Arduino Uno için transistör önerisi

Küçük bir yanlış anlaşılma olmuşü, konudan Arduino üzerinden geçen akımı transistör üzerine çekerek ısıyı düşürmeyi istediğiniz çıkarımını yaptım ve onun için öneride bulundum.

O zaman yine işime yarayabilir. Konuda zannettiğim mantıkla çalışmıyormuş ama Uno'nun ısınmasını olumlu etkileyecekse kullanabilirim.
Bir tane alıp denedikten sonra buraya geri döneceğim o halde. Teşekkür ediyorum.

Transistör sayesinde akım direkt olarak Arduino üzerinden geçmez ve Arduino'nun ısınmasını önleyebilir.
Bir nevi kondansatör ya da RAM gibi mi çalışıyor?

Son düzenleme:
Hayır dediğim gibi anahtara daha çok benziyor.

Diğer konularını okumadım bu konudaki arduino ısınması sorununu çözer. Bağlantıyıda kullandığın transistöre göre yaparsın ama şöyle anlatayım. 2A akımlı devreyi transistör devreye seri olacak şekilde devreyi kuracaksın. Arduinodan transistörün orta bacağına ve devrenin GND sine bağlantı çekeceksin. Bu sayede Arduino üzerinden fazla akım geçmediği için ısınma sorunu da olmayacak.

@NKruf Seri bağlantı nedir pek bilmiyorum bu arada.

Şu site üzerinden gösterebilir misiniz: Login - Tinkercad

ChatGPT şu öneride bulundu:

Önerilen Bağlantı ve Kontrol Yöntemi​

RGB LED'leri düzgün bir şekilde kontrol etmek için şunları yapabilirsiniz:
  1. Pozitif Bağlantı (Anot): Ortak anot pinini 12V güç kaynağına bağlayın.
  2. Negatif Bağlantılar (Katot): Her bir renk (R, G, B) pinini NPN transistörlerin kolektör uçlarına bağlayın. Transistörlerin emiter uçlarını toprağa (GND) bağlayın.
  3. Transistör Kontrolü: Transistörlerin baz uçlarını Arduino'nun PWM pinlerine bağlayarak her bir renk için PWM sinyalleri kullanarak renkleri kontrol edin.

Transistör Kullanımı

• Transistörlerin kolektör uçlarını RGB LED renk pinlerine bağlayın.
  • Emiter uçlarını toprağa (GND) bağlayın.
  • Arduino PWM pinlerini transistörlerin baz uçlarına bağlayın (her bir transistör için bir PWM pini).
  • Arduino programı ile PWM sinyallerini kullanarak RGB LED'lerin parlaklık ve renk kombinasyonlarını kontrol edebilirsiniz.
Bu yöntem doğru olur mu?

Direnç.net destek talebimde bir mühendisten gelen yanıt:

Arduino Uno geliştirme kartının dijital çıkış pinleri (PWM) 40 mA'dan fazlasını sağlayamamaktadır.

Daha yüksek akım yüklerini sürmek için PWM çıkışı, yükü anahtarlayan bir transistörle birlikte kullanılabilir. Örneğin baz-emetör gerilimi 5V, max. kollektör akımı 600mA olan 2N2222 NPN transistörü 40mA PWM çıkışını 600mA’e kadar yükseltebilir.

Ek olarak LED’in nominal gerilim ve akım değerlerine göre transistörün çıkışında uygun değerde direnç kullanmanız gerekmektedir.

Bi' yükseltilebilir, bi' yükseltilemez cevabını alıyorum. İşin doğrusu nedir bilemedim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…