Çözüldü AOC Q27G4ZR monitör, DP ile bağlandığında sistem görüntü vermiyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar,

Ben ve geçmeyen sorunlarım ile birlikte tekrardan buradayız. Çok uzatmadan konuya dalıyorum. AOC Q27G4ZR isimli yeni monitörüm geldi. Ölü piksel yok, ışık sızması yok da üç taraf turuncu sağ altta beyaz IPS glow var gibi. Normal kullanımda rahatsız etmedi zaten fotoğrafta doğal olarak daha fazla çıkıyor, sadece sarı ok ile yatay bir çizgiyi gösterdim. Böyle bir şey ilk defa görüyorum. Önemli bir kusur ise belirtirsiniz. Ayrıca IPS glow makul seviyede mi? Değerlendirirseniz sevinirim.

Esas meseleye gelecek olursak: HDMI ile görüntü geliyor fakat DP'ye taktığımda Windows açılma sesini duysam da görüntü gelmiyor. HDMI + DP kablosunu birlikte takıp açmayı denedim; masaüstü açıldıktan sonra monitör ayarları kısmından HDMI'ı DP'ye döndürdüğüm an klasör kısayolları yok olmuş vaziyette donuk bir şekilde masaüstü ekranı geliyor. Klavye, mouse bile oynatamıyorsun. Eğer bu monitör kaynaklı ise bunu buradan çözebilirsek iyi olur.

Eski arızalı monitörüm olan XG259CS ile oyun testi yaptığımda monitör hertz değeri altı-üstü FPS'lerde görüntü bozulması (frame pacing tarzı) yaşıyordum hatırlarsınız. Monitör hertz değerine FPS'i sabitleyince de yukarıdan aşağı ya da aşağıdan yukarı yatay uzunlamasına piksel yığını geçiyordu. Bunlar bire bir aynısı yeni AOC Q27G4ZR'de de devam ediyor. Gerçi 144 Hz HDMI bağlantısı ile test edebildim, malum DP bağlanmadığı için 240 Hz'yi deneyimleyemedim. Demek ki bu sorun monitör kaynaklı değilmiş artık emin olmuş olduk. Sistemde çözemediğimiz bir kusur var hala.

Eski monitörde de HDMI ile görüntü alamayıp sadece DP kullanabiliyordum ve en önemlisi açılış ekranında ekran siyah kalıp direkt masaüstü geliyordu. Ya da BIOS, güvenli moda vesaire girmek istediğimde monitörü kapat-aç yapmam gerekiyordu. İşte o sorun yeni monitörde çözüldü. Artık açılış ekranını görebiliyorum. Oyunlardaki sorun ise aynı devam.

Sizden ricam monitör kaynaklı olan sorunları çözmemiz, malum çözülmüyorsa (DP bağlanmama veya dikey şerit IPS glow vs.) ve anormal bir durumsa ürünü iade etmem gerecek. Bu sorunu çözebilirsek sistem kaynaklı olan sorunlar ile devam edebiliriz ilerleyen süreçte.

Şimdiden herkese teşekkürler. @2254 @BerkayZ87 @michaelscofield @20424 @Ayhan Dönmez Benim sürece zaten hakimsiniz yine de özetledim.

Eski monitördeki süreç (Oyundaki sorunlara dair videolara oradan erişebilirsiniz): https://techolay.net/sosyal/konu/as...hala-monitor-kaynakli-mi.150288/#post-1394918

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
DP kablosu sorununu çözdüm aynı ürünü alacak olan arkadaşlar için paylaşıyorum;

Monitoru HDMI ile açıp monitor ayarlari kısmına geliyorsun Auto/Hdmi çözmüyor onu direkt DP olarak degistiriyorsun. Ekran gidecek kasayı güç tuşu ile kapatın. DP kablosunu bağlayın. Bilgisayarı geri açın 240HZ aktif hale gelecektir. İlk hali HDMI ile uyumlu geliyor olarak yorumladım, auto yazmasına aldanmayın. Manuel bu şekilde ayar yapmak gerekiyor. @2254

---------​

Monitor genel test ve ön izlenim;

》Ölü piksel yok
》Işık sızması yok
》IPS Glow var ama beni bile çok rahatsız etmedi, buna da şükür
》Ghosting yok (arkadan azıcık gölge geliyor ama çok detaylı bakmak lazım, OD normal ile test edildi)
》YouTube videosunda renk testi yapıldı; gayet canlı ve bozulma olmadan izlenebiliyor.
》HDMI ile maksimum 144, DP ile 240Hz görülebiliyor. (OC off)
》Oyunda 2K görüntü kalitesi farkını cidden hissettiriyor

---------​

Monitorden bagimsiz olduğunu düşündüğüm geçmeyen sorunum;

》 Eski XG259CS 1080p monitörde yaşadığım gibi bunda da oyunlarda framepacing tarzı ciddi görüntü bozulması yaşıyorum. FPS 240 alt/üst fark etmiyor. Direkt 240'e sabitlenirse yatay piksel yığını geçiyor bunu da ekran yirtilmasina benzetebilirim. Yani eski monitordeki durumun birebir aynısı olduğu için bunu artık sistemdeki bir kusur olarak nitelendiriyorum. Çözüm önerisi varsa açığım, ben deneyebilecegim her şeyi denemistim. Şu anda günü kurtarmalik çözümüm şu;

R6 için -> 239.9 FPS cap & V-Sync & DLSS quality ile neredeyse hiç sorun olmadan oynanabiliyor. FPS cap ve vsync olayından sıkıldım ama genel elle tutulur bir çözüm henüz onerilmedigi için mecbur böyle devam ededeceğim. BF1, BF5 falan hala kötüdür bu taktik yine işlemez onlara. BF6 hayal oldu gibi duruyor.. (@20424 Monitörü duvardan uzaklaştırmak da işe yaramadı.)
@SunseTTime, eski monitörünüz arızalıydı, hatırlarsanız görüntü kablosunu bile takmadan açtığınızda bozuk görüntü vardı.

Bahsettiğim sistemdeki monitör duvardan geçen elektrik tesisatından etkileniyor, görüntüde bozulma oluyordu, o yüzden denemenizi istedim.

Diğer sorun için yeni bir konu açın isterseniz.

Yani su aşamada yazdiklarima istinaden yeni monitor artık sorunsuz diyebiliriz değil mi? Şükür yeni bir iade sürecine girmeme gerek kalmadi. Malum eski monitordeki siyah ekranda kalma sorunu ortadan kalktı, sadece oyunla alakalı sorunlar devam ediyor.

Oyundaki yaşadığım sorunlara yönelik baya bir konu açtım da pek bir çözüm bulamadık gibi. Hani Ayhan hocamın da dediği gibi insanlar alıyor sistemi güç tuşuna basıp kullaniyor, bendeki kadar deneme yanılma ayar deneyen bile pek görmüyorum. Yine de böylesine bariz bir sorun olması daha çok donanım parçalarına işaret etmeye başladı gibi düşünüyorum.

O kısımdan malum ben pek anlamam fakat siz daha iyi bilirsiniz işte ekran karti ya da ram tam oturmamasi kaynaklı sinyal bozukluğu, belki psu sıkıntılı ise voltaj dalgalı falan geliyor olabilir gibi şeyleri düşünmeye başladım. Onları da uygulama harici kendi başıma kontrol etme şansım yok. Forumda derseniz ki artık şu şu kaynaklı gibi duruyor, o taktirde bir musaitlikte bilgisayarci bulup bileşenleri kontrol ettirmeye götürürüm.

Bu noktada kafamın almadığı tek şey şu: Gerçekten donanımsal bir sorun varsa neden vsync actigim an Rainbow Six Siege sorunsuz olmaya başlıyor. Gerçekten bu denli bir sorun olsa G-Sync, V-Sync falan fayda etmezdi diye dusunuyorum. V-Sync ile kullanmasına kullanırım tek sorun 15ms lerde geziyor oyun öyle de rekabetçi sıkıntılı. Hani sistem değil laptop kullan daha iyi gibi bir sey oluyor.

Öyle işte hocam. Yine de ilgi ve alakanız için teşekkürler, akliniza gelen yeni bir sey olursa denemek isterim. Bu sürecte ben kendimden sıkıldım, sizler yine sabirli davranıyorsunuz. Seviliyorsunuz.

@2254 @Ayhan Dönmez @20424

Bu aşamada ekran kartına yönelmek lazım, farklı kart ile deneyip bakılabilir, çözüm için ilerleme sağlar.

@SunseTTime

Bu aşamada ekran kartına yönelmek lazım, farklı kart ile deneyip bakılabilir, çözüm için ilerleme sağlar.

@SunseTTime
Sırası ile; 3070 Ti, RX 9060 XT ve 5060 Ti denendi. Bu soruna yönelik bir fark oluştuğunu hatırlamıyorum. Hepsinde Monitör - 1 FPS cap ve V-Sync açarak sorunları minimize etmiştim. Şu anda yeni monitör ile test yaptım. Yine aynı şekilde kimi oyunlar akıcı olurken, kimileri oynanamaz halde. R6, Starwars BF2 Fps cap ve V-Sync ile sorunsuz çalışıyor. BF5 ve Dying Light denedim onlarda olmuyor. 2K'da monitör hertz değerine sabit kalamıyorlardır belki. BF5 hikaye yükleme ekranında da yine yırtılma, bozulmalar kendini gösterdi. Muhtemelen yine dediğin gibi ekran kartı kaynaklı bir şey çıkacak. Neyse ki sadece R6 ve Starwars BF2 oynuyorum, bir müddet böyle idare edeceğim. Zaten monitörün genel görüntü kalitesi oldukça hoşuma gitti. Film dizi için de keyifli olacaktır.

İlerleyen süreçte bir bilgisayarcıya gidip ondaki ekran kartını falan denettiririm belki. Hani varsa bir sorun çıkar. Belki anakart farklı denenir, malum değişmeyen tek şey o oldu. RAM ve ekran kartı değişti. Öyle işte. Yine haberleşiriz hocam.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…