metezqq

Uzman
Arkadaşlar merhaba, bugün kurulumunu yaptığım hazır sistemimde Armoury Crate üzerinden bilgilere bakıyordum. Daha oyun falan yüklememişken, öylesine Windows'ta takılıyorken internetten dizi film izlerken fan seslerinin yüksekliğinden rahatsız olduğumu hissettim. Çünkü kasa direkt sol yanımda ve bayağı yakın.

Resimde de gördüğünüz gibi CPU fanı 800 RPM'de çalışırken, kasa fanları olduğunu düşündüğüm chassis fanı ise 1200 RPM'lerde çalışıyor ve hep sabit; yani azalmıyor, artmıyor da. Bunu Windows'ta takılırken otomatik sessizleşeceği, oyun oynarken otomatik artacağı bir durum yok mu?

Ayar falan yapabildiğim aşağıda modlar var ama neye tıklarsam tıklayayım, uygulandı demesine rağmen fan hızlarında değişen bir şey olmuyor. Ya da bu değerler düşük değerler mi acaba diye düşündüm. Kasamın iyi olmadığı için dışarı çok ses yaydığını falan düşündüm. Nitekim 5 tane fan var ama yine de tam emin olamadım. Size sormak istedim, geri dönüş sağlarsanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-04-06 032838.webp
    Ekran görüntüsü 2025-04-06 032838.webp
    68,2 KB · Görüntüleme: 125
Son düzenleyen: Moderatör:
Bende de ASUS Prime A620M-K anakart var, 8-9 ay önce geçner gamingten almıştım bilgisayarı. Chassis fanlar gözükmüyor, ayarlayamıyorum o yüzden. CPU fana bağlı herhalde.

Bir ara bilgisayarı söküp kendim sıfırdan düzgünce monte etmek istiyorum ama şu elektriklenme mevzusundan çok korkuyorum.

Yeni konu açabilirsiniz onun için.

A620M-K AM5 anakartım var desteklediğini düşünüyorum.

Fanların da desteklemesi lazım.

Yeni konu açabilirsiniz onun için.

Fanların da desteklemesi lazım.
Hocam, BIOS'tan kontrol ettim. Şimdi CPU fanını PWM modunda direkt değiştiremiyorum, 4 pinli olduğu için herhalde. Kasa fanları ise Auto'da, hangi moda almam lazım? Bir de CPU fanını turbo moduna aldım, kasa fanlarını da standart moda aldım. Aldıktan sonra kasa fanlarım Windows'ta normal gezinirken 600 RPM'lere düştü ve ses seviyesi de baya azaldı. Auto'da olduğu için oyuna girdiğim zamanlarda fan hızlanır yine, değil mi? CPU fanı da boştayken 800-900 arası RPM'lerde çalışıyor, o da oyuna girdiğimde hızlanması lazım.

Auto'daki ayarları bilmiyorum siz manuel de yapabilirsiniz onları örnek veriyorum işlemci 70 derece olursa fanlar yüzde 50 çalışsın gibi. Örnek konu ve videoya bakabilirsin.

Auto'daki ayarları bilmiyorum siz manuel de yapabilirsiniz onları örnek veriyorum işlemci 70 derece olursa fanlar yüzde 50 çalışsın gibi. Örnek konu ve videoya bakabilirsin.

Teşekkür ederim, bir de şey soracağım. Mesela YouTube'dan video izlerken veya Twitter'da dolanırken işlemci sıcaklığım 45 civarında oluyor ama bazen bir anda 55'e fırlıyor. 2-3 saniye sonra tekrar 40-45'lere düşüyor. Ryzen 5 7500F işlemcim var, kule tipi kullanıyorum. Bu aniden artıp düşmeler AMD işlemcilerde gayet normal bir durum diye yazılar okudum. Sizin bilginiz var mı?