946

Uzman
Aynı alanda ilerleyen iki farklı kişi düşünelim; birisi Hakkari Üniversitesi'nden mezun olmuş ama alanında kendini geliştirmiş, iletişimi kuvvetli biri olsun. Diğer kişi ise Münih Üniversitesi'nden mezun olmuş, kendini pek fazla geliştirmemiş, iletişimi de ortalama seviyede olan biri olsun. Bu kişiler büyük ve kurumsal firmalara iş başvurusu yaptığında, hangisi daha çok öne çıkacaktır? Diploması kuvvetli ama kişisel gelişimi ve iletişimi ortalama olan biri mi, yoksa diploması zayıf ama kişisel gelişimi yüksek, iletişimi kuvvetli olan biri mi? Türkiye özelinde istisnalar olsa da genellikle diploma daha ön planda tutulmakta. Batı'da bu durum nasıldır?

Verdiğim üniversite örnekleri çok uç iki örnek tabii, ana fikri anlamışsınızdır diye düşünüyorum.

Yorumlarınızı merak ediyorum, teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Aynı alanda ilerleyen iki farklı kişi düşünelim; birisi Hakkari Üniversitesi'nden mezun olmuş ama alanında kendini geliştirmiş, iletişimi kuvvetli biri olsun. Diğer kişi ise Münih Üniversitesi'nden mezun olmuş, kendini pek fazla geliştirmemiş, iletişimi de ortalama seviyede olan biri olsun. Bu kişiler büyük ve kurumsal firmalara iş başvurusu yaptığında, hangisi daha çok öne çıkacaktır? Diploması kuvvetli ama kişisel gelişimi ve iletişimi ortalama olan biri mi, yoksa diploması zayıf ama kişisel gelişimi yüksek, iletişimi kuvvetli olan biri mi? Türkiye özelinde istisnalar olsa da genellikle diploma daha ön planda tutulmakta. Batı'da bu durum nasıldır?

Verdiğim üniversite örnekleri çok uç iki örnek tabii, ana fikri anlamışsınızdır diye düşünüyorum.

Yorumlarınızı merak ediyorum, teşekkürler.
Münih’ten mezun olan adam, Hakkâri’deki adamdan kendini katbekat daha fazla geliştirmiştir zaten.

Verdiğin iki örnek aşırı uç, arada o farkı unut yani.

Hani genel anlamda soru saçma üzgünüm. Kendine sor herhangi bir firma iletişimi ortalama, kendini geliştirmemiş birini kendin işe alır mıydın dostum? Bu soruyu sorabilmen benzer ülke şartları, benzer insanlar olmalı ki anca öyle konuşabilelim.

Bu arada Türkiye'de diploma ön planda falan değil eğer çok spesifik alanlarda iş bulmaya çalışmıyorsanız tabii. Örneğin iki farklı üniversitede tıp okudunuz; Sizinle tamamen aynı oranda gelişmiş, işini bilen birisinin okuduğu okul daha iyiyse onu seçecekler tabii. Senin gördüğün eğitimle onun gördüğü aynı kalitede değil. Bu bence dünya genelinde de aynı. Spesifik alanlarda tabii ki okul kalitesi daha önemli, orada ki profesörler seninkinden daha iyiydi diyelim; İlla daha iyi bir bilgi aldı o kişi sana nazaran.

Yani bu diploma önemi aslında gerçekten önemli bir şey, ama dediğim gibi spesifik alanlarda.

Ama yazılım sektöründesin diyelim; Diplomanın en iyisi sende olsun, yanında ilkokul mezunu bir adam senin iki katı bilgine, vizyona sahipse havada kaparlar o çocuğu.