xtearsyc

Üyecik
Merhaba,
Önümüzdeki yıl Hacettepe Üniversitesi Antropoloji bölümünde eğitim almayı planlıyorum. Bu konuyu buraya yazmadan önce onlarca forumu ve kaynağı detaylıca taradım. Birçok kişinin "işsizlik" vurgusu yaparak "okuma" dediğinin farkındayım; ancak ders içerikleri, konuları ve bilimsel yaklaşımı beni çok etkilediği için bu bölümde okumakta ısrarcıyım.

Eşit ağırlık çıkışlıyım ancak bu puandaki diğer alternatiflere (İşletme, İktisat, Ekonomi, SBKY vb.) pek ilgi duymuyorum. Özellikle İktisat ve Ekonomi gibi bölümlerde ilgimi çeken noktalar olsa da eğitimin matematik ağırlıklı olması beni bu alanlardan soğutuyor. Matematiğin bu denli yoğun olmasının akademik motivasyonumu düşüreceğini düşünüyorum.

Temel hedefim, lisans eğitimimin ardından yurt dışına yerleşmek ve kariyerime orada devam etmek. Maddi durumum nispeten iyi olduğu için mezun olur olmaz iş bulma kaygısı taşımıyorum; yüksek lisans ve doktora süreçlerimde de maddi bir sıkıntı yaşamayacağımı öngörüyorum.

Bu noktada sizlere birkaç sorum var:
Antropoloji mezunu olduktan sonra, akademik kariyer dışında yurt dışında hangi meslek alanlarına (örneğin kurumsal sektör veya STK’lar) yönelebilirim?

Kanada veya İsveç gibi ülkelerde bir antropolog adayı olarak yüksek lisans/doktora yaparken kendime ne gibi yetkinlikler eklemeliyim?

Sizin gözünüzde bu şartlar altında antropoloji okumak mantıklı bir tercih midir?
Değerli görüşleriniz ve tavsiyeleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.

Kesinlikle mantıklı değil. Muhtemelen işsiz kalırsınız. İmkansıza yakın işler başarmanız lazım. Okul birincisi olmak derece yapmak yanında İngilizceyi ana dil gibi konuşmak. Ancak öyle olabilir. Erasmus ile yurt dışına gitmek staj yapmak. Orada yüksek lisans yapmak falan çok zor şeyler.

Diğer hususlarda kesin ve net bilgim olmadığı için yorum yapamayacağım. Fakat,

Eğer birincil olarak akademiyi hedefliyorsanız, yüksek lisans ve doktora yaparken yoğun bir biçimde çalışacaksınız ve belirli bir alana dair uzmanlık geliştireceksiniz. Ve eğer bir kadro bulamazsanız, başka bir alanda iş bulmanız daha zorlu olabilir zira senelerdir salt olarak o alanda çalışmış olacaksınız.

Ayrıca, Antropoloji ile etkileşimde olan farklı bir multi-disipliner bölüm okumayı da düşünebilirsiniz. Örneğin, Dilbilim.

Dilbilim okuduktan sonra ister Psikoloji, ister Bilişsel Bilim, ister yazılıma dair bir alanda (ki daha fazla alan çıkacaktır, sizin ilgi alanınıza bağlı olarak.) yüksek lisans yapabilir, veyahut doğrudan Dilbilim diplomanız ile bir iş arayışına girebilirsiniz. İkisi de "önü kapalı" olarak görülen bölümler fakat Dilbilim'de daha fazla şansınızın olabileceğini düşünüyorum.

Tabii artık çoğu alanda "kendi başına" diplomanın yeterli olamayacağını unutmamakta fayda var; başladıktan soınra tam olarak nasıl bir yol çizeceğinizi şekillendirmeye başlarsınız.

Son düzenleme:
Konudan bağımsız, aklıma Av Mevsiminden bir sahne geldi.

Konuta gelince Akademik açıdan güzel bir bölüm olur ancak Türkiye'de akademinin hali ortada.