Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Engin 51

Üstün
Yer
Samanyolu Galaksisi
Merhaba.

Battlefield 2042 oynarken 15-20 dakika sonra sistem bir anda kilitleniyor. Ne mouse, ne de ikinci monitorden baktigimda sistem saati hareket etmiyor. Komple sistem kilitleniyor. Sadece Battlefield 2042 oynarken bu sorunu yasiyorum. Oyunu Steam uzerinden satin almistim.
  • Belgelerim klasorundeki Battlefield 2042 klasorunu silmek ise yaramadi.
  • Oyunun dosyalarini dogrulamak ise yaramadi. Oyunu kaldirip tekrar indirmek ise yaramadi.
  • SFC /scannow ve DISM araciyla saglik kontrolu yaptim herhangi bir sorun yok.
  • Windows'un kendi disk temizleme araciyla DirectX Cache temizligi yaptim duzelmedi.
  • Tum suruclerim ve BIOS guncel.
  • Windows'un Olay Görüntüleyicisi'nden baktigimda kilitlenmenin yasandigi saat dakika saniyelerde bir kayit atmamis. Sistemi zorla kapatip tekrar actigim icin Kernel Power hatasi kritik olarak gorunuyor o kadar.
  • Herhangi bir minidump dosyasi da olusmuyor.
Battlefield 1 oynarken bu sorunu yasamiyorum. O da Steam uzerinden alindi.

Sistemim asagidaki gibidir:
  • R9 9950X3D
  • Corsair DDR5 6000 MHz CL30 2x16 GB EXPO 1 profil
  • Gigabyte Aero RTX 5070 Ti
  • ASUS X870E Hero
  • ASUS ROG STRIX 1000W Platinum PSU

Çözüm
iGPU kapattim. Resident Evil oyunlariyla ilgili bahsettigim sorunu hala yasamiyorum. Sanirim Nvidia Denetim Masasi uzerinde yaptigimiz Full Screen ve GPU ayari sayesinde duzeldi. BF hala sistemi donduruyor iGPU kapaliyken. Yukardaki arkadasin dedigi gibi cozulmesini bekleyecegiz veya cozulene kadar iGPU acik oynayacagiz.

Evet test ettim, RE oyunlarini Nvidia Denetim Masasinda yaptigimiz Scaling Mode Full Screen ve Perform scaling on GPU ayarlarini yaparak calistirdim. BF konusu direkt EA yazilimcilari ile alakali.

EA teknik destek sayfasinda KB5083769 numarali Windows guncellemesinin kaldirilmasinin sorunu gecici olarak cozdugunu yazmis birisi. Ben kaldirmaya calisirken hata veriyor. Bu sebeple kaldirip deneyemedim. Belki baskalarinin isine yarar.
RAM kullanan oyunlar da sıkıntı çıkıyor, sistem de bir bug var ama, arızayı çözmesi zor, sıfırdan başlaması daha kolay hocam.

Dediğim önerileri denemediyseniz yine de bir bakın. Clear CMOS sonrası sadece dahili grafik kapatılıp denensin. 2. monitör iptal edilsin mümkünse. GPU'ya herhangi bir işlem yapıldıysa stok ayarlara çekilsin, UV ve OC işlemi olmasın. Clear CMOS vs. düzeltmezse BIOS güncellensin, Driver DDU ile güvenlide silinip bir önceki sürüm kurulsun. Birinden biri yanıt vermesi gerekli.

Windows güncellemeleri de bozuyor, sürücüler de stabil olmadı mı ikisi combo dert.

Kesinlikle öyle, Anti-Cheat yazılımlardan zaten bahsetmiyorum bile. EAC kullanan oyunlarda eğer sistemde Defender varsa Kernel Event-Tracing hatası spamlatıp aralıklı Drop yaptırıyor. Çözüm olarak geçici devre dışı bırakman lazım Defender'i.

Dediklerinizin hepsini deneyeceğim. İkinci monitor var sistemde fakat onu iptal ederek de denedim ama duzelmedi. DDU ile GPU sürücüsünü kaldirip 591 surumune guncelledim yine çözülmedi. Sistemin hicbir parcasinda OC veya UV yok. Sadece EXPO 1 aktif. CMOS temizleme ve diger dediklerinizi tekrar uygulayip bakayim.

Dediklerinizin hepsini deneyeceğim. İkinci monitor var sistemde fakat onu iptal ederek de denedim ama duzelmedi. DDU ile GPU sürücüsünü kaldirip 591 surumune guncelledim yine çözülmedi. Sistemin hicbir parcasinda OC veya UV yok. Sadece EXPO 1 aktif. CMOS temizleme ve diger dediklerinizi tekrar uygulayip bakayim.
Buna ek olarak 1 saattir TestMem 5 0.13.11 ile DDR5 Ryzen3D @ anta777 testi yapiyorum ve henuz bir hata yok. @Ayhan Dönmez

Buna ek olarak 1 saattir TestMem 5 0.13.11 ile DDR5 Ryzen3D @ anta777 testi yapiyorum ve henuz bir hata yok. @Ayhan Dönmez

Oyun dosyalarını vs. doğruladınız mı? Aklıma çok bir şey gelmiyor, sorunun ne kaynaklı olabileceğine hakim değilim yani. Sadece tek oyunda sorun varsa oyun kaynaklı bir problem de olabilir. BIOS Update ve Clear CMOS gerçekleştirin, dahili grafik kapatıp tekrar deneyin. Windows onarım komutları deneyebilirsin bir de, CMD yönetici açıp:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow

DDU ile GPU sürücüsünü kaldirip 591 surumune guncelledim yine çözülmedi. Sistemin hiçbir parcasinda OC veya UV yok. Sadece EXPO 1

CMOS yaptıktan sonra BIOS komple default modda kalsın, aç kapa yaparak geri adımlı uygulamalı deneme, monitörün Sync ayarı bile etki eder. DOCP açma. Intel de yaşanmıyor şu sorunlar ben de buna tav oluyorum. Monitörün kaç Hz. FPS sabitle gerekirse, kare hızı ile akış aynı olsun.

Oyun dosyalarını vs. doğruladınız mı? Aklıma çok bir şey gelmiyor, sorunun ne kaynaklı olabileceğine hakim değilim yani. Sadece tek oyunda sorun varsa oyun kaynaklı bir problem de olabilir. BIOS Update ve Clear CMOS gerçekleştirin, dahili grafik kapatıp tekrar deneyin. Windows onarım komutları deneyebilirsin bir de, CMD yönetici açıp:

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

sfc /scannow
Hepsini yaptim hocam dediklerinizin. :D Sadece Clear CMOS butonunu kullanmadim da Load Optimized Settings mi her neyse onu yaptim BIOS uzerinden. BIOS en guncel surumde.

CMOS yaptıktan sonra BIOS komple default modda kalsın, aç kapa yaparak geri adımlı uygulamalı deneme, monitörün Sync ayarı bile etki eder. DOCP açma. Intel de yaşanmıyor şu sorunlar ben de buna tav oluyorum. Monitörün kaç Hz. FPS sabitle gerekirse, kare hızı ile akış aynı olsun.
Monitor 180Hz G-SYNC acik. BF2042 zaten 180 FPS pek gormuyor bende, tum ayarlar ultrada RT acik 2K oynuyorum. Buna ragmen VSYNC acik.

Eve gectigimde dediklerinizi tekrar sirayla deneyecegim. Bana daha cok Anti Cheat yuzunden oluyormus gibi geliyor. Defender pasife cekip bakayim.

Tekrar selamlar. Her seyi denedim fakat duzelmedi. EA yardim sayfasindaki Battlefield 6 ile ilgili yeni ve son 1 ayda acilan teknik destek konularina baktigimda benimle ayni problemleri yasayan bircok insan gordum. Sanirim sorun anti cheat sistemi ile ilgili. Saatlerce CS 2 oynarken sorun yasamiyorum, RDR 2 ve Cyberpunk oynarken sorun yasamiyorum, Resident Evil oynarken sorun yasamiyorum ama Battlefield ozellikle 5 ve 2042 oynarken sistem kilitleniyor ortalama 10 dakika sonra. Reddit konularinda birisi Defender icindeki exploit protection sayfasindan anti cheatin exe dosyasini ekleyip bazi ayarlari kapatin yazmis ama o da ise yaramadi. Sorun cok yuksek ihtimalle EA anti cheat ile ilgili. Bu arada 5 saatlik TestMem ryzen 3d @ anta777 testi yaptim ve herhangi bir sorun cikmadi EXPO 1 aktifken. Daha sonra Clear CMOS yaptim ama devam etti sorun.

Son düzenleme:
Monitor 180Hz G-SYNC acik. BF2042 zaten 180 FPS pek gormuyor bende, tum ayarlar ultrada RT acik 2K oynuyorum. Buna ragmen VSYNC acik.

Eve gectigimde dediklerinizi tekrar sirayla deneyecegim. Bana daha cok Anti Cheat yuzunden oluyormus gibi geliyor. Defender pasife cekip bakayim.

Tekrar selamlar. Her seyi denedim fakat duzelmedi. EA yardim sayfasindaki Battlefield 6 ile ilgili yeni ve son 1 ayda acilan teknik destek konularina baktigimda benimle ayni problemleri yasayan bircok insan gordum. Sanirim sorun anti cheat sistemi ile ilgili. Saatlerce CS 2 oynarken sorun yasamiyorum, RDR 2 ve Cyberpunk oynarken sorun yasamiyorum, Resident Evil oynarken sorun yasamiyorum ama Battlefield ozellikle 5 ve 2042 oynarken sistem kilitleniyor ortalama 10 dakika sonra. Reddit konularinda birisi Defender icindeki exploit protection sayfasindan anti cheatin exe dosyasini ekleyip bazi ayarlari kapatin yazmis ama o da ise yaramadi. Sorun cok yuksek ihtimalle EA anti cheat ile ilgili. Bu arada 5 saatlik TestMem ryzen 3d @ anta777 testi yaptim ve herhangi bir sorun cikmadi EXPO 1 aktifken. Daha sonra Clear CMOS yaptim ama devam etti sorun.

Size modifiye sistem lazım, içerisinde Defender, Update, Store, Xbox ıvır zıvırları vs. olmayan. O kesin çözüm olur gibi. :) Defender ve Anti-Cheat'ler bize başka çare bırakmıyor. Ben de benzer sıkıntılar yaşıyorum, modifiye sistem geçtim. Ya da kendin editleyeceksin tek tek, gerekli bilgiye ve tecrübeye sahip değilsen sistem editleme işi zor. Çok kolay denemez. Defender geçici kapatmayı deneyin, ve ''İzin ver'' kısmından BF ve Anti-Cheat ayrı ayrı klasör ve ''.exe'' olarak izin verip de deneyin.

Exploit kısmındaki yine çoğu şeyi kapatın. Bellek bütünlüğü vs. açıksa kapalı deneyin, kapalıysa açık deneyin. Aklıma çok bir şey gelmiyor. Güncel BF oyunlarını içerisinde güvenliğe dair hiçbir şey bulunmayan modifiye sistem sorunsuz açıyor bende.

Size modifiye sistem lazım, içerisinde Defender, Update, Store, Xbox ıvır zıvırları vs. olmayan. O kesin çözüm olur gibi. :) Defender ve Anti-Cheat'ler bize başka çare bırakmıyor. Ben de benzer sıkıntılar yaşıyorum, modifiye sistem geçtim. Ya da kendin editleyeceksin tek tek, gerekli bilgiye ve tecrübeye sahip değilsen sistem editleme işi zor. Çok kolay denemez. Defender geçici kapatmayı deneyin, ve ''İzin ver'' kısmından BF ve Anti-Cheat ayrı ayrı klasör ve ''.exe'' olarak izin verip de deneyin.

Exploit kısmındaki yine çoğu şeyi kapatın. Bellek bütünlüğü vs. açıksa kapalı deneyin, kapalıysa açık deneyin. Aklıma çok bir şey gelmiyor. Güncel BF oyunlarını içerisinde güvenliğe dair hiçbir şey bulunmayan modifiye sistem sorunsuz açıyor bende.
Reddit ve EA teknik destek sayfalarinda dahili grafigi acin diye oneride bulunmus bazi kisiler. Az once islemcideki grafik birimini BIOS uzerinden aktife cektim. 10 dakikalik oynayisimda sistem donmasi olmadi. Ses kaynagini degistirirken de kitlenmedi ki bunu yapmak garanti kitliyordu sistemi. Ne alaka anlamadim. Yarin kardesime verecegim oynasin biraz. Ben yoruldum oynamaktan, kobay tutuyorum kendisini. Mutlu oluyor hem de. :D

Tekrar son gelismeleri yazarim. Bu arada EXPO gibi ayarlari tekrar aktif ettim. Su anda konuyu ilk actigim gibi sistem. NVIDIA surucusu en guncel surumde tekrardan. EXPO 1 aktif. Tek fark islemci icindeki grafik birimi de aktif.

Reddit ve EA teknik destek sayfalarinda dahili grafigi acin diye oneride bulunmus bazi kisiler. Az once islemcideki grafik birimini BIOS uzerinden aktife cektim. 10 dakikalik oynayisimda sistem donmasi olmadi. Ses kaynagini degistirirken de kitlenmedi ki bunu yapmak garanti kitliyordu sistemi. Ne alaka anlamadim. Yarin kardesime verecegim oynasin biraz. Ben yoruldum oynamaktan, kobay tutuyorum kendisini. Mutlu oluyor hem de. :D

Tekrar son gelismeleri yazarim. Bu arada EXPO gibi ayarlari tekrar aktif ettim. Su anda konuyu ilk actigim gibi sistem. NVIDIA surucusu en guncel surumde tekrardan. EXPO 1 aktif. Tek fark islemci icindeki grafik birimi de aktif.

Sana benzer sistem var bende, iGPU oldu olası kapalı. Hiç yaşamadım böyle bir şey, güncel BF'lerde. Yorum yapmak çok güç o yüzden. iGPU açık iken de RAM ayarları yapılamıyor AM5'te. Çöp bellek kontrolcü koyuyor AMD. Hem iGPU hem IMC birimi imkansız yani. 1:2 mod 8000 MT/s kullanıyorsan ancak o vakit tolere edebilir.

Bu sorun düzeltilene kadar dahili grafik açık deneyin, bir gelişme olursa aktarırsınız. Fix'lenir muhtemelen.