Ritmic
Becerikli
Kasım 2024’te iPhone 16’yı aldım. Aradan 8 ay geçti ve artık bu süre içinde telefonla ilgili fikirlerim netleşti. Hem almak isteyenlere fikir vermek, hem de kullanıcı deneyimi açısından birkaç detayı paylaşmak istedim. Uzun uzun teknik özellik anlatmayacağım, daha çok kendi kullanımım üzerinden yorumlayacağım.
Tasarım:
Apple, bu modelde tekrar dikey kamera düzenine dönmüş. İlk bakışta iPhone X havası verse de detaylar çok farklı. Kamera çıkıntısı daha modern ve kenar hatları daha yumuşak. Elinize aldığınızda farkı anlıyorsunuz. Görsel olarak bence şık duruyor. Arka yüzeyde parmak izi tutmaması da güzel olmuş.
Kamera:
Video kalitesi genel olarak çok başarılı. Düz modelde bile 3D video kaydı yapılabiliyor olması beni şaşırttı, denediğimde özellikle derinlik hissinin etkileyici olduğunu fark ettim.
Fotoğraf tarafında ise gündüz çekimlerinde gayet net ve canlı sonuçlar alıyorum ama ışık azaldığında yer yer grenlenme oluyor, yazılımla düzeltilmesi gerek gibi.
Performans:
A18 işlemci güçlü ama iPhone 15’teki A16 ile karşılaştırıldığında gündelik kullanımda belirgin bir fark yok. Sosyal medya, internet, kamera, uygulama geçişleri gibi işler zaten akıcıydı, bu akıcılık devam ediyor. Ancak oyun performansında ve ağır uygulamalarda A18’in farkı hissediliyor. Özellikle uzun süreli kullanımlarda ısınma yaşatmıyor, bu da artı bir puan.
Ekran:
Bu noktada açık konuşmak gerekirse bence hüsran. Ekran canlı, parlaklık seviyesi gayet yeterli ama hâlâ 60 Hz. Bu seviyedeki bir telefonda artık 120 Hz standart olmalıydı, özellikle Android tarafında bu fiyatın çok altında cihazlarda bile 120 Hz var. Apple burada oldukça geri kalmış görünüyor, yine de akıcı ama daha önce 120 Hz ekran kullandıysanız ilk başta size garip gelebilir.
Donanımsal değişiklikler:
Zil/Sessiz düğmesi artık yerini Eylem düğmesine bırakmış, oldukça kullanışlı. Kamera açma, el feneri, sesli not gibi kısa yollar atayıp kişiselleştirebiliyorsunuz.
Buna karşın “kamera denetimi” adında yeni bir düğme daha eklendi. Açıkçası bu özelliği pek kullanışlı bulmadım. Kamera uygulamasını açıyor ve el hareketiyle zoom yapabiliyorsunuz ama hem konum olarak rahatsız edici hem de yanlışlıkla basılabiliyor. Tasarımı da göze hoş gelmiyor.
iPhone 13 ile karşılaştırma:
Daha önce iPhone 13 kullanıyordum. iPhone 16’ya geçince büyük bir fark hissetmedim. Kamera biraz daha iyi, pil bir tık daha uzun gidiyor, tasarımda ufak değişiklikler var ama eğer bütçeniz sınırlıysa iPhone 13 hâlâ iş gören bir cihaz. iPhone 16’ya geçmeye değer mi sorusu tamamen fiyat farkına ne kadar anlam yüklediğinize bağlı.
Renk:
Renk seçimi kişisel bir tercih ama ben “Laciverttaş” rengini aldım ve oldukça memnunum. Mat yüzey sayesinde hem şık duruyor hem de parmak izi bırakmıyor.
Genel Değerlendirme:
iPhone 16 kötü bir telefon değil, hatta birçok açıdan başarılı. Fakat bazı konularda daha fazlası beklenirdi. Özellikle ekran tarafında Apple artık kullanıcı beklentisinin gerisinde kaldı. Pro modellerle arasında fiyat farkı büyük, ama düz modelin sunduğu yeniliklerin bu fiyatı ne kadar hak ettiği tartışılır.
iPhone 16 ile alakalı sorusu olan varsa, yazın. Merak ettiklerinizi cevaplayabilirim.