Makaleler
5

Apple iPad Air 5 İncelemesi​

Selam, bugün sizlere Apple'ın 2022'de piyasaya sürdüğü iPad Air 5 modelini incelemek istedim. Keyifli okumalar. Özellikle en ucuz M serisi çipe sahip model olduğu için incelemek istedim.

Tasarım ve Ekran​

1749926988563.webp

1749927021528.webp

iPad Air 5, tasarım çizgisi olarak önceki nesilden çok büyük bir fark sunmuyor. Alüminyum yekpare gövde, köşeli hatlar ve ince çerçevelerle modern ve premium bir his veriyor. Pembe, mor, uzay GRIS'i, yıldız ışığı ve mavi gibi canlı renk seçenekleriyle de kişisel tarzınıza uygun bir seçim yapma imkânı sunuyor (Ben uzay GRIS'i rengini kullanmaktayım). 6.1 mm inceliği ve Wi-Fi modelleri için 461 gramlık ağırlığıyla, taşınabilirlik konusunda gerçekten büyük bir avantaj sağlıyor. Bu hafifliğin, özellikle uzun süreli kullanımlarda ve yanımda taşımam gerektiğinde gerçekten önemli olduğunu söyleyebilirim.

Ekran tarafında ise 10.9 inç büyüklüğünde Liquid Retina IPS LCD panel bizleri karşılıyor. 2360 X 1640 piksel çözünürlük, 264 PPI piksel yoğunluğu, P3 geniş renk gamı desteği ve True Tone teknolojisiyle renkler canlı, metinler keskin ve görüntüler oldukça detaylı görünüyor. 500 nit parlaklık seviyesi, dış mekân kullanımlarında yeterlilik sağladığını söyleyebilirim. Yansıma önleyici kaplama da parlak ışık altında oluşabilecek parlamaları en aza indiriyor. Her ne kadar iPad Pro'daki ProMotion (120Hz yenileme hızı) eksikliği bazı kullanıcılar için hissedilir olsa da, günlük kullanımda ve çoğu profesyonel işte Air 5'in ekranı fazlasıyla yeterli bir deneyim sunduğunu söyleyebilirim. Film izlemek, fotoğraf-video düzenlemek, çizim yapmak, ders çalışmak için ideal bir yüzey sağlıyor.

Ekran ve gövde konusunda bir not düşmek isterim ki bu durum gerçekten can sıkıcı. Cihaz çok fazla ısındığında (özellikle şarj esnasında) dokunmatik ekranın zaman zaman işlevini yerine getiremiyor. Bazen bir kere bastığınızda ardı ardına iki kere bastınız gibi algılayabiliyor ya da hiç algılamıyor. Cihazı bu sebeple şarjda kullanmak benim açımdan gerçekten sıkıntılı. M1 çipin fazla ısınmasından ötürü performans kıstığı için bu durumun yaşandığını düşünüyorum. İnternette araştırma yaptığımda bu durumu yaşayan kullanıcıların olduğunu gördüm. Her modelde bu durumun olduğunu söyleyemem ancak IPad'lerde bazı modellerde bu sorunun yaşandığı cihazlar olabiliyor. Özellikle kalitesiz/yan sanayi şarj aletleri kullanmamak gerekiyor. Gövdede ise dayanıksız olduğu hissiyatı alabiliyorum; zaman zaman tek elime aldığımda arka gövde iç bileşenlerle temas ediyor ve oldukça rahatsız edici bir ses çıkıyor. Aynı durum diğer Air modellerinde var mı bilmiyorum, eğer varsa bu durumun yaşandığı modelleri aşağıda belirtirseniz sevinirim. Ayrıca bir kılıf satın almanızı öneririm, darbelere karşı oldukça hassas gövdeye sahip.

Performans​

iPad Air 5'in en büyük ve tartışmasız en önemli özelliği, Apple'ın kendi geliştirdiği M1 çipinin bu modele entegre edilmiş olması. Mac'lerde ve iPad Pro'larda gördüğümüz bu çip, Air 5'e inanılmaz bir performans sıçraması kazandırıyor. 8 çekirdekli CPU ve 8 çekirdekli GPU ile M1, iPad Air 4'e göre %60'a kadar daha hızlı CPU performansı ve 2 kata kadar daha hızlı grafik performansı sunuyor. Bu durum, özellikle çoklu görevler, 4K video düzenleme, gelişmiş fotoğraf düzenleme uygulamaları ve hatta mühendislik veya tasarım yazılımları gibi yoğun işlem gücü gerektiren uygulamalarda kendini gösteriyor. iPad Air 5, tüm bu görevlerin üstesinden gelebiliyor. Oyunlar açısından ise FPS oyunları haricinde herhangi bir oyunda takılmaya şahit olmadım. Uzun süreli ağır yük altında FPS oyunlarında (New State Mobile, PUBG Mobile, Standoff 2, Delta Force Mobile) bazen ani FPS düşüşleri yaşadığımı söyleyebilirim. Bunun çözümünde Memo CX05 tablet soğutucu kullandım. Tüm oyunlarda sabit 60 FPS akıcı deneyim yaşayabiliyorum.

Kameralar​

Kamera özellikleri genellikle bir tabletin birincil odak noktası olmasa da, iPad Air 5'te kamera özellikleri açısından gerçekten memnun kaldığımı söyleyebilirim. Arka tarafta bulunan 12 MP Geniş kamera, f/1.8 diyafram açıklığına sahip ve Akıllı HDR 3 gibi özelliklerle kaliteli fotoğraflar ve 4K 60 FPS'ye kadar videolar çekebiliyor. Bu, anlık belge taramaları, hızlı çekimler veya AR (Artırılmış Gerçeklik) uygulamaları için yeterli performansı sunuyor.

12 MP Ultra Geniş açılı ön kamera, f/2.4 diyafram açıklığına sahip ve en dikkat çekici özelliği Merkez Sahne (Center Stage) desteği. Bu özellik, görüntülü aramalarda siz odanın içinde hareket etseniz bile otomatik olarak kadrajda kalmanızı sağlıyor. Özellikle online dersler, video konferanslar veya aile görüşmeleri için mükemmel bir özellik. Geniş açı sayesinde birden fazla kişiyi aynı anda kadraja sığdırma imkânı da sunuyor.

Aksesuarlar ve Bağlantı Noktaları​

iPad Air 5, Apple Pencil 2. nesil ve Magic Keyboard veya Smart Keyboard Folio gibi aksesuarlarla tam uyumlu çalışıyor. Magic Keyboard entegre Trackpad'i ve arka ışıklı tuşlarıyla IPad'i bir dizüstü bilgisayara dönüştürüyor. Bu aksesuarlar, özellikle öğrenciler, sanatçılar ve yoğun yazı yazan kullanıcılar için Air 5'in potansiyelini katlayarak artırıyor. Apple Pencil 2. Nesil'i deneyimleme fırsatım oldu ve gerçekten kalemin ekranda çok iyi çalıştığını söyleyebilirim. Ancak unutmamanız gereken şey, kalemi sürekli olarak şarja takmanız gerekiyor; zira benim gibi kutusunda uzun süre saklarsanız, kalemin pilinin tamamen tükenmesi kaçınılmaz bir son. :)

Bağlantı noktası tarafında ise bir adet USB-C portu bulunuyor. Bu port, yüksek hızlı veri transferi, harici ekran bağlantısı ve çeşitli USB-C aksesuarlarının kullanımı için geniş imkânlar sunuyor. Wi-Fi 6 desteğiyle hızlı kablosuz internet bağlantısı sağlıyor. Elimde 5G destekli Cellular modeli olmadığı için o modellerin ağ çekim performansı hakkında kesin bir şey söyleyemeyeceğim.

Pil Ömrü ve Yazılım​

Apple, iPad Air 5 için 10 saate kadar Web'de gezinme veya video izleme süresi vadediyor. Benim deneyimlerime göre bu süre tam kapasite pilde;
  • Günlük kullanım için 7-8 saat,
  • Oyunlar için 3-4 saat,
  • Video düzenleme, üç boyutlu tasarım uygulamaları için ise 5-6 saat pil performansı verebiliyor.
Pilin yoğun kullanımlarda ciddi derecede ısındığını söyleyebilirim.

iPadOS 18.5 işletim sisteminin kullanım esnasında üzmediğini gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Stage Manager özelliği ile tek ekranda birden fazla pencere kullanabiliyorsunuz ve pencere yönetiminizi ciddi manada verimli hale getiriyor. Ayrıca bu özelliği IPad'e Type-C hub yardımıyla bir ekran bağlandığında, tıpkı Samsung cihazlarda olan DeX özelliği gibi masaüstü bilgisayar deneyimi sunuyor. Arka planda ne kadar pencere açarsanız açın, işletim sistemi gerçekten RAM kullanımı açısından bu durumu çok iyi yönetebiliyor.

Sonuç: iPad Air 5 Kimler İçin?​

iPad Air 5, genel anlamda M1 çipin getirdiği performans artışı sayesinde orta segment bir tabletten çok daha fazlasını sunuyor. iPad Pro'ların sunduğu güce yakın bir deneyimi, daha uygun bir fiyat etiketi ve daha hafif bir tasarımla birleştiriyor.

• Öğrenciler: Ders notları almak, sunum hazırlamak, araştırma yapmak ve eğlenmek için güçlü ve taşınabilir bir çözüm arayan öğrenciler için ideal.
• İçerik Üreticileri (Amatör/Yarı Profesyonel): Video düzenleme, fotoğraf işleme, çizim ve grafik tasarım gibi işlerle uğraşan ancak bir iPad Pro'ya bütçe ayırmak istemeyenler için mükemmel bir alternatif.
• Genel Kullanıcılar: Film izlemek, oyun oynamak, internette gezinmek, e-kitap okumak ve sosyal medyada vakit geçirmek gibi günlük ihtiyaçların çok ötesinde performans sunan, uzun ömürlü bir tablet arayan herkes için uygun.
• Seyahat Edenler: Hafifliği ve uzun pil ömrü sayesinde benim gibi sık seyahat eden ve yolda bile verimli olmak isteyenler için ideal bir yol arkadaşı.

Eğer 120Hz ProMotion ekrana veya Pro'lardaki daha gelişmiş kamera sistemlerine ihtiyacınız yoksa, iPad Air 5 sunduğu fiyat/performans oranıyla kesinlikle en mantıklı tablet seçeneklerinden biri konumunda.

Umarım size yararlı olabilecek bir makale olmuştur. Aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran ve gövde konusunda bir not düşmek isterim ki bu durum gerçekten can sıkıcı. Cihaz çok fazla ısındığında (özellikle şarj esnasında) dokunmatik ekranın zaman zaman işlevini yerine getiremiyor.

Böyle bir durumu ilk defa duydum ancak benim de yaşadığım büyük bir sorunu vardı o da kendi notlar uygulamasında Pencil ile not alırsanız cihazın çok fazla ısınması gibi bir problem ile karşılaşıyordum. İnceleme çok güzel olmuş elinize sağlık.