Ayrıca gereksiz virgül kullanıyorsunuz ve "lâzım" diye bir sözcük yok diye biliyorum güncel sözlükte.
Virgülün, bir tümcenin, dikkate alınması istenen unsurlarına vurgu yapmak için kullanıldığından bihabersiniz galiba.

Gerçi, düzeltme işaretinden de bihabersiniz ya, neyse...

Lâzım:

Her ne kadar, kendisinden hazzetmesem de, Sevan Nişanyan'dan geliyor:

''Arapça 'lzm' kökünden gelen lāzım (لازم) 'gereken, gerekli' sözcüğünden alıntıdır.''

İki türlü de kullanılıyor; fakat ben, Türkçeye geçerkenki az deforme olmuş hâlini kullanıyorum, bu kadar basit. Aaa, bak, tüh! Burada da ''hâl'' yazdım; yine bir imlâ hatası!!! O da ne?! İmlâ mı? Tövbe est...

Başka bir -alelâde- eleştiriniz varsa bekliyorum.

Ya arkadaşlar niye böylesiniz niye benim tüm konularımda bir tartışma bir sidik yarışı çıkıyor bıktım artık ama. Tüm konularımı böyle mesaja kapattırıyorsunuz.

@tjrr Nişanyan Sözlük'ü çok severim bu arada.

Son düzenleme:
İhtisas yaptığım bir alan hakkında, iğneleyici bir cevap yazılınca, aynı sertlikte bir yanıt verdim; hepsi bu. 😅

Virgülün, bir tümcenin dikkate alınması istenen unsurlarına vurgu yapmak için kullanıldığından bihabersiniz galiba.
Böyle bir kaynağınız varsa beklerim, TDK'nin sitesine baktığımda böyle bir bilgi bulamadım çünkü. Belki gözümden kaçmıştır, bilemedim.
Yazdığınız cümleyi virgüllerde durarak okumayı deneyin. Sorunu siz de anlarsınız. Şu anki güncel kullanım bunu gerektiriyor diye biliyorum.

Gerçi, düzeltme işaretinden de bihabersiniz ya, neyse...
"Lâzım" diye bir yazım hâlâ bulamadım.
Kişi ve yer adlarında ince l ünsüzünden sonra gelen a ve u ünlüleri de düzeltme işareti ile yazılır: Halûk, Lâle, Nalân; Balâ, Elâzığ, İslâhiye, Lâdik, Lâpseki, Selânik vb.

Lâzım:

Her ne kadar, kendisinden hazzetmesem de, Sevan Nişanyan'dan geliyor:

''Arapça 'lzm' kökünden gelen lāzım (لازم) 'gereken, gerekli' sözcüğünden alıntıdır.''
"Lâzım" değil o. Eski şekliyle kullanmayı çok seviyorsanız "ı" harfini de değiştirmemiz lazım. Ne de olsa az deforme olmuş hâlini seviyordunuz, değil mi? "Lāzim" şeklinde kullanabilirsiniz. Hâlâ daha "Lâzım"ı kabul eden bir resmî bir kaynak bulamadım maalesef.

TDK sizin "Lāzim" kelimenizi Arapça olarak kabul ediyor, haberiniz olsun.
1720724661136.webp

Açık konuşmak gerekirse ne kullandığınız umurumda değil. Türkçe zaten garip bir dil. Geçen gün "Dil bilgisi" hakkında nasıl yazılır diye biraz araştırayım dedim fakat demez olaydım. Kendi eski sözlüklerime baktığımda yazılışı "Dil bilgisi", güncel TDK sözlüğe baktığımda da "Dil bilgisi" olarak gözüküyor fakat nedense çoğu yerde "Dilbilgisi" olarak yazılıyor. Önemli konular için TDK sözlüğe bakıyorum ve geçiyorum. Çok araştırmak cidden sağlığa zarar. Bilgileri sürekli güncel tutmaya çalışmak da ayrı bir dert.

Tartışmamızı daha uzatmayacağım. Bulduğunuz güncel ve yerel kaynaklar olursa sert olmayan bir dilde dönüşünüzü beklerim tabii ki. Her ikimiz de öğrenmiş oluruz bu sayede.

Ya arkadaşlar niye böylesiniz? Niye benim tüm konularımda bir tartışma, bir sidik yarışı çıkıyor? Bıktım artık ama. Tüm konularımı böyle mesaja kapattırıyorsunuz.
Konuda bir sıkıntı yok aslında. Bir kelimenin ve birkaç durumun yazılışını tartıştık. Açtığınız konuya bakarsak bana göre uyumlu duruyor. Sert bir cevap da yok bana kalırsa. Arkadaş biraz beni eleştirmeye çalışmış fakat yanlış anlamış demek istediğimi. Ben de biraz kaba ve sert çıkışmışım gibi durmuş mesaj. Her neyse, olan olmuş. Konudan sapmayalım ve kırıcı sözcükler kullanmayalım, yeterli. Kırıcı olduğum bir konu varsa kusura bakmayın, @tjrr.

Böyle bir kaynağınız varsa beklerim, TDK'nin sitesine baktığımda böyle bir bilgi bulamadım çünkü. Belki gözümden kaçmıştır, bilemedim.
Yazdığınız cümleyi virgüllerde durarak okumayı deneyin. Sorunu siz de anlarsınız. Şu anki güncel kullanım bunu gerektiriyor diye biliyorum.

"Lâzım" diye bir yazım hâlâ bulamadım.

"Lâzım" değil o. Eski şekliyle kullanmayı çok seviyorsanız "ı" harfini de değiştirmemiz lazım. Ne de olsa az deforme olmuş hâlini seviyordunuz, değil mi? "Lāzim" şeklinde kullanabilirsiniz. Hâlâ daha "Lâzım"ı kabul eden bir resmî bir kaynak bulamadım maalesef.

TDK sizin "Lāzim" kelimenizi Arapça olarak kabul ediyor, haberiniz olsun.
Eki Görüntüle 64584

Açık konuşmak gerekirse ne kullandığınız umurumda değil. Türkçe zaten garip bir dil. Geçen gün "Dil bilgisi" hakkında nasıl yazılır diye biraz araştırayım dedim fakat demez olaydım. Kendi eski sözlüklerime baktığımda yazılışı "Dil bilgisi", güncel TDK sözlüğe baktığımda da "Dil bilgisi" olarak gözüküyor fakat nedense çoğu yerde "Dilbilgisi" olarak yazılıyor. Önemli konular için TDK sözlüğe bakıyorum ve geçiyorum. Çok araştırmak cidden sağlığa zarar. Bilgileri sürekli güncel tutmaya çalışmak da ayrı bir dert.

Tartışmamızı daha uzatmayacağım. Bulduğunuz güncel ve yerel kaynaklar olursa sert olmayan bir dilde dönüşünüzü beklerim tabii ki. Her ikimiz de öğrenmiş oluruz bu sayede.

Konuda bir sıkıntı yok aslında. Bir kelimenin ve birkaç durumun yazılışını tartıştık. Açtığınız konuya bakarsak bana göre uyumlu duruyor. Sert bir cevap da yok bana kalırsa. Arkadaş biraz beni eleştirmeye çalışmış fakat yanlış anlamış demek istediğimi. Ben de biraz kaba ve sert çıkışmışım gibi durmuş mesaj. Her neyse, olan olmuş. Konudan sapmayalım ve kırıcı sözcükler kullanmayalım, yeterli. Kırıcı olduğum bir konu varsa kusura bakmayın, @tjrr.
Tahsil hayatımda değerli hocalarımdan öğrenmiş olduğum bilgilerin, naçizane bilgim ekseninde bir süzgeçten geçirerek, tortusunu kullanıyorum diyebilirim. Virgül kullanımı konusunda böyle bir anekdot hatırımda kalanlardan sadece bir tanesi. Maalesef, hâlihazırda elimde direkt olarak kaynak gösterebileceğim bir materyale sahip değilim; dedim ya; bir şekilde aklımda kalmış.

Yazdığınız cevap biraz iğneleyici bir intiba bıraktı, ben de aynı sertlikte, maksadımı aşmadan meramımı dile getirmek istedim.

Siz de kusura bakmayınız, eğer kırıcı bir üslup kullandıysam. İyi akşamlar ve esenlikler diliyorum... 🫡

Son düzenleme: