Arch Linux bana çok kolay geldi

Makaleler
4
Herkese merhaba. Bu konu daha çok kendi düşüncelerimi paylaştığım bir konu olacak. Çoğu kişinin aksine ben Linux deneyimimin çoğunu Arch Linux kullanmadan geçirdim, Arch Linux'u sadece CachyOS gibi içinde kurulum sihirbazı olan dağıtımlarla kullandım ve kullanma sürem bir saati de geçmemiştir.

Çok uzun süre Debian kullandım ve bazı atışmalardan dolayı Gentoo ilgimi çekti. Gentoo denedim, ilk başta Debian'dan geçtiğimden hiç karşılaşmadığım sorunlarla karşılaşmıştım, tabii zaman geçtikçe yoltula yoltula heykel halini aldım. Gentoo'ya alıştım ve Gentoo'nun özgür yapısı, derleme üzerine kurulmuş tam entegrasyonun getirdiği esneklik ve performans kazanımları çok hoşuma gitti.

Daha sonrasında(Gentoo'yu ana dağıtım olarak kullanmaya başladıktan çok sonra) sanal makine üzerinde elle Arch Linux kurmayı denedim, 10 dakika sonrasında masaüstü kurmadan kurabilmiştim. Tek bir pacman komutuyla da KDE, GNOME, Cinnamon, Mate, i3, dwm veya Hyprland falan da kurabilirdim. Çok kolay geldi bana Arch Linux, hatta archinstall kurulumu bana çok karmaşık geldi. Zor olduğu için değil belki ama kötü tasarlandığı için. Her şey çorba gibiydi. Gentoo kullandığım için kurulumdan sonra Arch Linux'u ikinci kez kullanmadım.

Önce Gentoo'da debelenip sonra Arch Linux'a geçince çok kolay geldi, kurulumdan sonra "bu kadar mıydı?" diye kendime sordum. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Daha önce kullanmamış birisi için Arch Linux, uzay teknolojisi gibi geliyor ama Gentoo'dan gelen birisi için çocuk oyuncağı gibi geliyor.

Kendi ilginç deneyimimi paylaşmak ve sohbet etmek istedim, sizinle bu konuyu tartışmayı isterim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Katılıyorum, kullanmayalı bayağı oldu fakat genelde öğrenilmesi gereken temel komutlar kullanılıyor.

Hocam bana göre de kolay zaten, kolaylık kişiden kişiye değişir unutmayalım yinede.

Hocam siz döküman okumayı biliyorsanız zaten kalan bişi kalmıyor.

Yay ve kullanıcı repo ile yine kolaylık var mesela:

Rust kaynak kodu Cargo, Zig ise zig yine cmake var bu farklı araçlarla derlenir ve bunun için açıklama dosyalarınıda okuman gerekir ama yay gibi araçlar direk kendisi yapıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gentoo'da mesela ebuild'ler var, paket gibi düşünülebilir ama sadece kaynak kodunun konumunu ve bağlılıkları içeriyor. Portage ebuild'lere bakarak kaynak kodlarını çekiyor ve derliyor, USE değerlerini ayatlayarak uygulamadan istenilen özellik çıkarılıp eklenebiliyor, portage eklenen USE bayrağı için gereken bağlılığı ve koşulları da takip edebiliyor. Gentoo çok kolaylaştırıyor bu kadar performans ve esneklik vererek. Her pakete -O3 veya -C opt-level=3 basıyorum. Çekirdeğe Graphite, -O3 ve LTO.

Eğer kodun yapımcısı makefile oluşturmuyorsa derleyip uygun dizine yerleştirmek zor olabiliyor. Hele bütün sistemi bu şekilde oluşturup güncellemeye çalışırsan LFS mantığı. Her şeyi derlediğin bir sistemden Arch Linux'u kurunca bana çok basit geldi.

Arch'ı ben makineye benzetiyorum. Senin ekmek yapma makinen olsun kitabında her tür ekmeği nasıl yapabileceği gösteren kitabı(wikisi) ve bunu çok kullanıcı dostu arayüzü ile istediğin ekmek rahatça bulabiliyorsun ama fırınlar aynı ekmeği yarında yapcak sonraki günde en fazla fırın(distro) değiştirirsin.

Arch Linux'un Wiki'sinden Arch kullanmasam bile çok faydalanmışımdır. Bu kadar toplu bilgi ve düzenli şekilde. Harika bir kaynak.

Arch sadece yenilere korkunç gözüküyor, fazla bir entelliği yok aslında.

Sizlerdeki edevatların yanında bomboş sistem + pacman şuna benziyor:

Sistem çalıştırmaya ikna olsa Void deneyeceğim de bir yandan da distro değişmeye üşeniyorum.

[

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…