anon 1

Uzman
Arkadaşlar merhaba,

Telekom fiber altyapısı üzerinden arkadaşımla aynı paketleri kullanmaktayız, aynı semtteyiz. 1000'e 50. Benim değerler net çıkıyor 940'a 47-48 falan. Keenetic Titan BE7200 router kullanıyorum. TP-Link ONT var. Arkadaşta aidata standart router, onda da muhtemelen TP-Link ONT var. Ama onun test değerleri 940'a upload 60'larda, 70'lerde, 80'lerde geziyor. Değişken. Bu neden böyle? Veya elimdeki bu ONT'ye müdahale edemiyor muyuz?

Bu 60-70-80 dediğin sonuçlar sabit mi? Yoksa milisaniyelik mi yani değişkenden kastın ne? Çok sorulması gereken soru var burda. Mesela arkadaşınla aynı yerde mi oturuyor, aynı altyapıyı mı paylaşıyorsunuz (burada demek istediğim şey altyapı türü değil, bağlı olduğunuz yerel altyapı), testleri aynı anda mı yapıyorsunuz, arkadaşın ve senin bulunduğun yerdeki abone yoğunluğu nedir vs vs. Yani seninde dediğin gibi çok değişken bu durumlar.

Aldığın değerler gayet normal, o 10MBps fazla alıyor diye ONT'si senden iyi olmuyor. Çok fazla değişken var bu işin içinde, kafa yormana değmez aldığın değerler gayet normal iken. Ha ille yoracaksan da ONT modellerinden web profillerine, speedtestin yapıldığı cihazdan, ethernet kablosunun cinsine hatta uzunluğuna bir çok bakılacak yer var.

Bu 60-70-80 dediğin sonuçlar sabit mi? Yoksa milisaniyelik mi yani değişkenden kastın ne? Çok sorulması gereken soru var burada. Mesela arkadaşınla aynı yerde mi oturuyor, aynı altyapıyı mı paylaşıyorsunuz (burada demek istediğim şey altyapı türü değil, bağlı olduğunuz yerel altyapı), testleri aynı anda mı yapıyorsunuz, arkadaşın ve senin bulunduğun yerdeki abone yoğunluğu nedir vs vs. yani seninde dediğin gibi çok değişken bu durumlar.

Şöyle izah edeyim. Aynı semtteyiz. 1-2 sokak var aramızda yoğunluk her yerde var. 60-70-80 değerlerinden kastım. Ben test aldığım zaman upload direkt 50'ye kilitli olarak testi alıyor. Onda testi yaptığımızda 1gigabit üstünden düşe düşe geliyor 60'ın altına inmiyor fazlasını bile veriyor. Kullandığımız paketler firma vs. aynı.

Aldığın değerler gayet normal, o 10Mbps fazla alıyor diye ONT'si senden iyi olmuyor. Çok fazla değişken var bu işin içinde, kafa yormana değmez aldığın değerler gayet normal iken. Ha ille yoracaksan da ONT modellerinden web profillerine, Speedtest'in yapıldığı cihazdan, Ethernet kablosunun cinsine hatta uzunluğuna birçok bakılacak yer var.

ONT'si benden iyi diye belirtmedim. Zaten aradaki durumdaki farklılıktan bahsettim. Testin yapıldığı cihazdan Ethernet kablosunun inciğine cinciğine kadar benim elimdekiler daha iyi. O her şeyi standart kullanıyor.

Şöyle izah edeyim. Aynı semtteyiz. 1-2 sokak var aramızda yoğunluk her yerde var. 60-70-80 değerlerinden kastım. Ben test aldığım zaman upload direkt 50'ye kilitli olarak testi alıyor. Onda testi yaptığımızda 1gigabit üstünden düşe düşe geliyor 60'ın altına inmiyor fazlasını bile veriyor. Kullandığımız paketler firma vs. aynı.
Yinede onun apartmanındaki (ki apartmanda oturuyorsa) abone yoğunluğu azlığı, sokak geneli yoğunluk azlığı, test yapıldığı saatler (prime time dışında genelde daha yüksek upload alınır), cihaz kalitesi ve router, ONT, OLT ayarları çok etki eder. 10 mbps upload fazlalığı hiç bir şey değiştirmez merak etme. Yani onun paketindeki 10 mbps fazlalık, senin altyapının daha iyi olduğu anlamına gelmez. Önemli olan stabilitedir. Senin hattın daha stabilse, sen yıllar boyu paşalar gibi kullanırsın. Ama onun ki stabil değilse saha ekipleriyle uğraşır durur.

Yine de onun apartmanındaki (ki apartmanda oturuyorsa) abone yoğunluğu azlığı, sokak geneli yoğunluk azlığı, test yapıldığı saatler (Prime time dışında genelde daha yüksek upload alınır), cihaz kalitesi ve router, ONT, olt ayarları çok etki eder. 10 Mbps upload fazlalığı hiçbir şey değiştirmez merak etme. Yani onun paketindeki 10 Mbps fazlalık, senin altyapının daha iyi olduğu anlamına gelmez. Önemli olan stabilitedir. Senin hattın daha stabilse, sen yıllar boyu paşalar gibi kullanırsın. Ama onun ki stabil değilse saha ekipleriyle uğraşır durur.

Her saatte, Prime da dahil testler denendi. Onun sokakta ve binada kullanım da fazla. Birçok kişiyide tanıyorum. Bende ise apartmanda sadece benim. Cihaz kalitesine gelelim adamda Telekom'un verdiği aidata standart router var. Bende Keenetic titan BE7200 en tepe modeli var. ONT kısmında ikimizinde aynı. Arada ki değer sadece 10 Mbps değil. 2 3 katı olduğu oluyor ve upload kulllanan kişi için upload değerlerinin önemli olduğunu bilirsiniz. Hattım benim de onunda stabil hiçbir sıkıntı yok.

Son düzenleme:
Her saatte, Prime da dahil testler denendi. Onun sokakta ve binada kullanım da fazla. Birçok kişiyide tanıyorum. Bende ise apartmanda sadece benim. Cihaz kalitesine gelelim adamda Telekom'un verdiği aidata standart router var. Bende Keenetic titan BE7200 en tepe modeli var. ONT kısmında ikimizinde aynı. Arada ki değer sadece 10 Mbps değil. 2 3 katı olduğu oluyor ve upload kulllanan kişi için upload değerlerinin önemli olduğunu bilirsiniz. Hattım benim de onunda stabil hiçbir sıkıntı yok.
Yani burada seçenekler çok kısıtlanıyo. O zaman arkadaşının bağlı olduğu santraldaki OLT'nin QoS ve Trafic Shaping ayarları farklıdır.