Makaleler
13
Yer
Bolu Dağı Tüneli
Selamlar,

Ortadoğu tarihi adına düşünür ve okurken aklıma tarihin tozlu sayfalarına karışan Baas rejimleri takıldı.
Baas rejimleri neden tutmadı? Arap ülkeleri neden tek bir görüş altında toplanmakta zorluk çekti?

Baa'sçılar neyi yanlış yaptılar, siyasi görüşlerinde ne gibi sıkıntılar vardı? Özellikle Saddam Hüseyin rejiminden bahsediyorum.

Son düzenleme:
Katılır mısınız bilmem, fakat; Arap ülkeleri arasında ki kıskançlık diyebilirim.

Baa's ideolojisi her krizden sonra biraz daha sertleşti. Sertleştikçe halktan koptu. Koptukça korkuya yaslandı. Korku ise bir ideolojiyi ayakta tutan değil, çürüten bir çividir. Bir kere en başından ayrışık halklar bu işe inanmadı ki tüm Arap coğrafyası birleşsin?

Saddam konusuna gelirsek; Saddam tiranlığa dönüşecek derecede çok farklı yorumladı ve işledi bu fikri. Sünni ağırlıklı bir güç düzeni kurdu; Şiilerin öfkesini, Kürtlerin varlığını bastırmak için baskıyı artırdıkça toplumun damarları koptu.

Ve tabii en son etken gereksiz savaşlar oldu. İran savaşında ülkenin kanını akıttı, Kuveyt işgaliyle Arap dünyasında kendi ayağına kurşun sıktı. Ekonomi çöktü, halk yoksullaştı, ideoloji içten içe çürüdü.

Her ne kadar Arap olmasam da, sonuçta bu ideolojiyi en gönülden destekleyen kişi Arap coğrafyasına ait birisi olurdu ve gerçekleşmesi iyi bir şey olurdu. Petrol zenginliğini tek bir Arap ülkesinin yönetmesi, Arap halklarının birleşmesi iyi olurdu.

Ama gerçekçi olalım arkadaşlar; Araplar birleşemez.

Her ne kadar Arap olmasam da, sonuçta bu ideolojiyi en gönülden destekleyen kişi Arap coğrafyasına ait birisi olurdu ve gerçekleşmesi iyi bir şey olurdu. Petrol zenginliğini tek bir Arap ülkesinin yönetmesi, Arap halklarının birleşmesi iyi olurdu.
İşin sonu bu noktaya veriyor. Eğer bir Arap adına yorum yapacaksak elbette tek bir çatıda birleşmelerini istemeyecek kişi çok azınlıktadır ama, ama diyorum çünkü Baa's rejiminin sosyal ve ekonomik tutumu nasıl olurdu, orasını bilmiyorum. Lakin en basitinden şuanki Filistin sorununun bile olmayacağı su götürmez gerçek. En azından bu seviyede olmazdı.

Baas Partisi Arap milliyetcisi ve sekuler bir partidir. Marksistler kadar olmasa da dini insanlari yonetmek ve ezmek icin bir arac olarak gorur. Irak ve Suriye gibi karisik etnik kokenli ve dini kullanan asiretlerin hukum surdugu bir cografyada bu kadar bile yasamasi uzun bir sure zaten.

İşin sonu bu noktaya veriyor. Eğer bir Arap adına yorum yapacaksak elbette tek bir çatıda birleşmelerini istemeyecek kişi çok azınlıktadır ama, ama diyorum çünkü Baa's rejiminin sosyal ve ekonomik tutumu nasıl olurdu, orasını bilmiyorum. Lakin en basitinden şuanki Filistin sorununun bile olmayacağı su götürmez gerçek. En azından bu seviyede olmazdı.
Öyle bir birleşme söz konusu olsaydı şuan Çin'den daha iyi bir ekonomik güç olabilirlerdi. Olmasalar da sıralama şu şekil ilerlerdi; ABD > Çin > Birleşik Arap Cumhuriyeti.