Açıkçası bu fiyata X58 anakart tamiri pek mantıklı değil. Ben olsam kendim tamir ederdim.
Aynı bütçeyle hatta çok az üstüne ekleyerek muadil bir X58 anakart bulmak mümkün. X58, koleksiyonluk ya da çok nadir bir platform değil; piyasada hâlâ oldukça fazla. Bu noktada tamir yerine platformu yenilemek daha rasyonel duruyor.
Üstelik madem masraf yapılacak, Z68 gibi daha tutarlı ve dengeli platformlara geçmek de ciddi bir alternatif. i7-2600K / 2700k, hem mimari hem ıpc tarafında X58'teki Xeon veya Extreme i7 (980X / 990X) işlemcilerden belirgin şekilde daha güçlü.
Evet, X58 + 6 çekirdekli işlemciler çoklu çekirdekli işlerde hâlâ iyi performans veriyor; ancak Single-Core, oyun performansı ve frametime istikrarı söz konusu olduğunda sandy bridge ile rekabet edemiyorlar.
X58'in bugün için en büyük avantajı yüksek PCI-e lane sayısı. Çoklu ekran kartı veya ek kart senaryolarında teorik olarak artısı var. Ancak günlük kullanım ve oyun tarafında bu avantajın pratikte getirisi oldukça sınırlı kalıyor.
Kendi tecrübemden de örnek vereyim:
Yaklaşık 4–5 yıl önce kullandığım EVGA X58 SLI anakartta 24-pin güç soketi erimişti. Platform ciddi şekilde güç çekiyor; VRM'ler ve özellikle kuzey köprüsü çok yüksek ısıda çalışıyordu. Ek soğutma olmadan stabiliteyi korumak gerçekten zordu. Yani performans var ama karşılığında yüksek güç tüketimi, ısı ve yaşlanmış mimari geliyor.