sabura48

Çalışkan
Merhaba arkadaşlar.

Yakın zamanda ASUS TUF Gaming A16 FA608UM-RV016 modelini satın aldım. Cihazı özellikle oyun, günlük kullanım, çoklu görevler ve uzun vadede yükseltilebilirlik tarafını düşünerek tercih ettim. Bir süredir kullandıktan sonra ilk izlenimlerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Bu modeli seçmemdeki ana nedenler RTX 5060 ekran kartı, Ryzen 7 260 işlemci, 16:10 16 inç ekran, 165 Hz panel ve TUF serisinin önceki yıllara göre daha dengeli hale gelmiş olmasıydı. Bu fiyat bandında genelde bir yerden ciddi kırpma yapılıyor, kimi modelde ekran zayıf oluyor, kimi modelde ekran kartı düşük watt çalışıyor, kimi modelde kasa/soğutma tarafı soru işareti oluyor. Bu cihazda genel paket daha dengeli göründü. Ayrıca ürünü Amazon'dan aldım. 49.999 TL'ye 9 taksit ile gayet makul göründü.

Benim aldığım konfigürasyon şu şekilde:
  • Model: ASUS TUF Gaming A16 FA608UM-RV016
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 260
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 5060 Laptop GPU 8 GB GDDR7
  • RAM: 16 GB DDR5
  • Depolama: 512 GB PCIe 4.0 NVMe SSD
  • Ekran: 16 inç, 1920x1200 WUXGA/FHD+, 16:10, 165 Hz
  • İşletim sistemi: FreeDOS
  • Batarya: 90 Wh
  • Ağırlık: Yaklaşık 2.2 kg
TUF serisi artık eski “Tamamen kaba gaming laptop” havasından biraz uzaklaşmış. Hala oyuncu laptopu olduğu belli ama tasarım çok abartılı değil gayet şık. Gri renk bence hoş duruyor. Kasa tamamen premium hissi vermiyor, sonuçta ROG Zephyrus sınıfı bir cihaz değil ama fiyat/performans segmenti için sağlam ve güven veren bir yapısı var.

Menteşe hissi iyi. Masada sabit kullanımda tok duruyor. 16 inç olmasına rağmen aşırı hantal hissettirmiyor. Adaptörü de ekleyince tabii çantada ağırlık artıyor, ama bu donanım seviyesinde çok şaşırtıcı değil.

Cihazın en sevdiğim taraflarından biri ekranı oldu. 16:10 oran günlük kullanımda gerçekten fark ettiriyor. Web gezme, Excel, kod yazma, forum okuma, PDF inceleme gibi işlerde dikey alan avantajı hoşuma gitti. 165 Hz tazeleme hızı da hem oyunlarda hem masaüstü kullanımda akıcılığı ciddi artırıyor.

Renkler beklediğimden iyi. Bu cihazı profesyonel renk işi yapan bir monitör gibi değerlendirmemek lazım ama oyuncu laptopu için panel gayet başarılı. 300 nit civarı parlaklık kapalı ortamda yeterli. Güneş altında veya çok aydınlık ortamda mucize beklememek lazım.

Ryzen 7 260 günlük kullanımda oldukça seri. 8 çekirdek/16 izlek yapısı uzun vadede iş görür.

RTX 5060 tarafı bu cihazın asıl olayı. 1080p/1200p çözünürlükte güncel oyunlar için bence mantıklı bir seviye. DLSS 4 desteği de yeni nesil oyunlarda ciddi avantaj sağlayacak. Benim görüşüm şu: Bu laptop 2K ultra takıntısı olmayan, 16 inç ekranda yüksek/çok yüksek ayarlarda akıcı oyun isteyen kullanıcı için oldukça mantıklı. Aşağıya Cpu Boost ayarı kapalıyken ve performans modundayken yaptığım 3DMark ve Furmark test sonuçlarını paylaşıyorum. Cpu Boost açıkken ve turbo modundayken daha iyi değerler görebiliriz.

Ekran görüntüsü 2026-06-30 203742.webp

Ekran görüntüsü 2026-06-30 204727.webp
Ekran görüntüsü 2026-06-30 204704.webp

Oyun performansı

Cihazı birkaç oyunda deneme fırsatım oldu. Testleri genelde cihaz prize takılıyken, performans odaklı modlarda yaptım. Bu tip laptoplarda pilde oyun performansı değerlendirmek çok sağlıklı değil çünkü cihaz doğal olarak gücü kısıyor. Gerçek performansı görmek için adaptör takılı kullanım şart. Oyunlarda genel olarak GPU kullanımının yüksek seviyede kalması güzel. Bu da cihazın ekran kartını efektif kullandığını gösteriyor. Bazı laptoplarda işlemci veya güç limiti yüzünden GPU tam beslenemeyebiliyor. Benim deneyimimde böyle bariz bir darboğaz hissi oluşmadı.

Performans modunda aldığım değerler:

Ekran görüntüsü 2026-06-30 201813.webp

Ekran görüntüsü 2026-06-30 202350.webp

Ekran görüntüsü 2026-06-30 202918.webp

Turbo modunda aldığım değerler:

Ekran görüntüsü 2026-06-30 202001.webp

Ekran görüntüsü 2026-06-30 202425.webp

Ekran görüntüsü 2026-06-30 203049.webp

Sıcaklık ve soğutma

Gaming laptoplarda en çok merak edilen konulardan biri doğal olarak sıcaklık. Bu cihazda soğutma tarafı beni genel olarak memnun etti. Cihazda 3 farklı mod var. Silent, Performance, Turbo. Performans modunda fanlar çalışıyor fakat duymanız çok zor. Turbo modunda fanlara dikkat kesilirseniz duyabiliyorsunuz ama asla oyunun sesini bastırmıyor rahatsız etmeyedebilir ya da edebilir size bağlı. Bu değerler cihazın altında stant ya da soğutma yokken alınan değerlerdir. Turbo modunda oyundan oyuna 5 ile 10 FPS fark olabiliyor fakat performans modunda sessizliği ve daha serin olmasını ben tercih ederim. W,A,S,D tuşları ve sağ tarafta, bilek kısmında asla sıcaklık hissedilmiyor. Sıcaklık genelde F7-F8 tuşalarının olduğu kısmında var ama dayanılmaz değil.

G-Helper

Yaptığım şeylerden birisi de G-Helper uygulamasını kurup bu ayarları yapmaktı.

Ekran görüntüsü 2026-026-30 180458.webp

Batarya

90 Wh batarya bu cihaz için güzel bir artı. Tabii gaming laptoplarda batarya beklentisini doğru kurmak lazım. Bu cihazla prize takılı olmadan uzun süre oyun oynamak gerçekçi değil. Oyun performansı için adaptör şart. Ama günlük kullanımda, parlaklık ve güç modu dengeli ayarlanırsa çok rahat 7 8 saatleri geçen bir kullanım sunabilir. 5 saat youtube da vakit geçirdim %55 civarı şarj tüketimim oldu diye hatırlıyorum. İşlemci gayet verimli.

Ben bu tarz cihazlarda bataryayı daha çok prizden uzakta temel işleri yapabilme olarak görüyorum. Yani film izleme, tarayıcı, yazı yazma, hafif işler için var, ciddi oyun veya render için değil. Bu açıdan 90 Wh batarya olumlu bir detay.

Artılar

Cihazın en sevdiğim tarafları şunlar oldu:

16:10 165 Hz ekran günlük kullanımda ve oyunda çok keyifli.

RTX 5060 8 GB GDDR7, 1200p oyun için dengeli bir performans sunuyor.

Ryzen 7 260 günlük kullanım ve oyun tarafında yeterli, uzun vadede de iş görecek bir işlemci.

MUX Switch/Advanced Optimus desteği güzel bir artı.

90 Wh batarya kapasitesi bu sınıfta olumlu.

Tasarım abartılı değil, daha sade ve şık duruyor.

Kasa hissi fiyat segmentine göre güven veriyor.

Yükseltilebilirlik tarafı uzun vadede avantaj sağlıyor.

Eksiler

Adaptörle birlikte taşımak biraz ağırlaşabiliyor ama oyuncu laptoplarının genel sorunu budur. (2.2 kilogram)

Hoparlörler çok iddialı değil, ortalamanın bir tık üstü seviyesinde.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba arkadaşlar.

Yakın zamanda ASUS TUF gaming A16 FA608UM-RV016 modelini satın aldım. Cihazı özellikle oyun, günlük kullanım, çoklu görevler ve uzun vadede yükseltilebilirlik tarafını düşünerek tercih ettim. Bir süredir kullandıktan sonra ilk izlenimlerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Bu modeli seçmemdeki ana nedenler RTX 5060 ekran kartı, Ryzen 7 260 işlemci, 16:10 16 inç ekran, 165 Hz panel ve TUF serisinin önceki yıllara göre daha dengeli hale gelmiş olmasıydı. Bu fiyat bandında genelde bir yerden ciddi kırpma yapılıyor, kimi modelde ekran zayıf oluyor, kimi modelde ekran kartı düşük watt çalışıyor, kimi modelde kasa/soğutma tarafı soru işareti oluyor. Bu cihazda genel paket daha dengeli göründü. Ayrıca ürünü Amazon'dan aldım. 49.999 TL'ye 9 taksit ile gayet makul göründü.

benim aldığım konfigürasyon şu şekilde:
  • Model: ASUS TUF gaming A16 FA608UM-RV016
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 260.
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 5060 laptop GPU 8 GB GDDR7.
  • RAM: 16 GB DDR5.
  • Depolama: 512 GB PCI-e 4.0 NVMe SSD.
  • Ekran: 16 inç, 1920x1200 WUXGA/FHD+, 16:10, 165 Hz.
  • İşletim sistemi: FreeDOS.
  • Batarya: 90 wh.
  • Ağırlık: Yaklaşık 2.2 kg.
TUF serisi artık eski “tamamen kaba gaming laptop” havasından biraz uzaklaşmış. Hala oyuncu laptopu olduğu belli ama tasarım çok abartılı değil gayet şık. Gri renk bence hoş duruyor. Kasa tamamen premium hissi vermiyor, sonuçta ROG Zephyrus sınıfı bir cihaz değil ama fiyat/performans segmenti için sağlam ve güven veren bir yapısı var.

Menteşe hissi iyi. Masada sabit kullanımda tok duruyor. 16 inç olmasına rağmen aşırı hantal hissettirmiyor. Adaptörü de ekleyince tabii çantada ağırlık artıyor ama bu donanım seviyesinde çok şaşırtıcı değil.

Cihazın en sevdiğim taraflarından biri ekranı oldu. 16:10 oran günlük kullanımda gerçekten fark ettiriyor. Web gezme, Excel, kod yazma, forum okuma, PDF inceleme gibi işlerde dikey alan avantajı hoşuma gitti. 165 Hz tazeleme hızı da hem oyunlarda hem masaüstü kullanımda akıcılığı ciddi artırıyor.

Renkler beklediğimden iyi. Bu cihazı profesyonel renk işi yapan bir monitör gibi değerlendirmemek lazım ama oyuncu laptopu için panel gayet başarılı. 300 nit civarı parlaklık kapalı ortamda yeterli. Güneş altında veya çok aydınlık ortamda mucize beklememek lazım.

Ryzen 7 260 günlük kullanımda oldukça seri. 8 çekirdek/16 izlek yapısı uzun vadede iş görür.

RTX 5060 tarafı bu cihazın asıl olayı. 1080p/1200p çözünürlükte güncel oyunlar için bence mantıklı bir seviye. DLSS 4 desteği de yeni nesil oyunlarda ciddi avantaj sağlayacak. Benim görüşüm şu: Bu laptop 2K Ultra takıntısı olmayan, 16 inç ekranda yüksek/çok yüksek ayarlarda akıcı oyun isteyen kullanıcı için oldukça mantıklı. Aşağıya CPU Boost ayarı kapalıyken ve performans modundayken yaptığım 3DMark ve FurMark test sonuçlarını paylaşıyorum. CPU Boost açıkken ve Turbo modundayken daha iyi değerler görebiliriz.

Eki Görüntüle 262021

Eki Görüntüle 262023Eki Görüntüle 262024

oyun performansı

Cihazı birkaç oyunda deneme fırsatım oldu. Testleri genelde cihaz prize takılıyken, performans odaklı modlarda yaptım. Bu tip laptoplarda pilde oyun performansı değerlendirmek çok sağlıklı değil çünkü cihaz doğal olarak gücü kısıyor. Gerçek performansı görmek için adaptör takılı kullanım şart. Oyunlarda genel olarak GPU kullanımının yüksek seviyede kalması güzel. Bu da cihazın ekran kartını efektif kullandığını gösteriyor. Bazı laptoplarda işlemci veya güç limiti yüzünden GPU tam beslenemeyebiliyor. Benim deneyimimde böyle bariz bir darboğaz hissi oluşmadı.

performans modunda aldığım değerler:

Eki Görüntüle 262026

Eki Görüntüle 262027

Eki Görüntüle 262028

Eki Görüntüle 262029

Eki Görüntüle 262030

Eki Görüntüle 262031

sıcaklık ve soğutma

Gaming laptoplarda en çok merak edilen konulardan biri doğal olarak sıcaklık. Bu cihazda soğutma tarafı beni genel olarak memnun etti. Cihazda 3 farklı mod var. Silent, performance, Turbo. Performans modunda fanlar çalışıyor fakat duymanız çok zor. Turbo modunda fanlara dikkat kesilirseniz duyabiliyorsunuz ama asla oyunun sesini bastırmıyor rahatsız etmeyedebilir ya da edebilir size bağlı. Bu değerler cihazın altında stant ya da soğutma yokken alınan değerlerdir. Turbo modunda oyundan oyuna 5 ile 10 FPS fark olabiliyor fakat performans modunda sessizliği ve daha serin olmasını ben tercih ederim. W, A, S, D tuşları ve sağ tarafta, bilek kısmında asla sıcaklık hissedilmiyor. Sıcaklık genelde F7-F8 tuşalarının olduğu kısmında var ama dayanılmaz değil.

g-helper

Yaptığım şeylerden birisi de g-helper uygulamasını kurup bu ayarları yapmaktı.

Eki Görüntüle 262032

batarya

90 wh batarya bu cihaz için güzel bir artı. Tabii gaming laptoplarda batarya beklentisini doğru kurmak lazım. Bu cihazla prize takılı olmadan uzun süre oyun oynamak gerçekçi değil. Oyun performansı için adaptör şart. Ama günlük kullanımda, parlaklık ve güç modu dengeli ayarlanırsa çok rahat 7 8 saatleri geçen bir kullanım sunabilir. 5 saat YouTube'da vakit geçirdim %55 civarı şarj tüketimim oldu diye hatırlıyorum. İşlemci gayet verimli.

Ben bu tarz cihazlarda bataryayı daha çok prizden uzakta temel işleri yapabilme olarak görüyorum. Yani film izleme, tarayıcı, yazı yazma, hafif işler için var, ciddi oyun veya render için değil. Bu açıdan 90 wh batarya olumlu bir detay.

artılar

Ryzen 7 260 günlük kullanım ve oyun tarafında yeterli, uzun vadede de iş görecek bir işlemci.

90 wh batarya kapasitesi bu sınıfta olumlu.

eksiler

Adaptörle birlikte taşımak biraz ağırlaşabiliyor ama oyuncu laptoplarının genel sorunu budur. (2.2 kilogram)

Güzel inceleme yarın bende F16 i7 modeli paylaşacağım.

Ryzen 7 7735HS ve 4060 lı versiyonuna sahip olan birisi olarak TUF'tan aşırı memnunum. Bu versiyonu da gayet iyiymiş, ihtiyacım olsa kesinlikle indirimdeyken alırdım.

Güzel inceleme yarın bende F16 i7 modeli paylaşacağım.
O cihaz da çok iyi hocam. Ben cpu boostu ve performans modunu kapatmayı tercih ettim. 4 5 fps düşüşü yaşadım fakat hem daha serin hem daha sessiz.

Ryzen 7 7735HS ve 4060 lı versiyonuna sahip olan birisi olarak TUF'tan aşırı memnunum. Bu versiyonu da gayet iyiymiş, ihtiyacım olsa kesinlikle indirimdeyken alırdım.
TUf gerçekten 2 nesildir iyi işler yapıyor.

O cihaz da çok iyi hocam. Ben cpu boostu ve performans modunu kapatmayı tercih ettim. 4 5 fps düşüşü yaşadım fakat hem daha serin hem daha sessiz.

TUf gerçekten 2 nesildir iyi işler yapıyor.
Bataryası da öyle çok hızlı bir şekilde deforme olmuyor, 3. sene olacak neredeyse pil aşınması %21 seviyelerinde. Bu haliyle bile 70Wh batarya gücü var, TUF cihazların en güzel yanlarından birisi 90Wh batarya ile gelmeleri.

Bataryası da öyle çok hızlı bir şekilde deforme olmuyor, 3. sene olacak neredeyse pil aşınması %21 seviyelerinde. Bu haliyle bile 70Wh batarya gücü var, TUF cihazların en güzel yanlarından birisi 90Wh batarya ile gelmeleri.
Ben macbooka bu kadar yaklaşabilen bir gaming laptop ilk defa kullanıyorum ve şaşkınım açıkcası. Sarj limitini %80 e limitlemeni tavsiye ederim. Batarya sağlığını önemli ölçüde koruyor.

Merhaba arkadaşlar.

Yakın zamanda ASUS TUF Gaming A16 FA608UM-RV016 modelini satın aldım. Cihazı özellikle oyun, günlük kullanım, çoklu görevler ve uzun vadede yükseltilebilirlik tarafını düşünerek tercih ettim. Bir süredir kullandıktan sonra ilk izlenimlerimi ve deneyimlerimi paylaşmak istedim.

Benim aldığım konfigürasyon şu şekilde:
  • Model: ASUS TUF Gaming A16 FA608UM-RV016
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 260
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 5060 Laptop GPU 8 GB GDDR7
  • RAM: 16 GB DDR5
  • Depolama: 512 GB PCIe 4.0 NVMe SSD
  • Ekran: 16 inç, 1920x1200 WUXGA/FHD+, 16:10, 165 Hz
  • İşletim sistemi: FreeDOS
  • Batarya: 90 Wh
  • Ağırlık: Yaklaşık 2.2 kg
TUF serisi artık eski “Tamamen kaba gaming laptop” havasından biraz uzaklaşmış. Hala oyuncu laptopu olduğu belli ama tasarım çok abartılı değil gayet şık. Gri renk bence hoş duruyor. Kasa tamamen premium hissi vermiyor, sonuçta ROG Zephyrus sınıfı bir cihaz değil ama fiyat/performans segmenti için sağlam ve güven veren bir yapısı var.

Menteşe hissi iyi. Masada sabit kullanımda tok duruyor. 16 inç olmasına rağmen aşırı hantal hissettirmiyor. Adaptörü de ekleyince tabii çantada ağırlık artıyor, ama bu donanım seviyesinde çok şaşırtıcı değil.

RTX 5060 tarafı bu cihazın asıl olayı. 1080p/1200p çözünürlükte güncel oyunlar için bence mantıklı bir seviye. DLSS 4 desteği de yeni nesil oyunlarda ciddi avantaj sağlayacak. Benim görüşüm şu: Bu laptop 2K ultra takıntısı olmayan, 16 inç ekranda yüksek/çok yüksek ayarlarda akıcı oyun isteyen kullanıcı için oldukça mantıklı. Aşağıya Cpu Boost ayarı kapalıyken ve performans modundayken yaptığım 3DMark ve Furmark test sonuçlarını paylaşıyorum. Cpu Boost açıkken ve turbo modundayken daha iyi değerler görebiliriz.

Eki Görüntüle 262021

Eki Görüntüle 262023Eki Görüntüle 262024

Oyun performansı

Performans modunda aldığım değerler:

Eki Görüntüle 262026

Eki Görüntüle 262027

Eki Görüntüle 262028

Eki Görüntüle 262029

Eki Görüntüle 262030

Eki Görüntüle 262031

Sıcaklık ve soğutma

Gaming laptoplarda en çok merak edilen konulardan biri doğal olarak sıcaklık. Bu cihazda soğutma tarafı beni genel olarak memnun etti. Cihazda 3 farklı mod var. Silent, Performance, Turbo. Performans modunda fanlar çalışıyor fakat duymanız çok zor. Turbo modunda fanlara dikkat kesilirseniz duyabiliyorsunuz ama asla oyunun sesini bastırmıyor rahatsız etmeyedebilir ya da edebilir size bağlı. Bu değerler cihazın altında stant ya da soğutma yokken alınan değerlerdir. Turbo modunda oyundan oyuna 5 ile 10 FPS fark olabiliyor fakat performans modunda sessizliği ve daha serin olmasını ben tercih ederim. W,A,S,D tuşları ve sağ tarafta, bilek kısmında asla sıcaklık hissedilmiyor. Sıcaklık genelde F7-F8 tuşalarının olduğu kısmında var ama dayanılmaz değil.

G-Helper

Yaptığım şeylerden birisi de G-Helper uygulamasını kurup bu ayarları yapmaktı.

Eki Görüntüle 262032

Batarya

90 Wh batarya bu cihaz için güzel bir artı. Tabii gaming laptoplarda batarya beklentisini doğru kurmak lazım. Bu cihazla prize takılı olmadan uzun süre oyun oynamak gerçekçi değil. Oyun performansı için adaptör şart. Ama günlük kullanımda, parlaklık ve güç modu dengeli ayarlanırsa çok rahat 7 8 saatleri geçen bir kullanım sunabilir. 5 saat youtube da vakit geçirdim %55 civarı şarj tüketimim oldu diye hatırlıyorum. İşlemci gayet verimli.

Ben bu tarz cihazlarda bataryayı daha çok prizden uzakta temel işleri yapabilme olarak görüyorum. Yani film izleme, tarayıcı, yazı yazma, hafif işler için var, ciddi oyun veya render için değil. Bu açıdan 90 Wh batarya olumlu bir detay.

Artılar

90 Wh batarya kapasitesi bu sınıfta olumlu.

Eksiler

Valorant FPS testi mümkün mü?