Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Doge

Yetkin
Makaleler
1
Bu iki PSU'nun tasarımı, soğutma çözümleri, kablolar, PCI-e 5.0 dışında performans ve güvenilirlik farkını merak ediyorum.
Bildiğim kadarıyla 850P2 modeli daha stabil çalışıyormuş.

Bu PSU'ların platformları, eski seride olan veya yenisinde var olan kronik sorunlar gibi farkları varsa nelerdir?
Kullanılan bileşenlerin kalitesi, güvenilirliği konusunda farkları nedir?

Son düzenleme:
Çözüm
Dışardayım şimdi, akşam eve vardığımda detaylıca dönüş yapacağım.

@Doge unuttum sanma.

850P ve 850P2 arasındaki en en bariz fark EMI filtresi. 850P2, nedenini bilmediğim şekilde 1 tane X kapasitörüne sahip 850P'ye kıyasla ikinci bir X kapasitörü daha eklemiş. Yani ilkinden 2 tane olması lazımdı zaten. Tuhaf.

Seasonic'in ilk Prime Ultra platformunda OCP kaynaklı kapanmalar meydana gelebiliyordu. OCP optimizasyonu aşırı agresif, bir de 3000 serisindeki kablo sıkıntısı hususu da vardı özellikle 3090 gibi kartlarda. Seasonic bu korumalar konusunda biraz sabıkalı bir firma zaten Focus FX platformundan beri. Onda da OCP kaynaklı kapanmalar meydana geliyordu. Focus GX ile düzelttiler.

Bridge Rectifier'ı değişmiş. Marka ve model komple farklı. Hemen hemen tamamen aynılar nitelik olarak. Case temperature'ü, diyot başına maksimum voltage drop oranı, Average Forward Current, Repetitive Reverse Voltage oranları, tamamen aynılar. İki ürün arasında 3 yıl fark var, hali ile ilk rectifier'dan memnun olsalar bile artık stok sorunu olacağı için malum 3 yıl geçmiş, Seasonic, kalitesi hemen hemen aynı bir rectifier seçmiş.

Mosfetlerde Infenion ve Nexperia top tier modellerde sıkça gördüğümüz markalardan kaliteli tercihler yapmışlar. Hala aynılar. Onun dışında 850P'nin 3.3V kanalındaki ripple değerleri öyle bir ünite için biraz hayal kırıklığı, ikinci modelde 12V tarafında bir artış var ama 3.3V tarafında düşüş var, geliştirmişler.

Onun dışında çoğu şey hala aynı. Yalnızca 850W için değil ama 1200W olan modeli için ikisinde de tilt olunan ve değişmeyen şey de OPP korumasının çok yükseğe ayarlanması. Düşürmemek konusunda inat etmişler.

Böyle yani genel olarak.

850P2 bir tane değil iki tane X kapasitörüne sahip, onu yazmak istemiştim de cümlem karışmış.
Dışardayım şimdi, akşam eve vardığımda detaylıca dönüş yapacağım.

@Doge unuttum sanma.

850P ve 850P2 arasındaki en en bariz fark EMI filtresi. 850P2, nedenini bilmediğim şekilde 1 tane X kapasitörüne sahip 850P'ye kıyasla ikinci bir X kapasitörü daha eklemiş. Yani ilkinden 2 tane olması lazımdı zaten. Tuhaf.

Seasonic'in ilk Prime Ultra platformunda OCP kaynaklı kapanmalar meydana gelebiliyordu. OCP optimizasyonu aşırı agresif, bir de 3000 serisindeki kablo sıkıntısı hususu da vardı özellikle 3090 gibi kartlarda. Seasonic bu korumalar konusunda biraz sabıkalı bir firma zaten Focus FX platformundan beri. Onda da OCP kaynaklı kapanmalar meydana geliyordu. Focus GX ile düzelttiler.

Bridge Rectifier'ı değişmiş. Marka ve model komple farklı. Hemen hemen tamamen aynılar nitelik olarak. Case temperature'ü, diyot başına maksimum voltage drop oranı, Average Forward Current, Repetitive Reverse Voltage oranları, tamamen aynılar. İki ürün arasında 3 yıl fark var, hali ile ilk rectifier'dan memnun olsalar bile artık stok sorunu olacağı için malum 3 yıl geçmiş, Seasonic, kalitesi hemen hemen aynı bir rectifier seçmiş.

Mosfetlerde Infenion ve Nexperia top tier modellerde sıkça gördüğümüz markalardan kaliteli tercihler yapmışlar. Hala aynılar. Onun dışında 850P'nin 3.3V kanalındaki ripple değerleri öyle bir ünite için biraz hayal kırıklığı, ikinci modelde 12V tarafında bir artış var ama 3.3V tarafında düşüş var, geliştirmişler.

Onun dışında çoğu şey hala aynı. Yalnızca 850W için değil ama 1200W olan modeli için ikisinde de tilt olunan ve değişmeyen şey de OPP korumasının çok yükseğe ayarlanması. Düşürmemek konusunda inat etmişler.

Böyle yani genel olarak.

850P2 bir tane değil iki tane X kapasitörüne sahip, onu yazmak istemiştim de cümlem karışmış.

Son düzenleme:
Çözüm
Unutmadığına emindim, sabırla bekledim. Her konuda size güvenim tam.

Yazınızı yarın daha detaylı okuyacağım ve birkaç sorum da olacak.

@Oreki günü geçmiş de olsa, doğum gününüzü en içtenlikle kutlarım.

Anlamadığım bazı terimleri merak ediyorum, bunları makalelerinizde varsa oradan okuyacaktım ama bulamadım.
  • X kapasitörünün 1 yerine 2 adet olması neyi değiştirir?
  • OCP koruması nedir?
  • OPP korumasının yüksek olmasıyla hangi sorunlar ortaya çıkabilir?

Son düzenleme:
@Oreki günü geçmiş de olsa, doğum gününüzü en içtenlikle kutlarım.

Teşekkür ederim, hiç önemli değil.

X kapasitörünün 1 yerine 2 adet olması neyi değiştirir?

Daha iyi bir EMI filtresi demek. Topoloji rehberimde 2. bölümü okursanız, EMI'nin ne olduğunu göreceksiniz.

Aşırı akım koruması. Belirli bir amper limitine gelindiği an PSU kendini kapatır. Kapatmazsa puf.

OPP korumasının yüksek olmasıyla hangi sorunlar ortaya çıkabilir?

Aşırı güç koruması. Mesela 850W bir güç kaynağı ile 1050W çıktı almaya çalıştınız diyelim. OPP koruması eğer 1050W olarak ayarlıysa PSU kendini kapatır, kapatmayıp gücü arttırmaya devam ederse bir süre sonra olacakları tahmin ediyorsunuzdur.

Bu sebepten bu korumaların tetiklenme noktasının düzgün ayarlanması lazım. Aşırı yüksek olmamalı.

Emeğinize sağlık, anlattıklarınızın boşa gitmediğine emin olabilirsiniz. Zaten anlaşılır bir izahınız var.

Merak ettiğim için soruyorum, şu konuda yaşadığım kapanmalar OCP sayesinde mi dersiniz?