Jeh0Ke

Becerikli
Merhaba, Gigabyte B350 Gaming anakartım 3600X işlemcim var. 4.2GHz'de 1.2v civarında kalmaya çalışıyorum ancak stabilite sorunları oluyor. İşlemci daha fazlasını yapabilir diye hissediyorum çünkü sadece biraz üst voltajlarda bu saat hızlarında kalabiliyorum. Daha düşük voltajlarda çalıştırabilmem için anakart üzerinden hangi ayarları yapabilirim. Özellikle RAM Timing kısmını hiç bilmiyorum. Şu ana kadar yaptıklarım:

-PBO'yu kapatmak. Curve Optimise olmadığı için PBO pek iyi çalışmıyor. Kendim manuel çok daha iyi sonuçlar aldım. PBO aşırı voltaj uygulayıp ısınmaya neden oluyor.
-Anakarttan yapabildiğim tüm otomatik OC ayarlarını kapattım. Benim yaptığım ayarların üzerine yazdıklarında sorunlar çıkıyor.

Eskiden B550 MSI anakartımda bazı voltaj dengeleme özellikleri vardı. Bilirsiniz siz 1.2V'a ayarlasanız dahi işlemci yüke girince bu voltaj düşüyor. MSI anakarttaki o ayar bu düşüşü engelliyordu. Bu anakartta ona benzer bir şey bulamadım. Yapabileceğim ekstra ayarlar var mı sormak istedim. Bu seviyede OC beni aşıyor.

Ek soru: OC ve Undervolt yaparken direkt kendiniz mi ayarlıyorsunuz yoksa offset mi kullanıyorsunuz?

RAM Modelim G.SKill Ripjaws 3600MHz

Son düzenleme:
Merhaba, Gigabyte B350 Gaming anakartım 3600X işlemcim var. 4.2GHz'de 1.2v civarında kalmaya çalışıyorum ancak stabilite sorunları oluyor. İşlemci daha fazlasını yapabilir diye hissediyorum çünkü sadece biraz üst voltajlarda bu saat hızlarında kalabiliyorum. Daha düşük voltajlarda çalıştırabilmem için anakart üzerinden hangi ayarları yapabilirim. Özellikle RAM Timing kısmını hiç bilmiyorum. Şu ana kadar yaptıklarım:

-PBO'yu kapatmak. Curve Optimise olmadığı için PBO pek iyi çalışmıyor. Kendim manuel çok daha iyi sonuçlar aldım. PBO aşırı voltaj uygulayıp ısınmaya neden oluyor.
-Anakarttan yapabildiğim tüm otomatik OC ayarlarını kapattım. Benim yaptığım ayarların üzerine yazdıklarında sorunlar çıkıyor.

Eskiden B550 MSI anakartımda bazı voltaj dengeleme özellikleri vardı. Bilirsiniz siz 1.2V'a ayarlasanız dahi işlemci yüke girince bu voltaj düşüyor. MSI anakarttaki o ayar bu düşüşü engelliyordu. Bu anakartta ona benzer bir şey bulamadım. Yapabileceğim ekstra ayarlar var mı sormak istedim. Bu seviyede OC beni aşıyor.

Ek soru: OC ve Undervolt yaparken direkt kendiniz mi ayarlıyorsunuz yoksa offset mi kullanıyorsunuz?

RAM Modelim G.SKill Ripjaws 3600MHz
1. B350 Anakartta Stabil Overclock ve Undervolt Ayarları:

- BIOS’a Girin:
- Bilgisayarınızı başlatırken "Delete" veya "F2" tuşuna basarak BIOS’a girin.

- Gelişmiş Modu Seçin:
- BIOS arayüzünde "Advanced Mode" seçeneğine geçin.

- CPU Ayarlarına Gitmek:
- “Tweaker” veya “Overclock” bölümüne gidin.

- Çekirdek Saat Hızı (Clock Speed):
- “CPU Frequency” ayarını 4.2 GHz olarak ayarlayın.

- Voltaj Ayarları:
- “CPU Voltage” kısmına gidin.
- “Manual Voltage” seçeneğini işaretleyin ve 1.2V olarak ayarlayın.
- Eğer stabilite sorunları yaşıyorsanız, voltajı 0.05V düşürmeyi deneyin.

- Load Line Calibration (LLC):
- LLC ayarını “Level 2” veya “Level 3” olarak ayarlayın. Bu, voltaj düşüşünü azaltır.

- RAM Timing ve Hız Ayarları:
- “Memory Settings” kısmına geçin.
- XMP profillerini etkinleştirerek RAM’i 3600 MHz'ye ayarlayın.
- Eğer istiyorsanız, zamanlamaları (timing) aşağıdaki gibi ayarlayın (örnek):
- CAS Latency (CL) = 16
- RAS to CAS Delay (tRCD) = 18
- RAS Precharge (tRP) = 18
- Cycle Time (tRAS) = 36

- Aygıtı Kaydedin ve Çıkın:
- Tüm ayarları kaydedin ve BIOS’tan çıkın.

2. Stabilitesi Kontrol Edin:
- Windows başlatıldıktan sonra, CPU-Z veya HWiNFO gibi yazılımları kullanarak CPU sıcaklığını ve voltajını kontrol edin.
- Prime95 veya AIDA64 gibi stres test yazılımları ile stabiliteyi kontrol edin.

Ek Soru için Cevap:

Normalde, kişisel tercihe göre ayarlamalar yaparım; bazen "offset" kullanarak daha stabil bir sonuç almayı tercih ederim. Ancak manuel olarak ayarlamak daha kontrol edilebilir sonuçlar sağlar, bu nedenle ayarları kendi ihtiyaçlarınıza göre deneyerek optimize etmek en iyisi olacaktır.