Antifriz denildiğinde birçok sürücünün aklına ilk olarak kış ayları gelir. Hatta bazı kişiler antifrizi yalnızca soğuk bölgelerde yaşayan sürücülerin ihtiyaç duyduğu bir sıvı olarak görür. Bu yüzden havalar ısındığında veya donma riski ortadan kalktığında antifriz kullanımının gereksiz olduğunu düşünenler de vardır.

Oysa antifriz, motor soğutma sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir ve görevi yalnızca suyun donmasını engellemek değildir.

Bir içten yanmalı motor çalışırken oldukça yüksek sıcaklıklar üretir. Yanma odasında oluşan sıcaklık binlerce dereceye ulaşabilir. Bu ısının kontrol altında tutulabilmesi için soğutma sistemi sürekli olarak görev yapar. Motor bloğu içerisinde dolaşan soğutma sıvısı fazla ısıyı alır, radyatöre taşır ve burada soğuyarak tekrar sisteme geri döner.

Birçok kişi sistemde yalnızca su kullanmanın yeterli olduğunu düşünür. İlk bakışta mantıklı gibi görünse de uzun vadede ciddi problemlere yol açabilir.

1781523244118.webp

Antifrizin en önemli görevlerinden biri kaynama noktasını yükseltmektir. Saf su normal atmosfer basıncında 100 derece civarında kaynar. Ancak motor soğutma sistemleri çok daha yüksek sıcaklıklarda çalışabilir. Antifriz karışımı sayesinde soğutma sıvısının kaynama noktası yükselir ve sistem yüksek sıcaklıklarda daha güvenli şekilde çalışabilir. Yani antifriz yalnızca kışın değil, yazın da motoru koruyan bir sıvıdır.

Özellikle sıcak havalarda, uzun yokuş çıkışlarında veya yoğun trafikte çalışan araçlarda bu özellik büyük önem taşır. Antifriz kullanılmayan sistemlerde hararet riski daha yüksek olabilir.

Antifrizin çoğu sürücü tarafından bilinmeyen bir diğer görevi ise korozyon önlemektir.

Motor bloğu, radyatör, su pompası ve çeşitli bağlantı parçaları sürekli olarak soğutma sıvısıyla temas halindedir. Sistemde yalnızca su kullanıldığında zamanla paslanma ve korozyon oluşmaya başlayabilir. Bu durum özellikle radyatör kanallarında, su yollarında ve metal yüzeylerde ciddi hasarlara neden olabilir.

1781523600352.webp

Modern antifrizlerin içerisinde bulunan katkı maddeleri bu korozyonu önlemek için geliştirilmiştir. Bu katkılar sayesinde sistem içerisindeki metal parçalar korunur ve soğutma sistemi daha uzun ömürlü hale gelir.

Antifrizin bir diğer önemli görevi de kireç oluşumunu azaltmaktır. Musluk suyunda bulunan mineraller zamanla radyatör kanallarında ve motor içerisindeki su yollarında birikmeye başlayabilir. Bu birikintiler soğutma verimini düşürebilir ve bazı kanalların daralmasına neden olabilir.

Bu nedenle yalnızca su kullanmak kısa vadede herhangi bir problem yaratmasa bile uzun vadede soğutma sisteminin verimini olumsuz etkileyebilir.

Bazı sürücüler antifrizin yıllarca değiştirilmeden kullanılabileceğini düşünür. Ancak antifriz de zamanla özelliklerini kaybeden bir sıvıdır. İçerisindeki koruyucu katkılar ömürlerini tamamlayabilir ve koruma seviyesi düşebilir. Bu yüzden üreticinin belirlediği bakım aralıklarında yenilenmesi gerekir.

Piyasada sık karşılaşılan yanlışlardan biri de “yazın su, kışın antifriz” uygulamasıdır. Bu yöntem günümüzde tavsiye edilen bir uygulama değildir. Soğutma sistemi yıl boyunca uygun oranlarda antifriz ve saf su karışımıyla çalışmalıdır. Çünkü antifrizin koruma görevleri yalnızca donmaya karşı değildir.

Hiç Antifriz Kullanılmamış Bir Araca Sonradan Antifriz Konulursa Ne Olur?

Antifrizle ilgili en yaygın korkulardan biri de yıllarca yalnızca su kullanılmış bir araca sonradan antifriz eklendiğinde sorun çıkacağı düşüncesidir. Hatta bazı sürücüler, “Araç yıllardır suyla kullanıldı, şimdi antifriz koyarsam radyatör delinir” veya “Antifriz koyunca kaçak başladı” gibi yorumlar yapabilir. Aslında burada çoğu zaman yanlış anlaşılan bir durum vardır. Antifriz doğrudan radyatörü delen veya soğutma sistemine zarar veren bir sıvı değildir. Ancak yıllarca yalnızca suyla çalışmış sistemlerde zamanla pas, kireç ve çeşitli tortular oluşabilir. Bu tortular bazen çok küçük çatlakları, zayıflamış conta bölgelerini veya korozyon nedeniyle incelmiş yüzeyleri geçici olarak kapatabilir. Sisteme antifriz eklendiğinde içerisindeki katkı maddeleri ve temizleme etkisi sayesinde bu birikintiler yavaş yavaş çözülmeye başlayabilir. Bunun sonucunda daha önce tortuların gizlediği kaçaklar ortaya çıkabilir. Sürücü de çoğu zaman sorunun antifrizden kaynaklandığını düşünür. Gerçekte ise antifriz yeni bir arıza oluşturmamış, yıllardır var olan ancak fark edilmeyen bir problemi görünür hale getirmiştir.
Bu nedenle uzun yıllar yalnızca su kullanılmış araçlarda antifrize geçiş yapılmadan önce soğutma sisteminin genel durumu kontrol edilmelidir. Radyatör, hortumlar, kelepçeler, su pompası ve kalorifer peteği gibi parçaların gözden geçirilmesi olası sürprizlerin önüne geçebilir.
Ancak bu durum antifriz kullanılmaması gerektiği anlamına gelmez. Tam tersine, uygun oranlarda antifriz kullanmak soğutma sistemini paslanmaya ve korozyona karşı koruyarak uzun vadede daha sağlıklı bir kullanım sağlar. Kısacası yıllarca suyla kullanılmış bir araca sonradan antifriz eklemek genellikle faydalıdır. Ancak antifriz bazen mevcut sorunları ortaya çıkarabildiği için geçiş öncesinde soğutma sisteminin kontrol edilmesi akıllıca olacaktır.

Sonuç olarak antifriz yalnızca kış aylarında kullanılan bir sıvı değildir. Donmayı önlemenin yanında kaynama noktasını yükseltir, paslanmayı engeller, korozyona karşı koruma sağlar ve soğutma sisteminin uzun ömürlü olmasına yardımcı olur. Bu nedenle motor soğutma sisteminde antifriz kullanmak bir tercih değil, sağlıklı ve güvenli kullanım için gerekli bir bakım uygulamasıdır.

Bazi kavramlar vardir ve bunlar 1+1'dir. Motora yağ yerine sıvı sabun koyamazsınız. Antifriz kullanımı da bunun kadar basittir.

Kaynak belirtilmeli tabi ki, bu konu özelinde demiyorum. Yoksa spesifik bir aracın üst kapak saplamalarının kaç N.m torkla sıkılacagı bilgisini elbette kaynaksiz veremezsiniz.

@Emir, forumda paylaşılan her bilgi için yapalım mı? :D Bunlar bariz bilinen doğrular. Gizli bilgi falan değil yani.

KOROZYON. Eski araçların sürekli hararet yapması da bundan. Antifriz yok adamlarda yıllardır. Motor içten içe çürüyor. Benzer durumda 99 model arabamı adam etmek için uğraşıp antifrize döndüm ve 30-35 bin km motora anahtar değmeden kullandım. Antifriz candır.

@Emir, forumda paylaşılan her bilgi için yapalım mı? :D Bunlar bariz bilinen doğrular. Gizli bilgi falan değil yani.
Mükemmel olur evet. Gizli bilgi filan dediğimi hatırlamıyorum, ek olarak sizin bilmeniz herkesin bildiği anlamına gelmiyor. O sebeple kaynak paylaşımı güzel bir şeydir. Kaynak paylaşımına neden olumsuz bakıyorsunuz ki?

KOROZYON. Eski araçların sürekli hararet yapması da bundan. Antifriz yok adamlarda yıllardır. Motor içten içe çürüyor. Benzer durumda 99 model arabamı adam etmek için uğraşıp antifrize döndüm ve 30-35 bin km motora anahtar değmeden kullandım. Antifriz candır.
Yorumu yaparken ben de antifriz üzerine konuşmuştum, ancak durum bu konu özelinde değil yanilmiyorsam. KS daha iyi açıklama yapacaktır.

Otomobil alanında okul mu okuyorsunuz? Bu bilgiler doğru mu? Güvenilirliğine nasıl bakacağız? Kaynak paylaşmamışsınız, bu ve diğer makaleler için kaynak eklemeyi düşünüyor musunuz?
Otomotiv alanında okul okumuyorum ancak çok uzun bir süre olmasa da 5-6 senedir sektörün içindeyim.

Yazdığım konular baktığınız zaman basit konular ve internette milyon tane yazılmış videosu çekilmiş içerikler.

Fazla teknik bilgi içeren konularımda genelde kaynak belirtiyorum gözünüzden kaçmış olmalı veya konuları okumuyorsunuz.