Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

musty1992

Gelişen
Arkadaşlar, ASUS anakart BIOS'unda EXPO II seçtim ve RAM frekansını 5600 MHz’ten 6000 MHz’e çıkardım. Bu işlemin sisteme herhangi bir zararı olur mu?

Çözüm
Hayır, frekansını 5600 MHz'ten 6000 MHz'e çıkarman doğru yapılandırıldıysa sistemine zarar vermez. Sadece anakartın, işlemcinin ve RAM'in 6000 MHz frekansını desteklemesi gerekir.
Destekleyip desteklemediğini nasıl anlarım? Anakart ASUS, modeli Prime X870-P Wi-Fi, işlemci Ryzen 7 9800X3D.

Anakart 8000'e kadar destekliyor. İşlemcide sorun olmaz zaten.
Memtest, Cpubenchmark, OCCT vb gibi uygulamalarla RAM testleri yapın.
Sorun çıkmıyorsa, (kilitlenme, mavi ekran vb.) O şekilde kullanabilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
O şekilde kullanın bir sorun çıkmaz. Eğer oyunlarda yada normal kullanırken, mavi ekran hatası veya sistemde bazı takılmalar sorunlar olursa, eski haline getirebilirsiniz.
Anladım normal yada oyunlarda kullanırken mavi ekran hatası varsa takılma varsa eski haline getirince ileride bir sıkıntı çıkmaz değilmi sisteme çünkü yaptım bu ayarı arttırdım sonuçta.

O şekilde kullanın bir sorun çıkmaz. Eğer oyunlarda yada normal kullanırken, mavi ekran hatası veya sistemde bazı takılmalar sorunlar olursa, eski haline getirebilirsiniz.
Oyunlarda expo ayarından önce bazılarında kasma oluyordu o yüzden expo açtım belki faydası olur diye ama olmadı.

Son düzenleme:
Anladım normal yada oyunlarda kullanırken mavi ekran hatası varsa takılma varsa eski haline getirince ileride bir sıkıntı çıkmaz değilmi sisteme çünkü yaptım bu ayarı arttırdım sonuçta.

Oyunlarda expo ayarından önce bazılarında kasma oluyordu o yüzden expo açtım belki faydası olur diye ama olmadı.
Herhangi bir sorun olmaz. Sisteme zarar vermez.
Zaten çok yüksek ihtimalle, sorun olmadan o ayarlarda kullanacaksınız.