SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Arkadaşlar merhaba,

Sistemimde yaşadığım bir sorunu özetleyip fikir almak istiyorum.

Sorunlar:
  1. HDMI çalışmıyor: Monitörün hem ekran kartı hem de anakart HDMI çıkışını denedim, hiçbir şekilde görüntü alamıyorum. Oysa daha önce AMD ekran kartı ve farklı RAM ile kullanırken HDMI’dan masaüstü açılıyordu. Şu anda tamamen tepkisiz.
  2. Monitörün orijinal DP kablosu ile BIOS’a giremiyorum: Bilgisayar açılırken siyah ekranda monitör düğmesi kırmızı yanıyor (sinyal yok). Direkt masaüstü gelince düğme beyaza dönüyor. BIOS’a girmek istersem, “Shift + Yeniden Başlat” yapıp monitörü kapat-aç yapmam gerekiyor. Kapat-aç yapmazsam yine siyah ekranda kalıyor. Bugün güvenli moda girmek istediğimde bile kapat-aç yapmam gerekti.
  3. Oyunlarda V-Sync açmadığım sürece akıcı oynayamıyorum: Koşarken/sağ-sol dönüşlerde görüntüde rastgele anlarda piksel piksel bozulmalar veya kare kare görsel bozulmalar meydana geliyor. Monitör 180 Hertz, 180'den alt bir değere FPS'yi sabitleme yaparsam piksel piksel görüntü bozulması meydana gelirken, 180 üstü bir değere sabitlediğimde direkt görüntü bozulması oluyor. V-Sync açarsam kayboluyor ama bu sefer input lag geliyor. V-Sync olmadan da akıcı oynayabilmem gerekiyor, o yüzden bu konunun üzerine düşmeye başladım.
NOT: Sistemin ilk hali RX 9060 XT ekran kartlı iken LG 27GS75Q-B 2K monitör vardı, onda da 180 altına sabitlediğimde görüntü bozulması oluyordu. (Tabii bunda çok daha büyük bir sorun vardı o da micro stuttering. Şimdi en azından 5060 Ti ile V-Sync açıp sorunsuz oynayabiliyorum.) Bunu da hatırlayınca şu anki monitörde direkt sorun var demek tutarsız geliyor.

Sırasıyla denediklerim:
  1. DP port yerine HDMI denendi işe yaramadı.
  2. @Recep Baltaş Clear CMOS yap demişti, işe yaramadı gibi oldu sonra monitörü kapat aç yaptığımda Clear CMOS olmuştu ve BIOS'tan sadece EXPO açıp çıkmıştım. Normalde EXPO olmadan sadece 6000 MHz RAM ayarı yapıp kullanıyordum.
  3. 581.29 sürücüden 577'ye geçildi, işe yaramadı.
  4. Yakın zamanda W10'dan W11'e geçeceğim ama bunun da işe yarayacağını düşünmüyorum.
  5. DP kablosunu değiştirmek aklıma geldi.
Örnek video: https://drive.google.com/file/d/13U1SVXd2ZIh2_4PMISX-pitXlWDbru1S/view?usp=sharing
(Drive'a yükleyince görüntü kalitesi düşmüş ben bile anlamıyorum izlerken, o yüzden yazdıklarımı referans alabilirsiniz. Bu zaten FPS sınırı olmayan bir örnek. Bunda pikselleşme olmuyor, sadece dönüşler akıcı değil ve görüntüde hafif bozulmalar oluyor.)

Sizce yeni bir DP kablosu almalı mıyım? Cevabınız evet ise marka model ne olmalı?

Monitör: ASUS ROG STRIX XG259CS 180 Hz FreeSync/G-Sync uyumlu

Sistem:
  • Gigabyte B650M-S2H anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X
  • Lexar LNM610 1 TB M.2 NVMe SSD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Antec NX290 + Corsair CX650 650W 80 Plus Bronze
  • FSP NC5 120mm kule tipi soğutucu
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
  • UPS: FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS
Genel bilgiler:
  • İşletim sistemi: Windows 10
  • BIOS sürümü: FA5 (FA6e ve FA6c de çıktı ama Beta diye kurmamam söylendi.)
  • NVIDIA sürümü: 577
@2254 @BerkayZ87 @Quezzy

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu Gigabyte kartlardan hiç hazetmiyorum eski çipsetlerdeki, her türlü sorun sıkıntıyı yapıyor. Anakart yazılımı kaynaklı belki de bu sorunların hepsi, senin bunu çözmen zor gibi. Gigabyte anakartı satıp B850M-K gibi bir modele geçsen sorunlar belki de çözülecek. Bu kırmızı yakma mevzusu Gigabyte üst modellerde de var, buraya konu açtı daha 2-3 kişi bu ay içerisinde, çözemiyorlar. Yok GCC yazılımı yapıyor yok BIOS kaynaklı, tonla sorun var açıkçası.
Evet ben de fark ettim, aslında sistemin ilk halinin birebir aynısını arkadaşım da kullanıyor. (rx 9060 xt ve 5600 mhz ramli hali) Onda böyle bir sorun yok. Sadece şunu dediğini hatırlıyorum, ürün ilk geldiğinde orijinal DP kablosu ile görüntü alamamış, evdeki bir HDMI kablosunu takarak sorunu çözmüştü. Belki de direkt anakart kaynaklı bir sorun. Bende iş yerinde daha bir ay önce test ederken herhangi bir sorun yoktu, o yüzden monitörden şüpheleniyordum. Belki de yeni gelişen bir anakart sorunudur, kim bilebilir.

Evet ben de fark ettim, aslında sistemin ilk halinin birebir aynısı arkadaşımda da var. Onda böyle bir sorun yok. Sadece şunu dediğini hatırlıyorum, ürün ilk geldiğinde orijinal DP kablosu ile görüntü alamamış, evdeki bir HDMI kablosunu takarak sorunu çözmüştü. Belki de direkt anakart kaynaklı bir sorun. Bende iş yerinde daha bir ay önce test ederken herhangi bir sorun yoktu, o yüzden monitörden şüpheleniyordum. Belki de yeni gelişen bir anakart sorunudur, kim bilebilir...
Bir parçayı değişirken total sistemi değişmek lazım, ne zamanki eski sistemden bir şeyler bıraktım, o zaman hep bir sorun çıkıyor. Sorunun kaynağını da bulamıyorsun, elinde parça yok, tek tek denemen gerekli. Bu monitörü göndermeden önce başka bir sistemde dene yine de, DP+HDMI ile BIOS girilip girilmediğine bak. Eğer giriliyorsa anakart yazılımı alakalıdır, monitör Firmware ile alakalı mı, bilmiyorum açıkçası.

Bir parçayı değişirken total sistemi değişmek lazım, ne zamanki eski sistemden bir şeyler bıraktım, o zaman hep bir sorun çıkıyor. Sorunun kaynağını da bulamıyorsun, elinde parça yok, tek tek denemen gerekli. Bu monitörü göndermeden önce başka bir sistemde dene yine de, DP+HDMI ile BIOS girilip girilmediğine bak. Eğer giriliyorsa anakart yazılımı alakalıdır, monitör Firmware ile alakalı mı, bilmiyorum açıkçası.
Öyle yapalım hocam. Teşekkürler.

Anlatılmaz yaşanır diyerekten video çekmek istedim hocam. Kafam iyice karıştı, ne düşünüyorsunuz?

Anlatılmaz yaşanır diyerekten video çekmek istedim hocam. Kafam iyice karıştı, ne düşünüyorsunuz?
@Ayhan Dönmez Hala anakarta yönelik şüpheniz var mı hocam? Yoksa artık direkt monitör kaynaklı denebilir mi?

Son düzenleyen: Moderatör:

@Ayhan Dönmez Hala anakarta yönelik şüpheniz var mı hocam? Yoksa artık direkt monitör kaynaklı denebilir mi?
Laptop'taki bu durum bence normal gibi, ama kasadaki anormal. Gigabyte BIOS'ta ultra fast boot tarzı ayarlar var, Fast boot disable denemiş miydin, Auto'su ne geliyor bilmiyorum.

Laptop 2. ekran olarak gördüğü için kendi ana ekranına veriyor olması normal. Mesela benim anakartta 2 monitör ile kullandığımda ana ekran hangisiyse, bu da en sola takılan 1. porttan başlıyor sıralaması, görüntü önceliğini ona veriyor @SunseTTime

Şu an Laptop'ta yaşadığın durum bence buna uyuyor. Masaüstünde de multimonitor setuplarda mantık bu. Ekran kartı soldan başlayarak önceliği atıyor BIOS, görüntüyü ona veriyor. Masaüstünde 2'sini de görüyorsun ama onda problem yok, bekleme moduna girmesi normal kırmızı yanıp. BIOS girememen vesaire anormal ama, ona bir şey diyemiyorum.

Senin kasayı TV'de falan denemiş miydin, elinde fazla monitör yoksa? Gigabyte çok güvenemiyorum çünkü. Karışık bir durum. Birkaç deneme yanılma ile emin olunur ama.

Laptop'taki bu durum bence normal gibi, ama kasadaki anormal. Gigabyte BIOS'ta ultra fast boot tarzı ayarlar var, Fast boot disable denemiş miydin, Auto'su ne geliyor bilmiyorum.

Laptop 2. ekran olarak gördüğü için kendi ana ekranına veriyor olması normal. Mesela benim anakartta 2 monitör ile kullandığımda ana ekran hangisiyse, bu da en sola takılan 1. porttan başlıyor sıralaması, görüntü önceliğini ona veriyor @SunseTTime

Şu an Laptop'ta yaşadığın durum bence buna uyuyor. Masaüstünde de multimonitor setuplarda mantık bu. Ekran kartı soldan başlayarak önceliği atıyor BIOS, görüntüyü ona veriyor. Masaüstünde 2'sini de görüyorsun ama onda problem yok, bekleme moduna girmesi normal kırmızı yanıp. BIOS girememen vesaire anormal ama, ona bir şey diyemiyorum.

Senin kasayı TV'de falan denemiş miydin, elinde fazla monitör yoksa? Gigabyte çok güvenemiyorum çünkü. Karışık bir durum. Birkaç deneme yanılma ile emin olunur ama.
Farklı laptop ile HDMI bu şekilde çalıştı. Yine açılış ekranı siyah, BIOS girme ekranı gelmeden direkt masaüstünü gördüm. Sistemde ise HDMI tamamen tepkisiz haldeydi.

Bizimkilerden eski monitörümü getirmelerini istedim onunla da bir test ederim. Baktım gelmesi uzun sürecek televizyon ile denerim en kötü. Sonuçları yine paylaşırım. Galiba bu testten sonra sorunun kaynağı belli olur.

@Ayhan Dönmez Hocam evdeki televizyonda da DP girişi yoktu, HDMI ile test edebildim. Ekran hiç gelmedi. Aynı kasa ile monitörü HDMI ile bağladığımda olduğu gibi. Yaptığım testleri toparlamak gerekirse;

1. Kasa + Monitör (DisplayPort, orijinal kablo)

Açılış ekranı siyah kalıyor, BIOS/güvenli mod ekranı gelmiyor.

Windows masaüstü geliyor, Vsync ile akıcı oyun oynanabiliyor.

FPS 180 altı veya üstüne sabitlenirse donuslerde görüntü bozulması oluyor, 180'e sabitlenirse ekranda yatay piksel geçişi oluyor. Vsync açıldığı an hepsi gidiyor.

2. Kasa + Monitör (HDMI)

Masaüstü gelmedi. Açılış ve BIOS ekranı yine görünmedi.

Oyun testi yapılamadı çünkü görüntü gelmedi.

3. Laptop + Monitör (HDMI)

Masaüstü geldi, BIOS ekranı gelmedi.

Oyun oynanabilir, açılışta siyah ekran sorunu devam ediyor.

4. Kasa + Televizyon (HDMI)

Açılış ve BIOS ekranı gelmedi.

Masaüstü gelmedi (televizyonda da aynı siyah ekran sorunu).

Durum bu şekilde hocam. Sanki sorun monitorden ziyade dediğiniz gibi anakartı işaret ediyor gibi? Monitörü boş yere servise gondermeyecegim eğer öyle ise.

Son düzenleme:
Farklı laptop ile HDMI bu şekilde çalıştı. Yine açılış ekranı siyah, BIOS girme ekranı gelmeden direkt masaüstünü gördüm. Sistemde ise HDMI tamamen tepkisiz haldeydi.

Bizimkilerden eski monitörümü getirmelerini istedim onunla da bir test ederim. Baktım gelmesi uzun sürecek televizyon ile denerim en kötü. Sonuçları yine paylaşırım. Galiba bu testten sonra sorunun kaynağı belli olur.

@Ayhan Dönmez Hocam evdeki televizyonda da DP girişi yoktu, HDMI ile test edebildim. Ekran hiç gelmedi. Aynı kasa ile monitörü HDMI ile bağladığımda olduğu gibi. Yaptığım testleri toparlamak gerekirse;

1. Kasa + Monitör (DisplayPort, orijinal kablo)

Açılış ekranı siyah kalıyor, BIOS/güvenli mod ekranı gelmiyor.

Windows masaüstü geliyor, Vsync ile akıcı oyun oynanabiliyor.

FPS 180 altı veya üstüne sabitlenirse donuslerde görüntü bozulması oluyor, 180'e sabitlenirse ekranda yatay piksel geçişi oluyor. Vsync açıldığı an hepsi gidiyor.

2. Kasa + Monitör (HDMI)

Masaüstü gelmedi. Açılış ve BIOS ekranı yine görünmedi.

Oyun testi yapılamadı çünkü görüntü gelmedi.

3. Laptop + Monitör (HDMI)

Masaüstü geldi, BIOS ekranı gelmedi.

Oyun oynanabilir, açılışta siyah ekran sorunu devam ediyor.

4. Kasa + Televizyon (HDMI)

Açılış ve BIOS ekranı gelmedi.

Masaüstü gelmedi (televizyonda da aynı siyah ekran sorunu).

Durum bu şekilde hocam. Sanki sorun monitorden ziyade dediğiniz gibi anakartı işaret ediyor gibi? Monitörü boş yere servise gondermeyecegim eğer öyle ise.
Gerçekten beynim yandı, salim kafayla tekrardan okuyup algılamaya çalışacağım :D

Anakarttan şüpheliyim ben zaten, Gigabyte b650m çipsetleri problemli gibi biraz. BIOS kaynaklıdır yüksek ihtimalle sorun. Beta da olsa son sürümü dene, en kötü eskisine geri dönersin @SunseTTime

Nitro ayarlarını falan biliyorsun, o şekilde EXPO üzerine uygularsın. Beta olsa da aşırı problem olacağını zannetmem.

Gerçekten beynim yandı, salim kafayla tekrardan okuyup algılamaya çalışacağım :D

Anakarttan şüpheliyim ben zaten, Gigabyte b650m çipsetleri problemli gibi biraz. BIOS kaynaklıdır yüksek ihtimalle sorun. Beta da olsa son sürümü dene, en kötü eskisine geri dönersin @SunseTTime

Nitro ayarlarını falan biliyorsun, o şekilde EXPO üzerine uygularsın. Beta olsa da aşırı problem olacağını zannetmem.
Ya da diyorum kararlı BIOS sürümü gelene kadar beklesem mi? Sonuçta BIOS'a shift ile yeniden baslatıp monitörü kapa aç yaparak girebiliyorum. Günlük kullanım ve oyunlarda da bir sorun yok. (Vsync açtığım sürece.) Sence hocam?

Ya da diyorum kararlı BIOS sürümü gelene kadar beklesem mi? Sonuçta BIOS'a shift ile yeniden baslatıp monitörü kapa aç yaparak girebiliyorum. Günlük kullanım ve oyunlarda da bir sorun yok. (Vsync açtığım sürece.) Sence hocam?
Sen bilirsin, böyle bir sorun çok duymadım, ilginç bir vaka. Bekleyebilirsin de deneyebilirsin de, sonuçta BIOS Flashback ile kafana göre ileri-geri yapabiliyorsun BIOS'lar arasında.

Sen bilirsin, böyle bir sorun çok duymadım, ilginç bir vaka. Bekleyebilirsin de deneyebilirsin de, sonuçta BIOS Flashback ile kafana göre ileri-geri yapabiliyorsun BIOS'lar arasında.
Baktık yeni yeni sorunlar çıkmaya başlıyor. O zaman kararlı surumu beklemeden olan betaları deneriz hocam.

https://techolay.net/sosyal/konu/gi...6e-guncellemesi-cozer-mi.144153/#post-1321886

Konu açmıştım beta kurulması onerilmiyordu, düzgün çalışan şeyler de kararsızlasmasin boş yere.

İlerleyen süreçte duzelirse ya da bir şey çözüm getirirse haber ederim 😀