Başlangıç
Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar, bu rehberde Arch Linux işletim sistemimize nasıl League of Legends kurulacağını anlatmaya çalışacağım.
Bu rehberde ben Lutris tercih ettim, kullanımının diğer alternatiflerine göre daha pratik olduğunu düşünüyorum.

Ön Hazırlıklar

Öncelikle Multilib'i açmamız gerekli, aşağıdaki komutu kullanarak Pacman Config dosyamızı açalım.
Kod:
sudo nano /etc/pacman.conf

Burada Multilib Bölümünü uncomment etmemiz gerekli, "#" sembolünü kaldıralım.
Kod:
[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Bu adımları uyguladıktan sonra bu komutu girerek paketleri güncelleyelim
Kod:
sudo pacman -Syu

Gerekli Ekran Kartı Sürücülerinin Kurulumu

Ek olarak Ekran Kartı sürücülerimizi kurmamız gerekli, bu işlem için tek komut yeterli

Nvidia:
Kod:
sudo pacman -S --needed nvidia-dkms nvidia-utils lib32-nvidia-utils nvidia-settings vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

Intel:

Kod:
sudo pacman -S --needed lib32-mesa vulkan-intel lib32-vulkan-intel vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

AMD:

Kod:
sudo pacman -S --needed lib32-mesa vulkan-radeon lib32-vulkan-radeon vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

Wine Kurulumu

Wine, League of Legends oynamak için en gerekli olan yazılım. Yine bir komutla kurulum yapacağız. Bu komut ihtiyacınız olan her şeyi yükleyecek.
Kod:
sudo pacman -S --needed wine-staging giflib lib32-giflib libpng lib32-libpng libldap lib32-libldap gnutls lib32-gnutls mpg123 lib32-mpg123 openal lib32-openal v4l-utils lib32-v4l-utils libpulse lib32-libpulse libgpg-error lib32-libgpg-error alsa-plugins lib32-alsa-plugins alsa-lib lib32-alsa-lib libjpeg-turbo lib32-libjpeg-turbo sqlite lib32-sqlite libxcomposite lib32-libxcomposite libxinerama lib32-libgcrypt libgcrypt lib32-libxinerama ncurses lib32-ncurses ocl-icd lib32-ocl-icd libxslt lib32-libxslt libva lib32-libva gtk3 lib32-gtk3 gst-plugins-base-libs lib32-gst-plugins-base-libs vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

Lutris Kurulumu

Evet, oyunu indirmeden önceki son adım, oyunu indireceğimiz platformu kurmak.
Yanlış anlaşılmasın, oyunu yine Riot üzerinden kuracağız ancak Wine, Vulkan vb. ayarları Lutris bizim için yapacak.
Standart komutumuzu kullanarak Lutris'i indirelim.
Kod:
sudo pacman -S lutris
Bu saatten sonra terminalde bir işimiz kalmadı, terminali kapatabilirsiniz

Lutris içinden yapacaklarımız

Lutris'i açtıktan sonra ilk adım olarak sol üstteki küçük artı işaretine tıklayalım ve Menüden "Yükleyiciler için Lutris web sitesinde arama yapın" seçeneğine tıklayalım.
Lutris.webp

Ardından arama yerine "League of Legends" yazıp 2009 çıkışlı seçeneğimizi seçelim
lol.webp

Bundan sonra bizden sunucu seçmemizi isteyecek, ben TR sunucusunda oynadığım için Türkiye Scriptini seçeceğim.
lol2.webp

Bu adımlardan sonra Dil seçeneklerini hallediyorsunuz ve gerisini Lutris bizim için yapıyor.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER (KESİNLİKLE OKUMALISIN)

Bu yaptıklarımız 2 adet kurlum başlatıyor, birincisi Riot Client ikincisi ise League of Legends.
Kesinlikle 2 indirmenin de bitmesini beklemelisiniz.

2 indirme tamamlandıktan sonra
kesinlikle giriş bilgilerinizi girip oyna tuşuna basmayın.
Client üzerinden tamamen çıkış yapmanız gerekli, X tuşuna basmak yetmiyor, Tray üzerinden çıkış yapın.
Garanti olması için bilgisayarın fişini çekebilirsiniz :D

Bunu yaptıktan sonra Güvenle Launcherı açıp bilgilerinizi girip oyununuzu oynayabilirsiniz. Kişisel tecrübeme göre oyun Windowsta daha stabildi. (Arkadaşım tam tersini iddia ediyor)

Bu rehberimiz buraya kadardı, olabildiğince detaylı yazmaya çalıştım, okuduğunuz için çok çok teşekkür ederim :)

Son düzenleyen: Moderatör:
başlangıç
Öncelikle hepinize merhaba arkadaşlar, bu rehberde Arch Linux işletim sistemimize nasıl League of Legends kurulacağını anlatmaya çalışacağım.
Bu rehberde ben Lutris tercih ettim, kullanımının diğer alternatiflerine göre daha pratik olduğunu düşünüyorum.

ön hazırlıklar

Öncelikle Multilib'i açmamız gerekli, aşağıdaki komutu kullanarak pacman Config dosyamızı açalım.
Kod:
sudo nano /etc/pacman.conf

Burada multilib bölümünü uncomment etmemiz gerekli, "#" sembolünü kaldıralım.
Kod:
[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Bu adımları uyguladıktan sonra bu komutu girerek paketleri güncelleyelim.
Kod:
sudo pacman -Syu

gerekli ekran kartı sürücülerinin kurulumu

ek olarak ekran kartı sürücülerimizi kurmamız gerekli, bu işlem için tek komut yeterli

NVIDIA:
Kod:
sudo pacman -S --needed nvidia-dkms nvidia-utils lib32-nvidia-utils nvidia-settings vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

Intel:
Kod:
sudo pacman -S --needed lib32-mesa vulkan-intel lib32-vulkan-intel vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

AMD:
Kod:
sudo pacman -S --needed lib32-mesa vulkan-radeon lib32-vulkan-radeon vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

Wine kurulumu

Wine, League of Legends oynamak için en gerekli olan yazılım. Yine bir komutla kurulum yapacağız. Bu komut ihtiyacınız olan her şeyi yükleyecek.
Kod:
sudo pacman -S --needed wine-staging giflib lib32-giflib libpng lib32-libpng libldap lib32-libldap gnutls lib32-gnutls mpg123 lib32-mpg123 openal lib32-openal v4l-utils lib32-v4l-utils libpulse lib32-libpulse libgpg-error lib32-libgpg-error alsa-plugins lib32-alsa-plugins alsa-lib lib32-alsa-lib libjpeg-turbo lib32-libjpeg-turbo sqlite lib32-sqlite libxcomposite lib32-libxcomposite libxinerama lib32-libgcrypt libgcrypt lib32-libxinerama ncurses lib32-ncurses ocl-icd lib32-ocl-icd libxslt lib32-libxslt libva lib32-libva gtk3 lib32-gtk3 gst-plugins-base-libs lib32-gst-plugins-base-libs vulkan-icd-loader lib32-vulkan-icd-loader

Lutris kurulumu

evet, oyunu indirmeden önceki son adım, oyunu indireceğimiz platformu kurmak.
Yanlış anlaşılmasın, oyunu yine Riot üzerinden kuracağız ancak Wine, Vulkan vb. ayarları Lutris bizim için yapacak.
Standart komutumuzu kullanarak Lutris'i indirelim.
Kod:
sudo pacman -S lutris
Bu saatten sonra terminalde bir işimiz kalmadı, terminali kapatabilirsiniz

Lutris içinden yapacaklarımız

Lutris'i açtıktan sonra ilk adım olarak sol üstteki küçük artı işaretine tıklayalım ve menüden "yükleyiciler için Lutris web sitesinde arama yapın" seçeneğine tıklayalım.
Eki Görüntüle 1267

Ardından arama yerine "League of Legends" yazıp 2009 çıkışlı seçeneğimizi seçelim.
Eki Görüntüle 1270

Bundan sonra bizden sunucu seçmemizi isteyecek, ben TR sunucusunda oynadığım için Türkiye scriptini seçeceğim.
Eki Görüntüle 1271

Bu adımlardan sonra dil seçeneklerini hallediyorsunuz ve gerisini Lutris bizim için yapıyor.

dikkat edilmesi gerekenler (kesinlikle okumalısın)

bu yaptıklarımız 2 adet kurlum başlatıyor, birincisi Riot Client ikincisi ise League of Legends.
Kesinlikle 2 indirmenin de bitmesini beklemelisiniz.

2 indirme tamamlandıktan sonra
kesinlikle giriş bilgilerinizi girip oyna tuşuna basmayın.
Client üzerinden tamamen çıkış yapmanız gerekli, X tuşuna basmak yetmiyor, tray üzerinden çıkış yapın.
Garanti olması için bilgisayarın fişini çekebilirsiniz :D

Bunu yaptıktan sonra güvenle Launcher'ı açıp bilgilerinizi girip oyununuzu oynayabilirsiniz. Kişisel tecrübeme göre oyun Windows'ta daha stabildi. (arkadaşım tam tersini iddia ediyor)

Bu rehberimiz buraya kadardı, olabildiğince detaylı yazmaya çalıştım, okuduğunuz için çok çok teşekkür ederim :)

Valorantınıda bekliyoruz hocam faydalı olmuş.

Merhabalar bildiğim kadarıyla Kernel Anticheat sebebiyle Linux'te Valorant olmuyor. Bu konuda ileride bir adım atarlar mı bilmiyorum.
Şimdilik bir sonraki yapacağım rehber Rocket League.
Evet evet Valorant olmuyordu, bi' ara geçmiştim Arch'a böyle yine LoL'ü kurup oynamıştım. Lanet oyun bırakmıyo' peşimizi bi.