Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Neareine

Yetkin
Yer
İstanbul
Merhaba,
Bilgisayarımı uzun süredir sorunsuz kullanıyorum. Lakin birkaç gündür bazen oyunlarda birdenbire donuyor. Sistemi reset atarak tekrar açabiliyorum.
Donduğu sırada anakart kod olarak 22 gösteriyor ve restart attığımda bazen direkt açılmıyor ve 0D hata kodu yanıyor. Bir veya birkaç kere daha restart attığımda açılıyor.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sistem özellikleri;

RAM detayı
XPG Lancer RGB AX5U6000C3032G-DCLARBK 64 GB

1776361169104.webp

Q-code

1.webp

2.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
15, Memory Training aşaması. 22, EC, C5 gibi hatalar Memory Train hataları. Montaj, Pressure, Contact Frame vs. çok nedeni var. Modüllerdeki pinler de önem arz ediyor, slotta temassızlık vs. de ekstra olabilir. Remonte işlemleri ve orjinal Frame sonrası sizde sorun tekrar etmemeli. Aktif soğutma zaten DR modüller için 7-24 aktif kalacak.
Ben de sistemi ilk çalıştırdığımda 22 kodunda asılı kalmıştım başta donanım arızası sandım ama aslında tamamen AM5 platformunun o anki BIOS sürümüyle DDR5 modüllerini eşleştirememesiyle alakalıymış. Eğer RAM'lerin A2 B2 slotlarındaysa ve her şey doğru görünüyorsa panik yapma, BIOS flashback ile sürüm güncelleyince o engel çat diye aşılıyor. Hatta bazen sadece soğutucunun vidalarını yarım tur gevşetmek bile o kodu ortadan kaldırmaya yetiyor, bizzat tecrübe ettim.

Ben de sistemi ilk çalıştırdığımda 22 kodunda asılı kalmıştım başta donanım arızası sandım ama aslında tamamen AM5 platformunun o anki BIOS sürümüyle DDR5 modüllerini eşleştirememesiyle alakalıymış. Eğer RAM'lerin A2 B2 slotlarındaysa ve her şey doğru görünüyorsa panik yapma, BIOS flashback ile sürüm güncelleyince o engel çat diye aşılıyor. Hatta bazen sadece soğutucunun vidalarını yarım tur gevşetmek bile o kodu ortadan kaldırmaya yetiyor, bizzat tecrübe ettim.

Dediğiniz gibi zaten her şeyi kontrol etmiştim. Olması gereken gibi diye düşünüyorum.
Aslında yeni gelen BIOS güncellemesi yapmıştım onun ile alakalı olabilir mi bilemiyorum.

Ancak üreticinin sayfasında önceki sürümlere geri döndürülemez diye bir uyarıda var.

Soğutucu ile alakalı dediğiniz durumun olmadığını düşünüyorum, yaklaşık olarak 1 senedir bilgisayar sorunsuz çalışıyor.

Dediğiniz gibi zaten her şeyi kontrol etmiştim. Olması gereken gibi diye düşünüyorum.
Aslında yeni gelen BIOS güncellemesi yapmıştım onun ile alakalı olabilir mi bilemiyorum.

Ancak üreticinin sayfasında önceki sürümlere geri döndürülemez diye bir uyarıda var.

Soğutucu ile alakalı dediğiniz durumun olmadığını düşünüyorum, yaklaşık olarak 1 senedir bilgisayar sorunsuz çalışıyor.

Madem soğutucu ve montajda bir değişim yok, sistem 1 yıldır stabilse ve her şey son güncellemeyle başladıysa yapacağın en mantıklı hareket bir önceki stabil çalışan BIOS sürümünü USB'ye atıp flashback ile üzerine yazmak. Ben kendi sistemimde bu kilitlenmeyi yaşadığımda, CMOS pilini söküp 5 dakika bekleyerek anakartı tamamen sıfırladıktan sonra tek modül RAM ile sistemi tetikleyebilmiştim. Geri dönülemez uyarısı genelde Windows üzerinden yapılan güncellemeler içindir, flashback bu kuralı çoğu zaman deler bir dene derim.

@Neareine Zen A2-B2 iletir misin? Modüller M-die DR miydi sende? Çok eskiden ayarlamıştık. Sorunlar BIOS Update sonrası başladıysa Bank Refresh Mode yüzündendir. BIOS Downgrade etmeyin, güncel sürümü atacağım Drive'dan. Ona güncelleyin E-E için.

Bu sürüme güncelleyin, Flashback gerek yok. EZ Flash Tool yeterlidir.

EXPO açıp A2-B2 iletin bana, kontrol edeceğim. Modüller Dual Rank, M-die olup olmadığını da teyit edelim. Size Die bilgisi vermiştim aylar önce, hatırlıyorsanız bana iletin.

Zen bu sürümü iletin, PawnIO kurulu olacak bir de:

@Neareine Zen A2-B2 iletir misin? Modüller M-die DR miydi sende? Çok eskiden ayarlamıştık. Sorunlar BIOS Update sonrası başladıysa Bank Refresh Mode yüzündendir. BIOS Downgrade etmeyin, güncel sürümü atacağım Drive'dan. Ona güncelleyin E-E için.

Bu sürüme güncelleyin, Flashback gerek yok. EZ Flash Tool yeterlidir.

EXPO açıp A2-B2 iletin bana, kontrol edeceğim. Modüller Dual Rank, M-die olup olmadığını da teyit edelim. Size Die bilgisi vermiştim aylar önce, hatırlıyorsanız bana iletin.

Zen bu sürümü iletin, PawnIO kurulu olacak bir de:

Merhaba hocam, nasılsınız, iyisiniz inşallah.
Evet eskiden yapmıştık ve ben o ayarları biraz ezberledim biraz unuttum. Sonra bir şeyler tutturmuştum kendimce :) bir de Nebi Akgün aracılığıyla da yapmıştım.
Pawnio indirdim ve ne yapacağımı bilmiyorum.
BIOS sürümüm son 2202
RAM'ler:

Ekran görüntüsü 2026-04-17 005531.webp

Zen A2

1776376652744.webp

Zen B2

1776376675144.webp

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-04-17 005531.webp
    Ekran görüntüsü 2026-04-17 005531.webp
    1,7 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba hocam, nasılsınız, iyisiniz inşallah.
Evet eskiden yapmıştık ve ben o ayarları biraz ezberledim biraz unuttum. Sonra bir şeyler tutturmuştum kendimce :) bir de Nebi Akgün aracılığıyla da yapmıştım.
BIOS sürümüm son 2202
RAM'ler:

Eki Görüntüle 241332

Zen A2

Eki Görüntüle 241333

Zen B2

Eki Görüntüle 241334

Tekrardan gözden geçirmek lazım bu ayarları. Mixed Mode almış zaten, A-die için çok iyi değil.

@Neareine PawnIO Zen için gerekiyor artık. Defender Winring0 engelledi, programlar başka türlü verileri okuyamıyor. Ayarları ileteceğim size. Bank Refresh Mode Normal alın, EXPO1 açık halde bekleyin. Integrated Graphics ve Fast Boot kapatın. POST Delay Time 1s kalacak.

Tekrardan gözden geçirmek lazım bu ayarları. Mixed Mode almış zaten, A-die için çok iyi değil.

@Neareine PawnIO Zen için gerekiyor artık. Defender Winring0 engelledi, programlar başka türlü verileri okuyamıyor. Ayarları ileteceğim size. Bank Refresh Mode Normal alın, EXPO1 açık halde bekleyin. Integrated Graphics ve Fast Boot kapatın. POST Delay Time 1s kalacak.
Anladım tamamdır hocam.
Dediklerinizi yaptım ve beklemedeyim.
Diğer ayarlar zaten dediğiniz gibiydi. Listede çıkmadı o yüzden.

image.webp