi yok, iyi sosyaller.

Edit: Kurduğum orantı çok hatalı, muhtemelen kurduğum orantının 10 katına falan denk geliyor, o da tüm Dünya'da yüksek tahribat anlamına geliyor.
Dostum sayıyı salladım zaten, gerçekleşmesi en yüksek deprem katsayısı Richter ölçeğine göre 10 zaten. Merak etme, İstanbul için olabilecek en büyük büyüklük 7.2-7.6 . Böyle bir deprem için de hissedilebilecek en uzak yerler bin kilometre uzaklık, şunu böyle bırakıyım:

Barely Noticeable Zone (Very Weak Shaking):

• Radius: ~500–1,000 km
  • Areas further away, including Antalya, might detect the earthquake through sensitive instruments, but most people would not feel it. Effects here would be negligible.
Türkçe meali ile hissedilmez bile. İyi sosyaller ;)