oğulbey

Üyecik
Yaz aylarının da gelmesiyle çoğunlukla oyun oynarken, nadiren de olsa sistem boştayken fanlardan biri (muhtemelen sıvı soğutucunun fanı, tam emin değilim) yaklaşık 5-6 saniye boyunca aniden maksimum devire çıkıyor, ardından tekrar normal hızına dönüyor. Bu süre içinde oldukça yüksek bir gürültü oluşuyor ve rahatsız oluyorum. Son zamanlarda özellikle FC 26 oynarken bu durum neredeyse her 10 saniyede bir tekrarlıyor. Önceden dakikada bir veya daha uzun aralıklarla oluyordu ama bu ara iyice sıklaştı. İşin ilginç yanı, şu işlemci 50-60 derece civarındayken bile oluyor bu. Mesela FC 26 oynarken işlemci 55-60 derece arasında olmasına rağmen oluyor bu ama RDR2, The Last of Us veya Cyberpunk 2077 gibi oyunlarda işlemcim 60-70 derece olmasına rağmen FC 26'daki kadar sık meydana gelmiyor; yine oluyor ama daha nadir. Ayrıca bilgisayarı ilk açtığımda da ilk 5-10 saniye boyunca fan aynı şekilde yüksek devirde çalışıyor, ardından normale dönüyor. Bunun nedeni ne olabilir ve nasıl durdurabilirim, yardımcı olabilirseniz sevinirim. İşlemcim R7 7800X3D, sıvı soğutma ise ASUS ROG STRIX LC III LCD 360 mm.

Son düzenleyen: Moderatör:
Soğutucun Asus olduğu için Armoury Crate indirip sıvı soğutucunun fan eğrisini güncellemen gerekecek. Aniden sıcaklık yükselmesine bağlı olarak fanlar anlık hızlanıp sonra tekrar eski haline geliyor. Hatta senin sıvı soğutucun Asus olduğu için süper. Armoury Crate girip Fan Xpert 4 girip AI Cooling ayarını açar mısın? Senin sorununla aynı özelliği taşıyor. Anlık yükselmeyi optimize etme yönünde işlev görüyor.

Soğutucun ASUS olduğu için Armoury Crate indirip sıvı soğutucunun fan eğrisini güncellemen gerekecek. Aniden sıcaklık yükselmesine bağlı olarak fanlar anlık hızlanıp sonra tekrar eski haline geliyor. Hatta senin sıvı soğutucun ASUS olduğu için süper. Armoury Crate girip Fan Xpert 4 girip AI cooling ayarını açar mısın? Senin sorununla aynı özelliği taşıyor. Anlık yükselmeyi optimize etme yönünde işlev görüyor.

Fan Xpert 4'e nasıl gireceğimi bulamadım anakartım MSI MPG X670e Carbon bununla alakalı olabilir mi? MSI Center var eğer gerekiyorsa.

Yaz aylarının da gelmesiyle çoğunlukla oyun oynarken, nadiren de olsa sistem boştayken fanlardan biri (muhtemelen sıvı soğutucunun fanı, tam emin değilim) yaklaşık 5-6 saniye boyunca aniden maksimum devire çıkıyor, ardından tekrar normal hızına dönüyor. Bu süre içinde oldukça yüksek bir gürültü oluşuyor ve rahatsız oluyorum. Son zamanlarda özellikle FC 26 oynarken bu durum neredeyse her 10 saniyede bir tekrarlıyor. Önceden dakikada bir veya daha uzun aralıklarla oluyordu ama bu ara iyice sıklaştı. İşin ilginç yanı, şu işlemci 50-60 derece civarındayken bile oluyor bu. Mesela FC 26 oynarken işlemci 55-60 derece arasında olmasına rağmen oluyor bu ama RDR2, The Last of Us veya Cyberpunk 2077 gibi oyunlarda işlemcim 60-70 derece olmasına rağmen FC 26'daki kadar sık meydana gelmiyor; yine oluyor ama daha nadir. Ayrıca bilgisayarı ilk açtığımda da ilk 5-10 saniye boyunca fan aynı şekilde yüksek devirde çalışıyor, ardından normale dönüyor. Bunun nedeni ne olabilir ve nasıl durdurabilirim, yardımcı olabilirseniz sevinirim. İşlemcim R7 7800X3D, sıvı soğutma ise ASUS ROG STRIX LC III LCD 360 mm.

Buyur resmini de atıyorum,

1783089748704.webp

Aynı soğutma bende de mevcut, Bu arada anlık fan sesinin artması ve sonradan kesilmesi normal, benimde öyle oyun oynarken ve ya işlemci üzerinden anlık bir işlem yaparken sıcaklık dengesi için sistem bir anda hızı artırıp sonra sıcaklık düşünce kısıyor otomatik.
Ben Armoury Crate uygulamasını ve BIOS'tan sessiz moda alıp çalıştırıyorum ve bu yaz sıcağında bile şu an 7800X3D için diyorum 40 ile 45 arası, yükte ise 60 ile 65 arasını geçmiyor. Uygulamadan fan expert kısmına girip sessiz modu tıklaman yeterli.
Anakartın ne marka olursa olsun, sisteme bağlı bütün ASUS ürünlerini monitör hariç bu uygulamadan otomatik olarak görür ve ayarlarını yaparsın.

BIOS da veya fanları kontrol ettiğin uygulamadan tepki gecikmesini biraz artırman yeterli olacaktır.

Bazı anakartların BIOS ayarlarında, fanların hız değiştirmeden önce ne kadar bekleyeceğini belirleyen bir "hysteresis" (tepki gecikmesi) veya "smoothing" (yumuşatma) ayarı bulunur. Bu süreyi 0.1 saniyeden 0.5 veya 1 saniyeye çıkarmak, ani sıçramaların fanları tetiklemesini önleyebilir. Bu ayarı BIOS'ta fan kontrol bölümünde aramalısın.

Buyur resmini de atıyorum,

Eki Görüntüle 262766

Aynı soğutma bende de mevcut, üzerindeki sıvıyı aktaran küçük fan da ses çıkıyor, büyük ihtimal sendekinde öyledir.
Ben Armoury Crate uygulamasını ve BIOS'tan sessiz moda alıp çalıştırıyorum ve bu yaz sıcağında bile şu an 7800X3D için diyorum 40 ile 45 arası, yükte ise 60 ile 65 arasını geçmiyor. Uygulamadan fan expert kısmına girip sessiz modu tıklaman yeterli.
Anakartın ne marka olursa olsun, sisteme bağlı bütün ASUS ürünlerini monitör hariç bu uygulamadan otomatik olarak görür ve ayarlarını yaparsın.
hocam benim anakart msi o yüzden bu yer yok bende

hocam benim anakart msi o yüzden bu yer yok bende

Bu senin anakartına özel bir şey değil, bağlantıları anakarta doğru yaptıysan uygunlama her türlü sıvı soğutmanı ya da diğer ASUS ürünlerini otomatik görür.
Resmini atar mısın, sen de nasıl görünüyor bir bakalım.
Ya da hiç göremiyorum diyorsan da BIOS'tan da bütün fanları ayarlayabilirsin, arkadaşın dediği gibi.