Hele bir de bazılarının Almanya'da yaşayıp orayı kötüleyip "burada yaşanmaz" demeleri...
Kurulu düzenleri var deme öyle...
Cennet cennet, kıymetini bilin.
Almanya'ya kısa bir süre çalışmaya gittim bu tipleme bir sıfadsız eleman vardı. Aynı şekilde beğenmiyonuz, gül gibi memleket bak burada köpekler gibi çalışıyoruz sonra bize laf atıyorsunuz falan diyordu. Reis 45 yaşında emekli ediyor sizi biz burada 68 yaşına kadar çalışmak zorundayız falan deyip duruyordu.
Gel abi dedim "benim çocuklarım torunlarım burada ben oraya gelip ne yapayım çalışacağım mı" dedi. Dedim buradaki emekliyi alırsın oraya 6 ay orada keyfini çıkartır 6 ay çalışırsın dediğim vakit "ya abicim olmuyor o dediğin gibi" diye kıvırmaya başladı, hepsi aynı kumaş.
Zaten artık klasik söz oldu "yurt dışına çıktığında Türk görünce uzaklaş. " sözü.
Geminin altında 10 saat köpek gibi çalıştırıp €1300 vereceğiz dediklerinde eşyaları toplayıp geri döndüm. Gerçekten Türk türkü gurbette severmiş lafı gerçek.
Hepsinin lafı aynı. Almanya pahalı diyorlar alakası bile yok, 25/30€ veriyorsun 3/4 günlük temel yiyecek masrafın ortadan kalkıyor. Türkiye diye ağlanan adamın altında Audi bilmem ne var, öbüründe Taycan Turbo var ama sorsan çalışırsan alıyorsun oluyor. Bir türlü anlatamadım çalışınca burada alınamadığını.
Gelmeden önceki son iş günümde o adam yanımda oturup Türkiye öyle böyle deseydi herhalde yaş maş dinleyemeyip gelişine suratına geçirecektim yumruğu herhalde. Allahtan gelmedi.
Yalan söylemeyeyim orada çalışan gurbetçilerin birçoğu ağır şartlar altında çalışıyorlar ki ceplerine para girsin. O çalışmaya altındaki araçları hak ediyorlar mı bence hak ediyorlar herkesin yapabileceği işler değil.
Ancak bir gerçekte var ki ağlanıyorlar ediyorlar buraya gelseler salya sümüğün nerelerinden çıkacağı meçhul. Hayatı yaşamayı dahi bilmiyorlar, tek bildikleri eve git uyu yemek ye içki iç işe git çalış ötesi yok. Sonra buraya gelip ceplerindeki 2 kuruş parayla hava atarak kendilerini avutuyorlar fazlası yok maalesef.