BERWAR

Yetkin
IMG_1053.webp

Beklenildiği gibi Mercedes PU’nun da avantajıyla ilk iki sırayı kapattı.

Verstappen arka aks sorunu nedeniyle bariyerlere girdi. Hadjar ilk sıralamasında iyi iş çıkardı.

Ferrari şasi özelinde çok iyi duruyor piste özel de olabilir. Hızlı virajlarda en iyisiydi bu pistte.
Leclerc üçüncülüğü alabilirdi bence. Batarya yazılım sorunu yaşadı bir de araç.

Mclaren: Mercedes ile aynı motoru kullanmalarına rağmen çok geride gözüktüler.

Redbull Racing beklediğimden hızlı çıktı. Linblad gayet iyiydi.

Audi de iyi iş çıkarmış.

Haas’ın hızlı olmasını bekliyordum öyle de oldular.

Aston Martin ve Cadillac korkunç durumda. Özellikle Aston Martin felaket motor olarak çok gerideler. Batarya olarak kötüler. Dayanıklılık olarak rezaletler. Titreşim sorunları var.

IMG_1054.webp

T3 viraj bölümünden T13 viraj kompleksine kadar ki bölümde Mercedes PU olarak rakipsiz.
RBPT beklenenden çok daha iyi iş çıkarmış. Aynı şekilde Audi motoru da öyle.
Ferrari batarya sorunu yaşadığı için Leclerc düşük gözüktü ama Bearman gayet iyiydi. Hatta en az hız düşüşü yaşayan motor Ferrari.

Araçları izlemek de rezalet açıkçası. Görsel olarak güzel gözükse de yer çağı etkisi araçlarına göre. Bataryadan kaynaklı hız düşüşü nedeniyle araçlar birden düzlüklerde ölüyor. Çok çok kötü bir durum. F1’de gördüğüm en rezalet senaryo. 2005-2006’dan beri F1 izliyorum ilk defa böyle rezil bir kural değişikliği görüyorum.

Kurallar yeni olduğu için gelişim eğrisi çok büyük olacak. Bu yüzden karalar bağlamanın anlamı yok.

1 Haziran'da FIA, Mercedes motoruna el atacak. Umarım Mercedes’in PU avantajı yok olur.

Mercedes'in hileli motoru çok güçlü russel hazirana kadar farkı cok rahat şekilde acacagını dusunuyorum Ferrari bana gore yavaş kaldı. Ayrıca batarya sorunu cidden çok can sıkıcı sektor 2 de son çıkışta araçlar çok hız kaybediyor umarım FİA el atar. Bu arada Lindblad ve Hadjar çok iyi iş çıkardılar

Araç virajlarda en iyisi. SF70H gibi bir hüsran olmaz umarım. Haziran da FIA bu duruma el atmazsa işimiz yaş. Normalde bu kadar büyük bir fark asla kapanmaz. Kuralların başı ve FIA incelemesi olduğu için biraz umut var.

Mercedes motoruna gelirsek kurallarda 16.1 sıkıştırma oranı diyor, Mercedes 18.1 sıkıştırma oranında motoru çalıştırıyor. Bu da haliyle ekstra beygir demek. 15-20 beygir fark yarattığı söyleniliyor. Bu da ortalama 0.4 saniye etki eder diyorlar. Büyük bir fark. Teorik olarak bu bir hile ama harika FIA bunu sensörlerle tespit edemediği için 2026 yılı için bu sıkıştırma oranına yasal demişler tam anlamıyla rezillik. Madem yasal demezler mi adama niye gelecek sezon yasak o zaman bu sıkıştırma oranı.

FIA'nın yetersizliğinden dolayı adamların hilesi yasal sayılıyor şaka gibi. Bu kurallar yazılırken elbette her zaman gri alanlar bulunur, bazen kurallar bilerek öyle yazılır ki takımlar açıkları yakalasınlar diye, bazen de FIA'nın yetersizliğinden dolayı takımlar kural açıklarından faydalanır.

Adım gibi eminim başka bir motor üreticisi bunu yapsaydı FIA anında yasaklardı. Gridin yarısına Mercedes motor sağladığı için aklanıyor. Mercedes FIA'ya diyor bu kadar takıma motor sağlıyorum, bu sene bunu yasaklarsan yarışacak takım bulamazsın falan diyor, bu sene idare et bizi 2027 de yasak et, ortak yolu bulalım diyor kısaca. Bu düpedüz hilekarlık.

Aynı FIA 2019 yılında Ferrari motoru yanma odasında yağ püskürterek eksta performans kazanıyordu diğer takımlara oranla ve FIA Singapur yarışına kadar da bunu görmezden geldi. Defalarca Ferrari motorunu incelemesine rağmen hile falan bulamadı. O yarıştan sonra Ferrari süspansiyon güncellemesiyle artık virajlarda da dönen bir araç olmayı başarınca anında yasak getirdiler ve 2020 yılında tamamen farklı bir motorla Ferrari yarışmak zorunda kaldı ve rakiplerinden bariz geride kaldı motor olarak ta ki 2022'de kural değişikliğiyle beraber yer etkili araçlara geçiş yapana kadar Ferrari motorda 2 yıl geri kaldı.

Eğer Mercedes'in yaptığı hile değilse gri alansa Ferrari 2019 motoru da gri alandı o zaman. Eğer hileliyse her iki motorda o zaman hiledir. FIA'nın iki yüzlülüğü kabul edilemez. Mercedes'in yaptığı düzenbazlık ve hilekarlık. Akıllarınca 10 araca motor sağladıkları için FIA'yı tehdit etmişler ve bunu da maalesef başarmışlar.

Takımların bunu kabul etmemesi gerekiyor ve kesinlikle protesto etmeleri gerekiyor.

Diğer takımlar motorunu buna göre dizayn etmedikleri için bunu kopyalamak da zaman alan bir iş ve bütçe sınırı olan bir durumda seneye de yasaklanacak bir sistem için diğer üreticiler para harcamayabilirler. Sözde diğer motor üreticilerine bunun için ekstra motor geliştirme imkanı sunulacaktı ama onda da seneye bu sıkıştırma oranı yasaklanacak diyorlar. O zamanda bir espirisi kalmıyor.