Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar,

Ben ve geçmeyen sorunlarım ile birlikte tekrardan buradayız. Çok uzatmadan konuya dalıyorum. AOC Q27G4ZR isimli yeni monitörüm geldi. Ölü piksel yok, ışık sızması yok da üç taraf turuncu sağ altta beyaz IPS glow var gibi. Normal kullanımda rahatsız etmedi zaten fotoğrafta doğal olarak daha fazla çıkıyor, sadece sarı ok ile yatay bir çizgiyi gösterdim. Böyle bir şey ilk defa görüyorum. Önemli bir kusur ise belirtirsiniz. Ayrıca IPS glow makul seviyede mi? Değerlendirirseniz sevinirim.

IPSGlow.webp

Esas meseleye gelecek olursak: HDMI ile görüntü geliyor fakat DP'ye taktığımda Windows açılma sesini duysam da görüntü gelmiyor. HDMI + DP kablosunu birlikte takıp açmayı denedim; masaüstü açıldıktan sonra monitör ayarları kısmından HDMI'ı DP'ye döndürdüğüm an klasör kısayolları yok olmuş vaziyette donuk bir şekilde masaüstü ekranı geliyor. Klavye, mouse bile oynatamıyorsun. Eğer bu monitör kaynaklı ise bunu buradan çözebilirsek iyi olur.

DPSorunu.webp

Eski arızalı monitörüm olan XG259CS ile oyun testi yaptığımda monitör hertz değeri altı-üstü FPS'lerde görüntü bozulması (frame pacing tarzı) yaşıyordum hatırlarsınız. Monitör hertz değerine FPS'i sabitleyince de yukarıdan aşağı ya da aşağıdan yukarı yatay uzunlamasına piksel yığını geçiyordu. Bunlar bire bir aynısı yeni AOC Q27G4ZR'de de devam ediyor. Gerçi 144 Hz HDMI bağlantısı ile test edebildim, malum DP bağlanmadığı için 240 Hz'yi deneyimleyemedim. Demek ki bu sorun monitör kaynaklı değilmiş artık emin olmuş olduk. Sistemde çözemediğimiz bir kusur var hala.

Eski monitörde de HDMI ile görüntü alamayıp sadece DP kullanabiliyordum ve en önemlisi açılış ekranında ekran siyah kalıp direkt masaüstü geliyordu. Ya da BIOS, güvenli moda vesaire girmek istediğimde monitörü kapat-aç yapmam gerekiyordu. İşte o sorun yeni monitörde çözüldü. Artık açılış ekranını görebiliyorum. Oyunlardaki sorun ise aynı devam.

Sizden ricam monitör kaynaklı olan sorunları çözmemiz, malum çözülmüyorsa (DP bağlanmama veya dikey şerit IPS glow vs.) ve anormal bir durumsa ürünü iade etmem gerecek. Bu sorunu çözebilirsek sistem kaynaklı olan sorunlar ile devam edebiliriz ilerleyen süreçte.

Şimdiden herkese teşekkürler. @2254 @BerkayZ87 @michaelscofield @20424 @Ayhan Dönmez Benim sürece zaten hakimsiniz yine de özetledim. :)

Eski monitördeki süreç (Oyundaki sorunlara dair videolara oradan erişebilirsiniz): https://techolay.net/sosyal/konu/as...hala-monitor-kaynakli-mi.150288/#post-1394918

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
DP kablosu sorununu çözdüm aynı ürünü alacak olan arkadaşlar için paylaşıyorum;

Monitoru HDMI ile açıp monitor ayarlari kısmına geliyorsun Auto/Hdmi çözmüyor onu direkt DP olarak degistiriyorsun. Ekran gidecek kasayı güç tuşu ile kapatın. DP kablosunu bağlayın. Bilgisayarı geri açın 240HZ aktif hale gelecektir. İlk hali HDMI ile uyumlu geliyor olarak yorumladım, auto yazmasına aldanmayın. Manuel bu şekilde ayar yapmak gerekiyor. @2254

---------​

Monitor genel test ve ön izlenim;

》Ölü piksel yok
》Işık sızması yok
》IPS Glow var ama beni bile çok rahatsız etmedi, buna da şükür
》Ghosting yok (arkadan azıcık gölge geliyor ama çok detaylı bakmak lazım, OD normal ile test edildi)
》YouTube videosunda renk testi yapıldı; gayet canlı ve bozulma olmadan izlenebiliyor.
》HDMI ile maksimum 144, DP ile 240Hz görülebiliyor. (OC off)
》Oyunda 2K görüntü kalitesi farkını cidden hissettiriyor

---------​

Monitorden bagimsiz olduğunu düşündüğüm geçmeyen sorunum;

》 Eski XG259CS 1080p monitörde yaşadığım gibi bunda da oyunlarda framepacing tarzı ciddi görüntü bozulması yaşıyorum. FPS 240 alt/üst fark etmiyor. Direkt 240'e sabitlenirse yatay piksel yığını geçiyor bunu da ekran yirtilmasina benzetebilirim. Yani eski monitordeki durumun birebir aynısı olduğu için bunu artık sistemdeki bir kusur olarak nitelendiriyorum. Çözüm önerisi varsa açığım, ben deneyebilecegim her şeyi denemistim. Şu anda günü kurtarmalik çözümüm şu;

R6 için -> 239.9 FPS cap & V-Sync & DLSS quality ile neredeyse hiç sorun olmadan oynanabiliyor. FPS cap ve vsync olayından sıkıldım ama genel elle tutulur bir çözüm henüz onerilmedigi için mecbur böyle devam ededeceğim. BF1, BF5 falan hala kötüdür bu taktik yine işlemez onlara. BF6 hayal oldu gibi duruyor.. 🫡 (@20424 Monitörü duvardan uzaklaştırmak da işe yaramadı.)
Çok eskiden bir sorun yakalamıştım, arkadaşımın monitöründe bozulmalar oluyordu, acaba sizde de aynı problem mi var, monitörü duvardan uzak bir yere alıp test eder misin?

Fotoğrafta herhangi bir sorun göremedim, IPS glow mevcut. Kamerada daha fazla çıkar zaten. Sizi rahatsız etmediyse problem yok. Oyundaki akıcılığın problemi monitörden kaynaklı olmadığını zaten tahmin etmiştim. Farklı sistemi sizin kullandığınız evde deneyince yine bu sorunlar oluyor muydu? Belkide çözüm direkt kasayı satıp sıfır veya ikinci el yeni bir kasa almaktır.

Monitoru HDMI ile açıp monitor ayarlari kısmına geliyorsun Auto/Hdmi çözmüyor onu direkt DP olarak degistiriyorsun. Ekran gidecek kasayı güç tuşu ile kapatın. DP kablosunu bağlayın. Bilgisayarı geri açın 240HZ aktif hale gelecektir. İlk hali HDMI ile uyumlu geliyor olarak yorumladım, auto yazmasına aldanmayın. Manuel bu şekilde ayar yapmak gerekiyor. @2254

---------​

》Ölü piksel yok
》Işık sızması yok
》Ghosting yok (arkadan azıcık gölge geliyor ama çok detaylı bakmak lazım, OD normal ile test edildi)
》YouTube videosunda renk testi yapıldı; gayet canlı ve bozulma olmadan izlenebiliyor.

---------​

》 Eski XG259CS 1080p monitörde yaşadığım gibi bunda da oyunlarda framepacing tarzı ciddi görüntü bozulması yaşıyorum. FPS 240 alt/üst fark etmiyor. Direkt 240'e sabitlenirse yatay piksel yığını geçiyor bunu da ekran yirtilmasina benzetebilirim. Yani eski monitordeki durumun birebir aynısı olduğu için bunu artık sistemdeki bir kusur olarak nitelendiriyorum. Çözüm önerisi varsa açığım, ben deneyebilecegim her şeyi denemistim. Şu anda günü kurtarmalik çözümüm şu;

R6 için -> 239.9 FPS cap & V-Sync & DLSS quality ile neredeyse hiç sorun olmadan oynanabiliyor. FPS cap ve vsync olayından sıkıldım ama genel elle tutulur bir çözüm henüz onerilmedigi için mecbur böyle devam ededeceğim. BF1, BF5 falan hala kötüdür bu taktik yine işlemez onlara. BF6 hayal oldu gibi duruyor.. 🫡 (@20424 Monitörü duvardan uzaklaştırmak da işe yaramadı.)

Son düzenleme:
Çözüm

---------​

》Ölü piksel yok
》Işık sızması yok

---------​

Bu bahsettiğin durum bende hiç olmadı, ama bende de genel akıcılıkla alakalı bir sorun var, oyundan oyuna değişiyor, ben 4000 serisi ekran kartına ve 170 Hz overclocked panele bağlıyorum bunu, farklı monitör+GPU ile test ettiğimde 3-5 oyun arasındaki bu derece akıcılık farkını anlayabileceğini düşünüyorum, çok sorun etmiyorum orası ayrı. Ama bahsettiğin gariplik bende de var, birebir aynı sorun olmasa da. O yüzden çözümü şudur diyemiyorum. DP kablosunu vesaire değiştin değil mi, monitör zaten sıfır, IPS Glow sorun değil o kaçınılmaz genel anlamda. Farklı prizde, ofiste falan da denemiştin. Ekran kartı değişti, bir tek Gigabyte anakart kaldı. Gigabyte B650'ydi değil mi elindeki model? @SunseTTime Gigabyte genel anlamda severim ama B650 çipset + Gigabyte kombosu aşırı rahatsız eder beni her zaman. Bu tarz durumlarda benim uyguladığım ve %100 geçerli olan tek yöntem var, eski sistemden hiçbir parça bırakmam, güç kaynağıysa güç kaynağı, SSD ise SSD, o derece yani. Denildiği gibi tüm makinayı satsan ancak için rahat eder, yoksa kafayı yemelik durum diye yorumluyorum.

Yani kesinlikle muhtaç değilsin yok V-Sync, yok G-Sync, ben hepsini açık kapalı denedim sıfır fark var. 170 Hz'de zaten G-Sync'e ihtiyacım da yok, tear vesaire göremiyorum hiç. Yüksek refresh rate monitörlerin bir artısı bu. Limitsiz kullanırım her zaman hem ekran kartı hem işlemci, FPS'i de asla kitlememişimdir. Zaten G-Sync devre dışı kalıyor belli aralıktan sonra etkisiz kalıyor bildiğin gibi. O yüzden sabitliyorsun vesaire doğrusu da o aslında ama ben fark hissedemiyorum dediğim gibi. Sendeki akıcılık mevzusundan ziyade başka bir olay zaten, o yüzden yorum yapamıyorum. Gigabyte B650 halen daha duruyorsa ona çok güvenemiyorum, denemediğin bir tek o kaldı sanırım.

@SunseTTime Bu akıcılıktan kasıt genel anlamda oyunda drop yemek falan değil, ona aşinasın zaten artık biliyorsun sen de anlatmak istediğimi. Ama sendeki görüntü bozulması olarak adlandırdığın durum başka. Denemediğin ne kaldı bilmiyorum. Ben eski sistemden hiçbir parça bırakmazdım yarıdan fazla parçayı değiştin zaten geriye ne kaldı ki.

Farklı prizde ofiste falan denemiştin zaten artık bundan sonraki süreci sen yönet. Yani aslında bu gerek duyduğun yok V-Sync yok G-Sync direkt auto ne geliyorsa tak çalıştır yapıp sıfır sıkıntı yaşıyor insanlar genelde. Bu denli ince ayar yapıp da halen daha görüntü bozulması çok kabul edilir şey değil.

@SunseTTime Bu kasayı başka evde denemiştin değil mi en son yanlış hatırlamıyorum. Eski kasayı denemiştin de yenisi hakkında bilgim yok. Bu Gigabyte karta hiç güvenmiyorum B650 çipsete alerjim var :D Bir ara drive yüklemiştin tekrar paylaş onları istersen, tekrardan incelensin. Benim çok yorumum yok bu konuda, görüntü bozulması apayrı bir şey, drop vesaire ayrı konular. Drop olayı devam ediyorsa onunla ayrı ilgilenmek lazım.

---------​

》Ölü piksel yok
》Işık sızması yok

---------​

@SunseTTime Bu bahsettiğin sorun haricinde Frametime sabit mi bu arada stabil mi o da önemli. FPS cap şart değil bende her halukarda sabit ilerliyor.

Son düzenleme:
@2254 @Ayhan Dönmez Eski monitor kaynaklı siyah ekranda kalma sorunu çözüldü, buna da şükür. Format atarken monitörü kapatıp açıp duruyordum.

Bu frame pacing benzeri görüntü sorununa istinaden aklımda kalanları sıralayayım fazlasını da denemiş olabilirim;

》W10, W11 23H2, 24H2 25H2 kuruldu
》NVDIA 577, 580.xx, 581.xx denendi
》EXPO On/Off denendi
》İnternetsiz Windows kurulumu denendi, ekran karti ve chipset driveri manuel kuruldu gerisi ise Windows güncellemesi ile tamamlandı
》Sistemde 5600 Mhz Ram & RX 9060 XT varken de bu sorunlar vardı harici olarak stuttering drop vardı. 6000mhz ram ve 5060 Ti ekran kartına geçince sadece frame pacing tarzı görüntü bozulma kaldı. Geri kalan bileşenlerin düzgün çalıştığı başka bir lokasyonda 3070 Ti ve başka bir 6000 mhz ram ile test edilmişti. Zaten buna istinaden yeni kart olarak 5060ti ve 6000mhz ram alındı.
》UPS bağlantısı kesildi, normal priz denendi
》Kaliteli DP kablosu denendi
》 OCCT, Furmark, Crystaldiskinfo, Hwinfo testleri başarılı geçti.
》WiFi yerine mobil veri aktarıldı

Yeni ram ve ekran kartımı takan arkadaş yıllardır sistem toplayan biriydi. Hani diyorum tam oturmadı sinyal sorunu falan mı yaratıyor ama öyle olsa V-Sync ile de akıcı olmaması gerekmez mi enteresan. Anlamlandiramadigim sayılı konulardan biri oldu bu.

Dediğiniz gibi yeni sistem almak da bir seçenek olabilir fakat baya uğraştım ve tam düzelmiş olmalı dediğimde yeni yeni şeyler çıktı. Emek ve para boşa gitsin de istemiyorum malum üç dört aylık yeni sistem sonuçta. Çok dellendirsem dediğinizi yapabilirim o ayrı. 😅

@Ayhan Dönmez Sistemi sormuşsun ileteyim doğru hatirliyorsun zaten:

• Gigabyte B650M-S2H anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X
  • Lexar LNM610 1 TB M.2 NVMe SSD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Antec NX290 + Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze
  • FSP NC5 120mm kule tipi soğutucu
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition

@2254 @Ayhan Dönmez Eski monitor kaynaklı siyah ekranda kalma sorunu çözüldü, buna da şükür. Format atarken monitörü kapatıp açıp duruyordum.

Bu frame pacing benzeri görüntü sorununa istinaden aklımda kalanları sıralayayım fazlasını da denemiş olabilirim;

》W10, W11 23H2, 24H2 25H2 kuruldu
》NVDIA 577, 580.xx, 581.xx denendi
》EXPO On/Off denendi
》İnternetsiz Windows kurulumu denendi, ekran karti ve chipset driveri manuel kuruldu gerisi ise Windows güncellemesi ile tamamlandı
》Sistemde 5600 Mhz Ram & RX 9060 XT varken de bu sorunlar vardı harici olarak stuttering drop vardı. 6000mhz ram ve 5060 Ti ekran kartına geçince sadece frame pacing tarzı görüntü bozulma kaldı. Geri kalan bileşenlerin düzgün çalıştığı başka bir lokasyonda 3070 Ti ve başka bir 6000 mhz ram ile test edilmişti. Zaten buna istinaden yeni kart olarak 5060ti ve 6000mhz ram alındı.
》UPS bağlantısı kesildi, normal priz denendi
》Kaliteli DP kablosu denendi
》 OCCT, Furmark, Crystaldiskinfo, Hwinfo testleri başarılı geçti.
》WiFi yerine mobil veri aktarıldı

Yeni ram ve ekran kartımı takan arkadaş yıllardır sistem toplayan biriydi. Hani diyorum tam oturmadı sinyal sorunu falan mı yaratıyor ama öyle olsa V-Sync ile de akıcı olmaması gerekmez mi enteresan. Anlamlandiramadigim sayılı konulardan biri oldu bu.

Dediğiniz gibi yeni sistem almak da bir seçenek olabilir fakat baya uğraştım ve tam düzelmiş olmalı dediğimde yeni yeni şeyler çıktı. Emek ve para boşa gitsin de istemiyorum malum üç dört aylık yeni sistem sonuçta. Çok dellendirsem dediğinizi yapabilirim o ayrı. 😅
Gigabyte genel anlamda severim ama Gigabyte+ B650 çok güvenmiyorum, dediğim gibi değişmeyen ne kaldıysa değiş başta anakartta başla. Alakalı alakasız ne varsa değiş b650'den başlayarak bütçe varsa. Bütçe yoksa da bu haline şükür, nerelerden buralara geldin diyelim. Yorum yapamıyorum saçma bir mevzu çünkü altından ne çıkar bilinmez. Denemedik şey değişmedik parça bırakmadın. Anakart kaldı geriye b650+gigabyte sendeki modele çok güvenmiyorum altından o çıkabilir.

@SunseTTime 5 para etmez kart, zerre güvenmem. Alakası olmasa bile değiş yani, değişmedik parça koymadın zaten sistemde :D Gigabyte meraklısıysan çek B850 Force gül gibi kart, bak keyfine sonra.

PSU konusuna yorum yapamıyorum eski bir model elindeki.

@SunseTTime Lexar SSD de favorim değil, ben ya toptan sistemi satardım ya da zaten %75'ini değiştin, diğerlerini değişirdim pes etmezdim. Bu haline katlanmak zorunda değilsin, sistem toplama işi böyle bir iş değil normalde, zevk almak için alıp topluyorsun sana eziyet ediyor sonrasında, hiç uğraşma derim. Güncelle kalan parçaları öyle bak, farklı evde prizde falan denedin. Farklı PSU ile denedin mi bilmiyorum ya da M.2 ile, arkadaşın ödünç verebiliyorsa denersin m.2 kısmını da, PSU konusu zor tabi.

Gigabyte genel anlamda severim ama Gigabyte+ B650 çok güvenmiyorum, dediğim gibi değişmeyen ne kaldıysa değiş başta anakartta başla. Alakalı alakasız ne varsa değiş b650'den başlayarak bütçe varsa. Bütçe yoksa da bu haline şükür, nerelerden buralara geldin diyelim. Yorum yapamıyorum saçma bir mevzu çünkü altından ne çıkar bilinmez. Denemedik şey değişmedik parça bırakmadın. Anakart kaldı geriye b650+gigabyte sendeki modele çok güvenmiyorum altından o çıkabilir.

@SunseTTime 5 para etmez kart, zerre güvenmem. Alakası olmasa bile değiş yani, değişmedik parça koymadın zaten sistemde :D Gigabyte meraklısıysan çek B850 Force gül gibi kart, bak keyfine sonra.

PSU konusuna yorum yapamıyorum eski bir model elindeki.

@SunseTTime Lexar SSD de favorim değil, ben ya toptan sistemi satardım ya da zaten %75'ini değiştin, diğerlerini değişirdim pes etmezdim. Bu haline katlanmak zorunda değilsin, sistem toplama işi böyle bir iş değil normalde, zevk almak için alıp topluyorsun sana eziyet ediyor sonrasında, hiç uğraşma derim. Güncelle kalan parçaları öyle bak, farklı evde prizde falan denedin. Farklı PSU ile denedin mi bilmiyorum ya da M.2 ile, arkadaşın ödünç verebiliyorsa denersin m.2 kısmını da, PSU konusu zor tabi.
Sistemden anlayan arkadaş taşındı. O yüzden tek tek deneme şansım pek kalmadı. Sistemin yarısı ekran karti ram zaten. En olmadı geri kalan parçaları sıfır alırız bilgisayarcıya toplattırım. Dedigin gibi millet tak çalıştır kullanıyor. Bu kadar ugrasmamam gerekirdi. Donanımsal birkaçak var diyelim.. 😅

Bu süreçte sistemi uzay montaj denerdim bir de, bütçen varsa bu işe giriş ya da çevren genişse PSU dahil parça temin edebileceğin yakınların varsa uğraş, yoksa askıya al durumu şu anlık, anakart-PSU-SSD kaldı değişmediğin zaten. Droptan ziyade görüntü bozulması tarifliyorsun o ayrı bir durum, G-Sync V-Sync dahi kar etmiyor tearing de değil belli ki.

Sistemden anlayan arkadaş taşındı. O yüzden tek tek deneme şansım pek kalmadı. Sistemin yarısı ekran karti ram zaten. En olmadı geri kalan parçaları sıfır alırız bilgisayarcıya toplattırım. Dedigin gibi millet tak çalıştır kullanıyor. Bu kadar ugrasmamam gerekirdi. Donanımsal birkaçak var diyelim.. 😅
Yani bunu aramızdan herhangi birinin çözmesi ya da testlerde hata alman çok olası değil, droptan ziyade bozulma frame skip bahsediyorsun muhtemelen tearing çok da tariflemiyorsun zaten. Gözümle görmeden net bir şey diyemem. Ama anakart değişirdim şu anda Vatan'da indirimler var onları kaçırma. B850 Force kartını da Vatan satmıyor Tebilon'da var sadece.

Boş yere de parça değişmeni çok istemem ama mevcut duruma katlanmana daha gerek yok bence, ya toptan gönder sistemi ya da kalan 2-3 parçayı da elden geçir derim.

Yani bunu aramızdan herhangi birinin çözmesi ya da testlerde hata alman çok olası değil, droptan ziyade bozulma frame skip bahsediyorsun muhtemelen tearing çok da tariflemiyorsun zaten. Gözümle görmeden net bir şey diyemem.

Bu videodaki dönüş sorunu benimkine benziyor. Hatta benim dönüşler daha sert ve bozuk olabiliyor. İşin komigi frametime ip gibi, isinma yok, %1 low iyi yine de bu oluyor.