Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Jezoo

Becerikli
Sorunumu şu şekilde sizlere açıklayayım: Anakartımın BIOS sürümü 3827 iken sorunsuz bir şekilde EXPO'yu kullanabiliyordum. Şimdi, 3 gün önce gelen güncelleme ile birlikte 3842 sürümüne güncelledim ve EXPO ayarını açtığım zaman sistem açılmadan restart, donma, hard reset sorunlarıyla karşı karşıya kalıyorum. Şu anda ne yapmalıyım? Downgrade yapma şansım var mı?

Çözüm
Bir de şunu söylemek istiyorum hocam ben bilgisayarımda sık sık siyah ekran problemi yaşayan birisiyim sürekli restart attığımdan bazen BIOS ayarlarım sıfırlanabiliyor ben bu ayarı sürekli yapmak zorunda kalacağım değil mi?

Tam performans alamayacağım anlamına mı geliyor?

Micron kullanıcıları için şart. Bu ayar dışında Memory Context Restore ayarını da Disabled yapman gerekebilir. Bir de Nitro ayarları ileteyim, onları yap. Her açışta sarı yakıp Train edecek Micron'u yani. Hynix gibi MCR açık stabil kalacağını sanmam.

MCR ve Power Down ayarlarına elleme ilk etapta, sadece Nitro ayarlarını denersin. Olmazsa Memory Context kapalı kalacak. Her defasında en baştan Train edecek. BSOD vs. yeme diye.

Tamamdır hocam hala yanıt alamadım da EXPO'nun normal ayarlarından ne gibi bir fark oluşacak performansta?

Çok koyarsa RAM'leri değiştiririm.

Performans farkı var, Hynix CL30 Manuel ayarlıyorsun. @ggbye ayarları iletir onun için. Micron çok tırt kalıyor, tak çalıştır dahi sendeki sıkıntıları yapıyor. Manuel Tuning izin vermez, sadece D-die frekans desteği var. Nitro ayarları BIOS'tan ileteceğim gibi yapın. Lokasyon görünüyor.

Sorun çözüldü ise bu arada o kısmı belirtin. Yoksa çözüm alamıyoruz. :) Opsiyonel Nitro ayarları ileteceğim.
Evet, yanlış olmuş. RAM kısmını genişlettiğinde 2 modül de görünecek orada. İkisine de ayrı ayrı tıklayıp iletin. Die bilgisi görünecek. Örneğin SK Hynix a-die ya da Samsung b-die şeklinde orada belirtmesi gerekli.

Tek kareye sığdıramadım hocam maalesef.
1. RAM.

1774862413821.webp

1774862459906.webp

1774862482513.webp

1774862500405.webp

2. RAM.

1774862522803.webp

1774862534822.webp

1774862551304.webp

1774862561656.webp

ZenTimings'de hala aynı hatayı alıyorum hocam.

Sanırım Antivirus açık sizde. Kullanmayalı 10 yıl kadar olduğu için artık hatırımda değil. Nefret ederim bu yazılımlardan. :) Defender de silecektim fakat bırakmayı tercih ettim. O engelliyor sizde. Arka plan tamamen boşaltıp öyle Zen paylaşabilirsiniz. Değerleri görsek iyi olacaktı, ona göre yönlendirme yapacağım. Daha detaylı yazıyor orada çünkü AM5 için.

Lexar 6000 CL38 Micron o halde. Problem o kaynaklı muhtemelen. Hata sebebi de şu, AMD artık İntel gibi Train metodu uyguluyor. Algoritma değişti, Auto Train algoritması o tarafa kaydığı için Micron ve Samsung modüller EXPO açıldığında BSOD veriyor ya da Boot etmiyor. Sorununuzu çözeceğiz. @Jezoo

RAM'leri yazmayı unutmuşum hocam :D Lexar Thor OC 16x2 modeli.

Antivirüsü kapattım hocam hala aynı hatayı alıyorum maalesef :( pawnioyu mu kurmam gerek?

Antivirüsü kapattım hocam hala aynı hatayı alıyorum maalesef :(

EXPO açtığında Boot etmiyor ya da Safe Mode'ye mi atıyor, yoksa Clear CMOS mu gerekiyor her seferinde BIOS Update sonrası? BIOS'ta Integrated Graphics kapatman gerekli. Advanced-NB Configuration içerisinden. Ya da Search kısmından arat. Sonrasında EXPO1 profili aktifleştir. AI Tweaker-DRAM Timings kısmına geç. Orada Bank Refresh Mode ayarı eklenmiş olmalı, onu Normal Mode'a alın. UCLK DIV1 Mode ayarını UCLK=MCLK olarak değiştirin. Görsel iletirseniz bakacağım. ZenTimings bir şekilde iletmeye çalışın. Antivirus yazılımını kapatın ya da programa izin verin oradan. Değerleri okutmaz hiçbir şekilde.

EXPO açtığında boot etmiyor ya da safe Mode'ye mi atıyor, yoksa clear CMOS mu gerekiyor her seferinde BIOS Update sonrası? BIOS'ta ıntegrated Graphics kapatman gerekli. Advanced-NB Configuration içerisinden. Ya da Search kısmından arat. Sonrasında EXPO1 profili aktifleştir. AI tweaker-DRAM timings kısmına geç. Orada bank Refresh mode ayarı eklenmiş olmalı, onu normal Mode'a alın. Uclk dıv1 mode ayarını uclk = mclk olarak değiştirin. Görsel iletirseniz bakacağım. ZenTimings bir şekilde iletmeye çalışın. Antivirus yazılımını kapatın ya da programa izin verin oradan. Değerleri okutmaz hiçbir şekilde.

EXPO açtığımda boot veriyor fakat bazen değişiklik gösterebiliyor kimi zaman masaüstünde biraz takıldığımda direkt siyah ekran yiyorum ya da Windows açılma ekranında başlatılıyor kısmında ekran bir anda donup kalıyor (siyah ekran vermeden) öncelikle dediğiniz gibi ZenTimings uygulamasını çalıştırmayı deneyeceğim sonrasında BIOS'a geçeceğim.

Uygulamayı açmam için pawnıo yu indirmeli miyim?

Antivirüsü kapattım hocam hala aynı hatayı alıyorum maalesef :( pawnioyu mu kurmam gerek?

Evet, PawnIO şartı var artık. Antivirus kapatılması lazım, değerleri okutmaz yoksa. Ya da oradan yazılıma izin vereceksiniz. Geçici olarak kapatın, Defender şu anda PawnIO ile sorun çıkartmıyor. Ama Antivirus'ler problematik.

EXPO açtığımda boot veriyor fakat bazen değişiklik gösterebiliyor kimi zaman masaüstünde biraz takıldığımda direkt siyah ekran yiyorum ya da Windows açılma ekranında başlatılıyor kısmında ekran bir anda donup kalıyor (siyah ekran vermeden) öncelikle dediğiniz gibi ZenTimings uygulamasını çalıştırmayı deneyeceğim sonrasında BIOS'a geçeceğim.

Uygulamayı açmam için pawnıo yu indirmeli miyim?

Mümkünse dediğim yöntemlerle Zen iletin A1-B1 alt kısımdan seçip. Sonra BIOS'tan değişmenizi istediğim ilgili ayarlamaları gerçekleştirin. Save & Exit özet ekranı iletirseniz kontrol ederiz. iGPU kapatılacak, EXPO1 açılıp Refresh Mode Normal çekilecek. Bakacağız.

Evet, pawnıo şartı var artık. Antivirus kapatılması lazım, değerleri okutmaz yoksa. Ya da oradan yazılıma izin vereceksiniz. Geçici olarak kapatın, Defender şu anda pawnıo ile sorun çıkartmıyor. Ama Antivirus'ler problematik.

Mümkünse dediğim yöntemlerle zen iletin A1-B1 alt kısımdan seçip. Sonra BIOS'tan değişmenizi istediğim ilgili ayarlamaları gerçekleştirin. Save & exit özet ekranı iletirseniz kontrol ederiz. iGPU kapatılacak, EXPO1 açılıp Refresh mode normal çekilecek. Bakacağız.

Hocam maalesef bir türlü uygulamayı çalıştıramadım şu anda biosdayım bana harici IGPU'yu kapatmamı söylemişsiniz işlemcimde iGPU yok ne yapayım.

Hocam maalesef bir türlü uygulamayı çalıştıramadım şu anda biosdayım bana harici IGPU'yu kapatmamı söylemişsiniz işlemcimde iGPU yok ne yapayım.

7500F ise dahili grafik kapatmanıza gerek yok. AI Tweaker kısmından EXPO1 profili aktifleştirin. Sonrasında orada DRAM Timings menüsü var, Timings menüsüne gireceksiniz. Orada Bank Refresh Mode ayarı eklendi. Bu ayarı Normal çekeceksin. Bir de UCLK DIV1 Mode ayarını UCLK=MCLK olarak değiştir. FCLK'yı 2000 olarak ayarla. Sonrasında kaydedip çıkın. Özet ekranı karşınıza gelecek, orayı buraya görsel iletin.

PawnIO kurmanıza rağmen mi Zen iletemediniz? Attığım Drive'daki sürümü denediniz mi ekstra?

7500F ise dahili grafik kapatmanıza gerek yok. AI tweaker kısmından EXPO1 profili aktifleştirin. Sonrasında orada DRAM timings menüsü var, timings menüsüne gireceksiniz. Orada bank Refresh mode ayarı eklendi. Bu ayarı normal çekeceksin. Bir de uclk dıv1 mode ayarını uclk = mclk olarak değiştir. FCLK'yı 2000 olarak ayarla. Sonrasında kaydedip çıkın. Özet ekranı karşınıza gelecek, orayı buraya görsel iletin.

Pawnıo kurmanıza rağmen mi zen iletemediniz? Attığım Drive'daki sürümü denediniz mi ekstra?

Hocam dediğiniz ayarları yaptın sizin söylediğiniz uclk = mclk burada memclk diye geçiyor ve FCLK ayarını bulamadım

ZenTimings konusuna gelirsek evet hocam pawnioyu kurdum ve attığınız sürümü denedim tekrardan BIOS ayarlarından sonra official sürümü deneyeceğim.

PawnIO kurduktan sonra bu sürüm açmıyor mu? Antivirus devre dışı bırakın. Arka plandaki yazılımları da kapatın. Bir görsel alabilmemiz lazımdı şimdiye. İlginç oldu açıkçası. Faceit, Vanguard vs. olup da açamayanlar vardı, onlarda arka plan yazılımlarını devre dışı bırakınca çözülüyor bu sorun.

Hocam dediğiniz ayarları yaptın sizin söylediğiniz uclk = mclk burada memclk diye geçiyor ve FCLK ayarını bulamadım

ZenTimings konusuna gelirsek evet hocam pawnioyu kurdum ve attığınız sürümü denedim tekrardan BIOS ayarlarından sonra official sürümü deneyeceğim.

AI Tweaker menüsünde yine FCLK ayarı. Bu ayar da orada. Dediğim ayarlamaları yaptıysanız görsel iletin buraya özet ekranı, sonra kaydedip çıkın. Eğer düzelmezse Nitro ayarı vs. gerekecek. Micron uğraştırıyor, Hynix'te bu sorunu yaşamazdın. 6000 CL30 modüllerden bahsediyorum. AM5'te elzem.

Yeni eklenen Training algoritmasıyla birlikte Hynix harici modüller sorun çıkartıyor. Manuel ayarlamaya da müsaade etmez Micron. Sadece Train algoritmasını Normal haline çevireceğiz. Nitro gerekebilir bir de ekstra. Zen iletebilseydin inceleyecektik bazı kısımları. O durum ilginç oldu.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.