Sayginss

Gelişen
Merhaba, sistemi yeni topladım. Anakartım ASUS ROG STRIX B850-G, işlemcim 9800X3D. Sanki performans kaybı yaşıyorum tam bilemiyorum. Anakart BIOS'una baktım, 1078 versiyonda. Web sitesinden baktığımda son stabil versiyon 1654 olarak gözüküyor. Güncellemeli miyim?

Merhaba, sistemi yeni topladım. Anakartım ASUS ROG STRIX B850-G, işlemcim 9800X3D. Sanki performans kaybı yaşıyorum tam bilemiyorum. Anakart BIOS'una baktım, 1078 versiyonda. Web sitesinden baktığımda son stabil versiyon 1654 olarak gözüküyor. Güncellemeli miyim?

Güncellemen her türlü daha iyi olur. RAM'lerin EXPO açısından vesaire.

Güncellemen her türlü daha iyi olur. RAM'lerin EXPO açısından vesaire.

Peki güncellemeden önce yaptığım değişiklikleri sıfırlamam mı gerekir ya da güncelledikten sonra sıfırlanacak mı tekrar mı yapmam gerekiyor? Son damlasına kadar performanslı kullanmak istiyorum çünkü :)

Bu arada BIOS ayarlarında tavsiyelere açığım önerileriniz var mı?

Peki güncellemeden önce yaptığım değişiklikleri sıfırlamam mı gerekir ya da güncelledikten sonra sıfırlanacak mı tekrar mı yapmam gerekiyor? Son damlasına kadar performanslı kullanmak istiyorum çünkü :)

Bu arada BIOS ayarlarında tavsiyelere açığım önerileriniz var mı?

Tamamiyle sıfırlanacak maalesef. BIOS hakkında pek bir bilgim yok fakat PBO açın EXPO açın yeterli bence.

• Ryzen 9000 Serisi Desteği: Yeni işlemciler için genel cihaz uyumluluğu artırılmış, bazı Ryzen 9000 konfigürasyonlarında görülen boot (başlatma) başarısızlıkları ve sistem kararsızlıkları çözülmüş.
  • Yeni İşlemci Optimizasyonu: Özellikle Ryzen 9 9950X3D2 Dual Edition işlemciler için uyumluluk ve performans iyileştirmeleri eklenmiş.
  • EXPO ve DDR5 Kararlılığı: Yeni nesil EXPO geliştirmelerine destek verilmiş ve yüksek frekanslı DDR5 bellek eğitimlerinde (training) ek kararlılık payı sağlanmış.
  • JEDEC Uyumluluğu: Standart (JEDEC) bellek modülleri için daha iyi uyumluluk getirilmiş.
  • BitLocker Sorunu: Bilgisayar başlarken aniden ve beklenmedik bir şekilde "BitLocker kurtarma anahtarı" sorma hatası giderilmiştir.
  • Altyapı (AGESA) Güncellemeleri: Sistem altyapısı AGESA 1.2.0.3g sürümünden en güncel ComboAM5 PI 1.3.0.1 sürümüne kadar yükseltilerek daha iyi donanım güvenliği ve genel sistem stabilitesi elde edilmiş.

Buyurun, rehberde tüm detaylar mevcut. Hepsine ayrı ayrı değindim:

B850-G için @Picky hususi olarak ayarladım, kendisi müsaitken yardımcı olacaktır.

Sanki performans kaybı yaşıyorum tam bilemiyorum. Anakart BIOS'una baktım

Neden performans kaybı yaşadığınızı, bir çay kahve eşliğinde rehberi baştan sona okuyup özümsediğiniz vakit net şekilde anlayacaksınız. Bir aydınlanma yaşayacağınızı garanti ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:

B850-G için @Picky hususi olarak ayarladım, kendisi müsaitken yardımcı olacaktır.

Neden performans kaybı yaşadığınızı, bir çay kahve eşliğinde rehberi baştan sona okuyup özümsediğiniz vakit net şekilde anlayacaksınız. Bir aydınlanma yaşayacağınızı garanti ederim.
Harbi çay-kahvelik rehber. Telefonum bozuldu sandım bir an. Konuyu açınca tarayıcı çöktü 4-5 kere.

Hocam elinize emeğinize sağlık. Mutlaka müsait zamanımda okuyacağım. Pek detaylı bilmememe rağmen sorularımı maruz görünüz.

BIOS'u güncelledim, IGPU'yu kapatmalı mıyım?
Turbo gaming mode açmalı mıyım?
BIOS Update öncesi Curve Optimizer'dan negative 20 vermiştim, şu an 25 verdim test ediyorum.

RAM'lerim:

Corsair Vengeance DDR5 RAM 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL36-44-44-96 1.35V AMD EXPO (CMK32GX5M2E6000Z36W)

Ekran kartım:

Gigabyte VGA NVIDIA 16 GB GDDR7 RTX 5070 Ti Aero OC.

Son düzenleyen: Moderatör: