utkuversus 61

Kategori Yetkilisi
Donanım Yetkilisi
Makaleler
11
Yer
Ankara
Baktım herkes timing ile uğraşıyor, dün gece @Mithat Berhan ile oturduk PC başına :). Bu sabah saatlerinde yorulup işi şimdilik noktalamaya karar verdik ancak sonuçlardan yine de oldukça memnun kaldık. Anakartın 2DPC ve MSI olması bizi biraz çileden çıkardı. 1DPC bir anakart ile sonuçların çok daha iyi olacağı kesin ancak anakartın voltaj verme konusunda sıkıntıları var ve şu an bile sınırlarına yakın oynadığımız kesin. Bu sonuçlar uzun süredir EXPO açıp arkasına yaslanmayı tercih eden benim için çok çok iyi ancak bu işe bir girdikten sonra her gün başına oturup abuk subuk değerleri deneme isteği kafanızdan asla çıkmıyor. Bundan korktuğum için şimdiye kadar DDR5'te bu işlere girmemiştim ancak yaparken ne kadar özlediğimi de görmüş oldum. Bu süreçte kıymetli vaktini çaldığım @Mithat Berhan 'a ayrıca tekrar tekrar teşekkür ediyor ve sonuçlara geçiyorum.

Sistem donanımları:
9800X3D
X870E Edge Ti
990 & 980 Pro 1TB
TridentZ Royal Neo 2x16GB EXPO 6000MT/s CL28 Hynix A-Die
iGame RTX 5080 Ultra W
Arctic LF III Pro 420
Corsair Frame 5000D
Corsair HX1000

İşlemci için pek uğraşmadık, şu anlık per core CO verebilmek için yaklaşık yarım saat boyunca her çekirdeğe ayrı ayrı yükler verip teker teker hepsinin limit noktasını bulduk.

1785080332915.webp

Çekirdek başına en optimum değerlerin bunlar olduğuna karar verip BIOS'tan ayarlamaları yaptık. PPT, EDC ve TDC değeri girmedim, şimdilik işlemci ile fazla oynamak istemiyorum. +200MHz olacak şekilde Cinebench 2026'da 83 derece sabit, çekirdek efektif frekansları ortalama 5.390 GHz olacak şekilde skoru:

1785080445542.webp

RAM:

RAM için biraz uğraş gerekti çünkü anakartımız 2DPC ve OC yetenekleri pek övülecek gibi değil. Kaç kere CMOS reset attık hatırlamıyorum ancak sonuç güzel oldu. 6200MT/s'de 2200FCLK verebildim, 1.65V bellek ve biraz saçma olacak şekilde 1.65 VDDQ voltajı ile 6200MT/s CL 28-36-36-36 çalıştı. Voltajları bu kadar rahat verebilmemin ana sebebi de akvaryum olmayan, önde ve üstte devasa 140mm fanlarla desteklenmiş, hava akışı çok iyi olan bir sistem kurmuş olmam. RAM'ler testlerde 42.5 dereceyi doğru düzgün geçmedi bile. Voltaj düşürmeyi hiç düşünmüyorum bu sebepten ötürü. Defalarca TestMem5 ve Y-Cruncher ile test ettik.
A-Die RAM'ler de tuzu biberi oldu bu voltajların. Zamanlamalar daha da iyileştirilebilir ancak şimdilik tadını çıkararak kullanmak istiyorum. Belki ileride 1DPC güzel bir anakart alıp sınırları zorlarım bilemiyorum. AIDA sonuçlarında 65.5, 65.9 değerlerini de gördük diğer testlerde, ekran görüntüsü alırken yaptığım testlerde 66.1-66.2 civarında çıktı. Hata payı olur o kadar. Read, Write ve Copy değerlerinde inanılmaz sıçramalar yaşadık, oraları demeye gerek yok zaten.

Ekran görüntüsü 2026-07-26 130742 (2).webp

Ekran görüntüsü 2026-07-26 130742.webp

1785080836978.webp

Ekran görüntüsü 2026-07-26 185931.webp

Sonuçlar bu şekilde oldu, haneme hayırlı uğurlu olsun :geek:

Dosya Ekleri

• 1785080440308.webp
    1785080440308.webp
    9,6 KB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Selamlar,

Voltaj o frekans/gecikme için bayağı fazla bu arada özellikle GDM açıksa, o voltaj ile CL26 bile yapabilirsin 6200 MHz için. Öte yandan 6200'de 1.15 vSOC ile stabilse 6400 MHz için 1.25 deneyebilirsin büyük ihtimalle stabil olacaktır. 6400 MHz kullandıgın zaman 1.65V verip CL26/28 kullanabilirsin. Ayrıca tWTRS gereğinden fazla düşük, SMU hiçbir zaman 2'yi kabul etmiyor hatta regresyon yapıyor.

Yaptıgım yorumlar genel olarak 6000 C28 RAM'lerin binli olmasından kaynaklı, sıradan bir A die belki 1.75 ile 6400 C26 yapardı.

Son düzenleme:
Selamlar,

Voltaj o frekans/gecikme için bayağı fazla bu arada özellikle GDM açıksa, o voltaj ile CL26 bile yapabilirsin 6200 MHz için. Öte yandan 6200'de 1.15 vSOC ile stabilse 6400 MHz için 1.25 deneyebilirsin büyük ihtimalle stabil olacaktır. 6400 MHz kullandıgın zaman 1.65V verip CL26/28 kullanabilirsin. Ayrıca tWTRS gereğinden fazla düşük , SMU hiçbir zaman 2'yi kabul etmiyor hatta regresyon yapıyor.

Yaptıgım yorumlar genel olarak 6000 C28 RAM'lerin binli olmasından kaynaklı, sıradan bir A die belki 1.75 ile 6400 C26 yapardı.
Voltajla inanın çom fazla oynamadık. Sıcaklık zaten muazzam. Biraz koruma payı bırakalım dedik ancak fazla oldu 😬. GDM kapalı olmasına rağmen programda açık gözüküyor, onu anlamadım niye oluyor.

1.15 vSOC stabil evet, o da bizi şaşırtan başka bir husus. tWTRS için de verdiğiniz tavsiyeyi yeni timing denemelerinde uygularım ancak şu an değil, yordu :D.

Apex modelini indirimden 28 bine yakaladım. Hemen arkasından Tachyon alacaktım, 21k civarındaydı, şu an 27k civarında, fiyat yükselince Apex daha avantajlı duruma geliyor. Aktif soğutma ile bu iki modelden birisi bu a-die RAM'lere güzel olur. Tabii Windows'u göz ardı etmeyelim, debloatlı ve işlem sayısı düşük OS daha iyi olur. iGPU, BT, Wi-Fi ve HD Audio direkt disabled.

1.63 VDDIO mu yazıyor orada? Bu voltajın güvenli olduğundan emin misin?
1.330'a sabitleyip bir test daha yapıyorum şu an, sentetik olarak sonuçlar iyileşti ancak stabil mi ona bakmamız lazım. Muhtemelen bir şeyleri gözden kaçırıp suçu vDDIO'ya attık ama bakalım ne olacak. Auto ayarı da sistemi patlatmadığı için hiç aklımıza gelmedi acaba düşürsek mi fikri.

Apex modelini indirimden 28 bine yakaladım. Hemen arkasından Tachyon alacaktım, 21k civarındaydı, şu an 27k civarında, fiyat yükselince Apex daha avantajlı duruma geliyor. Aktif soğutma ile bu iki modelden birisi bu a-die RAM'lere güzel olur. Tabii Windows'u göz ardı etmeyelim, debloatlı ve işlem sayısı düşük OS daha iyi olur. iGPU, BT, Wi-Fi ve HD Audio direkt disabled.
iGPU dışındakileri açık tutuyorum, fazla kaptırmamak lazım. Windows zaten el ile temizlenmiş durumda çok bir şey yok.

Edge Ti zorlanırken Carbon tek attı bizim denemelerde @Ayhan Dönmez.

Edge Ti ile carbon birbirine çok yakın fiyattan satılıyordu bu ülkede. Carbon her daim en iyinin(MEG) bir altı olarak hakkını veren bir seri oldu, bir defa bile cmos reset atmak zorunda kalmadım her seferinde boot etti açtı sadece testlerde hata falan verdi tutmadığı zaman.

Ramler bir de DR 2x32 yani işlemciyi de anakartı da zorlayan cinsten olmasına rağmen kalitesi iyiymiş dedirtti.

Kendim CL30 6000 Tightest ve Latency Killer açıkken NB/SOC 1.15v yazacağıma unutkanlıktan 1.015 yazıp kapatmıştım bilgisayarı sonra 1-2 gün falan öyle kullandım tık demedi. Akşam yahu bu 1.15 olmasın yoksa diyip tekrar bakınca tabi anladım da yani 1.015 ile de gayet güzel iş yapmış bu meret.

Not : VDDIO 1.4v burada hatalı göstermiş eski sürümdü. Kalanı doğru.
1785087506457.webp

Finalde sonuç bu oldu:

1785088455753.webp

VDDIO 1.35 verdik, 1.33 sabit çalışıyor. Testlerden şimdilik geçti, uzun kullanımda ne olacak göreceğiz. Bu arada ARD 0 ve 1'de tPHYRDL iki bellekte 34-36 şeklinde asenkron oluyordu. ARD'yi ne olur olmaz diye 2 yapıp iki belleği de 36-36 şeklinde eşitledik. tWTRS 2 yerine 4 yapıldı. Nitro 1/2/0 denendi ama stabililite sınırlarını zorladı. TestMem5 açınca BSOD yemesi dışında bir problem çıkarmadı :D. 1/2/1 şeklinde bıraktık. RAM voltajını düşürmeyi denemedik ama muhtemelen daha düşükte çalışacaktır.