Maaş alıyorlar zaten. Ekmek elden, su gölden yaşıyorsun orada. Kira vermek yok, fatura ödemek yok. Sigara falan içmiyorsan 90 bin lirayla geri dönersin.
:rofl: Hocam doğuda en tehlikeli bölgede ki er bile ayda 3,5-4 bin TL alır, sigaraya yetmiyor o para; hangi hayal dünyasında yaşıyorsun ya da herkesi kendin gibi yedek astsubay olarak mı görüyorsun, anlamadım doğrusu.

Dolar karşılığından hesaplayın ve sadece insanların zamanını satın almak için ne kadar para istediklerini son 3 senede ne kadar arttırdıklarını görün. 182 bin TL 2022’de ödeme yaptığımda 5.000 dolar yaparken şimdi 9.000 dolarlara dayandı.

Pardon, 10.300 dolara dayanmış.
Yalnız orada ya dolar kurunda bir hata var, ya da TL ücrette :D

Asker olmanın da kendince zorluğu var. Mühendislik ve askerlik çok başka şeyler. Ben olsam ben de özel sektörde çalışmayı seçerdim. Tamamen kişisel seçimler, zevkler.
Haklısın fakat içine girmeden öyle gözüküyor. 3 ay sonra o tempoya ve oraya alıştığın zaman kolay gelmeye başlıyor. Bugün yeni konuştum, inşaat mühendisi astsubay, aynı kışlada yaptık askerliği, hala memur olmanın derdinde. Bu adam normal biri değil, mesela çok ciddi manada bilgi birikimi var, üst seviye bir insan olarak görüyorum. Teknik açıdan çok üst seviyede yetiştirmiş kendini. O bile özel sektöre girmek istemiyor. Asgari ücret veya 35 bin lira teklif ediyorlarmış ona. Keşke kalsaydık diyor mesela. Bu sadece birisi.

Çok uzak olmayan bir zamanda zorunluluktan kalkacak bir mecra olacak ve tamamen paralıya döneceğini düşünüyorum.

1 ay askerlik, giden insana kayda değer bir fayda sağlamaz hocam; 6 ay fazla gibi görünse de ideal bence.

Zorunlu askerlik ise bu coğrafyada şart...

6 ay bir insan için çok önemli olabilir. Giden zaman geri gelmiyorken bir insan neden boş yere 6 ayını hiçbir şey uğruna boşa harcasın.