Hiç bir şey bilmediğimiz konusunda aynı düşüncedeyim lakin bunları teoriler ile bağdaştırmak mantıksız. Bugün kimse göreliliği reddedemez çünkü işleyiş bu şekildedir, kimse izafiyeti reddedemez çünkü işleyiş bu şekildedir. Bunun gibi pek çok teori varken doğruyu tahmin edemedik demek yanlış bir söylem olur çünkü teoriler kanıtlar tarafından desteklenir, tahmin ve teori aynı şeyler değildir.

(saçma sapan sözde bilimsel araştırmalardan değil bilinen ve güvenilen araştırmalardan bahsediyorum.)

Hiç bir şey bilmediğimiz konusunda aynı düşüncedeyim lakin bunları teoriler ile bağdaştırmak mantıksız. Bugün kimse göreliliği reddedemez çünkü işleyiş bu şekildedir, kimse izafiyeti reddedemez çünkü işleyiş bu şekildedir. Bunun gibi pek çok teori varken doğruyu tahmin edemedik demek yanlış bir söylem olur çünkü teoriler kanıtlar tarafından desteklenir, tahmin ve teori aynı şeyler değildir.

(saçma sapan sözde bilimsel araştırmalardan değil bilinen ve güvenilen araştırmalardan bahsediyorum.)
Hayır benim teoriden kastım evren ve ötesi hakkındakiler.

Verdiğim örnekteki izafiyet ve görelilik başka bir evrene ait değil?
Hocam anlatamadım galiba. En basit örnek tanrının varlığı. İnsanın algılayamadığı bir şey. İzafiyet, görelilik, evrim, büyük patlama vs. araştırmalar, deneyler sonucu bulunabilir. Ama tanrının varlığını evrimi keşfettiğin şekilde bulamazsın mesela.

Hocam anlatamadım galiba. En basit örnek tanrının varlığı. İnsanın algılayamadığı bir şey. İzafiyet, görelilik, evrim, büyük patlama vs. araştırmalar, deneyler sonucu bulunabilir. Ama tanrının varlığını evrimi keşfettiğin şekilde bulamazsın mesela.
Tanrının olup olmadığını somut şekilde isplatlamak mümkün olmadığı gibi teori olarak nitelendirmekte yanlış olur. Bir tanrıya veya bir dine inanmak bilimsel olamaz çünkü vadedilen ve anlatılan şeylerin çoğu bilim dışı.

Bunlar bir inanç sistemidir, dinleri okursun araştırırsın kafana yatan ve mantıklı gelene inanırsın veya hiç bir şeye inanmayabilirsin. Bu bağlamda inandığını bir şey hakkında kesin konuşmak gayet normal bir durumdur. Kesin konuşmayacağın bir konu varsa o dine inanmanın mantığı olmuyor.

Tanrının olup olmadığını somut şekilde isplatlamak mümkün olmadığı gibi teori olarak nitelendirmekte yanlış olur.
Bu konuda çok fazla teori var işte, bunu anlatmaya çalışıyorum. Tanrının olup olmadığı, nasıl olduğu, nasıl yarattığı vs. bugüne kadar bu konularda çok fazla teori ortaya atıldı. Mesela tanrının doğa olduğu veya evren olduğu falan söylendi. Yani bi yandan mantıklı bi yandan mantıksız. Hangisi doğru bilmiyoruz.

Bu bağlamda inandığını bir şey hakkında kesin konuşmak gayet normal bir durumdur. Kesin konuşmayacağın bir konu varsa o dine inanmanın mantığı olmuyor.
İşte bu bana saçma geliyor. Atıyorum mesela arabalar hayvandır diye bir inanış var. Ama ortada araba yok ve hayvan mı insan mı nesne mi ne olduğunu bilmiyorum. Bu durumda çok fazla teori ortaya atılabilir.