Heutros

Gelişen

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 Şimdiye kadar denediklerim:
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 3 ay önce Amazon üzerinden ASUS ROG Strix G615LR-S5213 model dizüstü bilgisayarı satın aldım. Cihaz genel olarak gayet güçlü ve performanslı olsa da son birkaç haftadır Kernel-Power 41 (63) hatasıyla boğuşuyorum.

Sorun genellikle oyun oynarken veya sistem yüksek yük altındayken ortaya çıkıyor. Cihazın ekranı bir anda donuyor, ardından cihaz tamamen kapanıp kendini yeniden başlatıyor. Mavi ekran bazen geliyor, bazen hiç gelmiyor. Olay Görüntüleyici’nde tek kayıt şu şekilde:
Olay Kimliği: 41
Kaynak: Kernel-Power
Görev Kategorisi: (63)

Şimdiye kadar denediklerim:

• Tüm Windows 11 güncellemelerini yükledim.
  • BIOS, Intel, Nvidia, Realtek dahil tüm sürücüleri güncelledim (MyASUS + Armoury Crate + manuel kontrol).
  • XMP/EXPO profillerini hem açık hem kapalı şekilde test ettim.
  • Farklı güç planlarını denedim.
  • Sıcaklık değerlerini kontrol ettim; işlemci maksimum 85–90°C civarına çıkıyor, GPU ise 75°C'yi dereceyi geçmedi.
  • Olay Görüntüleyici dışındaki loglarda herhangi bir sürücü hatası görünmüyor.

Recep Baltaş abi hep bunun PSU'dan kaynaklı bir hata olduğunu söyler.

Belki adaptör yetersizdir?
Adaptör tarafını ben de düşünmüştüm ama cihazın kutusundan çıkan orijinal adaptörü kullanıyorum, yani sıfır ürün.

Yine de emin olmak açısından merak ettiğim bir şey var:
Notebooklarda adaptörle prize giden ek kabloda (yani güç kablosu kısmında) bir temas veya voltaj dalgalanması gibi bir durum bu tür kapanmalara neden olabilir mi? Yani adaptörün kendisi sağlam olsa bile kablo veya priz kaynaklı bir kararsızlık yaşanma ihtimali var mı?

Mavi ekrana düşüyor ise minidump paylaşsanız iyi olur, tavsiyem DDU ile sürücüyü kaldırıp 577 sürümü denemen.

Anakart ilgili arızalı olabilir.

Anakart ve adaptör kaynaklı olabilir, farklı adaptör kullanarak deneyin. Adaptörünüzün kondansatörü patlamış olabilir.

Mavi ekrana düşüyor ise minidump paylaşsanız iyi olur, tavsiyem DDU ile sürücüyü kaldırıp 577 sürümü denemen.

Anakart ilgili arızalı olabilir.
Bugün DDU ile ekran kartına ait tüm sürücüleri tamamen kaldırıp sıfırdan yeniden kurulum yaptım, ancak maalesef sonuç değişmedi.
Açıkçası özellikle Battlefield 6 gibi yoğun sistem kullanan bir oyunda bu hatayı yaşamak insanın gerçekten canını sıkıyor.

Bu arada, rehberde anlatıldığı şekilde minidump dosyamı oluşturdum.
İncelemek isteyenler için bağlantıyı aşağıya bırakıyorum:

ASUS ile iletişime geçtiğiniz takdirde ya adaptör değişikliği ya da cihazın güç beslemesinin kontrol edilmesinin sonucu reballing aracılığıyla anakart değişikliği teklif edeceklerdir. Cihazın garantisinin de olduğu göz önüne alındığı zaman beklemeniz hata.

Cihazda yer alan bir veya birçok donanımın cihazı kapatmışsnız gibi bir anda güç almayı kesmesi sonucu bu sorunu yaşıyorsunuz.

Anakart ve adaptör kaynaklı olabilir, farklı adaptör kullanarak deneyin. Adaptörünüzün kondansatörü patlamış olabilir.
Sorun yazılımsal görünmüyor, donanım tarafında da net bir ipucu yok.

Eğer bir çözüm bulamazsam, en kötü üreticiyle iletişime geçip DOA (Dead On Arrival) belgesi talep edeceğim ve ürünü iade etmeyi deneyeceğim.

Sorun yazılımsal görünmüyor, donanım tarafında da net bir ipucu yok.

Eğer bir çözüm bulamazsam, en kötü üreticiyle iletişime geçip DOA (Dead On Arrival) belgesi talep edeceğim ve ürünü iade etmeyi deneyeceğim.
Yazılımsal bir şey yok, power hataları genellikle yazılım taraflı olmaz, donanımınız hatalı kesinlikle.

ASUS ile iletişime geçtiğiniz takdirde ya adaptör değişikliği ya da cihazın güç beslemesinin kontrol edilmesinin sonucu reballing aracılığıyla anakart değişikliği teklif edeceklerdir. Cihazın garantisinin de olduğu göz önüne alındığı zaman beklemeniz hata.

Cihazda yer alan bir veya birçok donanımın bir anda güç almayı kesmesi sonucu bu sorunu yaşıyorsunuz.
Sanırım sonunda direkt ürünü iade edeceğim, ama içten içe hâlâ bu sorunu bir şekilde çözmekten yanayım.

Gerçekten cihazın performansını deneyimlemek isterdim, özellikle bu kadar güçlü bir donanımda böyle bir kararsızlık yaşamak üzücü.