Herkese merhaba,
Asus ROG Strix G16 (RTX 4080 / i7 işlemcili) laptopumu coil whine şikayetiyle yetkili servise göndermiştim. Serviste çözüm olarak cihazın CPU fanı, GPU fanı ve VRAM fanı değiştirildi.
Cihaz servisten geldikten sonra yaptığım testlerde sıcaklık değerleri kafamı karıştırdı. Servis öncesindeki sıcaklık durumunu tam olarak takip etmediğim için net bir kıyaslama yapamıyorum ancak şu anki değerler şöyle:
* The Witcher 3 (1080p - RT Ultra): Oyun esnasında işlemci (CPU) 91°C, ekran kartı (GPU) ise 86°C civarında seyrediyor. Fanlar Armoury Crate üzerinde 6200-6400 RPM gibi çok yüksek hızlarda dönmesine rağmen sıcaklık bu seviyelerde kalıyor.
* FurMark Testi (1080p): Kartın saf çekirdek sıcaklığı maksimum 81°C seviyesindeyken, GPU Hotspot sıcaklığı tam 105°C'ye fırlıyor.
Normal GPU sıcaklığı ile Hotspot arasında yaklaşık 24-25 derecelik ciddi bir fark var. Fanlar değişirken soğutma bloğu söküldüğü için montajda bir sıkıntı olduğundan şüpheleniyorum.
Sizce bu durum normal midir? Fan değişimi esnasında teknik servisin soğutma bloğunu tam oturtamaması veya sıvı metal/termal macun uygulamasını hatalı yapması (bölgesel boşluk kalması) bu Delta T farkına sebep olmuş olabilir mi? Cihazı bu şekilde kullanmak riskli mi, tekrar servise göndermeli miyim?
Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.